Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

4k camera’s zijn momenteel de camera’s met de hoogste resolutie op de markt en zijn populair bij fotografen, streamers, youtubers en influencers. Ze kunnen gebruikt worden om scherp gefocuste foto’s en video’s te maken, want de resolutie van deze camera’s varieert van 3840 x 2160 pixels (ultra hoge definitie) tot maximaal 4096 × 2160 (echte 4k).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s, camcorders en actiecamera’s. In onze 4k camera test 2022 laten we je wat informatie en criteria zien die je zullen helpen de juiste camera voor je te vinden. We hebben ook verschillende 4k camera’s vergeleken en voor je een voorselectie van producten gemaakt en hun voor- en nadelen uitgewerkt. Deze moeten je helpen en je keuze voor een 4k camera vereenvoudigen.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • 4k camera’s zijn hoge-resolutie camera’s die een ongelooflijke beeldkwaliteit bereiken voor video en foto’s.
  • Ze worden gebruikt bij professionele fotografie, maar ook voor beeldvideo’s en het opnemen van vlogs, streaming en het maken van inhoud voor sociale media. Maar ook amateurfotografen en beginners kunnen met deze camera’s ultrascherpe en vooral mooie foto’s maken.
  • Sommige modellen hebben geen waterdichte behuizing nodig om waterbestendig te zijn en maken het filmen van onderwaterlandschappen en watersportscenario’s mogelijk.

4k camera’s: Onze selectie

4k camera’s: koop- en beoordelingscriteria

In dit deel laten we je zien waar je op moet letten bij de aanschaf van een 4k camera. Deze moeten je helpen bij het kiezen van je 4k camera:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat je in de criteria moet zoeken.

Resolutie: het verschil tussen UHD en 4k

Als je een 4k camera koopt, moet je zeker letten op de resolutie. Hoewel elke 4k ook Ultra High Definition (UHD) is, is UHD niet noodzakelijk altijd 4k. Deze termen worden vaak verward, zelfs door de fabrikanten. Men spreekt van Ultra High Definition vanaf een resolutie van 3840 x 2160 pixels. 4k, daarentegen, betekent een resolutie van 4096 × 2160.

UHD en 4k verschillen minimaal in resolutie.

Je kunt het verschil met je ogen niet zien als je een amateur bent, zeker niet als je monitor ook geen 4k is. Waar je wel een verschil zou kunnen zien, is bij filmopnamen waar veel en vooral snelle bewegingen (schaatsen, surfen, dansen, enz.) worden opgenomen. Je ziet subtiele verschillen in de scherpte van de beeldkwaliteit, maar beide resoluties geven scherp gedefinieerde bewegende beelden.

Dit zou vooral belangrijk zijn voor professionals die reclame- of beeldvideo’s maken, en voor beïnvloeders die vlogs maken op YouTube en andere platforms, want de videokwaliteit is een factor in hun succes. Professionele fotografen kunnen ook profiteren van de enorme resolutie, want er kunnen scherp gefocuste, adembenemende foto’s van een beweging gemaakt worden. Maar UHD komt dicht in de buurt van deze resolutie, zodat je bij algemeen gebruik kunt spreken van 4k kwaliteit.

Camerasysteem: systeemcamera of spiegelreflexcamera

Een ander criterium om te overwegen is het systeem waarmee de camera werkt. SLR camera’s zijn al meer dan 100 jaar ingeburgerd en kunnen elk scherp beeld vastleggen, vooral bij sport of snel bewegende opnamen. Systeemcamera’s kunnen het nu net zo goed bijhouden en je kunt de scherpstelling van de foto’s of video’s op het scherm zelf aanpassen, want de lens herkent het landschap al vanzelf, zonder dat je handmatig de lens of de lensfocus hoeft te veranderen. Beide hebben hun voordelen, waarbij spiegelreflexcamera’s meer geschikt zijn voor ervaren fotografen, terwijl systeemcamera’s ook voor beginners goede resultaten kunnen opleveren.

Een ander voordeel van systeemcamera’s is hun lichtgevoeligheid, zodat nachtopnamen mogelijk zijn met weinig licht, zonder speciale verlichting of flitser. In het algemeen zijn spiegelreflexcamera’s zwaarder, terwijl systeemcamera’s lichter en meestal compacter zijn. Uiteindelijk wordt de keuze van een camerasysteem bepaald door persoonlijke voorkeur en de mogelijke toepassingen. Systeemcamera’s zijn gemakkelijker mee te nemen omdat ze zo handzaam zijn en je er spontane foto’s mee kunt maken. SLR camera’s zijn echter de ongeslagen winnaar als het gaat om het vastleggen van snelle bewegingen.

Actiecamera’s

Een andere en vrij populaire vorm van 4k camera’s zijn actiecamera’s. Ze zijn klein, kunnen overal neergezet en meegenomen worden, en de meeste modellen zijn waterbestendig zonder waterdichte behuizing, wat mooie onderwateropnamen of watersportopnamen mogelijk maakt.

Actiecamera’s zijn de ideale metgezel op reis of voor sporters die hun passie willen filmen.

Omdat ze zo klein zijn, kunnen opnamen zelfs in eerste-persoons perspectief gemaakt worden, want ze kunnen aan kleding of helmen bevestigd worden. De verandering van perspectief kan interessante opnamen opleveren. De 4k resolutie laat de bewegingen er vloeiend uitzien.

Connectiviteit

Connectiviteit is belangrijk, vooral als het gaat om het snel overbrengen van video’s. De meeste camera’s gebruiken SD of XQD geheugenkaarten om de video’s of beelden op te slaan. Maar er zijn meer functies die het mogelijk maken de bestanden van de camera naar een ander toestel of zelfs direct naar sociale media platforms over te zetten, namelijk:

  1. Wifi
  2. NFC
  3. Bluetooth
  4. USB poort
  5. HDMI verbinding

Met de wifi-functie kun je de video’s direct van de camera delen naar het social media platform of de website. De NFC functie maakt het mogelijk de bestanden, live of tijdens het afspelen direct naar een NFC-geschikte monitor over te brengen zonder kabelverbinding.

Draadloze functies zijn mogelijk als de toestellen een Wifi, Bluetooth of NFC verbinding hebben. Dit vergemakkelijkt de bediening en de gegevensoverdracht.

Bluetooth werkt op dezelfde manier als NFC, behalve dat de overdracht iets langzamer is. De USB aansluiting maakt het mogelijk bestanden over te zetten naar bijna alle apparaten en de HDMI aansluiting vergemakkelijkt het overzetten van bestanden naar TV monitoren en maakt naadloze overdracht mogelijk bij het streamen op Twitch of YouTube.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij speelt, zoals bij de meeste technische apparaten, een grote rol. De meeste lithium-ion batterijen hebben een capaciteit van 1900 mAh en 14 Wh. Dit betekent dat de batterijen nu zo sterk zijn dat ze gemakkelijk meer dan 3 uur kunnen filmen. Als je onderweg bent en langer wilt filmen, kun je overwegen extra batterijen te kopen en die al opgeladen mee te nemen. Afhankelijk van het model kosten de extra batterijen meestal niet veel.

4k camera: veel gestelde vragen en antwoorden

In dit gedeelte beantwoorden we de belangrijkste vragen over 4k camera’s. Op deze manier willen we je een beter inzicht in het onderwerp geven.

Wat is een 4k camera en voor wie is hij geschikt?

Een 4k camera is een camera die beelden en video’s kan opnemen met een resolutie van minstens 4096 × 2160 pixels. Het mooie van deze resolutie is de scherpte en helderheid van het beeld.

4k camera’s kunnen elke scène haarscherp vastleggen. Effecten kunnen ingesteld of later toegevoegd worden. (Beeldbron: Justin Main /unsplash)

4k camera’s zijn geschikt voor professionele en aankomende fotografen en regisseurs, maar ook voor streamers en influencers, en voor extreme atleten die hun activiteit willen vastleggen. Maar 4k camera’s zijn ook geschikt voor wie mooie kiekjes wil maken.

Welke soorten 4k camera’s zijn er?

In dit gedeelte willen we je een overzicht geven van de verschillende soorten 4k camera’s en hebben we de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Er zijn 4k SLR camera’s, systeemcamera’s, actiecamera’s en camcorders.

Type Voordelen Nadelen
SLR camera haarscherpe beelden en video-opnamen mogelijk, zelfs bij sterke bewegingen relatief zwaarder in vergelijking met systeemcamera’s, vereist vakkennis van de fotograaf
Systeemcamera lichtere en compactere body dan een spiegelreflexcamera, gemakkelijker mee te nemen, veel extra functies zoals autofocus, lichtgevoeliger komt maar in de buurt van de kwaliteit van spiegelreflexcamera’s
Actiecamera zeer klein, kan bijna overal aan bevestigd worden, bijzonder geschikt om mee te nemen op reis, kan in eerste-persoons perspectief gefotografeerd worden, waterbestendig zeer klein beeldscherm
Camcorder video’s in 4k kwaliteit, handzaam geen professionele foto’s, eerder alleen bedoeld voor video-opnamen

Al deze varianten hebben hun voor- en nadelen. Afhankelijk van het gebruik van de camera’s, moet je goed nadenken over welke variant je kiest. Terwijl de systeem- en spiegelreflexcamera schitterende beelden geven en geschikt zijn voor vloggen en streamen, is een actiecamera meer geschikt voor buitenopnamen en opnamen van extreme sporten vanuit een eerste-persoons perspectief. De camcorder is meer geschikt voor zuivere video-opnamen, afhankelijk van het model.

