Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

171Verzamelde opmerkingen

In afwachting van de komst van 5G, zijn 4G routers een geweldige optie om verbinding te maken met internet via mobiele telefoonnetwerken. Een 4G router is vooral praktisch op plekken waar je geen toegang hebt tot verbindingen via ADSL of glasvezel. Je kunt de router ook onderweg meenemen om ervoor te zorgen dat je apparaten altijd op het netwerk zijn aangesloten.

Aangezien de eerste echt onbeperkte datasnelheden beginnen te verschijnen, zijn 4G routers ook een geweldig alternatief voor het maken van verbinding met internet vanuit huis. Ondanks het grote aantal voordelen dat het apparaat biedt, is nog niet iedereen bekend met de veelzijdigheid van dit apparaat. In deze shopgids vertellen we je alles over de voordelen en wat je moet weten voor het vinden van de beste 4G-router.
Belangrijk om te weten

 • Met een 4G-router creëer je een draadloze of bedrade internetverbinding. Dit is handig als je onderweg bent of op een plek bent waar het draadloze of bedrade internet te wensen overlaat.
 • 4G-routers vereisen geen enkele vorm van installatie of zware en langdurige configuratieprocessen. Je hoeft alleen maar de simkaart in het apparaat te plaatsen en te beginnen met browsen. Het kan echt niet eenvoudiger zijn.
 • Bij de aanschaf van een 4G-router zijn de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten het ontwerp, de afmetingen, de datatransmissiesnelheid, de connectiviteitsopties en de batterijduur van de router.

Onze selectie: De beste 4G-routers op de markt

Met een 4G-router creëer je via een mobiel netwerk een draadloze of bedrade internetverbinding. Er zijn veel verschillende modellen op de markt verkrijgbaar. Om je te helpen de router te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met onze favoriete 4G-routers van dit moment. We hebben de markt afgezocht naar de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Onafhankelijk van je budget en persoonlijke behoeften vind je in de onderstaande lijst inspiratie voor je aankoop. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het gebruiksgemak van de TP-Link 4G router is werkelijk ongeëvenaard. U hoeft enkel een simkaart te plaatsen en u kunt direct aan de slag. Dit fantastische apparaat is compatibel met simkaarten uit meer dan 100 landen dankzij de jarenlange tests die TP-Link heeft uitgevoerd om u soepele en probleemloze connectiviteit te garanderen.

Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van internettoegang met de TP-Link 4G router, een betrouwbare en krachtige verbinding voor thuis en onderweg. Met aanpasbare compatibiliteit met alle gangbare Europese simkaarten zoals Telekom, Vodafone, O2 en Swisscom, kunt u eenvoudig verbinding maken met uw favoriete aanbieder.

Ontdek de ultieme oplossing voor connectiviteit onderweg met de TP-Link 4G router, die een naadloze combinatie van 3G en 4G verbindingen biedt voor een fantastische internetervaring. Deze buitengewone router is compatibel met meer dan 120 UMTS/HSPA/EVDO-3G-USB modems en heeft tijdens uitgebreide veldtests draadloze datasnelheden tot 300 Mbps bewezen.

Ervaar een ultrahoge internetsnelheid met de TP-Link 4G+ Cat6 AC1200 WiFi Dual Band Gigabit-router Archer MR600, speciaal ontworpen om uw downloadbehoeftes tot een snelheid van maar liefst 300 Mbps te versnellen. Ontdek meerdere connectiviteit dankzij de vier gigabit LAN-poorten, die voor een betrouwbare bedrade netwerkverbinding zorgen voor apparaten die veel bandbreedte nodig hebben.

De 4G-router met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De TL-MR6400 4G-router van TP-Link is een Long Term Evolution (LTE)-router die ideaal is voor gebruik op een vaste locatie waar het draadloze of bedrade internet te wensen overlaat. De router biedt snelheden tot 300 megabits per seconde (Mbps).

Je kunt verbinding maken via een WiFi-verbinding of een Ethernet-kabel. Het apparaat vereist geen ingewikkelde configuraties. Met de Tether-app is het mogelijk om de routerinstellingen vanaf een Android-apparaat te beheren.

De beste 4G-router voor onderweg

Als je veel onderweg bent en WiFi nodig hebt, biedt een 4G-router de oplossing. Dankzij het draadloze en compacte onderwerp op zakformaat is de E5573 4G-router van Huawei niet alleen de perfecte metgezel op vakantie maar bijvoorbeeld ook als je veel in de trein zit naar je werk.

