Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

25Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote 27 inch monitor test 2023. Hier stellen we alle 27 inch monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste 27 inch monitor voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 27 inch monitor wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Door hun afmetingen bieden 27 inch monitoren een beter overzicht bij spelletjes, laten ze bij het bewerken van beelden verschillende gereedschappen tegelijk zien en bieden ze voldoende ruimte om met meerdere mensen films te bekijken.
 • Door hun afmetingen halen 27-inch schermen ook een hogere beeldschermresolutie dan Full HD. De WQHD resolutie is wijdverbreid, wat vooral bij beeldbewerking opvalt, want meer pixels maken betere bewerking mogelijk.
 • Het belangrijkste voor de presentatie van het 27-inch beeldscherm is de ingebouwde paneeltechnologie. Deze wordt onderverdeeld in IPS panelen, TN panelen en VA panelen, die je heel verschillende voordelen kunnen bieden.

27 inch monitor: Onze selectie

Lenovo 27 Inch Monitor

Ontdek de indrukwekkende Lenovo 27 inch monitor, speciaal ontworpen om u een ongeëvenaarde visuele ervaring te bieden. Met zijn Full HD-resolutie van 1920×1080 pixels is dit scherm perfect voor uw dagelijkse werkzaamheden, gaming-avonturen of het bekijken van uw favoriete films en series. Dankzij de helderheid van 250 nits en 72% NTSC-kleurnauwkeurigheid geniet u van levendige en realistische beelden.

Philips 27 Inch Monitor

Ontdek de perfecte monitor voor uw thuiswerkopstelling met de Philips 27 inch LED VA Full HD monitor. Met een indrukwekkende schermgrootte van 68,6 cm (27″) en een kristalheldere resolutie van 1920 x 1080 pixels, bent u verzekerd van ongeëvenaarde beeldkwaliteit voor al uw dagelijkse taken en entertainmentbehoeften. De 16:9 beeldverhouding zorgt voor een breed gezichtsveld, ideaal voor het bekijken van films en het werken met meerdere vensters.

Dell 27 Inch Monitor

Het design van deze Dell monitor zorgt voor een opgeruimde werkplek, met dank aan de compacte vorm, ingebouwde voedingseenheid en kabelhouder. Hierdoor behoudt u meer bureauruimte en creëert u een georganiseerde werkomgeving zonder rommel. Bovendien zorgen de slanke randen voor een verbeterde scherm-tot-lichaam verhouding, waardoor u minder afleiding ervaart en nog efficiënter kunt werken of gamen.

Aoc 27 Inch Monitor

Ontdek de ultieme kijkervaring met de AOC 27B2H/EU 27-inch monitor. U beleeft werkelijk verbluffende beelden dankzij de Full HD-resolutie en een indrukwekkende helderheid en contrast van 250 cd/m2 en 3000:1. De uitzonderlijke kwaliteit wordt versterkt door de geavanceerde IPS-displaytechnologie, waardoor u geniet van stabiele kijkhoeken en levensechte kleuren.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een 27 inch monitor koopt

Wat zijn de voordelen van een 27 inch monitor boven een 24 inch monitor?

De belangrijkste voordelen van 27 inch monitoren ten opzichte van de kleinere modellen zijn dat ze het gemakkelijker maken om parallel te werken en meer inhoud weer te geven. De 27 inch monitor wordt meestal als niet te groot beschouwd en past nog goed op je bureau.

Een monitor met een beelddiagonaal van 27 inch past nog steeds goed op je bureau en biedt meer ruimte voor je werk zonder voortdurend vensters te moeten minimaliseren. (Beeldbron: pixabay.com / StockSnap)

De ruimte die de beeldverhouding 16:9 of 21:9 biedt, biedt voldoende mogelijkheden om verschillende vensters parallel te bekijken zonder ze voortdurend te minimaliseren. Bovendien zijn de hinderlijke zwarte balken bij het bekijken van films en video’s in bioscoopformaat verdwenen. Omdat de prijs van de toestellen intussen gedaald is, kun je een 27-inch monitor meestal krijgen voor maar een paar euro meer dan het 24-inch model.

27zollmonitor

Hoogwaardige schermen bieden uiterst levendige beelden dankzij een hoge helderheid, scherpe details en een perfect contrast.

Wat is het verschil tussen LED, LCD en TFT?

