Laatst bijgewerkt: 06-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Wat maakt een 4K TV? In een notendop: scherpe beelden met een breed kleurenspectrum en sterke contrasten. 4K/UHD is de nieuwe standaard voor TV’s geworden. Met 4 keer de resolutie van Full HD is realistisch ogende inhoud mogelijk.

Je kunt een degelijk 4K TV toestel krijgen voor minder dan 500 euro. Voor onze 4K TV test 2023, hebben we de beste en nieuwste toestellen uitgezocht. Zo weet je welke 4K TV geschikt is voor jou: Hier vind je alle info die je nodig hebt. Zo kun je gemakkelijk de beste 4K TV vinden voor een verbluffende home cinema ervaring.
Belangrijk om te weten

 • Een 4K TV (UHD) is een TV met viermaal de Full HD resolutie. De inhoud wordt gepresenteerd in schitterende scherpte en een breed kleurenspectrum.
 • Er zijn momenteel 4K/UHD TV’s met LED/LCD en 4K TV’s met OLED schermen. De OLED variant is de beste wat kwaliteit betreft, want hij overtuigt met sterke contrasten en een rijk zwart.
 • Je vindt nu 4K TV’s in alle prijsklassen en maten. Om van het volledige spectrum van de resolutie te kunnen genieten, moet de monitor idealiter 55 inch zijn.

Onze selectie: De beste 4K TVs op de markt

Shopgids: Alles wat je moet weten over 4K TVs

Op het eerste gezicht is de keuze uit 4K televisies eindeloos – er zijn immers veel even goede modellen in alle prijsklassen. Om je wat oriëntatie te geven in de technologie jungle, hebben we de volgende belangrijkste criteria voor 4K TV toestellen samengevat:

We gaan er in de volgende paragrafen dieper op in.

Pixels

Hoe meer pixels, hoe scherper het TV beeld eruit ziet. 4K komt overeen met precies 8294400 pixels (ja, meer dan 8, 2 miljoen). Bij 4K of Ultra-HD speelt de resolutie van het beeld duidelijk een hoofdrol. Als de resolutie niet minstens 3840 x 2160 pixels is, kan het toestel eenvoudigweg niet “4K” genoemd worden. Ter vergelijking: Full HD resolutie, het niveau daarvoor, heeft 1920 x 1080 pixels.

In dit geval betekent dat dat er 1920 pixels zijn op elke horizontale pixellijn en 1080 pixels op elke verticale pixelkolom. Dus, om te rekenen, een 4K TV geeft ons vier keer de Full HD resolutie. Trouwens, er zijn nu al 4K2K modellen die schitteren met een resolutie van gigantische 4096 × 2160 pixels.

Dit zijn echter eerder uitzonderingen, de standaard zijn nog steeds de 4K UHD monitoren. Om de volledige technische bandbreedte van de 4K TV te benutten, is het juiste beeldmateriaal nodig. Idealiter van een streaming provider zoals Netflix of een Blu-ray speler, die dienovereenkomstig voor 4K ontworpen is.

Grootte en gewicht

Logisch: op de voorgrond moet een goed zicht op de TV zijn. Er zijn formaten van 32 tot 75 inch, afhankelijk van smaak en budget, alle formaten geven een goede beeldkwaliteit.

Bovendien is bij een scherpe resolutie van een 4K TV de zitafstand niet per se cruciaal om het volle kijkgenot te krijgen. Toestellen in het formaat 55 inch zijn in trek. Waarschijnlijk omdat: Een kleiner scherm betekent geen verlies aan scherpte, maar je haalt het beste uit je toestel pas vanaf 55 inch.

Als je geïnteresseerd bent in een ingenieus home cinema gevoel en het je kunt veroorloven, kun je het beste een 75-inch set kopen. Opgelet: Het gewicht neemt ook toe met de grootte. Dit is vooral belangrijk voor de muurbevestiging, en ook voor het bijbehorende TV-meubel – beide moeten het gewicht van de TV kunnen dragen.

Ontwerp

Het ontwerp heeft evenveel invloed op de beeldkwaliteit van een 4K TV als andere technische kenmerken. Zeker, tot op zekere hoogte hangt de visuele vormgeving van het toestel af van de individuele smaak en van de inrichting.

Moet de 4K TV harmoniëren met de inrichting van je huis? Of moet het juist opvallen? Gebogen (curved) of eerder plat (flat)? Design is vaak een kwestie van prijs en zuiver subjectief. Gebogen modellen worden vaak als aangenaam ervaren, omdat de gebogen vorm meer in overeenstemming is met het menselijk gezichtsvermogen.

Met een beeldscherm als dit bereiken de fabrikanten nog betere contrastwaarden, vooral aan de randen. Er is echter geen noemenswaardig verlies als je kiest voor een klassiek plat model.

Verversingssnelheid (Hertz)

Zelfs als je een nieuwe 4K TV koopt, komt de term verversingssnelheid onvermijdelijk op je pad. In dit geval hebben we het meestal over hertz – een eenheid die gebruikt wordt om de eerder genoemde beeldsnelheid per seconde te meten. Voorbeeld: Een apparaat met 100 hertz zendt 100 beelden per seconde uit.

Zo is televisie in het algemeen niet meer dan een uit de kluiten gewassen flipboek waarin vele beelden snel achter elkaar gezet worden om een film te vormen. Deskundigen zeggen dat 24 beelden per seconde al voldoende zijn voor het menselijk oog. Wat is dan het nut van meer? Veel fabrikanten, vooral in de 4K reeks, adverteren met enkele honderden hertz. Maar zelfs bij een 4K TV wordt een hertz aantal van 50 als standaard beschouwd – meer is meestal niet nodig om een scherp beeld te krijgen.

Vooral omdat de meeste films maar tot 100 hertz ondersteunen. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe hoger de resolutie moet zijn. Dus als je het meeste uit je toestel wilt halen, kun je het beste een 4K TV met 600 hertz kopen. Met een eenvoudige SD resolutie, bijvoorbeeld, brengen 600 hertz beeldschermen betrekkelijk weinig op. De combinatie van beide biedt je echter een uiterst aangename kijkervaring.

Conclusie: Een kwestie van smaak. 4K TV’s garanderen vloeiende beeldsnelheden, zelfs bij 50 hertz.

NanoCellen / QuantumDots of OLED

Dit gaat over zogenaamde nanokristallen (=QuantumDots/QLED). OLED is hiermee ongeveer gelijk te stellen, want ze streven een vergelijkbaar doel na: nog intensere, helderdere kleuren en contrasten. Een TV beeld dat nog helderder en “tastbaar” lijkt. De kleurdiepte klimt op tot tien bits, wat leidt tot een beeld van ongeveer een miljard verschillende kleuren.

OLED betekent trouwens “Organic Light Emmiting Diode”, wat een technologie met organische diodes betekent. Organisch betekent niets anders dan koolstofhoudend, d.w.z. verbindingen op basis van koolstofmoleculen. Hoewel LED’s al een hoge beeldkwaliteit bereiken, halen OLED’s eigenlijk nog meer naar boven. De TV schittert veel helderder en het zwartniveau is nog sterker – een betere contrastscherpte kun je niet krijgen. Wees voorzichtig met de prijs: deze technologie heeft er een opwaartse invloed op. Tussen haakjes, QuantumDots worden gemaakt op halfgeleidermateriaal.

Analoog aan OLED zijn de kristallen onafhankelijk lichtgevend. Bijzonderheid: ze veranderen van kleur met hun grootte, zodat je met verschillende diodes van hetzelfde materiaal verschillende kleuren kunt maken. Het televisiebeeld lijkt nog gedetailleerder.

Ontvangstmogelijkheden

Nu wordt het echt technisch. Een goede tuner is standaard voor het ontvangen van TV programma’s. De ontvangstmogelijkheden hebben betrekking op de hardware. We sommen de drie belangrijkste criteria op:

 1. Satelliet: Is ontvangst via de satelliet? Dan heb je een DVB-S (2) tuner nodig
 2. Ontvang je via dekabel? Dan heb je een DVB-C bekwame TV nodig.
 3. Buitenantenne: Een DVB-T2 tuner wordt bijvoorbeeld gebruikt met een buitenantenne

De meeste 4K TV’s hebben trouwens een “drievoudige tuner” – een term die de hierboven genoemde ontvangstmogelijkheden samenvat.

Smart TV en WLAN ondersteuning, Bluetooth

Dat klopt: streaming diensten of andere apps die over een internetverbinding lopen hebben een overeenkomstige verbinding nodig. Heb je geen aanvullend apparaat zoals een console waarmee je Netflix kunt kijken? Koop dan een slimme TV die 4K kan.

In het algemeen is Wi-Fi zinvol als je via je TV wilt surfen zonder een LAN kabel aan te hoeven sluiten (nog een gratis verbinding, zie “Verbindingen” hieronder). Bluetooth apparaten kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld koptelefoons of Bluetooth soundbars aan te sluiten. Opmerking: Je hebt hiervoor misschien een zender voor de TV nodig.

Verbindingen

Hier hebben we de top 5 van de belangrijkste verbindingen samengevat:

 1. Scart aansluiting: Zoals bij de meeste TV-toestellen is een Scart aansluiting onontbeerlijk. DVD spelers en diverse spelconsoles worden nog steeds via dit analoge signaal doorgegeven. Hoewel veel dingen steeds meer digitaal worden, is niet alles dat ook. Vooral als je graag op je 4K TV gokt (eventueel met een oudere generatie spelcomputer), is een Scart aansluiting zinvol.
 2. HDMI: Verzendt veel digitale gegevens van nieuwe apparaten en is kort voor High Definition Multimedia Interface. HDMI wordt gebruikt voor veel nieuwe apparaten, zoals Blu-ray spelers of betaal-TV ontvangers. Hij zendt beeld, geluid en allerlei soorten gegevens in de beste kwaliteit. Er zijn nu verschillende HDMI formaten, afhankelijk van het model van HDMI versie 1.0 tot 2.1. De respectieve versies ondersteunen bijvoorbeeld HDR of dynamische synchronisatie van meerdere audio- of videostromen. Trouwens, de HDMI 2.0 versie wordt aanbevolen.
 3. Koptelefoon: Woon je niet alleen en wil je een film kijken zonder iemand te storen, dan kun je eenvoudig je koptelefoon aansluiten met een klassieke audio verbinding.
 4. Digitale audio verbinding: beslist de moeite waard. Want: beeldkwaliteit + vormgeving top, geluidsweergave flop. Interessant: De geluidskwaliteit neemt toe met het volume van het toestel. Omdat de TV’s van vandaag vaak relatief slank zijn, is dit precies wat er ontbreekt. Bovendien is de geluidsweergave naar achteren gericht, want de ster moet uiteindelijk het scherm zijn. Daarom raden we aan, voor een goede geluidservaring, een home theater geluidsapparaat of een soundbar aan te sluiten. Daarvoor heeft het genoemde digitale audio verbinding nodig.
 5. USB: De USB poort is nog steeds de klassieke poort. Je kunt hem gebruiken om externe harde schijven of USB sticks aan te sluiten. Het is vooral interessant voor wie een digitale filmverzameling heeft of privé foto’s of video’s op de TV wil bekijken.

Gids: Veel gestelde vragen over 4K TV in detail beantwoord

Wat is een 4K televisie?

De term “4K” staat voor viermaal de Full HD resolutie van video’s of beeldschermen, d.w.z. 4096 x 2160 pixels. Dit wordt beschouwd als een extreem hoge-resolutie standaard. Want: Hoe meer pixels, hoe scherper – levensechte, realistische beelden zijn gegarandeerd.

Lange tijd mocht je TV programma’s ervaren in “standaard definitie” (SD) van, een resolutie van slechts 720 x 480 pixels. De verschillen zijn dus inderdaad opvallend. Pas op: Ultra-HD betekent de eigenlijke 4K standaard: 3840×2160 pixels. Om wat licht te werpen op de vele termen, vind je hieronder ons overzicht:

 • SD: 720 x 480 pixels. Standaard voor DVD’s en TV programma’s. Beeldverhouding: 16:9.
 • High Definition (HD): 1920 × 1080 pixels. Vaak 2K genoemd, ook met een beeldverhouding van 16:9.
 • Ultra-HD: 3840 × 2160 pixels. Viermaal de resolutie van HD, ook met een beeldverhouding van 16:9.
 • 4K: 4096 × 2160 pixels. De beeldverhouding is hier 19:10. Meestal gebruikt in digitale bioscopen (DCI).

Omdat 4K nu in de volksmond alle resoluties omvat die in de orde van 4000 pixels (horizontaal) liggen en vaak ook UHD en DCI omvat. Wie er een exacte waarde aan toekent, moet bij aankoop letten op het precieze aantal pixels plus beeldverhouding.

Wat is het voordeel van 4K / UHD ten opzichte van Full HD?

Feit is: 4K resolutie wordt de nieuwe standaard. Het is te voorzien dat in de toekomst niet alleen streaming diensten als Netflix hun films en series steeds meer in 4K zullen produceren.

Nu er steeds meer gebruik gemaakt wordt van streaming platforms, zullen ook TV omroepen over de hele wereld hun inhoud in de toekomst moeten upgraden naar 4K. De technologie biedt een aanzienlijk scherper beeld dan Full HD toestellen, ook al is de transmissie niet met UHD.

4K Fernseher-1

Gebruik de sensationele resolutie om alles uit je spellen te halen.
(Image source: unsplash / Humphrey Muleba)

De resolutie is altijd dubbel zo goed met 4K. De kleurlevendigheid en het scherpe contrast zijn overtuigend met realistisch ogende beelden. Het spectrum is immens en de technologie is helemaal bij de tijd wat prestaties betreft. Beste argument: Dankzij de fantastische beeldresolutie is het mogelijk een grote TV te gebruiken. Waarom?

Het is niet langer nodig een bepaalde, grotere zitafstand aan te houden zoals bij Full HD TV’s. Zelfs anderhalve keer de beeldhoogte is perfect voor je eigen thuisbioscoop, en de beelden schitteren juist dan met fascinerend detail.

Welke soorten 4K TV’s zijn er en welke is de juiste voor mij?

Hieronder leggen we de verschillende termen uit die met 4K schermen te maken hebben om je te helpen beslissen.

4K / UHD TV met LED/LCD scherm

4K / UHD TV met LED / LCD scherm

Het subtiele verschil kan het LED paneel (=scherm) zijn, dat vaak LCD (Liquid Crystal Display) genoemd wordt. Een LED/LCD TV is gemaakt met een vloeibaar kristalscherm, dat het licht in verschillende graden transporteert.

Voordelen
 • sterke verlichting van heldere gebieden
 • gelijkmatige verlichting met hoge piekhelderheid
 • lange levensduur van de diodes
 • goedkope TV modellen
 • energiebesparend
Nadelen
 • achtergrondverlichting nodig
 • minder breed kleurenspectrum dan OLED

Een 4K TV met een LED scherm heeft een achtergrondverlichting nodig, en daarom zijn sommige toestellen zo ontworpen dat ze minder plat zijn. 4K TV toestellen met LED bereiken verlichting met wit en blauw. Ze zijn sterk in het afbeelden van heldere gebieden en bieden een breed scala aan kleuren.

Ze hebben de neiging zwak te zijn in contrasten en zwartwaarden. 4K TV’s met LED worden in veel verschillende maten aangeboden. Een grote TV van, bijvoorbeeld, 65 inch kun je relatief goedkoop krijgen. De levensduur van LED diodes is ongeveer 100.000 uur, dus relatief lang.

4K / UHD TV met OLED scherm

4K / UHD TV’s met OLED scherm

OLED’s zijn schermen met organische lichtgevende diodes – de O staat voor organisch. Een organische stof wordt door middel van elektriciteit aan het gloeien gebracht en de diodes lichten uit zichzelf op, in tegenstelling tot LEDs. De resolutie is in het hogere bereik, nl. 4096 x 2160 pixels – dus het is een schitterende kijkervaring. In directe vergelijking hebben 4K toestellen met OLED panelen een nog betere kwaliteit dan de klassieke LED modellen, dienovereenkomstig duur in aanschaf.

Een OLED scherm overtuigt met sterke contrasten en een diep zwart. De zogenaamde verversingssnelheid is minder dan 0.1 milliseconde, wat duizend keer sneller is dan een LED scherm. Dit zorgt voor uiterst vloeiende beelden van bewegingen.

Voordelen
 • sterke contrasten
 • diepe zwarten
 • breed kleurenspectrum
 • vloeiender beweging
 • diodes lichten vanzelf op
Nadelen
 • vereisen meer vermogen
 • levensduur is korter
 • opnieuw afstellen van kleuren
 • hogere kosten voor aanschaf + onderhoud

Dit is gemaakt van organische materialen op basis van verschillende koolstofverbindingen. Ze geven een hoge verlichting terwijl ze toch een aangenaam warm wit licht geven. De pixels op een OLED paneel gloeien onafhankelijk op en hebben geen achtergrondverlichting nodig.

Dit betekent dat de OLED technologie gebruikt kan worden om bijzonder dunne schermen te maken. De prijsklasse ligt echter in een hoger segment. De gebruiksduur is hier ongeveer 20.000 uur, en na een paar jaar moeten de kleuren opnieuw gekalibreerd worden.

Wat betekent Ambilight en welke voordelen biedt het me?

Ambilight is een technologie voor televisies die bijzonder aangenaam is voor de ogen. De term wordt verklaard door het Engelse woord “ambient” (omgeving) en light (licht). De pionier is de fabrikant Philips, die de indirecte achtergrondverlichting van het TV-scherm uitvond.

Op de zijkant van de televisie zijn verlichtingsmiddelen aangebracht die hun kleur automatisch aanpassen aan het betreffende beeld. Zo heeft een voetbalwedstrijd met een groen veld bijpassende groene verlichting.

Met deze technologie is de TV niet langer de enige lichtbron, zodat hij bijzonder aangenaam is voor de ogen. Je hoeft minder te compenseren voor lichtcontrasten dankzij indirect tegenlicht.

De in een TV-toestel geïntegreerde Ambilight functie wordt momenteel alleen aangeboden door marktleider Philips. Het zijn nog steeds high-tech apparaten waarvoor je een hogere prijs moet verwachten. Vooral in verband met 4K technologie en Smart TV. Tip: Je hoeft niet per se een 4K toestel met Ambilight verlichting te kopen.

Intussen zijn er verschillende externe systemen op de markt, waarmee je ook een oogvriendelijke achtergrondverlichting kunt bereiken. Fabrikanten op dit gebied zijn, bijvoorbeeld, Govee of DreamScreen.

Wat betekent Smart TV?

In het kort komt het erop neer dat je TV verbinding kan maken met het Internet. En dat niet alleen: moderne TV’s kunnen ook verbinding maken met streaming apparatuur en verschillende apps gebruiken voor streaming diensten (Netflix, Maxdome, Spotify, enz.). Het is dus mogelijk om de TV te gebruiken als een PC.

Een TV met smart TV functie heeft ook veel verschillende aansluitingen, zoals HDMI of USB. Meestal heeft een TV met smart TV een krachtige processor om bijvoorbeeld de apps te draaien. Je kunt er dus verschillende externe apparaten op aansluiten, zoals Blu-ray spelers of spelconsoles. Je kunt ook online spelletjes spelen.

4K Fernseher-3

Met SmartTV en een 4K TV kun je handig genieten van digitale inhoud.
(Image source: unsplash / Mollie Sivaram)

Overigens heb je niet per se een kabelverbinding (DVB-C) of een satellietsysteem (DVB-S) nodig als je een Smart TV bezit. Het TV programma wordt ook ontvangen via de aangesloten Internet verbinding.

Leuke functie: Videotelefonie is zelfs mogelijk als een camera is geïntegreerd – gewoon via de Skype app. Plus: Je kunt je TV bedienen met je smartphone of tablet, want de meeste smart TV’s hebben een WLAN of Bluetooth functie.

Hoe dicht kan ik voor een 4K TV zitten en welk formaat is perfect?

Het is duidelijk dat je alsjeblieft niet te ver weg moet gaan zitten! Bij TV’s van vorige generaties was eigenlijk het omgekeerde waar: kom niet te dichtbij. Omdat de beeldresolutie extreem hoog is, vooral met 4K, loont het enorm om dicht bij je TV te staan.

Intussen kun je dankzij de hoge pixeldichtheid relatief dicht op het scherm zitten, en je merkt geen enkele pixel.

Bij een resolutie van 3840 x 2160 lijken de pixels veel kleiner in directe vergelijking met een even grote TV met 1920 x 1080. We vertellen je de gemakkelijkste manier om de ideale zitafstand te berekenen: vermenigvuldig de beeldschermdiagonaal met 1,5.

Voor een 55 inch TV gaan we als volgt te werk: 140 centimeter (= 55 inch) x 1,5 = 210 centimeter / 2,10 meter. Ter vergelijking: Vroeger werd de kijkafstand berekend met beeldschermdiagonaal x 2.

Omdat veel mensen een TV kopen in het 45 tot 55 inch bereik, kun je dus uitgaan van een kijkafstand van ongeveer één tot 1,5 meter. De scherpte van het beeld is dus niet doorslaggevend voor de afstand.

Je bent echter veel flexibeler met moderne 4K toestellen, een te kleine afstand leidt logischerwijze tot meer bewegingen van het hoofd bij een breed scherm.

Waar kan ik een 4K TV kopen?

Dat is aan jou en je voorkeuren. Rechte TV’s kun je tegenwoordig zowel online als in de winkel kopen. Sommigen geven de voorkeur aan een persoonlijk consult, anderen geven er de voorkeur aan zich online of onder kennissen te informeren.

Mogelijkheid tot winkelen Voordelen Nadelen
Online Prijsvergelijkingen van verschillende online winkeliers mogelijk Je moet je goed informeren. Als leek kun je echter snel belangrijke details over het hoofd zien.
Online flexibiliteit in de besluitvorming je moet vooraf veel tijd investeren in onderzoek en vergelijking
Filiaal deskundig advies ter plaatse je laat je door de verkoper een dure TV aanpraten
Filiaal inspectie van TV-toestellen je hebt ter plaatse minder keus wat modellen en prijzen betreft

Samenvattend kun je, als je niet veel tijd hebt om je eigen onderzoek te doen, beter naar de winkel gaan en gebruik maken van een consult.

Tip: Veel winkeliers bieden ook thuisbezorging aan.

Maar: Als je wilt, kun je je nieuwe TV meenemen en meteen in je huis installeren. Online winkels zijn de tijdsinvestering waard, want je kunt er de beste prijs voor je gewenste apparaat vinden.

Hoeveel kost een 4K TV?

Je vindt nu 4K TV’s in alle prijsklassen, want 4K wordt de standaard in televisietechnologie. De doorslaggevende factor is vaak de grootte of zelfs extra functies zoals Ambilight technologie of het ontwerp.

Voor een goed 4K model van standaardkwaliteit moet je rekenen op minstens 500 tot 700 euro.

Prijsklasse 500 – 1000 euro

De beeldschermgrootte in dit prijssegment is gemiddeld 55 inch. Bijgeleverd is een zeer goede basisuitrusting. Gebogen is meestal duurder, dus een koopje met deze modellen is mogelijk, maar eerder zeldzaam.

Prijsklasse vanaf 1000 euro

Als je een grotere TV zoekt, zul je iets meer moeten investeren. Een gebogen ontwerp kost ook navenant. Opgelet: De prijzen stijgen exponentieel. Dit betekent dat je voor een 65 inch 4K TV misschien wel twee keer zoveel betaalt als voor een 55 inch TV – met identieke technische kenmerken. Een OLED TV heeft ook de neiging in het hooggeprijsde segment te zijn.

Welke merken lopen voorop als het gaat om 4K TV’s?

Het is waar dat elke fabrikant beweert de beste te zijn. Als het om 4K technologie gaat, zijn er veel goede merken, dus je kunt niet ver mis gaan. We stellen je voor aan de fabrikanten van de voornaamste merken.

LG

Afkorting voor “Life’s good”. Deze fabrikant is gevestigd in Zuid-Korea en heeft zijn productlijn enorm uitgebreid als het om TV’s gaat. Behalve LCD TV’s hebben ze ook diverse plasma en OLED toestellen in het assortiment. De vormgeving van de modellen lijkt vaak sterk op elkaar, nu aangepast aan de concurrentie en veel slanker dan vroeger. Door de grote verscheidenheid aan producten is LG genoodzaakt zeer gedetailleerde productnamen te maken.

Dit leidt dan weer tot ingewikkelde namen die uit letter- en cijfercombinaties bestaan. Als je dus een LG 4K TV wilt kopen, moet je meer tijd besteden aan onderzoek van de productbeschrijving. LG modellen overtuigen met een goede prijs-prestatie verhouding en tenslotte zijn er voor alle behoeften en budgetten geschikte TV toestellen te vinden.

Samsung

Ook dit merk komt uit Zuid-Korea en is een leider in consumentenelektronica. Samsung was zelfs een van de eersten die 4K TV’s aanbood. De onderneming steekt veel in de ontwikkeling van smartphones of TV toestellen.

De clientèle accepteert dit dankbaar, Samsung TV toestellen eindigen regelmatig bovenaan de ranglijst in producttests van (online) vakbladen.

Philips

Philips is een begrip, vooral in Europa, want het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Nederland (Einhoven). Al enkele tientallen jaren is Philips succesvol op het gebied van consumentenelektronica. Het bedrijf blinkt uit in de ontwikkeling van nieuwe technologieën: trefwoord Ambilight.

Als je op zoek bent naar een ongewoon ontwerp, ben je op de juiste plaats. De zogenaamde “Design Line”, een aparte productietak, is nieuw: Hier verschijnen apparaten die door hun ontwerp of bijzonder vernieuwende technologieën in geen enkele andere groep passen. Het gamma produkten varieert van laaggeprijsd tot hooggeprijsd, de laatste met overeenkomstige technische kenmerken.

Philips werkt samen met andere fabrikanten, bijvoorbeeld Sharp, op het gebied van smart TV apps, waardoor diverse compatibiliteit mogelijk is. De productenportefeuille is iets kleiner dan die van LG.

Panasonic

Nog een merkfabrikant uit de Aziatische regio. De Japanse firma maakt al TV’s sinds de jaren 1950 – misschien herinner je je nog de klassieke buizen-TV.

Panasonic toestellen scoren met de nieuwste verbindingstechnologieën en bieden ook een goede prijs/prestatie verhouding voor diverse eisen van de klant.

Wat is upscaling precies?

4K upscaling betekent een extrapolatie van een lagere resolutiesnelheid naar een hogere. Dit betekent dat het toestel films in Full HD resolutie (1920 x 1080) overzet naar een 4K resolutie (3840 x 2160).

Als een beeld in standaard definitie (SD) is, moet het uitgerekt worden voor het HD formaat. 4K toestellen hebben vaak een ingebouwde upscaler, die deze taak op zich neemt. Upscaling compenseert dit verschil zodat het beeld bij het afspelen niet pixelig lijkt.

4K Fernseher-3

Met een 4K TV kun je genieten van het volle home cinema gevoel: de beste resolutie van alle films en series, over Blu-ray dvd’s tot Netflix.
(Image source: unsplash / Phillip Goldsberry)

Dankzij upscaling kan inhoud van mindere kwaliteit omgezet worden in een betere. Een gewoon televisiebeeld wordt daardoor enorm veel scherper, ook al past het signaal niet bij de hoge resolutie. Vooral bij 4K toestellen is de upscaling functie zinvol. De technologie is nu volwassen en je kunt een duidelijk, positief verschil zien.

Nadeel: Er is nog maar weinig “zuivere” 4K inhoud in de resolutie van 3840 x 2160. Bovendien is een met upscaling geoptimaliseerd beeld in kwaliteit niet te vergelijken met de werkelijke hoge resolutie.

Wat betekent HDR voor 4K toestellen?

De afkorting staat voor High Dynamic Range. Dit betekent dat kleuren en contrasten levendiger worden weergegeven en dat een betere scherptediepte wordt bereikt. Dit is vooral een voordeel bij het gamen op consoles, want de spellen zien er veel realistischer uit. Overbelichting kan gecompenseerd worden met HDR. HDR wordt in verschillende klassen verdeeld. De bekendste zijn HLG, HDR10 en HDR10+.

Type Beschrijving
HLG De eenvoudigste vorm van HDR transmissie, is afspeelbaar door de meeste toestellen.
HDR10 Hier wordt een kleurdiepte van 10 bits gebruikt. Dit maakt intensievere kleuren mogelijk dan met bijvoorbeeld SDR.
HDR10+ Werkt ook met een kleurdiepte van 10 bits, maar wordt dynamischer opgebouwd. Zo is het mogelijk de contrastinformatie voor afzonderlijke scènes te optimaliseren.
Dolby Vision Ook een HDR formaat. Hier worden kleurdieptes van 12 bits weergegeven, met behulp van metadata. Zo stelt men het realistische kijkgenot nog steeds een op het. Helaas wordt dit niet door elk apparaat ondersteund.

HDR komt vooral voor bij streamingdiensten en UHD Blu-rays.

Zijn er TV zenders die in 4K kwaliteit uitzenden?

Het uitzenden van inhoud in 4K kwaliteit is nog niet wijdverbreid. De huidige standaard voor opnamen is Full-HD of HD-Ready. De kosten om in 4K kwaliteit te produceren zijn momenteel nog te hoog, met ongeveer 30%. Ontvangst is er via satelliet en kabel – bij de eerste is de keuze groter, bij de tweede wat beperkt.

De meeste daarvan zijn privé HD kanalen, waarop je een abonnement moet betalen. Voor kabel- en Internet TV kan een aanvullend contract nodig zijn, je moet dit nagaan bij de aanbieder van je keuze. Kanalen die gratis te ontvangen zijn (Duitstalig)

 • 1-2-3.tv HD: Winkelkanaal
 • allgäu-tv: regionale zender
 • Das Erste HD: De eerste Duitse televisie in HD kwaliteit.
 • arte HD: de bekende Duits-Franse zender met aanbod uit cultuur en politiek.
 • Servus TV HD: amusement uit Oostenrijk met films, series en documentaires.
 • Sky Sport News HD: beste HD resolutie van sportnieuws.

Andere privé-zenders, zoals ProSieben, bieden steeds vaker afzonderlijke formaten in HD aan.

Zijn er goede 4K toestellen voor gamen?

Die zijn er zeker, je moet je alleen op bepaalde technische details concentreren. Een 4K TV is perfect voor gamen. In het algemeen raden deskundigen aan om voor een spel-tv minstens een 4K resolutie te overwegen. Ideaal zou 4096 × 2160 pixels zijn, de meer gangbare UHD variant (3840 x 2160 pixels) ook.

Een gamer zal jarenlang met een 4K toestel kunnen doen, vooral omdat er steeds meer 4K spellen worden gemaakt. Vooral de HDR functie blijkt hier nuttig, want de verhoogde dynamiek van de beelden en het contrast in donkere spelomgevingen zijn enorm sterk.

Omdat veel spellen extreem belang hechten aan de verversingssnelheid, moet je op zoek gaan naar een hoge hertz frequentie. Hoe hoger hij staat, hoe vloeiender de spelervaring. We bevelen een verversingssnelheid van minstens 120 hertz aan.

Welke accessoires zijn zinvol voor 4K toestellen?

Je vindt er de juiste accessoires voor je 4K TV.

 1. UHD Bluray speler: Om ten volle van de 4K resolutie te genieten, is zo’n apparaat een goed idee. Standaard Blu-rays zijn beperkt tot 1080 pixel resolutie. Tip: Koop een console voor jezelf. Veel spelconsoles hebben een UHD Blu-ray functie – zodat je één apparaat kunt gebruiken voor zowel gamen als thuisbioscoop-weergave.
 2. HDMI kabels: Pas de aansluitingen aan, koop beslist de juiste HDMI kabels. Kijk uit naar speciale kabels voor 4K toestellen. Externe apparaten worden niet altijd met de juiste hardware geleverd, en de standaard soorten leveren niet de bandbreedte die je nodig hebt.
 3. Geluidssysteem: Een 4K TV biedt niet altijd de volle geluidskwaliteit. Wanneer je een surround systeem bekijkt, let dan op wat “4K passthrough” genoemd wordt. Met deze functie wordt het 4K signaal correct naar de TV overgebracht. De markt biedt diverse ontvangers die geschikt zijn voor 4K.

Als je een 4k TV koopt, let dan op de details.

Welke HDMI kabels ondersteunen 4K en welke niet?

Hier hebben we een overzicht gemaakt:

HDMI type Geschikt voor 4K / Ultra HD
HDMI kabel 1.0 geen
HDMI kabel 1.3 geen
HDMI kabel 1.4 ja
HDMI kabel 1.4 ja, met 60 hertz en HDR
HDMI Hogesnelheidskabel met Premium Label ja, met 60 Hertz en HDR
HDMI hogesnelheidskabel ja, met beeldsnelheden van 24 Hertz

HDMI kabels zijn uiterst belangrijk om een vloeiende weergave van digitale inhoud te kunnen gebruiken.

HDMI aansluitingen en hun labels – wat is wat?

HDMI aansluitingen op je 4K TV hebben vaak verschillende labels. Om je te helpen bijhouden, vatten we de belangrijkste samen. Opmerking: Niet alle HDMI kabels ondersteunen 4K.

ARC

Afkorting voor Audio Return Channel. Je 4K toestel is in staat geluidssignalen te ontvangen en te verzenden. Dit betekent dat je geen audiokabel meer nodig hebt. Met een HDMI ARC kabel kun je bijvoorbeeld een spelcomputer aansluiten en het geluid via een aparte ontvanger afspelen.

Als je een Dolby Surround systeem hebt, zendt je TV de geluidssignalen van een TV programma via dit systeem. DVB-T ontvangst is ook mogelijk via het toestel: met de ARC verbinding kun je een externe versterker gebruiken voor geluidsweergave.

DVI

DVI is de afkorting voor Digital Video Interface. Dit is een verbinding die al in 1999 werd uitgevonden. Bij dit type transmissie wordt analoge (DVI-A) en digitale (DVI-D) inhoud doorgegeven.

Het beeldscherm is verbonden met de grafische kaart. Audio uitzendingen worden helaas niet ondersteund. Voor 4K schermen eerder minder geschikt, want sommige grafische kaarten geven de UHD resolutie niet goed door.

Kan ik mijn 4K TV als PC monitor gebruiken?

Absoluut. Je kunt je laptop of PC gemakkelijk aansluiten via een HDMI poort. Bijna elk toestel heeft een krachtige grafische kaart. Je kunt dus PC-spellen op je TV spelen en ze zullen zeker scherper zijn dan op een standaard PC-monitor. Toevoeging: Als je een gepassioneerde gamer bent met een voorkeur voor grafisch veeleisende spellen, is een speciale 4K PC monitor de moeite waard.

Een mogelijk nadeel is dat je niet alle functies van je PC met de TV afstandsbediening kunt bedienen. URL’s invoeren via toetsaanslagen met de afstandsbediening kan een beproeving van het geduld blijken te zijn. De muiscursor beweegt misschien niet zo soepel als je gewend bent. In dit geval kan het de moeite waard zijn een toetsenbord aan te sluiten om je onnodig gedoe te besparen.

Beeldbron: Yeulet / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies