Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote 24 inch monitor test 2023. Hier stellen we alle 24 inch monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste 24 inch monitor voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 24 inch monitor wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Het ingebouwde paneel is vooral belangrijk voor de presentatie van een 24-inch beeldscherm. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen IPS panelen, die meer geschikt zijn voor beeldverwerking, en TN panelen, die meer geschikt zijn voor spelletjes.
 • Afhankelijk van de activiteit variëren de eigenschappen van een 24 inch monitor. Voor spelletjes moet het beeldscherm snelle responstijden en hoge verversingssnelheden hebben; voor beeld- en videobewerking zijn stabiliteit van de kijkhoek en een hoge kleurruimte voordelig.
 • De meest gebruikelijke verbinding is via de HDMI kabel. Maar om monitoren met elkaar te verbinden en zo een groter werkoppervlak te bieden, is de meer moderne beeldschermpoort een must.

24 inch monitor: Onze selectie

Samsung 24 Inch Monitor

Inbegrepen bij de WQHD monitor LS32A600UUUUXEN zijn een netsnoer, een HDMI-kabel en een installatie-cd, zodat u zonder gedoe direct aan de slag kunt. Laat u verrassen door de beeldkwaliteit en het comfort van deze fantastische SAMSUNG 24-inch monitor en verbeter vandaag nog uw multimedia-ervaring.

Antteq 24 Inch Monitor

Ontdek de verbluffende beeldkwaliteit en de indrukwekkende prestaties van de Antteq 24-inch Full HD-monitor. Geniet van een uitstekende helderheid en kleurenweergave met een resolutie van 1920×1080, die u niet alleen helpt uw productiviteit op kantoor te verhogen, maar u ook in staat stelt om optimaal van uw favoriete films en games te genieten. Dankzij de 16:9 beeldverhouding, ultra-breed kijkhoek en een maximale verversingssnelheid van 75Hz, ervaart u levendige beelden en een onovertroffen beeldkwaliteit.

Philips Monitors 24 Inch Monitor

Ontdek de Philips Monitors 24-inch monitor, een product dat u een uitzonderlijke visuele ervaring biedt zonder concessies te doen aan uw oogcomfort. Met flikkervrije technologie en Low Blue Mode zorgt deze monitor voor een aanzienlijke vermindering van oogvermoeidheid, terwijl u tegelijkertijd geniet van verhoogd visueel comfort.

Benq 24 Inch Monitor

Bescherm uw ogen tijdens die lange gamingsessies met de geavanceerde eye-care-technologie van BenQ. Flicker Free technologie voorkomt onnodige belasting van uw ogen, terwijl Low Blue Light en Color Weakness technologieën bijdragen aan een gezonde en comfortabele kijkervaring. Deze monitor zorgt ervoor dat u zich kunt concentreren op uw games zonder zorgen over vermoeide of geïrriteerde ogen.

[/kb_productlist]

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 24 inch monitor koopt

LED, LCD en TFT, wat is het verschil?

TFT verwijst naar een specifieke LCD technologie en betekent Thin Film Transistor, LCD is een algemene term voor vloeibaar-kristal beeldschermen en staat voor Liquid Crystal Display. Omdat tegenwoordig bijna alle LCD monitoren en LCD televisies TFT technologie gebruiken, maakt het verschil niet uit als je een monitor koopt.

Doordat voor de achtergrondverlichting in nieuwere LCD monitoren lichtgevende diodes (LEDs) gebruikt worden, worden ze vaak LED monitoren genoemd. (Image source: pexels.com / Josh Sorenson)

Het gebruik van LED’s bespaart elektriciteit en maakt dunnere beeldschermen mogelijk. De termen LCD monitor en LED monitor, zullen in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk hetzelfde gaan betekenen, naarmate de LED technologie voor verlichting meer en meer ingang vindt.

Wat zijn de precieze afmetingen van een 24 inch monitor?

De term 24 inch monitor is niet duidelijk gedefinieerd. Door zijn beeldschermdiagonaal van ca. 61 centimeter kun je er ook bijvoorbeeld 23.8 inch monitoren in opnemen. Monitoren met een beeldverhouding van 16:9 en 16:10 zijn gangbaar.

Hoe mobiel/ergonomisch zijn 24-inch monitoren?

Een ongunstige houding kan spanning veroorzaken, dus als je elke dag lange tijd voor je beeldscherm zit, is het belangrijk dat je het optimaal aan je zithouding kunt aanpassen. Je moet daarom op deze termen letten:

Naam Functie
Kantelen Horizontaal kantelen van het scherm naar boven en beneden
Draaien Rotatie van het beeldscherm om de verticale as naar links en rechts
Pivot Rotatie van het beeldscherm om de horizontale as van liggend naar staand formaat

Welke grafische kaart heb ik nodig voor mijn 24-inch monitor?

Heb je een monitor voor gamen of professionele beeldbewerking, dan zal geen enkele standaard grafische kaart je helpen het beste uit je scherm te halen. Dit vereist hypermoderne grafische kaarten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, hoef je alleen op de aansluitingen te letten: Als je een PC hebt met een HDMI poort, dan heeft het beeldscherm er ook een nodig; heeft hij een beeldschermpoort, dan is die ook nodig.

Wist je dat de display poort het beste is voor een beeldscherm? Hij kan een resolutie aan van maximaal 6.000 pixels bij 60 Hz. Hij kan ook video streamen en audio- en gegevensoverdracht toestaan.

Welke aansluitingen heb ik nodig op mijn 24-inch monitor?

De verouderde analoge VGA verbinding is langzaam aan het verdwijnen. Moderne monitoren bieden tenminste meestal een digitale interface (DVI – Digital Visual Interface) voor verbinding met de grafische kaart. Het voordeel is dat de beeldgegevens niet meer terug in analoog formaat en in de monitor omgezet hoeven te worden. Als een DVI beschikbaar is, moet de kaart en de monitor een DVI-D interface hebben, want alleen die werkt volledig digitaal.

DVI-A interfaces verwerken alleen analoge signalen en DVI-I interfaces kunnen zowel analoge signalen als digitale signalen verwerken. Voor geluid is een extra kabel nodig, want DVI connectoren zenden alle alleen het beeldsignaal uit. Fabrikanten rusten hun monitoren steeds vaker uit met een HDMI verbinding. Deze zenden digitale signalen en geluidssignalen uit. De HDMI aansluitingen zijn veel kleiner en de kabels zijn ook veel dunner, zodat aansluiten en geleiden veel handiger is.

Om de monitor via HDMI aan te sluiten, heb je een grafische kaart met HDMI uitgang nodig. Net als bij HDMI kunnen video- en audiosignalen via de kabels van een beeldschermpoort worden doorgegeven, maar er kunnen ook USB signalen worden doorgegeven. Als er USB poorten (die de flexibiliteit vergroten) op het scherm zitten, is een extra verbinding tussen de monitor en het scherm niet nodig De beeldschermpoort beheerst ook de versleutelingsprocedure DPCP (Display Port Content Protection). Omdat het scherm directer door de PC bestuurd kan worden, hoeft er minder elektronica in het scherm ingebouwd te worden. Je kunt de verouderde VGA verbinding gerust negeren, de beeldkwaliteit die je ermee kunt bereiken is merkbaar lager.

Welke framematen zijn beschikbaar voor 24-inch monitoren?

Er zijn geen volledig bezel-loze schermen, maar er zijn modellen met bezels tot 1 mm breed. Het kleine kader beperkt afleiding door reflecties in het kader tot een minimum. In het algemeen moeten beeldschermen relatief dunne frames hebben, waardoor de “dode zone” van het beeldscherm zo klein mogelijk is.

Welke resoluties zijn beschikbaar voor 24 inch monitoren?

De meest voorkomende zijn de volgende:

resolutie functies
Full HD 1080p, geeft sneller heldere beelden zonder schaduweffecten, mid-range grafische kaart volstaat
WQHD/QHD 1440p, Wide Quad High Definition, QHD of 2K algemeen gebruikte synoniemen, brengt het tot 144Hz
ULTRA HD/4K 2160p, viermaal zoveel pixels als Full HD, high-end grafische kaarten nodig, momenteel alleen mogelijk tot 60hz

Welke extra’s heb ik nodig op mijn 24 inch monitor?

Dat ligt aan je voorkeuren. Als je minder ruimte beschikbaar hebt, is een monitor met geïntegreerde luidsprekers en webcam de moeite waard. Luister je veel naar muziek via een koptelefoon of ga je op in spelletjes, dan is een bevestiging op de monitor misschien iets voor jou.

Kunnen 24 inch monitoren aan de muur bevestigd worden?

Als je bureau krap is vanwege de 24 inch monitor, kun je de monitor ook aan de muur hangen. De VESA standaard (Video Electronics Standards Association) regelt de afstand tussen de gaten op de achterkant van de monitor en de benodigde schroefmaat.

Als het mogelijk is, kies je een steun waarmee je de monitor kunt kantelen. Omdat voor de muurbevestiging een zekere ruimte nodig is en er een ruimte tot de muur moet overblijven om het scherm te kunnen kantelen, wordt de afstand tot het scherm niet automatisch groter.

In welke kleuren zijn 24 inch monitoren verkrijgbaar?

Standaard kleuren van monitoren zijn zwart, wit en zilver. In de spelwereld zijn er combinaties van zwart met schreeuwerige rode, groene en blauwe tinten.

Wat zijn TN panelen en IPS panelen, en wat is het verschil?

TN

In het Twisted Nematic Panel (TN) worden pixels verduisterd door kristallen die van het horizontale naar het verticale vlak overgaan als er spanning op gezet wordt. Het licht wordt dus zodanig gebroken dat het in de verkeerde polarisatierichting wordt gericht en door het tweede polarisatiefilter wordt tegengehouden.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Responsief
 • Energiebesparend
Nadelen
 • Instabiele kijkhoeken: zijdelings zitten verslechtert contrast en kleur

IPS

Bij In-Plane Switching Panels (IPS) draaien de kristallen 90 graden binnen het horizontale beeldvlak en blijven erop staan.

Voordelen
 • Hoog contrast
 • Responsief
 • Zeer realistische kleuren
 • Leesbaarheid vanuit de grootste kijkhoek (178 graden)
Nadelen
 • Hoge prijsHoog energieverbruik

Welke verversingsfrequenties hebben 24 inch monitoren?

De standaard voor 24 inch monitoren is 60 hertz, maar in de sector van de spelmonitoren neigen de meeste mensen naar monitoren van 120 hertz. Maar er zijn ook varianten tussen 60 hertz en 120 hertz. 144 hertz 24 inch monitoren zijn de laatste tijd ook steeds populairder geworden in de spelsector.

Wat kost een 24-inch monitor?

Je vindt 24 inch monitoren voor minder dan 100 euro.

In een groot prijsonderzoek onderzochten we in totaal 105 producten in de categorie 24 inch monitoren om je een overzicht te geven. Je kunt de resultaten hier bekijken in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is. (Bron: eigen voorstelling)

De prijsklasse gaat van de laaggeprijsde instapmonitor voor gewoon thuis- en kantoorgebruik met de oudste technologie tot de high-end monitor voor meer dan 2000 euro die de nieuwste technologie heeft.

Heeft een 24 inch monitor met aanraakscherm zin voor mij?

Het is moeilijk ons dagelijks leven voor te stellen zonder aanraakschermen, of het nu om een smartphone of een tablet gaat, je komt ze overal tegen. Aanraakschermen bieden ons intuïtieve bedienbaarheid door hun eenvoudige bediening. Voor particuliere gebruikers zijn ze echter eerder oninteressant wegens het prijsverschil met gewone PC monitoren. Op dit moment zijn aanraakschermen echter een nuttige extra, vooral voor ontwerpers, architecten, medici of grafische kunstenaars.

Wat is een gebogen monitor?

Een beeldscherm dat een lichte kromming heeft is een moderne gebogen monitor. De kromming betekent dat meer van je gezichtsveld gevuld wordt door de inhoud van het beeldscherm. Gebogen monitoren met verder identieke specificaties zijn veel duurder om te maken dan een gewone monitor.

Besluit: Welke soorten 24 inch monitoren zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten 24-inch monitoren:

 • 24 inch monitor voor kantoor/multimedia
 • 24 inch monitor voor video- en beeldbewerking
 • 24 inch monitor om te gamen

Op basis van de verschillende toepassingsgebieden en je eigen voorkeur is een bepaalde 24 inch monitor het meest geschikt voor jou en je computer of spelcomputer. Dit, en het feit dat niet elk type monitor hetzelfde is, resulteert in verschillende voor- en nadelen bij het gebruik.

Daarom willen we je in het volgende gedeelte laten kennismaken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke 24 inch monitor voor jou de juiste is. Daartoe zullen we de hierboven genoemde soorten meer in detail voorstellen en duidelijk illustreren wat precies hun voor- en nadelen zijn.

Wat onderscheidt een 24 inch monitor voor kantoor/multimedia en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het eerste type monitor dat we in onze vergelijking voor je uitlichten is de multimedia 24 inch monitor, die aan praktisch alle behoeften kan voldoen en dus een alleskunner is. Een multimedia 24 inch monitor is meestal goed om op te werken, d.w.z. dat hij gemakkelijk op de computer kan worden aangesloten en alle functies heeft die je bij het werken nodig hebt.

Het is daarom de juiste keuze voor jou als je een monitor voor je kantoor zoekt. Het is ook goed voor ontspanning als je gewoon iets op je scherm van dichtbij of ver weg wilt bekijken, zoals YouTube video’s of live streams op Twitch. Hij scoort vooral met een zeer overtuigende prijs-prestatie verhouding in combinatie met een beeldverversing van hoge kwaliteit voor spelletjes en films. Ook de hoge ergonomie zal je overtuigen van dit monitortype.

Voordelen
 • Ideaal in het prijs-prestatie bereik
 • Beeldherhaling heeft een hoge waarde voor spelletjes en films
 • Hoge ergonomie
Nadelen
 • De prijs bepaalt hoe goed de resolutie werkelijk is
 • Beeldherhaling alleen van hoge kwaliteit voor spelletjes en films
 • Reactietijd te laag voor veel spelletjes

Aan de andere kant bepaalt je budget hoe goed de resolutie werkelijk is, maar dat staat over het algemeen bekend voor de kwaliteit. Als je meer betaalt, kun je vaak meer verwachten. Ook is de verversingssnelheid hoog, maar alleen voor spelletjes en films en niet voor veel anders. Bovendien is de responstijd van zo’n monitor vaak niet snel genoeg voor het spelen van spelletjes. Dus als je een monitor voor gaming zoekt, kun je beter eens goed kijken naar de soorten gaming monitoren.

Wat onderscheidt een 24-inch monitor voor video- en beeldbewerking en wat zijn de voor- en nadelen?

Het tweede monitortype in onze vergelijking is dat voor beeld- en videobewerking, waarvan je vooral zult genieten als je graficus of ontwerper bent, want het is door de ontwikkelaars toegesneden op de werkers in deze industrie. Een beeld- en videobewerkingsmonitor van 24 inch is, zoals de naam al doet vermoeden, vooral geschikt voor mensen die in de grafische marketing werken en veel met Photoshop of Illustrator te maken hebben.

Het biedt je de nodige technologie om goed te werken aan grafische inhoud of het bewerken van films en video’s. Hij overtuigt je met een zeer hoog comfort en dus de ideale voorwaarden om aan zeer gedetailleerd werk te werken en is dus een echte technische steun voor je. Je moet vooral letten op de paneeltechnologie, want IPS of AH-IPS zorgen voor optimale kleurruimtes. De ergonomie is voor jou net zo belangrijk, want comfort moet de concentratie bij gedetailleerd werk ondersteunen.

Voordelen
 • Zuiver en getrouw kleurenscherm
 • Bevat meestal kalibratiesoftware
 • Optimaal geschikt voor beeldbewerking
Nadelen
 • Vaak geen luidsprekers
 • Lage responstijd
 • Lage verversingstijd

Een 24 inch monitor voor beeld- en videobewerking zal je vooral overtuigen met zijn zuivere en natuurgetrouwe kleurweergave, die voor jou als grafisch ontwerper onmisbaar is. Bovendien maakt dit type monitor indruk met zijn kalibratiesoftware, waarmee je het beeldscherm nog meer aan je wensen kunt aanpassen. Vanwege deze factoren is zo’n monitor perfect voor je als je van beeldbewerking houdt of ermee werkt.

Het probleem met zo’n 24 inch monitor is dat hij vaak geen luidsprekers heeft, wat problemen oplevert voor videobewerking, ook al kun je natuurlijk luidsprekers aansluiten. Bovendien is de responstijd van zo’n monitor te traag. Als je dus ook op deze 24 inch monitor wilt gamen, wordt dat nogal moeilijk en heb je waarschijnlijk een gaming 24 inch monitor nodig. Tenslotte is de verversingssnelheid te laag om films op zo’n monitor te bekijken. In dit geval is een multimedia 24 inch monitor geschikter dan een foto- en videobewerkings 24 inch monitor.

Wat onderscheidt een 24-inch monitor voor gamen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het laatste type 24 inch monitor dat we je in deze vergelijking willen voorstellen is de gaming 24 inch monitor. Dit is bijzonder geschikt voor je als je je spelcomputer op de monitor wilt aansluiten of als je spellen met hoge eisen op de computer wilt spelen. Het type Gaming 24 inch monitor is de beste oplossing voor je om computerspelletjes te spelen, of het nu console of PC is. Vooral als je een consolegamer bent, is zo’n monitortype aan te bevelen omdat zo’n monitor een veel betere responstijd heeft dan een gewone TV, wat tot voordelen kan leiden bij spellen als Call of Duty of Overwatch.

Je moet ervoor zorgen dat je voor zo’n monitor eerder Full HD dan Ultra HD kiest, want minder pixels laden sneller, wat je helpt bij het gamen. Omdat je heel dicht bij zo’n monitor moet zitten om niets te missen tijdens het spelen, moet de monitor meestal niet groter zijn dan 27 inch. Daarom zijn de 24 inch monitoren die we in deze monitorvergelijking voorstellen de beste oplossing voor deze spelbehoefte.

Voordelen
 • Goede helderheid
 • Duidelijke menu’s
 • Optimaal voor gamen door hoge snelheid
Nadelen
 • Vaak geen geluid / externe luidsprekers of koptelefoon nodig
 • Aantal HDMI ingangen meestal relatief laag

Zo’n monitor scoort meestal met een zeer goede helderheid, die je helpt niets te missen. Hij heeft ook een heel duidelijk menu en is dus heel gebruiksvriendelijk als je geen ervaring hebt met spelmonitors. Tenslotte is de monitor ideaal voor je als je, zoals de naam al doet vermoeden, geïnteresseerd bent in gamen. Door de zeer hoge responstijd of reactiesnelheid is zo’n gaming 24 inch monitor ideaal voor het spelen van spelletjes.

Het probleem met dit type monitor is echter dat hij vaak geen luidsprekers heeft, die erg handig zijn voor spellen als Call of Duty of Overwatch. Want je moet zeker op het geluid letten als je dit soort spellen speelt. Ook is het aantal HDMI ingangen meestal erg gering, wat betekent dat je steeds de verschillende apparaten die je op de monitor wilt aansluiten opnieuw moet aansluiten.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om 24-inch monitoren te vergelijken en te evalueren

Om het je gemakkelijker te maken te beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet, hebben we in het volgende deel de belangrijkste factoren van 24 inch monitoren beschreven. Samengevat zijn dat:

 • Beeldweergave
 • Ergonomie
 • Stroomverbruik
 • Interfaces
 • Optionele uitrusting
 • Ontwerp

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Beeldweergave

De beeldweergave is het belangrijkste criterium bij de keuze van een 24-inch monitor. Daarom moet je echt duidelijk zijn over wat je je monitor wilt laten zien voordat je hem koopt. Voor 24 inch monitoren die je meerdere uren per dag gebruikt, zijn helderheid en contrast belangrijk. Goede helderheid en contrastwaarden zijn goed voor je ogen.

Wist je dat beeldschermen ook het omgevingslicht kennen en zich daaraan kunnen aanpassen? Ze stellen automatisch het ideale contrast in om de beste spelervaring te bieden. Plus, het is gemakkelijk voor je ogen!

Een TN paneel, lage responstijden en hoge verversingsfrequenties moeten je prioriteit zijn als je de 24 inch monitor wilt gebruiken voor veel snelle moderne games. Vooral in het shooter gedeelte zorgen deze waarden voor een betere spelweergave. Als je het beeldscherm gebruikt voor nauwkeurige beeldbewerking, zijn de dekking van de sRGB en AdobeRGB kleurruimten en de weer te geven kleuren belangrijk. Zo kun je beter werken met ontwerpen die niet voor het web bestemd zijn.

Het beeldscherm hangt het meest af van het beoogde gebruik, of je het scherm meer voor gamen of voor werk gebruikt, de technische eigenschappen verschillen hier sterk. Om op de 24 inch monitor meer oppervlak te kunnen weergeven en dus meer ruimte beschikbaar te hebben voor werkbalken van Photoshop en andere programma’s, geef je de voorkeur aan de WQHD resolutie. Stabiliteit van de kijkhoek wordt geboden door een IPS paneel. Je moet goed opletten waarvoor je de 24 inch monitor wilt gebruiken en bij de aanschaf de volgende criteria in overweging nemen

Ergonomie

De ergonomie van de 24 inch monitor is een belangrijk criterium bij het kopen van een monitor. Het zorgt ervoor dat je een gezonde houding aanneemt bij het werken of spelen. Vooral in een kantooromgeving mag ergonomie niet onderschat worden. De minimum eis voor een 24 inch monitor moet de kantelfunctie van het scherm zijn.

Dit vermijdt hinderlijke reflecties op reflecterende beeldschermen, tenzij een anti-reflecterend beeldscherm beschikbaar is, en vergemakkelijkt een comfortabele houding. Aanpasbaarheid aan verschillende lichaamslengtes, vooral als je het scherm niet alleen gebruikt, is ook wenselijk. Let er daarom op dat de hoogte verstelbaar is.

Ergonomische instelmogelijkheden zijn vooral goed voor je gezondheid als je het beeldscherm vaak en meerdere uren gebruikt.

De draaifunctie van een 24 inch monitor is voordelig, vooral als je vaak aan vergaderingen deelneemt of in grotere kantoren werkt. De draaifunctie van de monitor maakt het gemakkelijker om de inhoud van het scherm aan andere mensen te laten zien. Als je veel tekstzwaar werk doet of posters ontwerpt, moet de pivot/portrait functie je overhalen om hem te kopen.

De mogelijkheid om het scherm 90° te draaien maakt het mogelijk een A4 pagina op ware grootte te bekijken, of zelfs een A3 pagina op ware grootte bij hogere resoluties. Als verstelbaarheid op je werkplek niet mogelijk is, moet je er zeker van zijn dat het scherm een VESA muurbevestiging kan gebruiken en dus aan de muur bevestigd kan worden.

Stroomverbruik

24 inch monitoren zijn meestal de computer accessoires met het hoogste stroomverbruik. Kies je een bijzonder onzuinig toestel, dan betaal je veel meer voor elektriciteit dan wanneer je een energiezuinig beeldscherm kiest. Als je een 24 inch monitor koopt, is het raadzaam te zoeken naar een goede energie-efficiëntieklasse, die je een schok op je volgende elektriciteitsrekening zal besparen. Het moet minstens klasse C zijn. Ook de aanwezigheid van milieukeurmerken zoals Energy Star of Blue Angel moet in aanmerking genomen worden, want ze onderscheiden zuinige en milieuvriendelijke monitoren.

Omdat grote monitoren de neiging hebben veel elektriciteit te verbruiken, moet men bij aankoop ook letten op het etiket op de verpakking van het apparaat, dat de energie-efficiëntie aangeeft. (Foto bron: pixabay.com / StartupStockPhotos)

Interfaces

In het algemeen hangt het type aansluiting af van de leeftijd van de apparaten die je op de monitor wilt aansluiten. Het is echter ook belangrijk om na te gaan welke interfaces je grafische kaart heeft. Analoge ingangen zijn bijvoorbeeld alleen in de zeldzaamste gevallen nodig, zoals bij oudere notebooks.

Daarom moet je bij de aanschaf van een monitor vooral letten op aansluitingen voor digitale signaaloverdracht. In tegenstelling tot analoge technologie hoeft het digitale signaal niet eerst in een analoog signaal omgezet te worden, wat kwaliteitsverlies tegengaat. Je moet ook letten op de verversingssnelheden, vooral bij gaming monitoren.

Als je een 120 Hz monitor gebruikt maar je verbinding is slechts toereikend voor 60 Hz, wordt er potentieel verspild. Als je veel USB apparaten gebruikt, moet je bij aankoop ook letten op de aanwezigheid van USB hubs. Ze vergroten het aantal beschikbare USB poorten in het totale systeem en zijn vaak veel gemakkelijker te bereiken op de monitor dan op de PC-behuizing.

Speciale uitrusting

Fabrikanten van 24 inch monitoren bieden veel verschillende extra mogelijkheden die vooral bedoeld zijn om je gebruikerservaring te vergemakkelijken. Vooral gaming monitoren kunnen baat hebben bij zulke extra functies, want ze verbeteren de algemene spelervaring. Als je weinig bureauruimte hebt of op kantoor bent, zijn geïntegreerde luidsprekers, webcams en microfoons geschikt voor je, maar deze komen meestal tegen een meerprijs.

Zoek je een pure gaming monitor, dan zijn functies als AMD Freesync/NVIDIA G-Sync en Motion Blur Reduction, die optredende beeldfouten corrigeren, goed voor je. In de meeste gevallen zijn de speciale kenmerken de doorslaggevende factor bij het kopen van een 24-inch monitor die je ertoe brengen een model wel of niet te kopen.

Functies zoals Flickerfree en Low Blue Light technologieën voorkomen vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn. Deze technologieën zijn goed geschikt voor langdurig en dagelijks gebruik van de 24 inch monitor. Als je nog twijfelt over je aankoop, kan de aanwezigheid van sommige van deze optionele kenmerken je helpen je keuze te maken.

Hoe groter het scherm, hoe meer ruimte voor toepassingen. Als je vaak tussen verschillende vensters schakelt, kan een tweede monitor de efficiëntie van je werk verhogen. (Foto bron: 123rf.com / 31051618)

Ontwerp

Omdat monitoren openlijk in het kantoor of in huis geplaatst worden, moet het ontwerp aantrekkelijk zijn en er niet alleen uitzien als een rechthoekige doos. Bij veel design monitoren schiet de ergonomie echter tekort. De belangrijkste criteria die de vormgeving van het 24 inch scherm bepalen zijn kleur en kader.

De vraag naar het ontwerp is geheel aan jou. In de spelsector vind je combinaties van rood, groen en blauw. Verder is de kleurenkeuze betrekkelijk klein, effen zwart, zilver en wittinten zijn standaard kleuren. Framematen van 0.1 centimeter zijn mogelijk. Deze bijna frameloze versies bieden je het voordeel van weinig reflectie en zien er heel stijlvol uit.

Wetenswaardigheden over 24-inch monitoren

Kan ik een spelconsole op een 24 inch monitor aansluiten?

Als de monitor een HDMI ingang heeft, zul je geen problemen hebben met de huidige spelconsoles. PS4, Xbox One en Nintendo Switch hebben allemaal een HDMI interface. Bij oudere spelcomputers zou je echter op zoek moeten gaan naar adapters.

Wat is de juiste zithouding voor een 24 inch beeldscherm?

Als je zit, houd je je voeten op heupbreedte uit elkaar op de vloer en kantel je je bekken iets naar voren om je rug te beschermen. Met zitzakken of goede bureaustoelen neem je automatisch deze houding aan. Bovendien moet je iets naar beneden in het beeldscherm kijken en mag het scherm niet dichter dan 30 cm voor je gezicht staan, dit voorkomt nekpijn en beschadiging van de ogen.

Kan ik een laptop op een 24 inch monitor aansluiten?

Ja dat kan. Het enige waar je rekening mee moet houden is de verbinding waarop je de laptop kunt aansluiten. Bijvoorbeeld, als hij alleen een VGA poort heeft, moet je deze gebruiken of een adapter gebruiken.

Beeldbron: Pexels.com / Serpstat

Recensies