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Als we het over een LCD monitor hebben, hebben we het eigenlijk over vloeibare kristallen beeldschermen. TFT verwijst naar een specifieke LCD technologie en betekent Thin Film Transistor. Bijna alle LCD monitoren en LCD televisies zijn nu gebaseerd op TFT technologie. Daarom is de verschillende benaming bij aankoop niet echt van belang.

Het gebruik van LED’s bespaart elektriciteit en maakt dunnere beeldschermen mogelijk. LEDs verlichten het scherm van achteren, en deze technologie krijgt steeds meer de overhand. Als deze trend doorzet, wat zeer waarschijnlijk is, zou er geen verschil in betekenis meer mogen zijn tussen LCD monitoren en LED monitoren. Veel LCD monitoren zijn echter nog steeds verkrijgbaar met een conventionele fluorescerende achtergrondverlichting.

Heeft een 27 inch monitor met aanraakscherm zin voor mij?

Touchscreens vind je tegenwoordig overal. Eenvoudige bediening zorgt voor intuïtieve bediening. Hoewel aanraakschermen erg verleidelijk zijn, zijn ze voor een particulier niet zinvol wegens de hoge aanschafprijs. Dankzij de dalende productiekosten zullen aanraakschermen de komende jaren echter meer ingang vinden en net zo gemakkelijk te gebruiken zijn als smartphones en tablets nu al zijn. Vooral voor ontwerpers, architecten, medici of grafische kunstenaars kan een aanraakscherm inderdaad een verstandige investering zijn.

Wat zijn de afmetingen van een 27 inch monitor?

De beeldschermdiagonaal van 68,58 cm is de enige afmeting die voor elke 27 inch monitor gelijk is. De beeldschermverhouding varieert van 16:9, 16:10 en 21:9. In de meeste gevallen staan op het gegevensblad van het toestel ook verdere afmetingen van de 27 inch monitor vermeld.

Hoe ergonomisch is een 27 inch monitor?

Als je elke dag lang voor je beeldscherm zit, is het bijzonder belangrijk dat je het perfect aan je houding kunt aanpassen. Een ongunstige houding kan tot spanning leiden. Als je je monitor flexibel aan je behoeften wilt aanpassen, moet je letten op de volgende functies:

 • Kanteling: De kanteling beschrijft de horizontale helling van het scherm naar boven en naar beneden.
 • Zwenken: De term zwenken beschrijft de mogelijkheid van het beeldscherm om rond de verticale as naar links en rechts te draaien.
 • Pivot: Pivot beschrijft de mogelijkheid van het beeldscherm om rond de horizontale as te draaien van liggend naar staand formaat.

Om lichamelijk ongemak nog meer tegen te gaan en ten volle van de PC ervaring te kunnen genieten, raden we je aan ook een draaistoel aan te schaffen die aan je behoeften is aangepast.

Welke grafische kaart past op een 27-inch monitor?

Bijna elke huidige grafische kaart is compatibel met elke computermonitor. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, moet je de verbindingen in de gaten houden: Als je een computer met een HDMI poort hebt, heeft de monitor er ook een nodig; als hij een beeldschermpoort heeft, heeft hij er ook een nodig. Maar heb je een monitor voor gamen of professionele beeldbewerking, dan zal geen enkele standaard grafische kaart je helpen het beste uit je scherm te halen. Daarvoor zijn hypermoderne grafische kaarten nodig.

Welke aansluitingen moet mijn 27-inch monitor hebben?

Moderne monitoren hebben de zogenaamde DVI – Digital Visual Interface, een digitale interface voor het aansluiten van de grafische kaart. Een voordeel is dat de transmissie van de signalen – zoals de naam al zegt – digitaal gebeurt. Dit is een groot voordeel, vooral vergeleken met een analoge VGA verbinding, omdat de beeldgegevens door de digitale transmissie niet meer in analoog formaat omgezet hoeven te worden.

Als de monitor een DVI heeft, moet je ook controleren of zowel de kaart als de monitor DVI-D aansluitingen hebben. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat alle gegevens digitaal worden doorgegeven. DVI-A interfaces zijn daarentegen alleen in staat analoge signalen te verwerken, terwijl DVI-I interfaces zowel analoge als digitale signalen kunnen verwerken.

