Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote 120Hz monitor test 2023. Hier stellen we alle 120Hz monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste 120Hz monitor voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 120Hz monitor wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Bij 120Hz monitoren kun je kiezen uit drie verschillende resoluties (beeldscherpte): Full-HD, Wide-Quad-High-Definition (WQHD) en Ultra-HD/4K.
 • Alleen in combinatie met de juiste grafische kaart kun je het volledige potentieel van je 120Hz monitor benutten. Bij verkeerd gebruik kunnen zonder G-Sync of Freesync schokken of barsten in het beeld optreden.
 • 120Hz monitoren zijn vooral geschikt voor gamers en mensen die met grafisch veeleisende software werken.

120Hz monitor: Onze selectie

Koorui 120Hz Monitor

Bij de aankoop van de KOORUI monitor zijn inbegrepen: DP-kabel (1,5 m), voedingskabel, adapter, basis en gebruikershandleiding. Vertrouw op meer dan 20 jaar ervaring in monitorproductie met KOORUI: kies voor hoogwaardige computermonitoren en een premium service, inclusief 30 dagen geld-terug-garantie, 6 maanden vervanging en 3 jaar garantie. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan 24 uur per dag voor u klaar. Geef uzelf de beste game-ervaring met de KOORUI 24” FHD computer monitor.

Philips 120Hz Monitor

Met een beeldverhouding van 16:9, kunt u genieten van breedbeeldgamessessies zonder compromissen. U zult ook profiteren van een verfrissingssnelheid van 144 Hz en een reactietijd van 4 ms, wat zorgt voor vloeiende gameplay en scherpe beelden, nog beter dan de doorsnee 120 Hz monitor.

Samsung 120Hz Monitor

Ontspanning is de sleutel tijdens langdurige gaming-sessies, en met de Eye Saver-modus vermindert u de belastende blauwe lichtemissies, waardoor uw ogen ontspannen blijven en u langer kunt genieten van uw favoriete games. De Flicker Free-technologie zorgt er bovendien voor dat het scherm continu het flikkeren wordt gereinigd.

Iiyama 120Hz Monitor

De Iiyama 120 Hz monitor ondersteunt AMD FreeSync, waarmee u kunt profiteren van vloeiende en stottervrije beelden zonder tearing, zelfs bij de meest veeleisende games. Met een indrukwekkende helderheid van 250 cd/m2 en een dynamisch contrast van 1100:1 worden levendige en realistische kleuren gegarandeerd, wat uw game-ervaring nog meeslepender maakt.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een 120Hz monitor koopt

Wat betekent Hertz (Hz) precies?

Als je het over TV’s of monitoren hebt, vermeldt de beschrijving van het apparaat altijd met hoeveel Hertz (Hz) het is uitgerust. Hertz verwijst naar de verversingssnelheid.

Standaard monitoren hebben meestal 50 tot 60 Hz, dus een 120 Hz monitor biedt tweemaal zoveel vermogen. (Foto bron: 123rf.com / 46622400)

De meeste standaard monitoren hebben 50 of 60 Hz, wat betekent dat ze 50 of 60 beelden per seconde kunnen weergeven. Een monitor met 120Hz zet dus tweemaal zoveel beelden op het scherm in een seconde. Vooral bij het gamen kan dit een beslissend voordeel zijn. Door de hogere verversingssnelheid loopt het beeld vloeiender en kan de gamer sneller reageren op bepaalde situaties.

Wat zijn de voordelen van een 120hz monitor?

Een groot voordeel van een 120hz monitor is de verversingssnelheid van het scherm. De hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiender spel en mogelijk kortere responstijden, wat de spelervaring verbetert. Het tweede voordeel is de verminderde spelvertraging.

Je merkt vooral het voordeel van je 120hz monitor als je beslissingen in milliseconden moet nemen en heel snel moet reageren in het spel. Het derde voordeel is een betere bewegingsresolutie. Als je graag van films met goede videokwaliteit geniet of met videobewerking werkt, is een 120hz beeldscherm onmisbaar.