Het systeem biedt beveiliging op alle aangesloten apparaten. Met één druk op de knop kun je elk apparaat ontkoppelen.

De beste 4G-routers met externe SMA-antennes

Of het nou in je appartement, op kantoor of bij de beveiligingscamera in je voortuin is, met de LTE-router van Alcatel heb je overal een stabiele internetverbinding. De 4G-router biedt een downloadsnelheid tot 150 Mbits een een uploadsnelheid tot 50 Mbits.

Het bereik wordt aanzienlijk vergroot met de 2 meegeleverde SMA-antennes. Tot 32 gebruikers kunnen tegelijkertijd verbinding maken met de router met behulp van de 2×2 MIMO-technologie.

De beste krachtige 4G-router


Tijdelijk niet leverbaar

Met de Huawei E5577Cs-321 4G LTE router kun je gemakkelijk Wi-Fi-apparaten verbinding laten maken met het internet. De snelheden die gehaald kunnen worden, variëren van 150 Mbps download en 50 Mbps upload snelheid op het LTE-FDD netwerk.

Op het 3G netwerk kunnen download snelheden tot wel 43,2 MBps gehaald worden. De Huawei E5577 4G LTE mobiele hotspot ondersteunt gelijktijdig tot maximaal 10 gebruikers. De Huawei E5577 150 Mbps mifi ondersteunt alle WiFi apparaten, van laptops tot smartphones en tablets.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over 4G-routers

Als je overweegt om een 4G-router aan te schaffen, is het essentieel om de belangrijkste kenmerken van het apparaat te kennen. Het is bijvoorbeeld zinvol om te weten dat er verschillende modellen 4G-routers zijn en dat ze niet allemaal dezelfde voordelen bieden. Om je te helpen de 4G-router te vinden die het beste bij je behoeften past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen die kopers over 4G-routers stellen.

modem

De 4G-routers worden steeds populairder dankzij het grote aantal voordelen dat ze bieden. De prijs van een 4G-router is redelijk vergelijkbaar met die van traditionele routers.
(Bron: Kittichai Boonpong: 67633385/ 123rf.com)

Wat is een 4G-router?

Met een 4G-router kun je verbinding maken met internet via een 3G- of 4G-netwerk. Het is een elektronisch apparaat dat om verbinding te maken met het netwerk gebruik maakt van een sim-, micro-sim- of nano-simkaart, net zoals mobiele telefoons. Je kunt een 4G-router ook gebruiken als draagbare router. Zo heb je altijd een draadloze of bedrade internetverbinding als je onderweg of op reis bent.

Wat zijn de voordelen van een 4G-router?

Vanwege hun robuustheid en uitgebreide functionaliteiten worden 4G-routers steeds populairder. Het apparaat biedt een groot aantal voordelen en hun prijs is redelijk vergelijkbaar met die van traditionele routers. Steeds meer mensen kiezen ervoor om 4G-internet in huis te halen. Als je meer wilt weten over de voordelen die een 4G-router biedt, lees dan verder:

 • Je hoeft geen traditionele telefoonlijn te hebben.
 • Met een 4G-router creëer je een verbinding met internet op plekken waar het draadloze en/of bedrade internet te wensen overlaat.
 • De routers zijn ideaal voor op reis, omdat je overal waar je bent verbinding kunt maken met internet, zelfs in andere landen binnen de Europese Unie.
 • De apparaten bieden snelle en zeer stabiele verbindingen, superieur aan die van ADSL-lijnen.
 • In tegenstelling tot ADSL- of glasvezelverbindingen is er geen installatie nodig en is het apparaat heel eenvoudig te configureren. Je hoeft alleen maar de simkaart te plaatsen om te beginnen.
 • De meeste apparaten werken op batterijen, waardoor je geen toegang tot stroom nodig hebt om een internetverbinding te creëren.
 • Het apparaat maakt het mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te sluiten.
 • Je kunt de routers gebruiken met een prepaid kaartje. Je hoeft geen lijnkosten te betalen zoals bij ADSL of glasvezelverbindingen het geval is.

modem fast

Met een 4G-router kun je verbinding maken met internet via een 3G- of 4G-netwerk.
(Bron: Chainarong Chokrung: 70258009/ 123rf.com)

Voor wie is een 4G-router handig?

Het gebruik van een 4G-router is vooral interessant voor twee verschillende groepen mensen. Enerzijds voor mensen die vaak reizen en te allen tijde met internet verbonden moeten blijven en anderzijds mensen die, dan wel tijdelijk, op plekken zijn waar het draadloze of bedrade internet te wensen overlaat. Een verbinding met een 4G-router biedt in deze situaties de oplossing om toch met de online wereld verbonden te blijven.

Tegelijkertijd kan het handig zijn om thuis je vaste ADSL- of glasvezelverbinding te vervangen door een verbinding via het 4G-netwerk als je doorgaans geen intensief dataverbruik hebt. De 4G-routers worden ook veel gebruikt op bouwplaatsen. Een ander populair gebruik van 4G-routers is om apparaten zoals ketels, thermostaten of beveiligingscamera’s aan te sluiten en op afstand te beheren via een stabiele en snelle 4G-verbinding.

Heb ik een 4G-router nodig als ik internet op mijn mobiele telefoon heb?

Een belangrijk voordeel van een 4G-router is dat je er meerdere apparaten tegelijkertijd mee kunt verbinden. Het opzetten van een verbinding via je mobiele telefoon is uiteraard een snelle en praktische oplossing, maar biedt je niet de voordelen en mogelijkheden die een 4G-router biedt. Bovendien kun je, als je een 4G-router gebruikt, je smartphone vrijhouden voor andere taken.

Op deze manier verbruik je de batterij van je smartphone niet en kun je meerdere apparaten tegelijkertijd aansluiten, in sommige gevallen zelfs via een Ethernet-kabel. Bovendien, en dat is misschien wel het belangrijkste voordeel, zal de verbinding veel stabieler zijn, omdat over het algemeen de antennes van 4G-routers veel beter zijn dan de ontvangst van je mobiele telefoon.

Welke verschillende soorten 4G-routers zijn er?

We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten 4G-routers. Enerzijds zijn er de apparaten die bedoeld zijn als draagbare apparaten, die je gemakkelijk kunt meenemen en gebruiken als je onderweg bent. Anderzijds zijn er de modellen die zijn ontworpen om traditionele routers te vervangen. In de volgende tabel presenteren we de belangrijkste kenmerken van de twee verschillende soorten.

Voor op reis Voor een vaste locatie
Afmetingen Erg compact, in sommige gevallen zelfs het formaat van een creditcard. De afmetingen zijn vergelijkbaar met die van een traditionele router.
Belangrijkste gebruik Op reis, vakantie of onderweg. Op plekken waar de draadloze of bekabelde internetverbinding waar het draadloze of bedrade internet te wensen overlaat.
Verbindingsopties Normaalgesproken alleen WiFi-verbinding mogelijk. Meestal maken ze naast WiFi-verbinding, ook verbinding via de Ethernet-kabel, een USB-poort en een slot voor microSD-kaarten mogelijk.
Prijs Over het algemeen goedkoper. Afhankelijk van het model kan de prijs een stuk hoger liggen.

De belangrijkste functie van een traditionele router is om een internetverbinding via bekabelde of draadloze verbindingen te creëren. De huidige apparaten, zoals een 4G-router, bieden echter aanzienlijk meer mogelijkheden. Dit geldt vooral voor de modernste apparaten, zoals hierboven uit de lijst met voordelen van een 4G-router blijkt. Hieronder laten we je zien op welke factoren je moet letten als je een 4G-router koopt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals blijkt uit deze shopgids, zijn 4G routers een prima oplossing voor omgevingen waar een vaste internet lijn niet altijd aanwezig is. Als je een 4G-router wilt kopen, is het essentieel dat je rekening houdt met een aantal factoren. Om je keuze makkelijker te maken, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria. We hopen je zo te helpen het product te vinden dat het beste bij je behoeften past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Ontwerp en afmetingen

Over het algemeen zijn 4G-routers klein van formaat. Sterker nog, sommige modellen hebben zelfs een kleiner formaat en lichter gewicht dan dat van een mobiele telefoon. Dit aspect is vooral belangrijk als je de router op reis of onderweg wilt gebruiken. Daarnaast zijn er 4G-routers met een praktisch scherm om snel toegang te krijgen tot de belangrijkste informatie van het apparaat. Bedenk van tevoren waar je de router voor wilt gebruiken en kies het design dat het beste bij je past.

Modem connected to internet

In tegenstelling tot ADSL- of glasvezelverbindingen is er geen installatie nodig en is het apparaat zeer eenvoudig te configureren.
(Bron: Sergii Molodykov: 98149341/ 123rf.com)

Snelheid

De datatransmissiesnelheid van een 4G-router is gerelateerd aan de Wi-Fi-standaard waarmee het apparaat kan verbinden. Ons advies is om een 4G-router te zoeken die minimaal verbinding kan maken met 802.11n Wi-Fi-netwerken. Deze standaard heeft een snelheidsbereik tussen de 150 Mbps en 600 Mbps.

Het is nog beter als je een apparaat vindt dat kan verbinden met WiFi 802.11ac, waarbij de snelheid kan oplopen tot 1.300 Mbps. Aan de andere kant zijn er ook apparaten die dualband verbinding mogelijk maken. Op deze manier kunnen sommige apparaten worden aangesloten op de 2,4 GHz-band en andere op de 5,0 GHz-band, zodat je tegelijkertijd van alle voordelen kunt genieten.

Verbindingsopties

Naast verbinding via Wi-Fi, wil je misschien ook wel een bedrade verbinding hebben. Het is dan belangrijk dat de 4G-router de optie biedt om via een kabel te verbinden. Andere interessante opties die 4G-routers kunnen bieden zijn een slot om een microSD-kaart in te steken en een of meerdere USB-poorten. Dit soort toevoegingen maken het gemakkelijker om bijvoorbeeld bestanden met meerdere gebruikers te delen.

Wat betreft het aantal apparaten dat je op een 4G-router kunt aansluiten, zouden hier meestal geen problemen moeten opspelen. De meeste routers die op de markt verkrijgbaar zijn, bieden namelijk de mogelijkheid om een grote hoeveelheid apparatuur aan te sluiten. Er zijn zelfs modellen, zoals de TP-Link TL-MR6400 die je vind in de selectie met onze favoriete modellen, die tot 32 apparaten kan verbinden.

Bart SmoldersHoogleraar telecommunicatie aan de TU Eindhoven
“Tien jaar geleden hadden we geen idee dat streamen via Spotify of Netflix via 4G zo groot zou worden als het is.”

Duur van de batterij

Tot slot is ook de duur van de batterij een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een 4G-router. Over het algemeen is de maximale levensduur van de batterij ongeveer 10 uur. Dit is echter afhankelijk van de intensiteit waarmee je het apparaat gebruikt. We raden je in ieder geval aan om op zoek te gaan naar een apparaat waarmee je in situaties waarin je geen toegang hebt tot het elektriciteitsnet, minimaal 10 uur de tijd hebt om ermee te werken.

Samenvatting

Met een 4G router creëer je via een mobiel netwerk een draadloze of bedrade internetverbinding. Dat is handig als je onderweg bent en WiFi nodig hebt, of op een plek bent waar het draadloze of bedrade internet te wensen overlaat. Het grote voordeel van 4G-routers is dat ze geen lange en omslachtige installatieprocessen vereisen. Je steekt gewoon de simkaart in het apparaat en je kunt beginnen. 4G-routers worden steeds populairder dankzij hun veelzijdige gebruik. De prijs is bovendien redelijk vergelijkbaar met die van traditionele routers.

4G routers zijn dus een prima oplossing voor omgevingen waar een vaste internet lijn niet altijd aanwezig is. Er zijn verschillende soorten 4G-routers. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen voor op reis, andere om op één locatie te blijven staan. Op deze manier is een 4G-router niet alleen een geweldig alternatief voor als je geen toegang hebt tot een ADSL- of glasvezelverbinding, maar ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Daarnaast kun je meerdere apparaten tegelijkertijd aan de router verbinden, bespaar je de batterij van je mobiel en ben je zeker van een stabiele, snelle en veilige verbinding.

Vond je onze shopgids over 4G-routers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter, of deel het artikel via social media met je vrienden en familie zodat ook zij kunnen ontdekken welke 4G-router het beste bij hun wensen en behoeften past. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de header afbeelding: Kirill Makarov: 40577853/ 123rf.com)

Recensies