Voor geluidsoverdracht heb je een kabel nodig, want DVI connectoren kunnen alleen het beeldsignaal overbrengen. Steeds meer fabrikanten gebruiken ook HDMI verbindingen. Deze zenden zowel digitale signalen als geluidssignalen uit. Het grootste verschil met DVI is dat de HDMI stekkers veel kleiner zijn en de kabels veel dunner.

Dit biedt meer comfort bij het verbinden en routeren van de verbindingen. Om de monitor met HDMI aan te sluiten, moet je ervoor zorgen dat je grafische kaart een HDMI uitgang heeft. Ook USB poorten zijn erg belangrijk. Als de monitor zulke aansluitingen heeft, is een extra verbinding tussen de monitor en het scherm niet nodig. HDMI kun je vergelijken met een beeldschermpoort. De kabels van de beeldschermpoort kunnen ook video- en audiosignalen en USB signalen doorgeven. Een ander voordeel is dat de beeldschermpoort de versleutelingsprocedure DPCP (Display Port Content Protection) heeft. Dit betekent dat het scherm rechtstreeks door de PC kan worden bestuurd, zodat er niet zoveel elektronica in het scherm zelf ingebouwd hoeft te worden.

Dit maakt de display poort goedkoper te fabriceren en maakt nog dunnere monitoren mogelijk. De oudere VGA aansluitingen zijn eigenlijk onbelangrijk voor je beslissing, want de beeldkwaliteit is veel minder dan bij de nieuwere aansluitingen Er kunnen ook actuele USB hubs aanwezig zijn, die de flexibiliteit vergroten. Gemakkelijke toegang tot het beeldscherm maakt het gemakkelijker om een muis en toetsenbord aan te sluiten, externe harde schijven, USB sticks of webcams.

Welke schermresoluties zijn beschikbaar voor 27-inch monitoren?

In principe zijn er drie verschillende categorieën voor de beeldschermresolutie van zulke monitoren:

 • Full HD: Full HD belooft heldere, ondubbelzinnige beelden. Een bijzonderheid is dat er geen schaduweffecten zijn. Een gemiddelde grafische kaart is voldoende voor deze resolutie.
 • WQHD/QHD: WDQH is de afkorting voor Wide Quad High Definition, waarbij QHD en 2K synoniemen zijn voor deze term.
 • ULTRA HD/4K: Voor deze resolutie heb je een grafische kaart van zeer hoge kwaliteit nodig.

In de volgende tabel zie je hoeveel pixels bij welke schermresolutie horen.

Resolutie Pixels
Full HD 1080p
WQHD/QHD 1440p
ULTRA HD/4K 2160p

Welke extra elementen moet mijn 27 inch scherm hebben?

Helaas kan deze vraag niet algemeen beantwoord worden. Aan de ene kant is het antwoord een kwestie van de ruimte die je ter beschikking hebt. Als je ruimtebesparender moet denken, moet je op zoek naar een monitor met geïntegreerde luidsprekers en een webcam. Je zou een bevestiging op de monitor moeten overwegen als je vooral met een koptelefoon naar muziek luistert of je in spelletjes verliest.

Kunnen 27 inch monitoren aan de muur bevestigd worden?

Zoals hierboven vermeld, moet je bij de aanschaf van een monitor rekening houden met de beschikbare ruimte. Als je nergens plaats hebt, is er ook de mogelijkheid om hem aan de muur te bevestigen. Er is echter ook een zekere ruimte nodig voor de wandbevestiging. Bovendien moet er een vrije ruimte tot de muur zijn om het scherm te kunnen kantelen.

De afstand tot het scherm wordt niet automatisch groter. Afhankelijk van hoeveel je je scherm wilt kantelen, moet je letten op de zogenaamde VESA standaard (Video Electronics Standards Association). Deze norm regelt de afstand tussen de gaten op de achterkant van de monitor en de vereiste schroefgrootte.

Wat is een gebogen monitor?

Een gebogen monitor is een modern PC scherm waarvan het beeldscherm iets afgerond is, zodat meer van je gezichtsveld gevuld wordt door de inhoud van het beeldscherm. Gebogen monitoren met verder identieke specificaties zijn veel duurder om te maken dan een gewone monitor.

Wat is de framemaat voor 27 inch monitoren?

Het frame van de monitoren moet zo dun mogelijk zijn om de “dode ruimte” van het beeldscherm zo klein mogelijk te houden. Er zijn geen volledig bezel-loze schermen, maar er zijn wel modellen met een bezel van 1 mm breed. Het kleine kader beperkt afleiding door reflecties in het kader tot een minimum.

In welke kleuren zijn 27 inch monitoren verkrijgbaar?

Er is geen grote keuze aan kleuren, maar gewoonlijk zijn de schermen verkrijgbaar in zwart, zilver of wit. In de spelsector zijn vooral combinaties van zwart met rood, groen en blauw populair.
Wist je dat 27 inch monitoren goed zijn voor gamen? Je hebt een beter overzicht en kunt comfortabel streamen tijdens het gamen zonder iets te missen. Dit formaat monitor wordt daarom steeds populairder onder gamers. Ze hebben ook een hogere verversingssnelheid en laten videospelletjes vloeiend lopen.

Wat zijn TN panelen, IPS panelen en VA panelen, en hoe verschillen ze?

TN paneel

In de Twisted Nematic (TN) paneeltechnologie worden de pixels donkerder door een spanning op de kristallen te zetten wanneer ze van een verticaal in een horizontaal vlak overgaan. Daardoor wordt het licht op een bijzondere manier gebroken. Zo wordt het in de verkeerde polarisatierichting geleid en geblokkeerd door een ander polarisatiefilter.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Energiebesparend
 • Responsief
Nadelen
 • Instabiele kijkhoeken: slechter contrast bij zijdelings zitten

IPS paneel

IPS staat voor In-Plane Switching. Bij zulke schermen draaien de kristallen 90 graden binnen het horizontale beeldvlak en blijven daar staan.

Voordelen
 • Snelle respons
 • Hoog contrast
 • Zeer realistische kleuren
 • Leesbaarheid vanuit de grootste kijkhoek (178 graden)
Nadelen
 • Prijs is hoog
 • Energieverbruik is hoog

VA-panel

VA betekent “Vertical-Alignment”, de staven zijn in principe loodrecht op het beeldvlak uitgelijnd. Als op de pixel van de VA paneeltechnologie een spanning wordt gezet, kantelen de staafjes. Hoe sterker de spanning, hoe meer de staafjes zich horizontaal op het beeldvlak richten en hoe meer licht ze tegenhouden.

Voordelen
 • Goede kijkhoeken met zeer goed contrast
 • Lager stroomverbruik dan IPS panelen
Nadelen
 • Zeer hoge responstijd
 • Streaking
 • Hoge prijs

Welke verversingsfrequenties hebben 27 inch monitoren?

De standaard is 60hz, maar voor gameschermen wordt dit steeds meer verdrongen door de 120hz monitor. Maar er zijn ook varianten tussen 60hz en 120hz. Omdat hoge verversingsfrequenties bijna alleen in de gaming sector voorkomen, worden daar steeds vaker nieuwere 144 Hertz 27 inch monitoren gebruikt.

Wat kost een 27-inch monitor?

27-inch monitoren die minder dan 150 euro kosten zijn alleen tweedehands te vinden; nieuwe beginnen bij ongeveer 200 euro. De prijsklasse strekt zich uit van de goedkope instapmonitor voor gewoon thuis- en kantoorgebruik met de oudste technologie tot de high-end monitor voor bijna 2000 euro die kan bogen op de nieuwste technologie.

In een groot prijsonderzoek onderzochten we in totaal 105 producten in de categorie 27-inch monitoren om je een overzicht te geven. Je kunt de resultaten hier bekijken in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is. (Bron: eigen voorstelling)

Besluit: Welke soorten 27 inch monitoren zijn er en welke is de juiste voor jou?

De toepassingsgebieden van een 27 inch monitor kunnen ruwweg in drie gebieden worden verdeeld:

 • 27 inch monitor voor kantoorwerk
 • 27 inch monitor om te gamen
 • 27 inch monitor voor video- en beeldbewerking

Elk van deze monitorvarianten heeft een andere samenstelling in zijn technologie, wat individuele voor- en nadelen oplevert. De keuze voor de beste 27 inch monitor hangt dus af van je voornaamste gebruik. In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste keuze te maken en uit te zoeken welke monitor geschikt is voor jou. Om de voor- en nadelen van de verschillende technische kenmerken te illustreren, stellen we de drie toepassingsgebieden van de 27 inch monitor voor.

Wat onderscheidt een 27 inch monitor voor kantoorwerk en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je op een kantoor of thuis werkt, kijk je elke dag vele uren naar een beeldscherm. Om rugpijn te voorkomen moet een PC-monitor op de werkplek op zijn minst in hoogte verstelbaar zijn, maar een volledig verstelbare monitor zou het beste zijn. Kantelen, zwenken en pivot zijn de termen die je moet zoeken om het scherm aan je behoeften aan te passen.

Fabrikanten adverteren hun monitoren steeds vaker als “flikkervrij” of “flikker-veilig”, dus let op deze termen als je ogen gemakkelijk geïrriteerd raken. Sinds voor achtergrondverlichting energiebesparende LED’s gebruikt worden, klagen gevoelige mensen steeds vaker over een flikkerend effect. Het scherm van het 27 inch scherm moet ook een mat en niet-reflecterend oppervlak hebben. Dit voorkomt storing door reflecterende voorwerpen en stelt je in staat je volledig op de beeldinhoud te concentreren.

Voordelen
 • Hoge ergonomie en kalibreerbaarheid
 • redelijke aanschafprijs
Nadelen
 • Alleen geschikt voor standaard PC gebruik

Goede kalibrateerbaarheid van helderheid en contrast zijn erg belangrijk voor oogvriendelijke beeldschermen. Helderheidswaarden van 300 cd/m² zijn volkomen voldoende, want ogen worden snel moe van te heldere beeldschermen. De 27 inch monitor mag echter ook niet te donker zijn, anders zie je minder van het beeld in een heldere omgeving.

Een aanbeveling is een statische contrastwaarde van minstens 1000:1, die voor de meeste monitoren al standaard is. Verder moet de monitor een beeldschermresolutie hebben van minstens 1920 x 1080 pixels (Full HD). Dankzij het formaat en de resolutie van 27 inch kun je zelfs kleine lettertypes duidelijk zien. Een DVI verbinding is voldoende als interface. Het gebruik van TN panelen in schermen voor kantoor-PC’s volstaat. Vergeleken met andere paneeltechnologieën verbruiken ze weinig stroom en zijn ze goedkoop te produceren.

Hoge verversingssnelheden van 120 hertz zijn niet nodig in de kantoorruimte, hier zijn de standaard verversingssnelheden van 60 hertz voldoende. IPS panelen zijn er pas vanaf 4 milliseconden en hebben alleen voordelen wat betreft de kleurweergave bij verschillende kijkhoeken. Als je alleen en frontaal voor een 27-inch monitor zit, merk je geen verschil en kun je veilig voor het goedkopere 27-inch scherm met TN paneel gaan. Gemiddelde monitors gebruiken meestal een verversingssnelheid van minstens 60 hertz. Met 60 beelden per seconde kan het oog een vloeiender en dus aangenamer beeld waarnemen.

Wat onderscheidt een 27 inch monitor voor gamen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor spelliefhebbers gelden andere prioriteiten, want bij het spelen van spellen is snelle en vloeiende weergave bijna het enige dat telt. Een korte responstijd van de monitoren is belangrijk, vooral als je shooters speelt. Voor deze moet de responstijd zo kort mogelijk zijn. Voor rollenspellen en andere categorieën hoeft de reactietijd geen doorslaggevend criterium te zijn, maar ook hier zijn tijden van minder dan 10 milliseconden aan te bevelen.

Hoe korter de reactietijd, hoe sneller je kunt reageren op wat er in het spel gebeurt. In principe hoeft je 27 inch gaming monitor alleen snelle paneeltechnologie te hebben om hinderlijke beeldvertragingen te voorkomen. Alleen schermen met een TN paneel bieden een responstijd tussen 1 en 3 milliseconden. Een verversingssnelheid van 120 hertz wordt steeds meer standaard in de spelindustrie en komt in de plaats van de 60 hertz varianten.

Voordelen
 • Scherpe beelden
 • Snelle responstijd
 • Hoge verversingssnelheden
 • Goede onderdompeling
Nadelen
 • Hoge aanschafprijs
 • Goede beelden slechts voor één persoon zichtbaar

120 hertz monitoren geven zelfs extreem snelle bewegingen vloeiend weer, maar als je bij de tijd wilt zijn, raden we een 144 hertz27 inch gaming monitor aan. Om je spelervaring soepel te houden en niet te verminderen door invoervertragingen en beeldfouten, is er FreeSync (van AMD) en G-Sync (van NVIDIA), maar deze twee functies zijn nog vrij duur en daarom slechts een “nice to have”.

Een schermresolutie van minstens 1920 x 1200 wordt aanbevolen, maar voor 27-inch monitoren is ook de WQHD/QHD variant met 2560 x 1440 mogelijk, en de nieuwste toestellen bieden zelfs een resolutie van 4k. Afhankelijk van hoe scherp je de spellen wilt zien, is een hogere schermresolutie aan te bevelen, maar hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs. Het scherm moet verbonden zijn met een beeldschermpoort, die resoluties tot 4K kan overbrengen. Een verbinding met HDMI interfaces kan ook tot stand gebracht worden met behulp van een adapter voor de beeldschermpoort. Oudere interfaces zoals VGA of DVI-D kunnen ook beschikbaar zijn.

Wat onderscheidt een 27 inch monitor voor video- en beeldbewerking en wat zijn de voor- en nadelen?

Fotografen, grafisch ontwerpers, mediavormgevers en anderen moeten niet beknibbelen op het beeldscherm, want beeldbewerking in ware kleuren met Photoshop en Lightroom is alleen mogelijk met hoogwaardige 27-inch monitoren. De kleurruimte en de beeldschermresolutie spelen een belangrijke rol.

De WQHD resolutie van 2560 x 1440 pixels is goed geschikt voor 27 inch schermen. Een 4K monitor met een beeldscherm van 3840 x 2160 pixels geeft nog meer detail. In de komende paar jaar zijn 5K schermen te verwachten, die nog fijner werk mogelijk maken. De hoge resolutie biedt ook meer gemak voor beeld- en videobewerking. Er kunnen meer werkbalken van Photoshop en andere programma’s getoond worden en er kunnen meer vensters op het scherm geplaatst worden.

27-inch schermen bedoeld voor beeldbewerking profiteren vooral van hun hoge kleurruimtes en IPS beeldschermen.

Omdat de goedkope TN paneeltechnologie geen stabiele kijkhoeken biedt, kunnen ze niet gebruikt worden voor beeldbewerking. IPS panelen zijn hier in trek voor 27 inch schermen en geven een beeldweergave met een grote kijkhoek. Gecombineerd met professionele LED achtergrondverlichting geven ze idealiter een helder, gelijkmatig verlicht beeld.

De “look-up table”, of kortweg LUT, speelt een belangrijke rol in 27 inch monitoren voor beeldbewerking. Eenvoudig gezegd bepaalt de LUT hoeveel verschillende kleuren van het kleurenspectrum een monitor kan weergeven. Om meer dan een miljard kleurschakeringen te kunnen weergeven, heb je een 10-bits LUT nodig. Met een 16-bit 3D LUT, de juiste software en een heel goede grafische kaart kun je de kleinste variaties van een kleur weergeven.

Voordelen
 • Hoge mate van detail
 • Goed multitasking
 • Geweldig overzicht
 • Ware kleuren beeldverwerking
 • Stabiele kijkhoeken
Nadelen
 • Zeer hoge aanschafprijs
 • Lage responstijd

De voordelen van het verbeterde kleurenscherm komen echter alleen tot stand als je het scherm via de juiste verbinding met de PC verbindt. Een HDMI ingang is niet voldoende voor dit soort bewerkingen; hier moet je aandacht besteden aan een display poort. Goedkope IPS panelen bestrijken slechts 70 tot 80 procent van de uitgebreide kleurruimte, terwijl echt professionele 27-inch monitoren minstens 90 procent halen.

Op deze schermen kun je beeldbewerking in ware kleuren bereiken. De NTSC kleurruimte moet je alleen overwegen als je betrokken bent bij videoproducties en werkt met bewegende beelden. Voor privégebruik of fotobewerking speelt het echter een ondergeschikte rol. Idealiter moet de helderheidswaarde hoger zijn dan 250 candela per vierkante meter.

Je moet de voorkeur geven aan een dambordcontrast van minstens 150:1. Ergonomische functies zoals kantelen, zwenken en pivot zijn extra’s die het werk vergemakkelijken. Net als ontspiegelde beeldschermen, lichtbeschermende afdekplaten en een ruime keuze aan aansluitmogelijkheden via USB hubs.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om 27-inch monitoren te vergelijken en te evalueren

De belangrijkste factoren die je nodig hebt om 27-inch monitoren te vergelijken en te evalueren zie je in het volgende gedeelte. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Weergave
 • Ergonomie
 • Ontwerp
 • Interfaces
 • Energie-efficiëntie
 • Optionele extra’s

In de volgende hoofdstukken lees je meer over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Weergave

Het meest voor de hand liggende criterium bij de aanschaf van je nieuwe beeldscherm is waarschijnlijk het beeldscherm. We hebben de drie verschillende soorten monitoren al meer in detail beschreven, en de verschillende combinaties ervan leveren verschillende vormen van weergave op.

Speel je veel snelle moderne games, dan moet de 27-inch monitor TN paneeltechnologie hebben, een lage responstijd en hoge verversingsfrequenties. De verversingssnelheid is een belangrijke referentiewaarde, vooral voor first-person spellen, want hij draagt in belangrijke mate bij tot de weergave van het spel.

Voor gamers is het een absolute must om de reactietijd tot een minimum te beperken. (Beeldbron: unsplash.com / Florian Olivo)

Zoals hierboven beschreven is een 27 inch monitor ook uitstekend geschikt voor beeldbewerking. Om deze activiteit nauwkeurig te kunnen uitvoeren, moet je bij je aankoop letten op de weer te geven kleuren en dus op de dekking van de sRGB en AdobeRGB kleurruimten. Dit zorgt voor uitstekende werkmogelijkheden bij het maken van ontwerpen.

Een goed beeldscherm op een 27 inch scherm is niet alleen foutloos, maar ook gemakkelijk voor de ogen.

Je moet ook de voorkeur geven aan de WQHD schermresolutie. Dit geeft je een gebied van 2560 x 1440 pixels op de 27 inch monitor en maakt het mogelijk verschillende werkbalken te tonen (bv. Photoshop). Je kunt er ook meer vensters mee op het scherm passen. IPS panelen geven stabiele kijkhoeken.

Helderheid en contrast zijn belangrijk voor alle drie de 27-inch monitorvarianten, vooral voor monitoren die je meerdere uren per dag gebruikt. Goede helderheid en contrastwaarden zijn gemakkelijk voor de ogen. Bij het bekijken van het beeldscherm moet je goed opletten waarvoor je de 27 inch monitor wilt gebruiken en bij de aanschaf de volgende criteria in overweging nemen

Ergonomie

Om een gezonde houding te behouden tijdens het werken of gamen is de ergonomie van de 27 inch monitor een belangrijke factor bij de aanschaf van een monitor. Vooral als je een monitor voor je kantoor wilt kopen, mag je dit criterium niet veronachtzamen. Om spanning te voorkomen, moet je 27 inch monitor op zijn minst een kantelfunctie hebben.

Deze kunnen vervelende reflecties op je beeldscherm helpen voorkomen. Als je je monitor met iemand wilt delen, is het ook bijzonder belangrijk dat je hem op zijn hoogte instelt. Zorg er daarom voor dat het scherm in hoogte verstelbaar is. Als je vaak vergaderingen bijwoont of in grotere kantoren werkt, is de draaifunctie een goede eigenschap als je een 27-inch monitor koopt. Zo kun je je monitor gemakkelijk draaien als je iets aan je collega’s wilt laten zien.

De pivot/portret functie is vooral belangrijk op gebieden van tekstcompositie. Je kunt je scherm eenvoudig 90 graden draaien, wat een betere schermvullende weergave mogelijk maakt voor A4 pagina’s of zelfs voor A3 pagina’s. Als het om een of andere reden niet mogelijk is je beeldscherm bij je werk te verstellen, moet je aandacht besteden aan de VESA muurbevestigingen.

Ontwerp

De kwestie van het ontwerp is helemaal aan jou, afhankelijk van de kleuren en omlijstingen die je verkiest. Maar omdat het scherm altijd zichtbaar is, moet je er zeker van zijn dat het ontwerp je bevalt. Wat kleur betreft heb je een vrij beperkte keuze: Zwart, zilver en wit zijn de meest voorkomende kleuren.

Alleen bij gaming monitoren zijn er ook kleurrijke ontwerpen met rood, groen en blauw. Er zijn ook bijna frameloze monitoren. Deze hebben meestal een kader van 0.1 cm. Zo’n ontwerp ziet er bijzonder edel uit. Zorg er echter voor dat de ergonomie niet verwaarloosd wordt. Dit is vaak het geval, vooral met ontwerpmodellen. Je moet bij het kopen afwegen wat voor jou belangrijker is.

Wist je dat TFT technologie helpt om monitoren nog platter te maken? De “Thin Film Translator” helpt om de lichtdoorlatendheid van de vloeibare kristallen te regelen. Elk kristal stelt een pixel voor en wanneer de dunne film transistor het kristal onder spanning zet, begint het te draaien. Het moet dus de breking van het licht veranderen.

Interfaces

Zoals hierboven beschreven, moet je nagaan welke interfaces je grafische kaart heeft. Dit is de enige manier om de 27 inch monitor op de betreffende poort aan te sluiten. In het algemeen hangt het type aansluiting echter af van de leeftijd van de apparaten die op de monitor moeten worden aangesloten. Analoge ingangen kunnen gewoonlijk achterwege gelaten worden, behalve in het geval van oudere notebooks. Je aandacht moet daarom eerder uitgaan naar digitale signaaloverdracht.

Hoe moderner je werkplek of de apparaten die je gebruikt, hoe belangrijker het is dat je 27 inch monitor moderne interfaces heeft.

Kaderfrequenties zijn vooral belangrijk voor gamen. Het heeft weinig zin om een 120 Hz monitor te kopen maar alleen een 60 Hz verbinding te hebben. Geïntegreerde USB hubs op de 27-inch monitor bieden meer flexibiliteit. Al met al zijn er meer USB stopcontacten beschikbaar. Bovendien zijn ze op de monitor vaak veel gemakkelijker te bereiken dan op de PC-behuizing.

Energie-efficiëntie

Beeldschermen zijn in principe verantwoordelijk voor het grootste deel van het stroomverbruik van een PC. Daarom moet je beslist letten op de efficiëntieklasse van de monitor, anders kom je voor overheadkosten te staan. Het moet minstens klasse C zijn. Je kunt ook op milieukeurmerken letten. Zegels als Energy Star of Blue Angel duiden op zuinige en milieuvriendelijke monitoren.

Optionele uitrusting

Er zijn veel extra elementen die bedoeld zijn om de gebruikerservaring aangenamer te maken. Vooral gaming monitoren profiteren van de extra mogelijkheden, want de spelervaring wordt er aanzienlijk door verbeterd. Speciale functies zoals AMD Freesync/NVIDIA G-Sync en Motion Blur Reduction corrigeren beeldfouten en zijn daarom geschikt voor gameliefhebbers. Vermoeide ogen en hoofdpijn worden voorkomen door de Flickerfree en Low Blue Light technologieën, bijvoorbeeld.

Als je lang en regelmatig voor je beeldscherm zit, moet je bij je aankoopbeslissing ook met deze kenmerken rekening houden. Geïntegreerde luidsprekers, webcams en microfoons zijn geschikt voor je als je weinig ruimte ter beschikking hebt. Je moet echter wel een meerprijs verwachten voor installaties van hoge kwaliteit. Vooral de speciale kenmerken kunnen de doorslag geven bij je aankoopbeslissing.

Wetenswaardigheden over 27-inch monitoren

Kan ik Apple apparaten op een 27-inch monitor aansluiten?

Ja, dit is mogelijk, maar je hebt een aparte adapter nodig. Je vindt een lijst van mogelijke adapters op de Apple website.

Kan ik een spelconsole op een 27 inch monitor aansluiten?

Zolang je monitor een HDMI ingang heeft, zou je er zonder problemen je (moderne) spelcomputer op moeten kunnen aansluiten. De populairste spelcomputers, zoals de PS4 of de Xbox One, hebben allemaal een HDMI interface. Voor oudere spelcomputers kan een adapter nodig zijn.

Waar moet ik op letten als ik voor een 27-inch scherm zit?

Je moet lichtjes naar beneden in het beeldscherm kijken, met het beeld niet dichter dan 30 cm bij je gezicht. Zo vermijd je nekpijn en schade aan de ogen. Je voeten moeten op heupbreedte uit elkaar op de vloer staan, met je bekken iets naar voren gekanteld. Dit beschermt je ruggengraat. Zitballen zijn bijzonder aan te bevelen, maar dat geldt ook voor bureaustoelen van hoge kwaliteit. Hiermee word je vrijwel gedwongen in de juiste zithouding te gaan zitten.

Afbeelding bron: Pexels.com / Tranmautritam

Recensies