Waar is een 120Hz monitor geschikt voor?

Vooral voor gamers biedt een 120Hz monitor veel voordelen. Door de hogere verversingssnelheid loopt het spel vloeiender, stiller en is het aangenamer om naar te kijken. Een ander voordeel is dat je sneller op bepaalde situaties kunt reageren. Of het nu een first-person shooter of een racespel is, het hogere aantal beelden per seconde geeft je een voorsprong op andere gamers omdat het ene of het andere beeld je eerder bereikt. Maar niet alleen gamers kunnen genieten van een 120Hz monitor.

Als je bijvoorbeeld graag films of video’s kijkt of grafisch veeleisende software gebruikt, geven meer beelden per seconde een heel mooi effect.

In combinatie met de juiste grafische kaart van Nvidia of AMD kun je een 120Hz monitor ook als 3D beeldscherm gebruiken.

Waarin verschillen gebogen monitoren van gewone?

Een gebogen monitor is een monitor waarvan het scherm gebogen is. De gebogen technologie zorgt voor een intensere kijkervaring. Het licht naar binnen gebogen scherm is aangepast aan de kromming van het menselijk oog, wat een positief effect heeft op de waarneming. De kromming verkort de afstand tussen de ogen en de randen van het beeldscherm, wat de hersenen een ruimtelijk effect geeft. De via het beeldscherm uitgezonden inhoud wordt dus intenser geabsorbeerd.

Een ander voordeel van gebogen monitoren is dat de ogen minder belast worden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die veel uren voor de PC of console doorbrengen. Een gebogen monitor heeft veel voordelen, maar kost ook meer dan gewone platte beeldschermen. Denk dus vóór je koopt goed na over waar je je PC/console voor nodig hebt en of het de moeite waard is.

Hoeveel kost een 120Hz monitor?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende 120Hz monitoren. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en de mogelijkheden. De prijsklasse voor 120Hz monitoren is van ongeveer 150 euro tot ongeveer 2500 euro.

Resolutie Prijs
Full HD ca. 150 – 800€
WQHD ca. 250 – 1100€
Ultra HD ca. 500 – 2500€

Door de verscheidenheid aan monitoren en hun verschillende eigenschappen is het niet zo eenvoudig ze in prijscategorieën in te delen. Een klein Ultra HD scherm kan dus op hetzelfde prijsniveau liggen als een groot Full HD beeldscherm. Toch hebben we besloten de monitoren te verdelen naar hun resoluties, omdat ze verschillen in de onder- en bovengrens van de prijs:

Wat zijn de alternatieven voor een 120Hz monitor?

De alternatieven hangen af van de grafische kaart die in je PC/laptop/console geïnstalleerd is. De monitoren kunnen hun volledige prestaties alleen bereiken in combinatie met de juiste grafische kaart. Als je bijvoorbeeld een grafische kaart hebt die 75 beelden per seconde kan verwerken, heeft het weinig zin om een monitor met 120Hz of meer te kopen.

De 120 Hz monitor moet altijd afgestemd zijn op de grafische kaart, anders lijdt de resolutie eronder. (Beeldbron: 123rf.com / 52371918)

In dit geval liggen je alternatieven in het bereik van monitoren met 75Hz of minder. Het hertz getal van je monitor moet dus afhangen van de prestaties van je grafische kaart. Momenteel zijn 144Hz monitoren ook erg populair. Deze zijn echter iets duurder dan 120Hz monitoren.

Besluit: Welke soorten 120Hz monitoren zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten 120Hz monitoren:

 • Full-HD
 • WQHD
 • UHD (4K)

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte 120Hz monitor voor je te vinden.

Wat onderscheidt een Full-HD 120Hz monitor en wat zijn de voordelen en nadelen?