Hoeveel kost een 4k camera?

De prijsklasse voor 4k camera’s ligt tussen 200 en 3000 euro. Dit komt omdat veel camera’s meer of minder mogelijkheden hebben, zoals de mogelijkheid om 360° opnamen te maken, of afhankelijk van de bij de camera geleverde apparatuur. De oplaadtijd van de batterij, verschillende lenzen en de instellingen en aansluitmogelijkheden van de camera of complexiteit kunnen de prijs van de camera ook opdrijven.

Type Prijsklasse
4k SLR camera 400- 2500 €
4k systeemcamera 250-3000 €
4k actiecamera 200-2000 €

Je hoeft echter niet per se duizenden euro’s uit te geven om een fatsoenlijke 4k camera te krijgen. Je kunt goede modellen spiegelreflex- of systeemcamera’s krijgen voor zo weinig als €400, actiecamera’s voor zo weinig als €200.

Wat zijn de alternatieven voor een 4k camera?

Er zijn alternatieven voor de 4k camera, zij het weinig. In het volgende hebben we de meest relevante alternatieven op een rijtje gezet en beschreven, zodat je een beter idee kunt krijgen.

Alternatief Beschrijving
Smartphone met geïntegreerde 4k camera De meeste smartphones hebben tegenwoordig al echt goede camera’s die zelfs in 4k kwaliteit kunnen filmen. Het voordeel is dat de camera altijd bij de hand is. Het nadeel is echter dat het apparaat zelf meestal veel duurder is.
Camera drone Drones met geïntegreerde (4k) camera’s kunnen adembenemende foto’s en video’s maken vanuit vogelperspectief. Een nadeel is dat drones niet overal gebruikt mogen worden, en dat toestellen met ingebouwde 4k camera’s erg duur kunnen zijn. Als je een smartphone met een 4k camera hebt, kun je die verbinden met een smartphone-compatibele drone. Deze zijn iets goedkoper.

Elk van de alternatieven heeft zijn voor- en nadelen. Ze verslaan echter niet de 4k camera als het om kwaliteit opnamen gaat.

Kan ik een 4k camera huren?

Ja, er is de mogelijkheid om 4k camera’s te huren. Dit is vooral voordelig als je toegang wilt hebben tot de nieuwste modellen en als je niet dagelijks fotografeert, bijvoorbeeld omdat er sporadisch opdrachten binnenkomen.

Intussen kunnen vooral 4k camera’s schitterende opnamen maken, zelfs bij weinig licht. (Beeldbron: Kobu Agency/unsplash)

Je kunt camera’s huren voor zo weinig als € 22 per maand, afhankelijk van het model. Natuurlijk zijn er ook dag- of jaartarieven.

Heb ik een 4k camera nodig voor streaming of voor Youtube vlogs?

In de wereld van de sociale media is het belang van beeld- en videokwaliteit sterk toegenomen. Als je de concurrentie wilt bijhouden, heb je adembenemende opnamen nodig in haarscherpe kwaliteit. Streaming bereikt ook een groter bereik als de video- en transmissiekwaliteit zeer goed is.

Een 4k camera legt zelfs de snelste bewegingen vast. Daarom worden ze ook gebruikt voor sportopnamen. (Beeldbron: Andhika Soreng/unsplash)

Het is echter belangrijk te onthouden dat behalve de 4k of UHD camera ook de andere apparatuur hoge prestaties moet hebben en compatibel moet zijn met de camera. Een hogere resolutie betekent een hoge belasting voor de computer, de internetlijn en ook voor de gebruikte beeldschermen, die niet onderschat moet worden, want anders kunnen de apparaten bijvoorbeeld tijdens de stream vastlopen.

Conclusie

4k resolutie is momenteel de beste kwaliteit waarin beelden en video’s kunnen worden opgenomen. Vooral op het gebied van sociale media en beïnvloeding speelt een extreem goede kwaliteit van video’s en beelden nu een grote rol, want dit is een must geworden om de concurrentie bij te houden. Daarom is het niet verkeerd te investeren in een goede camera die 4k opnamen mogelijk maakt.

Maar ook op het gebied van fotografie, beeld- of algemene video-opnamen is de 4k camera onmisbaar. De scherpe en vooral mooie videokwaliteit geeft de werken de finishing touch. Een 4k-camera kan alles vastleggen, vooral bij sportopnamen waar snelle bewegingen in seconden gebeuren. Voor wie niet van spiegelreflexcamera’s houdt, zijn er ofwel systeemcamera’s, ofwel camcorders, ofwel mini-actiecamera’s. Afhankelijk van hoe, wat en waar je wilt filmen, is er een geschikte camera voor zowel de professional als de beginner.

Foto bron: serezniy/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies