Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

SSD harde schijven van 1 TB zijn een snelle en handige manier om de opslagruimte van je eigen of bedrijfs-PC of -Laptop uit te breiden. Er kan snel een situatie ontstaan waarin het geheugen vol is en snel hulp nodig is. De SSD harde schijf is hiervoor bijzonder geschikt omdat hij relatief gemakkelijk te installeren, aan te sluiten en te hanteren is.

We willen je graag helpen met onze grote 1 TB SSD test 2023 om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken en de juiste 1 TB SSD harde schijf te vinden. Hier stellen we alle 1 TB SSD harde schijven voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een overzicht van de beoordelingen van de klanten. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook belangrijke informatie die je nodig hebt als je een 1 TB SSD harde schijf wilt kopen.
De belangrijkste feiten over 1 TB SSD harde schijven in het kort

 • SSD staat voor Solid State Disk, wat halfgeleider harde schijf betekent. Ze werken op dezelfde manier als een USB stick met een flash geheugen dat geen bewegende delen heeft
 • Als je een draagbare harde schijf nodig hebt, is een externe 1 TB SSD geschikt voor je, maar als je opslagruimte aan je computer wilt toevoegen, kun je er ook een interne 1 TB SSD in installeren
 • Afhankelijk van de soort verbinding die je voor je 1TB SSD kiest, kan de lees- en schrijfsnelheid sterk variëren, d.w.z. het geheugen werkt langzamer of sneller

1 TB SSD: Onze selectie

Crucial 1Tb Ssd

Ontdek de ongelooflijke snelheid en betrouwbaarheid van Crucial’s nieuwste 1TB SSD met NVMe (PCIe Gen3 x4) technologie. Deze geavanceerde SSD biedt u tot 3500MB/s sequentiële lezingen, en een indrukwekkend random lezen/schrijven van 650K/700K IOPS. Niet alleen krijgt u snellere gegevensoverdracht, maar u zult ook genieten van een ruime opslagcapaciteit tot 4TB voor al uw belangrijke bestanden, foto’s en video’s.

Western Digital 1Tb Ssd

Ontdek de indrukwekkende prestaties van de Western Digital WD Blue SN570 NVMe SSD met 1 TB opslagcapaciteit, perfect voor al uw creatieve projecten. Deze supersnelle SSD in M2 2280-formaat past naadloos in uw systeem dankzij de compatibiliteit met NVMe-sleuven en biedt ongeëvenaarde leessnelheden tot 3500 MB/s en schrijfsnelheden tot 3000 MB/s. U zult versteld staan van hoe snel uw systeem werkt, tot wel 5x sneller dan de beste SATA SSD’s van Western Digital. Zo kunt u zich volledig focussen op uw creatieve flow.

Crucial 1Tb Ssd

Maak uzelf klaar voor een ware revolutie in de opslagwereld met de Crucial 1TB SSD. Ervaar de ongekende snelheid en efficiëntie, waarmee u sneller kunt opstarten, bestanden razendsnel kunt opladen en uw systeemreactievermogen tot wel 300% kunt verhogen in vergelijking met een normale harde schijf. Verhoog de levensduur van uw batterij dankzij de 45 keer hogere energie-efficiëntie van deze geavanceerde SSD ten opzichte van een gewone harde schijf.

Samsung 1Tb Ssd

Dankzij de standaard 2,5-inch vormfactor is de SAMSUNG 1TB SSD eenvoudig te installeren in de meeste reguliere pc’s en laptops. Het is ideaal voor u, ongeacht of u het gebruikt voor persoonlijke, gaming- of zakelijke doeleinden. Bovendien zijn deze SSD’s beschikbaar in capaciteiten van 1TB, 2TB, 4TB en zelfs 8TB om aan al uw opslagbehoeften te voldoen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 1 TB SSD harde schijf koopt

1TB SSD-1

SSD’s zijn handig en stil: De perfecte opbergruimte voor iedereen. Als je een SSD koopt, profiteer je van zijn kleine formaat en snelle prestaties. Maar zelfs hier zijn er, afhankelijk van de soort verbinding, verschillende snelheden voor lezen en
(Image source: Appel / 123rf.com)

Voor wie is een 1 TB SSD geschikt?

Een SSD harde schijf van 1 TB is geschikt voor iedereen die zijn opslagruimte op een PC of laptop wil uitbreiden. Afhankelijk van of je al dan niet mobiel werkt, kan de vorm van de SSD harde schijf een factor zijn in de aankoopbeslissing. Als je veel opslagruimte nodig hebt, is een harde schijf met meer opslagruimte misschien geschikter. Omdat SSD harde schijven erg licht zijn en maar een klein formaat hebben, zijn ze erg handig en zeer geschikt als je eigen geheugen op is om meer ruimte te creëren om meer daren op te slaan.

Waar kan ik een 1 TB SSD harde schijf kopen?

SSD harde schijven van 1 TB kun je kopen bij een online handelaar of bij een specialist.

Als je besluit je 1TB SSD online te kopen, wordt hij, afhankelijk van de aanbieder, binnen een paar dagen bij je thuis bezorgd zonder dat je het huis uit hoeft. Als je het direct bij een speciaalzaak koopt, kun je ook advies vragen en het mee naar huis nemen om te gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden voor beide opties.

Hoeveel kost een 1TB SSD?

Het varieert naargelang de functie, intern, extern en snelheid. In de volgende tabel krijg je een overzicht van de verschillende soorten 1 TB SSD harde schijven en hun prijzen.

Type harde schijf prijs
1 TB SSD extern ca. 150 euro
1 TB SSD intern met SATA aansluiting ca. 100-200 euro
1 TB SSD intern met m.2 aansluiting ca. 130-210 euro
1 TB SSD intern met PCIe aansluiting ca. 130-190 euro

Welke alternatieven zijn er voor de 1 TB SSD harde schijf?

Een alternatief voor de 1 TB SSD is een harde schijf. Deze is ook verkrijgbaar in grotere opslagcapaciteiten dan SSD harde schijven. Er zijn HDD en SSD modellen met een breed scala aan opslaggroottes, zodat je de juiste capaciteit voor je kunt vinden.

Er worden verschillende opslagformaten aangeboden voor SSD en HDD.

Als je een mobiele manier zoekt om bij je gegevens te komen, bieden veel aanbieders ook online opslag, zoals Google Drive of de Apple Cloud. Het voordeel van online opslag is dat je er van overal waar internet is bij kunt. Het nadeel is dat je de bijbehorende bestanden alleen met het internet kunt benaderen. Daarom zijn online opslaguitbreidingen niet erg geschikt om bijvoorbeeld je computer te versnellen of programma’s uit te besteden, wat echter heel goed mogelijk is met SSD harde schijven.

Alternatief Eigenschap
HDD harde schijf Een interne harde schijf, maar is meer uitbreidbaar dan de SSD harde schijf en werkt met bewegende delen, dus niet mobiel
Google Drive Kan op elk moment online benaderd worden, laadtijden zijn langer
Apple Cloud Kan op elk moment online benaderd worden, laadtijden zijn langer

Beslissingsgedeelte: Welke soorten 1 TB SSD zijn er?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten 1 TB SSD’s:

 • interne SSD van 1 TB
 • externe 1 TB SSD

Beide mogelijkheden bieden voor- en nadelen, die vooral bepaald worden door de eigen PC apparatuur van de gebruiker en het beoogde gebruik. Dit omvat factoren als mobiliteit of de vraag of de PC een vaste PC of een laptop is.

1TB SSD-2

De praktische externe harde schijf is handzaam en kan met de kabel gemakkelijk op de PC worden aangesloten. Je kunt zelf kiezen of je een USB 3.0 of een Thunderbolt verbinding gebruikt. Je kunt echter beter geen USB 2.0 verbinding kiezen, want de lees- en schrijfsnelheid van je harde schijf kan beduidend lager zijn. (Beeldbron: Barth/ unsplash.com)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een 1 TB SSD?

Als je een 1 TB SSD intern installeert, heb je het grote voordeel dat je geen externe apparaten om je heen hebt. Bij een vaste PC is dit niet hinderlijk, maar zodra je een laptop hebt en steeds een 1 TB SSD bij je moet hebben, kan het al snel vervelend worden.

Een ander groot voordeel van het rechtstreeks in je PC of laptop monteren van je harde schijf is de lees- en schrijfsnelheid. Terwijl een harde schijf met een USB verbinding vaak trager kan worden, kan een directe verbinding veel hogere snelheden opleveren.

Bovendien laten interne SSD’s meer schrijfcycli toe en hebben ze dus een langere levensduur dan vergelijkbare concurrerende modellen. Het kan echter ook moeilijk zijn als je SSD schijf stuk gaat, omdat je hem eerst moet verwijderen. Je moet ook de hele PC meenemen als je hem mee wilt nemen

Voordelen
 • Alles compact op één plaats
 • Zeer snelle lees- en schrijfsnelheid
 • Lange levensduur door meer schrijfcycli (vergeleken met externe SSD)
Nadelen
 • Niet gemakkelijk te verwijderen
 • Onhandig omdat je de hele PC mee moet nemen
 • Moeilijker te installeren dan externe SSD

Wat zijn de voordelen en nadelen van een externe 1 TB SSD?

Is de opslagruimte van je computer weer vol en word je overstelpt met foutmeldingen? Zoek je een kortetermijnoplossing om je opslagruimte uit te breiden? Dan is een externe SSD harde schijf van 1 TB precies wat je nodig hebt!

1TB SSD-3

Dankzij zijn kleine afmetingen kan de SSD in je laptop geïnstalleerd worden. Maar ook hier zijn er weer verschillende maten verkrijgbaar, waarbij de meest voorkomende maten 2,5 en 3,5 inch zijn. Hoewel de kleinere modellen vaak meer kosten, kan het de moeite waard zijn ze te kopen, vooral voor kleine laptops, omdat een grotere harde schijf er helemaal niet in geïnstalleerd kan worden.
(Image source: Kardigan/ unsplash.com)

Je installeert hem in een paar stappen en sluit hem bijvoorbeeld via USB op je computer aan. In een paar minuten heb je een terabyte aan opslagruimte voor video’s en media!

Het grote pluspunt is de mobiliteit van de 1 TB SSD, bijvoorbeeld als je af en toe van plaats moet veranderen omdat je nu eens thuis en dan weer op kantoor werkt, kun je al je belangrijke gegevens gemakkelijk met je meenemen.

Je moet er wel voor zorgen dat je computer minstens een 3.0 USB poort heeft, want de gegevensoverdracht gaat met deze poort tot tienmaal sneller dan met een USB 2.0 poort.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan te sluiten via USB
 • Draagbaar zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen
Nadelen
 • Traag als je geen USB 3.0 poort hebt
 • Vaak trager dan interne harde schijven

Koopcriteria voor 1 TB SSD harde schijven

Wil je een SSD harde schijf kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om 1 TB SSD harde schijven te beoordelen en je beslissing te nemen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een bepaald product te kiezen. Samengevat zijn dit

Aansluitmethode van 1 TB SSD harde schijven

1 TB SSD harde schijven kunnen op verschillende manieren op de computer worden aangesloten. Hoe de verbinding tot stand komt hangt er vooral van af of je een interne of een externe 1 TB SSD harde schijf wilt aansluiten.

Verbindingstypes voor interne 1 TB SSD harde schijven

Als je een interne 1 TB SSD gekozen hebt, kun je die op drie verschillende manieren op je computer aansluiten. Je moet ofwel de kast van je computer openen, ofwel de hoes van je laptop. Als je niet weet hoe je dit moet doen, moet je een vakman inhuren:

 1. SATA
 2. PCIe
 3. m.2

Verbindingstypes voor externe 1 TB SSD harde schijven

Externe 1 TB SSD harde schijven kunnen op twee verschillende manieren worden aangesloten:

 1. USB
 2. Thunderbolt

Er moet echter op gewezen worden dat minstens één USB 3.0 poort aanwezig is, want de gegevensoverdracht voor USB 2.0 is ongeveer 10 keer langzamer dan voor de nieuwere versie. Veel toepassingen zijn dus niet mogelijk met de oude versie.

Om de 1 TB SSD aan te sluiten kun je gewoon de bijbehorende Thunderbolt of USB kabel gebruiken.

Grootte en hoogte van 1 TB SSD harde schijven

De afmetingen en hoogte van 1 TB SSD harde schijven variëren tussen de verschillende modellen. Er moet een fundamenteel onderscheid gemaakt worden tussen de interne en de externe harde schijf. Bij de interne 1 TB SSD is de grootte belangrijker, omdat hij zelfs met geringe afwijkingen niet meer in de behuizing van je laptop of computer past. Bij interne 1 TB SSD’s moet je in principe kiezen tussen 2 formaten

 1. 2,5 inch vormfactor
 2. M.2 vormfactor

Interne 1 TB SSD:

 1. Grootte en hoogte: 2.5 inch vormfactor of M.2 vormfactor
 2. Uitwendig: Grootte en hoogte: 2,5 inch of 3,5 inch

Lees- en schrijfsnelheid van 1 TB SSD harde schijven

De lees- en schrijfsnelheid van 1 TB SSD’s is gestandaardiseerd tussen 500 MB/s en 560 MB/s, er zijn hier geen grote verschillen. De snelheidsverschillen hangen vooral af van hoe je 1 TB SSD op je computer of laptop is aangesloten. Als je een snelle verbinding nodig hebt, moet je bij aankoop dus letten op het verbindingstype van je 1 TB SSD harde schijf.

Ontwerp voor 1 TB SSD harde schijven (extern)

Natuurlijk hebben alleen externe 1 TB SSD harde schijven een relevant ontwerp. Omdat je interne 1 TB SSD’s direct in je PC installeert, speelt het ontwerp hier niet echt een rol. Als je echter besluit een externe SSD te kopen, kun je kiezen uit een groot aantal verschillende uitvoeringen. Je kunt het beste letten op onderscheidingen als water- en stofbestendigheid, zodat je harde schijf tijdens het transport niets overkomt.

Wetenswaardigheden over 1 TB SSD harde schijven

Hoe installeer ik een 1 TB SSD harde schijf?

Hoe je een 1 TB SSD harde schijf installeert is vooral belangrijk voor de interne harde schijven, want natuurlijk hoef je alleen de externe 1 TB SSD met de Thunderbolt of USB kabel aan te sluiten. Voor de installatie van interne 1 TB SSD harde schijven moet je eerst nagaan of je toestel nog voldoende ruimte heeft. Afhankelijk van of je een M.2, PCIe of SATA aansluiting gekozen hebt, moet je de 1 TB SSD harde schijf met een passende kabel aansluiten.

1TB SSD-4

1 TB SSD harde schijven zijn geschikt voor veel verschillende apparaten.
(Image source: Kardigan/ unsplash.com)

Meestal worden de juiste kabels bij de aankoop meegeleverd, maar controleer dat voor je koopt, want meestal zijn alle beschikbare kabels al toegewezen in een voorgefabriceerde PC of laptop. Koop zo nodig een kabel met een geschikte aansluiting. Daarna moet je de kabel op het moederbord van de computer aansluiten om een verbinding tot stand te brengen.

Als dit werkt, zou je de volgende keer dat je je machine start, de extra SSD schijf van 1 TB in je Finder moeten zien. Je kunt dan het deksel van je toestel sluiten. Let er bij het plaatsen van je 1 TB SSD harde schijf wel op dat je hem stevig plaatst om speling te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor draagbare toestellen zoals laptops.

Wat betekent de afkorting van SSD harde schijf?

De term SSD staat voor “solid-state drive”. In het Duits wordt het soms ook “halfgeleideraandrijving” genoemd. Dit in tegenstelling tot zijn zusje, de HDD harde schijf. Deze term staat voor “hard disc drive”. In tegenstelling tot de laatste werkt de SSD harde schijf niet met bewegende afzonderlijke onderdelen.

Wat moet ik zoeken in een SSD harde schijf?

In het algemeen moet je er goed voor zorgen en hem regelmatig defragmenteren. Dit helpt om onnodige bestanden van de schijf te verwijderen en zorgt voor een langere levensduur van je 1 TB SSD harde schijf.

Foto bron: Sawangsri / 123rf.com

Recensies