Full-HD bestaat uit 1920 x 1080 pixels en is lange tijd de meest gebruikte resolutie geweest. Het beeld is niet zo scherp als WQHD of UHD, maar de eisen aan de PC hardware zijn lager.

Voordelen
 • Prijsvoordeel
 • Minder hardware nodig
Nadelen
 • Kleinere resolutie

Voor de meeste mensen is een monitor met Full HD waarschijnlijk voldoende. Hij biedt goede kwaliteit voor zowel spelletjes als films en zijn mogelijkheden kunnen volledig benut worden, zelfs met minder krachtige grafische kaarten. In de meeste gevallen is de prijs ook lager dan die van monitoren met WQHD en UHD.

Wat onderscheidt een WQHD 120Hz monitor en wat zijn de voordelen en nadelen?

Monitoren met WQHD (Wide-Quad-High-Definition) hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Deze resolutie ligt dus tussen Full HD en Ultra HD in.

Voordelen
 • Redelijke hardware-eisen
 • Goede beeldkwaliteit
Nadelen
 • Niet aanbevolen onder 27 inch

Het beeld is scherper dan Full HD en biedt een goed compromis tussen goede scherpte en niet te hoge eisen aan de grafische kaart. Wat prijs betreft staan deze monitoren boven die met Full HD.

De aanschaf van een WQHD monitor is pas aan te bevelen vanaf een formaat van 27 inch, want anders wordt het lettertype erg klein en moet je erg dicht op het scherm zitten.

Als je wat meer scherpte zoekt bij het spelen van spelletjes of als je veel met beeld- of videobewerking te maken hebt, is dit de juiste categorie voor je.

Wat onderscheidt een 4K 120Hz monitor en wat zijn de voordelen en nadelen?

4K/UHD monitoren zijn voorzien van een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Vergeleken met Full HD is de hoeveelheid weergegeven pixels vier keer zo groot. Vergeleken met WQHD is het aantal pixels meer dan twee keer zo groot, waardoor het beeld nog scherper is.

Voordelen
 • Zeer hoge resolutie
 • Zeer goede beeldkwaliteit
Nadelen
 • Hoge eisen aan grafische kaart
 • Duur

Maar de hoge resolutie stelt ook navenant hoge eisen aan de grafische kaart. Dus als je besluit een UHD monitor te kopen, moet je ook bereid zijn extra te betalen voor een grafische kaart van Nvidia of AMD. We raden echt alleen een 4K monitor aan voor liefhebbers van gamen. Voor andere doeleinden is er nog steeds niet genoeg inhoud om het scherm optimaal te benutten.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om 120Hz monitoren te vergelijken en te evalueren

In het volgende tonen we je welke criteria je kunt gebruiken om 120Hz monitoren te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Resolutie
 • Reactietijd
 • Paneel
 • Formaat
 • Verbindingen
 • G-Sync of Freesync
 • Pixel dichtheid
 • Maat

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Resolutie

Wat resolutie betreft, kun je kiezen uit drie categorieën: Full HD, WQHD, UHD. De resolutie wordt altijd gegeven in pixels en verwijst naar de breedte en hoogte van een beeld in pixels. Hoe meer pixels, hoe beter de resolutie, want er wordt meer informatie over hetzelfde oppervlak verdeeld.

Type Resolutie
Full HD 1.920 x 1080 pixels
WQHD 2560 x 1440 pixels
UHD (4K) 3840 x 2160 pixels

Voordat je besluit een Ultra High Definition (UHD) monitor te kopen, moet je nagaan of je grafische kaart voldoende is.

Reactietijd

De responstijd wordt gegeven in milliseconden en geeft aan hoe lang een pixel erover doet om van toestand te veranderen. Een kortere responstijd zorgt ervoor dat het beeld sneller kan veranderen zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat.

Paneel

Fabrikanten hebben in principe een grote keuze aan panelen die ze kunnen gebruiken. Bijna alle beperken zich echter tot drie soorten panelen, zodat je de juiste voor je kunt kiezen, afhankelijk van je behoeften.

IPS paneel

Het In-Plane-Switching (IPS) paneel valt vooral op door zijn goede kleurkwaliteit, stabiliteit van de kijkhoek en contrast. Kijkhoekstabiliteit heeft betrekking op de verandering van het beeld als je niet precies centraal voor het beeldscherm zit. De reactietijd van deze panelen ligt tussen die van de andere twee modellen in. Trager dan TN panelen, maar sneller dan VA panelen. Het stroomverbruik van IPS panelen is hoger dan van andere panelen omdat ze een sterke achtergrondverlichting nodig hebben.

TN paneel

Dit paneel is het meest geïnstalleerde en dus het meest wijdverbreide. Vooral gamers voelen zich op hun gemak met de gedraaide-nematische technologie. Het TN paneel maakt zeer snelle reactietijden mogelijk en is daarom zeer geschikt voor kantoor- en multimediatoepassingen en ook voor spelletjes. Bovendien verbruikt dit paneel weinig stroom. Maar als je veel waarde hecht aan kleurkwaliteit en stabiliteit van de kijkhoek, kies je beter voor een van de andere twee panelen.

VA-panel

Verticaal uitgelijnde panelen bieden een zeer goede stabiliteit van de kijkhoek en contrastwaarden. Als je veel waarde hecht aan beeldkwaliteit, is er geen alternatief. Grafische vormgevers gebruiken dit paneel vaak voor beeldbewerking. Voor gamers is een monitor met dit MVA paneel minder geschikt, omdat de responstijd vaak hoger is dan bij de andere. De productie van deze panelen is zeer kostbaar, wat ook duidelijk in de prijs tot uiting komt.

Formaat

In het verleden was het vierkante 4:3 formaat gebruikelijk. Het meest gangbare formaat is tegenwoordig de 16:9 beeldverhouding, die meer zichtbare ruimte in de breedte biedt. Als je je PC vooral gebruikt om te surfen of documenten te bewerken, is een monitor met een 16:10 formaat aan te bevelen.

Het hogere oppervlak bespaart je vervelend scrollen. Het 21:9 formaat is nog breder dan het 16:9 formaat, zodat films zonder balken kunnen worden vertoond. Deze beeldverhouding is ook aan te bevelen voor beeld- of videobewerkingsprogramma’s, omdat deze programma’s meestal veel ruimte in de breedte nodig hebben. Monitoren met 21:9 formaat kunnen ook opstellingen met twee monitoren vervangen.

Verbindingen

In de meeste gevallen kun je de monitor met een kabel aansluiten. De meest voorkomende aansluitingen zijn VGA, DVI, HDMI en DisplayPort.

VGA

De VGA verbinding wordt op de huidige monitoren bijna nooit gebruikt. In de praktijk leidt de analoge werkingswijze vaak tot een vermindering van de beeldkwaliteit. Tot Full HD zijn er meestal geen problemen. Bij hogere resoluties kan het beeld echter soms haperen.

DVI

De Digital Visual Interface (DVI) is verkrijgbaar in analoog (DVI-A) en digitaal (DVI-D), en ook analoog en digitaal in één (DVI-I). Ook deze verbinding verdwijnt steeds meer naar de achtergrond.

HDMI

HDMI zit tegenwoordig standaard in alle slimme TV’s, spelcomputers, enz. en zendt beeld- en geluidssignalen door. Hij is voorzien van kopieerbeveiliging en ondersteunt 4K inhoud. Voor hogere resoluties moet je HDMI 2.0 gebruiken.

DisplayPort

Net als HDMI zendt de DisplayPort verbinding zowel geluid als digitale videosignalen uit. Deze methode is aanzienlijk goedkoper dan HDMI omdat de verbinding licentievrij gemaakt wordt. De DisplayPort is in staat om beelden tot 5k uit te voeren.

G-Sync of Freesync

Met G-Sync en Freesync kan de verversingssnelheid van de monitor worden aangepast aan de prestaties van de grafische kaart. De voorstelling kan van de ene seconde op de andere veranderen. Dit betekent dat als de grafische kaart 50 beelden per seconde kan verwerken, de monitor slechts 50 beelden per seconde zal weergeven.

Zorg er altijd voor dat je grafische kaart de overeenkomstige prestaties kan leveren. (Beeldbron: pexels.com / hitesh choudhary)

Als de prestatie later toeneemt tot 60 beelden per seconde, past de monitor de verversingssnelheid aan tot 60 beelden per seconde. Als het hertz getal van de monitor niet overeenkomt met het Frames Per Second (FPS) van de grafische kaart, worden vaak meer beelden per seconde aan de monitor doorgegeven dan hij helemaal kan weergeven.

Dit geeft bij het spelen van spelletjes vaak schokken of barsten in het beeld. G-Sync en Freesync voorkomen het optreden van schokken en scheuren. Vooral als je een liefhebber van gamen bent, is een monitor met een van deze twee systemen aan te bevelen. Voor G-Sync heb je een grafische kaart van NVIDIA nodig en voor Freesync een van AMD.

Pixel dichtheid

Hoe scherp de respectieve resolutie (Full HD, WQHD, UHD) uiteindelijk werkelijk is, hangt ook af van de pixeldichtheid. Dit wordt ppi (pixels per inch) genoemd, wat een wiskundige waarde is die het resultaat is van de relatie tussen resolutie en beeldgrootte. Een 22 inch monitor met full HD resolutie heeft ongeveer 100 ppi.

Ter vergelijking: een 30 inch monitor met full HD heeft slechts 73 pixels per inch. Dit is prima geschikt om films te kijken. Bij het lezen of bewerken van beelden wordt het beeldscherm echter erg korrelig. In principe kun je zeggen dat een Full HD monitor tot 24 inch voldoende is. Alles daarboven moet uitgerust zijn met WQHD of 4K (UHD).

Maat

Als het om monitoren gaat, geldt de eenvoudige regel: hoe groter hoe beter. Modellen met 27 inch zijn momenteel erg populair. Maar maten als 56 inch zijn ook mogelijk, hoewel deze ongeschikt zijn om thuis te gebruiken. Bovendien gaan grotere schermen natuurlijk ook gepaard met hogere kosten.

Je moet ook bedenken hoeveel ruimte je thuis hebt. Hoe groter de monitor, hoe verder je van het toestel moet zitten om het hele scherm te kunnen zien. Als vuistregel geldt dat de afstand tussen de zitplaatsen 1,2 maal de diagonaal van het scherm moet zijn. De beeldschermdiagonaal wordt gemeten in inches. Hier is een kleine lijst van de meest voorkomende afmetingen van monitoren:

inches centimeters
22 55.88cm
24 60.92cm
27 68.58cm
30 76.20cm
32 81.28cm
34 86.36cm
35 88.90cm

Wetenswaardigheden over 120Hz monitoren

Wat moet ik doen als mijn 120Hz monitor niet meer werkt of niet herkend wordt?

Als je beeldscherm niet meer werkt, kun je de volgende stappen ondernemen, die in veel gevallen het probleem oplossen:

 1. Maak alle kabels los en sluit dan de monitor weer aan.
 2. Controleer of het LED lampje op de monitor aan is.
 3. Als de monitor meerdere aansluitingen heeft, test de monitor dan met andere kabels.
 4. Verbind de monitor met een andere computer.
 5. Open het beeldschermmenu van de monitor om te zien of het beeldscherm werkt.
 6. Verbind de monitor met een andere grafische kaart.
 7. Controleer of de grafische kaart goed op zijn plaats zit.

Als geen van deze stappen werkt, kun je het beste contact opnemen met je dealer.

Hoe sluit je een 120Hz monitor correct aan?

Als je een externe monitor op je laptop wilt aansluiten met een VGA of HDMI kabel, volg dan deze stappen:

 1. Zet de laptop en de monitor aan en klik met de rechtermuisknop op “Screen Resolution” op het scherm.
 2. Klik binnen dit venster op de optie “Identify” zodat het pictogram met het tweede beeldscherm verschijnt.
 3. Kies de optie “Identify” om te bepalen waar de externe en hoofdmonitors zijn.

Hoe kan ik mijn 120 Hz monitor goed kalibreren?

Als kleuren niet goed worden weergegeven of vervaagd lijken, kun je het beeldscherm kalibreren. Je kunt dit doen door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Controleer of de monitor juist bedraad is.
 2. Inspecteer de kabel op beschadiging en vervang hem indien nodig.
 3. Download en installeer de nieuwste stuurprogramma’s voor de grafische kaart.
 4. Controleer de monitor op eco mode. Indien beschikbaar en geactiveerd, schakel je het gewoon uit.

Om het beeldscherm handmatig te kalibreren, moet je de instellingen in het menu van het beeldscherm aanpassen. Behalve helderheid, scherpte en contrast, kun je ook specifieke kleuren afzonderlijk veranderen.

Hoe kan ik mijn monitor op 120hz instellen?

Een monitor instellen op 120hz in Windows 10 is vrij eenvoudig. Om de verversingssnelheid te veranderen, doe je het volgende:

 1. Klik met de rechter muisknop op het vrije schermgedeelte en kies “Display settings” uit de lijst.
 2. Kies aan de rechterkant “Advanced display settings”.
 3. Klik op de optie “Show adapter properties for screen 1”.
 4. Kies de optie “Monitor” op het bovenste tabblad.
 5. Nu kun je onder “Screen refresh rate” het gewenste frequentiegetal instellen.

Sommige monitors, meestal oudere, hebben maar één frequentie. Bij moderne 120hz en 144hz monitoren kun je de frequentie instellen.

Kan ik mijn 120Hz monitor aan de muur bevestigen?

Vooral grote monitoren nemen nogal wat plaats in op het bureau. Maar net als de meeste televisies kunnen monitoren met muurbeugels aan de muur bevestigd worden. Raadpleeg de informatie van de fabrikant.

Wat is de beste manier om mijn 120Hz monitor in te stellen?

Het juist opstellen van de monitor is een belangrijke factor, niet alleen omwille van het comfort, maar ook uit het oogpunt van de gezondheid. Bovendien kan door de juiste positie het volledige potentieel van het scherm worden benut. Je moet de monitor zo plaatsen dat je je hoofd niet hoeft te draaien om pijn in je hoofd, nek en schouders te voorkomen. Het is ook belangrijk dat het scherm niet in de buurt van een raam geplaatst wordt. Licht of schittering vermindert de kwaliteit van de foto.

Op welke afstand moet je van je beeldscherm zitten? De vuistregel is dat de optimale afstand 1,2 maal de diagonaal van het scherm is.

Hoe kan ik mijn 120Hz monitor goed schoonmaken?

Voordat je begint met schoonmaken, moet je de monitor uitschakelen, loskoppelen van de stroomvoorziening en 30 minuten wachten om kortsluiting te voorkomen. De beste manier om de monitor schoon te maken is met een microvezeldoek of een doekje voor het schoonmaken van glazen. Maak de doek gewoon heel licht vochtig en maak de monitor schoon zonder druk uit te oefenen.

Voor grove vlekken kun je een TFT reiniger gebruiken om te reinigen. Om beschadiging van het beeldscherm te voorkomen, zorg je ervoor dat het doekje niet te nat is, anders kan er water in de binnenkant van het scherm dringen. TFT reiniger mag nooit rechtstreeks op het beeldscherm gespoten worden. We raden het gebruik van afwasmiddel, ruitenreiniger of iets dergelijks af.

Foto bron: 123rf.com / 46957157

Recensies