Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

60Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

4K monitoren (of UHD monitoren) bieden een extreem hoge beeldkwaliteit en dankzij de grote keuze kun je modellen vinden die voor elke smaak iets te bieden hebben, of het nu gaat om gamen, video- of beeldbewerking of gewoon om te streamen.

Tegenwoordig verschillen UHD schermen in prijs niet veel van de zwakkere Full HD monitoren en worden ze dus des te sneller de standaard. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de perfect geschikte monitor te vinden, want voor elke categorie zijn er verschillende eisen waaraan voldaan moet worden. In onze 4K monitor test 2023 verduidelijken we alle belangrijke vragen, zetten de voordelen en nadelen van de verschillende monitoren op een rij en helpen je je perfecte 4K monitor te vinden.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • 4K monitoren of Ultra HD (UHD) monitoren hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels en overtreffen daarmee het oude Full HD (1920 x 1080 pixels) ruimschoots. Door hun hoge resolutie en het daaruit resulterende uiterst scherpe beeld zijn ze de nieuwe standaard geworden.
 • In principe kunnen 4K schermen onderscheiden worden door hun paneeltype, dat zou zijn: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) IPS (In-Plane Switching)
 • Alle soorten UHD monitoren hebben hun voor- en nadelen en kunnen, afhankelijk van de uitrusting, op verschillende gebieden gebruikt worden.

4K monitor: Onze selectie

Samsung 4K Monitor

Ontdek de ultieme kijkervaring met de SAMSUNG 4K-monitor, die u gedetailleerde en levendige beelden biedt, ongeacht waar u naar kijkt. Het IPS-paneel met een indrukwekkende resolutie van 3840 x 2160 pixels, helderheidswaarden van 300 cd/m² en een contrastverhouding van 1000:1 zorgt voor levendige beelden en schitterende kleuren die u gegarandeerd zullen verbazen.

Lg 4K Monitor

Ontdek de ultieme kijkervaring met de indrukwekkende LG 4K-monitor. U zult versteld staan van de haarscherpe beelden met maar liefst 1920 x 1080 pixels resolutie op een groot 27-inch scherm. Zeg vaarwel tegen vermoeide ogen en vervormde beelden, want deze high-definition monitor zorgt ervoor dat u kunt genieten van kristalheldere visuals die al uw verwachtingen overtreffen.

Asus 4K Monitor

Ervaar een ongeëvenaarde beeldkwaliteit met de ASUS 71,12 cm (28 inch) 4K (3840 x 2160) gaming-monitor, perfect afgestemd op uw behoeften. Deze indrukwekkende monitor beschikt over een IPS-display in DCI-P3-kwaliteit, waardoor u kunt rekenen op een haarscherp en gedetailleerd beeld. Bovendien ondersteunt het de industriestandaard HDR10 high dynamic range, zodat u kunt genieten van kleur- en helderheidswaarden die veel verder gaan dan de mogelijkheden van conventionele monitoren.

Lg 4K Monitor

Ontdek de verbluffende beeldkwaliteit en de ultieme kijkervaring met de LG 27-inch 4K UltraFine Ergo Monitor. Met een indrukwekkende 4K resolutie (3840 x 2160) kunt u genieten van adembenemende helderheid en ongekende details, vier keer scherper dan Full HD. Als u op zoek bent naar een buitengewone beeldkwaliteit, dan is dit de monitor voor u – met 99% s

4K monitoren: koop- en beoordelingscriteria

Hier laten we je zien welke criteria belangrijk zijn bij de keuze tussen verschillende 4K monitoren. We lichten de volgende beoordelingscriteria toe:

We hebben voor elk criterium een toelichting geschreven, zodat je ook zelf kunt beoordelen wat voor jou meer waarde heeft en wat minder.

Schermgrootte

Afhankelijk van de grootte die je verkiest, zijn er verschillende formaten 4K monitoren om uit te kiezen, dus afhankelijk van je interesses kun je hier elk formaat kiezen. Voor beeldschermen wordt de maat aangegeven in inches (1 inch = 2.54 cm). Elk type monitor wordt aangeboden in een grote verscheidenheid aan afmetingen, waarbij de gemiddelde grootte varieert van 27 tot 32 inch. 4K monitoren die groter zijn dan 32 inch worden ook aangeboden, maar zijn zeldzamer en kosten iets meer, kleinere monitoren zijn goedkoper verkrijgbaar.

Je moet daarom niet kiezen voor een te klein scherm, anders wordt het moeilijk om een goede afstand tot het beeldscherm te bewaren.

Het is echter ook belangrijk te weten dat het altijd beter is een goede afstand te hebben tussen de ogen en het beeldscherm. Op de lange duur kan te dicht op het scherm zitten schadelijk zijn voor de ogen en de kans op bijziendheid vergroten, een studie van Vision Council noemt dit de “digitale ziekte”.

Paneeltype

4K monitoren worden aangeboden met verschillende paneeltypes: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) en IPS (In-Plane Switching). TN panelen zijn meestal het goedkoopst, gevolgd door VA panelen en tenslotte zijn IPS panelen het duurst. Elk type paneel heeft bepaalde voor- en nadelen en is beter of slechter geschikt voor bepaalde toepassingsgebieden. We komen hieronder nog uitvoeriger op dit onderwerp terug.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid is eenvoudig hoe vloeiend het weergegeven beeld wordt weergegeven. Dit kengetal wordt gegeven in hertz. Ook hier kunnen verschillende hertz al dan niet voldoende zijn voor verschillende toepassingsgebieden.

Naarmate de hertz echter toeneemt, neemt ook de prijs toe.

Voor de gemiddelde gebruiker, bijvoorbeeld, is 60 hertz ruim voldoende. Maar naarmate men meer naar professionele gebieden neigt, zoals gamen of ontwerpen, zijn beeldschermen met 120, 144 of zelfs 240 hertz meer geschikt.

Reactietijd

De responstijd geeft aan hoe snel het beeld bijvoorbeeld van de PC naar de monitor kan worden overgebracht. De reactietijd wordt gegeven in milliseconden (ms), d.w.z. hoeveel milliseconden vertraging er is.

De reactietijd is niet altijd van invloed op de prijs.

Monitors met zeer heldere, sterke kleuren en met een goed contrast hebben vaak iets langer nodig om het beeld door te geven, maar zijn vaak zeer geschikt voor beeld- en videobewerking. Gaming monitoren kunnen hier vaak bogen op responstijden van 1 milliseconde en kosten ook vaak minder, want dit is natuurlijk nodig voor de best mogelijke spelervaring. Het loont dus de moeite om twee keer naar de respons te kijken,

Kopieerbeveiliging

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) maakt deel uit van de hardware en verhindert kopiëren en opnemen in hoge-resolutie kwaliteit via digitale beeldverbindingen. De filmindustrie heeft HDCP verplicht gesteld voor alle HD apparatuur, wat betekent dat er problemen kunnen ontstaan bij het streamen van inhoud als de HDCP hardware niet beschikbaar is.

De aanwezigheid van HDCP verhoogt ook de prijs van de meeste monitoren niet, dus het is de moeite waard om op dit kleine detail te letten als je een 4K monitor koopt.

Verbindingstechniek

4K monitoren hebben verschillende verbindingstechnologieën, elk met zijn eigen kwaliteiten. De modernste en hoogste kwaliteit zijn (in aflopende volgorde): USB-C, Displayport en HDMI. Meervoudige aansluitingen komen altijd van pas bij monitors, want je kunt er verschillende apparaten op aansluiten en hebt dus meer vrijheid.

Stabiliteit van de kijkhoek

De stabiliteit van de kijkhoek geeft de hoeken aan van waaruit je op het beeldscherm kunt kijken en nog steeds een helder, kleurgetrouw beeld ziet. Ook dit hangt af van het paneeltype en wordt niet altijd gespecificeerd. We leggen de verschillende soorten panelen hieronder meer in detail uit, waarbij je ook ontdekt welke een betere stabiliteit van de kijkhoek hebben.

4K monitoren: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende hebben we de belangrijkste vragen over 4K monitoren verzameld en beantwoord. We hebben deze vragen voor je uitgezocht en de antwoorden geven je alle informatie die je nodig hebt om een beslissing te nemen.

Voor wie is een 4K monitor geschikt?

4K monitoren zijn over het algemeen geschikt voor iedereen, nu meer dan ooit. De prijzen zijn in de loop van de tijd drastisch gedaald, zodat 4K monitoren niet veel meer kosten dan een standaard Full HD scherm. Omdat de prijzen nu veel lager zijn dan vroeger en de vraag is toegenomen, heeft ook de hardware zich aangepast aan 4K om aan de nieuwe norm te voldoen.

Of het nu gaat om de nieuwste consoles, notebooks, stand-alone PC’s of zelfs camera’s en dus series en films, grafische kaarten en hardware in het algemeen hebben zich aangepast aan de nieuwe 4K standaard. Er zijn UHD monitoren voor alle gebieden, de schermen hebben voor bepaalde toepassingsdoeleinden voor- en nadelen, afhankelijk van de hardware.

4K Monitor

4K monitoren zijn op veel gebieden perfect, een absolute must voor ontwerpers. (Beeldbron: Ion Şipilov / Unsplash)

Als je veel met videospelletjes bezig bent, moet je goed letten op de responstijd en de verversingssnelheid. Deze twee kengetallen laten ook zien hoe soepel en met welke vertraging de monitor een beeld kan weergeven. Bij beeld- en videobewerking moet je echter letten op het type paneel, want kleuren en contrast komen beter of slechter uit, afhankelijk van het type paneel.

Ook de verversingssnelheid mag hier niet vergeten worden, maar de responstijd is wat minder interessant. Als je alleen van 4K wilt genieten en geen al te hoge eisen stelt aan kleuren en snelheid, kun je ook op deze gebieden besparen. Ook al is de prijs lager en zijn de functies niet van het hoogste niveau, het resultaat zal je toch niet teleurstellen.

Welke soorten 4K monitoren zijn er?

Zoals reeds gezegd zijn er verschillende soorten UHD schermen die aan verschillende voorwaarden voldoen, deze soorten hangen af van het geïnstalleerde paneel en er zijn 4 soorten panelen: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) en IPS (In-Plane Switching). In de volgende tabel hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:
Type Voordelen Nadelen
4K Monitor met TN
 • snelle reactietijd
 • Goedkoop
 • slechtere kleurnauwkeurigheid
 • slecht contrast
 • zwakke kijkhoekstabiliteit
 • 4K monitor met VA
 • goede stabiliteit van de kijkhoek
 • goede kleurnauwkeurigheid
 • snelle reactietijd
 • beste contrast en zwartpunt
 • Dure
 • 4K monitor met IPS
 • goede kleurnauwkeurigheid
 • zeer goede stabiliteit van de kijkhoek
 • goed contrast
 • vaak langere responstijden
 • Dure
 • hoog energieverbruik
 • 4k monitoren met TN panelen zijn perfect voor de gamer die niet te veel geld wil uitgeven en toch het plezier van 4K beeldkwaliteit wil ervaren, want de schermen zijn goedkoop en nog steeds sterk in responstijd. TN panelen zijn echter niet geschikt voor professionals, vanwege de relatief slechte kleurnauwkeurigheid, contrast en kijkhoekstabiliteit.

  4K Monitor

  4K monitoren tonen ook hun sterke punten bij het gamen en zijn onmisbaar voor professionals. (Beeldbron: Florian Olivio / Unsplash)

  4K monitoren met VA panelen zijn in het midden geprijsd en bieden verbluffende resultaten voor hun prijs. Ze zijn iets trager dan TN panelen, maar verslaan ze op veel andere gebieden, plus ze staan op een heel hoog kwaliteitsniveau wat contrast en zwartpunt betreft.

  IPS panelen zijn meer geschikt voor professionals op het gebied van video- en beeldbewerking, omdat ze over het algemeen een hoge stabiliteit van kleur, contrast en kijkhoek bieden. Qua prijs zijn ze wat duurder, maar ze zijn ook goed geschikt voor gamen als je wat dieper in je portemonnee graaft, want er zijn nu ook modellen met snelle responstijden.

  Wat kost een 4K monitor?

  De prijsklasse van 4K monitoren is zeer breed, afhankelijk van de uitrusting ligt de prijs tussen 200 en 4500 euro. De monitoren die in het topsegment van deze prijsklasse worden aangeboden zijn echter alleen nodig voor zeer professionele gebieden. Helaas betaal je in het duurdere gamma vaak voor het merkimago. Je kunt echter ook echt hoogwaardige producten vinden in de range van 220 tot 800 euro.

  Type Prijsklasse
  4K monitor met TN 200 tot 450 euro
  4K Monitor met VA 250 tot 600 Euro
  4K Monitor met IPS 280 tot 4000 Euro

  4K monitoren variëren sterk in prijs, afhankelijk van hun eigenschappen, maar in de regel zijn 4K monitoren met TN panelen vaak het goedkoopst, op de voet gevolgd door die met VA panelen, en het duurst zijn 4K monitoren met IPS panelen.

  Wat zijn de basisvereisten voor een 4K monitor?

  Als je overschakelt op een 4K monitor, moet je eerst nagaan of de hardware die je al hebt compatibel is met 4K. Drie punten moeten gecontroleerd worden:

  1. Besturingssysteem: Niet alle besturingssystemen zijn compatibel met 4K, bijvoorbeeld, 4K wordt pas ondersteund vanaf Windows 8.1 en Apple producten ondersteunen 4K pas volledig vanaf MacOS 11.
  2. Grafische kaart: Hier moet je nagaan welke maximale resolutie door je grafische kaart wordt ondersteund. Als hij lager is dan 3840 x 2160 pixels (4K), heb je helaas een nieuwe grafische kaart nodig.
  3. Verbindingen: Controleer of je aansluitingen compatibel zijn met 4K. USB-C poorten ondersteunen 4K resolutie, HDMI poorten zijn pas 4K compatibel sinds HDMI 2.0 en DisplayPort pas sinds hun 1.2 versie.

  4K Monitor

  Het is de moeite waard je aan te passen aan de 4K standaard, het resultaat is meer dan bevredigend. (Beeldbron: Arian Darvishi / Unsplash)

  Als aan deze drie punten voldaan is, dan ben je klaar om de overstap naar 4K te maken, het enige wat nu nog ontbreekt is de juiste monitor.

  Wat zijn de alternatieven voor een 4K monitor?

  Alternatieven voor 4K monitoren vind je alleen in hun voorgangers, die een lagere resolutie en lagere beeldkwaliteit hebben, maar ook goedkoper zijn. Als je niet voor 4K wilt kiezen, kun je ook terugvallen op deze niet al te verre voorouders:

  Alternatief Beschrijving
  Wide Quad HD Wide Quad HD (ook WQHD) is viermaal de resolutie van origineel HD (1280 x 720 pixels). De resolutie is dus 2.560 x 1.440 pixels.
  Full HD Full HD (ook FHD) is de voorganger van Wide Quad HD en komt overeen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

  Hoewel de genoemde alternatieven op alle kwalitatieve punten inferieur zijn aan de 4K standaard, moeten ze ook niet onderschat worden.

  Conclusie

  4K monitoren zijn nu de norm geworden. De prijzen voor 4K schermen zijn gedaald, de hardware heeft zich aan de nieuwe standaard aangepast en er is dus geen betere tijd dan nu om op 4K over te schakelen. 4K schermen verschillen in de soorten panelen die ze gebruiken. 4K monitoren met TN panelen zijn geschikt voor gamers, zelfs degenen met een budget kunnen rekenen op hoge verversingssnelheden en snelle responstijden.

  4K schermen met VA panelen presteren goed op het gebied van kleur en contrast, en ook op snelheid, en bieden een vloeiende 4K ervaring. 4K monitoren met IPS panelen zijn erg sterk in kleurnauwkeurigheid en kijkhoekstabiliteit, maar zijn iets trager in responstijd, maar zijn perfect voor beeld- en videobewerking.

  Foto bron: Sriprapha / 123rf.com

  Recensies