Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

29Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote 50 inch TV test 2023. Hier stellen we alle 50 inch televisies voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste 50 inch TV voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 50 inch TV wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • De 50 inch televisie is perfect om unieke televisie-ervaringen mee te maken en tegelijk is hij, met prijzen vanaf €300, nog steeds een betaalbaar product voor iedereen
 • In principe zijn er veel verschillende aspecten aan het kiezen van de perfecte TV voor jou. De twee belangrijkste met betrekking tot beeldschermtechnologie zijn: OLED vs. LCD/LED
 • Terwijl de OLED TV eerder in de hogere prijsklasse te vinden is en geschikt is voor bijzonder kijkgenot, is de LED TV eerder in het lagere middensegment te vinden en geschikt voor je als je niet per se de bioscoop in huis wilt halen, maar toch een grote en duurzame TV wilt bezitten.

50 inch TV: Onze selectie

Samsung 50 Inch Tv

Met de krachtige Smart TV-functionaliteit heeft u altijd direct toegang tot een enorme selectie van entertainmentopties, van populaire streamingdiensten en sociale media tot live tv en een schat aan handige apps. En met de AnyNet+ functie kunt u al uw aangesloten apparaten eenvoudig bedienen met één enkele afstandsbediening, waardoor uw home entertainment ervaring nog soepeler en gebruiksvriendelijker wordt.

Lg 50 Inch Tv

De Smart TV-functies bieden u de ultieme controle over uw kijkervaring, met tal van streamingdiensten en apps die u eenvoudig kunt installeren op uw tv. Dankzij de Common Interface Plus (CI+) bent u verzekerd van een veilige en eenvoudige aansluiting op uw tv-ontvangstapparatuur, zodat u altijd up-to-date blijft met de nieuwste digitale tv-standaarden.

Samsung 50 Inch Tv

Ontdek de verbazingwekkende wereld van levensechte kleuren en kristalheldere beelden met de SAMSUNG 50 inch TV met Dynamic Crystal Color. U zult versteld staan van de levendigheid en de nauwkeurigheid van de kleuren die deze TV weergeeft. Bovendien kunt u genieten van onbeperkte entertainmentmogelijkheden dankzij de USB Webcam Support, waardoor u eenvoudig kunt communiceren via videochats of livestreaming kunt hosten.

Rca 50 Inch Tv

Ontdek de RCA 50 inch TV, de perfecte keuze voor uw thuisentertainment. Met het eenvoudige, intelligente en intuïtieve VIDAA besturingssysteem kunt u moeiteloos toegang krijgen tot rijke inhoud en apps zoals YouTube, Netflix en Prime Video. De stembesturingsfunctie maakt uw kijkervaring nog aangenamer en gemakkelijker.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 50-inch TV koopt

Wat betekent “50 inch TV” eigenlijk?

De 50 inch (127 cm) geeft de lengte van de diagonaal van de TV aan, die op zijn beurt vaak als vergelijkingsmaat gebruikt wordt. Dit geeft alleen de afmetingen van de TV aan, en laat alle andere aspecten, zoals beeldschermkwaliteit, geluid en energieverbruik, open.

De 50-inch TV is ideaal om van de woonkamer een thuisbioscoop te maken. (Beeldbron: unsplash.com / Jens Kreuter)

Wat afmetingen betreft zit de 50-inch categorie in het bovenste middenveld vergeleken met de andere beschikbare TV’s. In ons geval vertelt het 50-inch formaat ons ook voor wie deze TV categorie geschikt is, want er moet aan bepaalde ruimtelijke eisen worden voldaan.

Is een 50-inch TV geschikt voor jou?

Een 50 inch TV is bijzonder geschikt voor jou als je een gemiddelde of meer dan gemiddelde hoeveelheid tijd voor de TV doorbrengt. Bovendien moet je de juiste ruimtelijke omstandigheden hebben, zoals voldoende zitafstand.

Je moet je bewust zijn van het doel dat je 50 inch TV moet vervullen om de beste TV voor je te vinden. Daarom is het het beste je bewust te zijn van waar je je TV voor wilt gebruiken voordat je je onderzoek begint

Vergeleken met alle andere TV formaten bevindt de 50 inch TV zich in het bovenste middensegment. Daarom kost het meestal meer dan gemiddeld, wat we in het volgende punt zullen uitleggen. Je moet duidelijk zijn over hoe vaak je de TV zult gebruiken en hoeveel geld hij je waard is.

De juiste zitafstand is zo belangrijk omdat een optimale kijkervaring alleen gegarandeerd kan worden als je je binnen het juiste bereik bevindt. Dit hangt dan weer af van de kwaliteit van de TV. Het geschikte bereik voor een 50-inch TV is tussen twee en drie meter.

Hoeveel kost een 50-inch TV?

Het is moeilijk hier een algemeen antwoord te geven, want de prijs kan door allerlei aankoopcriteria verlaagd of verhoogd worden.

prijs product
250-350€ low budget
450-550€ medium budget
600-700€ luxe model

De prijsklasse is van 250€ tot 700€. Het hangt ervan af welke “buikdelen” en componenten je in je TV wilt.

Wat zijn de afmetingen van een 50-inch TV?

Een 50-inch TV heeft vaak de volgende afmetingen en gewicht:

 • Beeldschermdiagonaal: 127 cm
 • Lengte: ca. 60-75 cm (afhankelijk van de standaard)
 • Breedte: ca. 110-130 cm
 • Gewicht: ca. 13-18 kg

De specificaties variëren afhankelijk van de TV en de componenten die in de TV ingebouwd zijn. Deze zijn vooral van belang als het gaat om de plaats waar je je TV wilt plaatsen, want niet elke muur of plank kan een TV van 17 of 18 kg dragen. Ook de afstand tussen de TV en de bank speelt een belangrijke rol.

Welke alternatieven zijn er voor de 50-inch TV?

Een alternatief is de volgende grotere of de volgende kleinere versie, d.w.z. de 55 of 45 inch TV. De term “50-inch TV” is op zichzelf nog vrij algemeen. Er zijn dus nog genoeg aspecten waarop de TV perfect aan je aangepast kan worden. We leggen deze verderop in het artikel uit. Hier vind je de verschillende maten en de voordelen en nadelen die ze met zich meebrengen.

Grotere TV’s (55 inch)

Voordelen
 • Betere beeldschermtechnologie
 • vaak meer mogelijkheden zoals 3D of Triple Tuner
Nadelen
 • Duurder
 • er is meer afstand tot de TV nodig

Kleinere TV (40-49 inch)

Voordelen
 • Goedkoper
 • lager energieverbruik
 • handzamer (lichter/kleiner)
Nadelen
 • vaak slechtere hardware (beeldkwaliteit, scherpte, geluid)
 • je moet dichter bij het scherm zitten (eerder ongeschikt om met meerdere mensen te kijken)

Zoals je ziet en zult zien, zijn er veel verschillende mogelijkheden en alternatieven voor de 50 inch TV. Elke modificatie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van waar je je TV voor wilt gebruiken, waar je hem wilt gebruiken en hoe vaak je hem wilt gebruiken. Pas als je je voorkeuren en wensen kent, kun je de TV kiezen die het beste bij je past. Een ander kenmerk dat een 50-inch TV onderscheidt, wordt beschreven in het volgende punt.

Besluit: Welke soorten 50-inch TV’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een 50 inch TV wilt kopen, zijn er verschillende factoren die elke TV uniek maken. Een van deze factoren, die volgens ons onderzoek een belangrijke rol speelt, is de beeldschermtechnologie van je TV. De volgende schermtechnologieën zijn beschikbaar:

 • LCD
 • LED
 • OLED

De verschillende schermtechnologieën hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Nogmaals, het hangt van je persoonlijke voorkeuren af welke technologie voor jou de juiste is.

Wat onderscheidt de LED/LCD schermtechnologie en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het grote voordeel van de LED/LCD schermtechnologie is, zonder verder oponthoud, de prijs. Deze technologie is ook stabieler en heeft een verondersteld langere levensduur dan de OLED technologie. Je kunt hier in detail lezen hoe de technologieën precies werken en hoe ze zich ontwikkeld hebben. Hier worden alle relevante voor- en nadelen in een tabel samengevat met het oog op de aankoopbeslissing:

Voordelen
 • goedkoop
 • langere levensduur
 • goed contrast
Nadelen
 • groter en inefficiënter
 • slechte zwarte waarde
 • milieuonvriendelijke materialen

Samengevat, als je een betaalbare, stabiele en duurzame TV zoekt en je een verlies in beeldkwaliteit kunt verdragen, dan raden we deze schermtechnologie aan.

Wat onderscheidt de OLED schermtechnologie en wat zijn de voordelen en nadelen?

Nieuw, revolutionair maar ook in de “testfase

OLED schermtechnologie wordt vooral gekenmerkt door de kleurwaarden en zwartwaarden. Dit kan bereikt worden met behulp van een nieuwe achtergrondverlichtingstechnologie. Met betrekking tot je aankoopbeslissing vind je alle relevante voor- en nadelen in deze tabel.

Voordelen
 • betere kleuren en contrastwaarden
 • lager stroomverbruik
 • dunne en lichte schermen
Nadelen
 • Prijs
 • Levenslang

Dit type 50 inch TV is de juiste voor jou als je wilt investeren in nieuwe technologie en meerdere keren per week een bioscoop-achtige kijkervaring wilt meemaken. Omdat het voor jou de moeite waard moet zijn. 50-inch TV’s met deze schermtechnologie bevinden zich aan het boveneind van de prijsklasse.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om 50-inch TV’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke 50 inch televisies. De criteria die je kunt gebruiken om je aankoopbeslissing te nemen zijn als volgt:

 • Beeldkwaliteit
 • Energieverbruik
 • Ergonomie
 • Kleurkwaliteit
 • Tuner

In de volgende paragrafen leg ik uit wat de afzonderlijke criteria betekenen en wat belangrijk is bij de aanschaf van een TV

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit heeft in dit geval betrekking op de scherpte en helderheid van de beelden die de TV uitzendt. De laatste jaren is Full HD de maatstaf van alle dingen op dit gebied.

Full HD betekent zoiets als een videoresolutie van 1920 × 1080 pixels, of vaak “1080p” genoemd. Blu-rays, bijvoorbeeld, worden ook in dit formaat afgespeeld.

De laatste jaren is er echter een revolutie geweest in de beeldkwaliteit. De 4k technologie (4096 × 2048 pixels). Er worden hiervoor steeds meer Blu-Rays gemaakt, zodat je in nog hogere resolutie van je favoriete film kunt genieten. Bovendien worden steeds meer LIVE zenders in deze schermresolutie uitgezonden. Toch moet je er rekening mee houden dat het nog steeds een technologie “in wording” is.

Zeker, er zijn bijvoorbeeld individuele voetbalwedstrijden die in ultra hoge definitie (UHD) worden uitgezonden. Dit is echter eerder uitzondering. Intussen zijn er nauwelijks gratis zenders die in UHD uitzenden. UHD is de toekomst en mettertijd zullen steeds meer zenders, films en series in deze resolutie worden uitgezonden. Of je het ene of het andere kiest, hangt weer af van hoe vaak je voor de TV zit en hoe belangrijk de kwaliteit van je beeld voor je is.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een 50-inch TV varieert van TV tot TV, zoals reeds bij de besluitvorming werd vermeld. De ingebouwde componenten spelen hier een grote rol. OLED technologie is energiezuiniger dan LED/LCD technologie. Een van de belangrijkste factoren is de grootte van je TV.

Een 50 inch TV met een rendement A heeft dus niet noodzakelijk een lager verbruik dan een 40 inch TV met een rendement B. Het jaarlijkse energieverbruik van 50 inch TV’s ligt meestal in het bereik van 55-80 kWh/jaar. Terwijl 55 de meest efficiënte TV is.

Toestel Energieverbruik(kWh/jaar)
Efficiënt 55-60
Inefficiënt 70-75

Ergonomie

Als het op ergonomie aankomt, is het meestal het besturingssysteem van een TV dat het verschil maakt. Je weet misschien al van je smartphone dat sommige besturingssystemen gemakkelijker te gebruiken zijn dan andere. Het is hetzelfde met je 50 inch TV.

De bediening van de TV kan een doorslaggevend aankoopcriterium zijn. Spraakassistenten zoals Alexa en Siri vervangen steeds meer de traditionele afstandsbediening. (Beeldbron: unsplash.com / Glenn Carstens-Peters)

Hier zijn al de nieuwste technologieën waar, met behulp van spraakassistenten zoals Alexa, de TV bediend en bestuurd kan worden. Als je bijvoorbeeld van TV-kanaal wilt veranderen, druk je op een knop van je afstandsbediening en kun je het gewenste kanaal in de afstandsbediening zeggen.

Verder zijn er gangbare afstandsbedieningen waarmee je een soort muisaanwijzer op je TV kunt bewegen. Je kent dit misschien al van je computer. Er moet echter bij gezegd worden dat zulke extra functies meestal alleen in de nieuwere en duurdere toestellen zitten.

Kleurkwaliteit

Als het om de kleurkwaliteit en het contrast van je TV gaat, speelt de schermtechnologie een doorslaggevende rol. De nieuwere OLED technologie zorgt voor een dieper en donkerder zwartniveau dan de LCD of LED technologie zou kunnen bereiken. Veel deskundigen beschouwen het zwartniveau als de belangrijkste factor bij het verkrijgen van een beeld van hoge kwaliteit. Zwartniveaus zijn het basisingrediënt om een rijk beeld met goede contrastwaarden te krijgen.

De LED technologie heeft moeite om zo’n diep en natuurlijk zwartniveau te maken, omdat pixels altijd op een bepaalde manier gloeien. OLED technologie heeft dit probleem niet. Hier kunnen pixels helemaal uitgeschakeld worden, d.w.z. zwart. Zo ontstaat het gewenste natuurlijke zwartniveau en een beeld met geweldige rijke kleuren met hoge contrastwaarden. Toch moeten we de LED technologie krediet geven wat helderheid betreft.

Hier is de LED technologie overtuigender dan de nieuwere OLED technologie. Bij OLED ontstaat het probleem dat pixels die te vaak op maximale helderheid zijn ingesteld, hun levensduur verkorten. Je moet je ook bewust zijn van wat je wilt in termen van kleurkwaliteit, of je je TV bijvoorbeeld in een lichtere kamer wilt hebben. In dit geval zou een LED TV zeker het overwegen waard zijn wat helderheid betreft. Anderzijds, als je een bioscoopervaring wilt in een verduisterde kamer, is het misschien zinvoller om voor OLED technologie te kiezen om een beter kleurenbeeld te krijgen.

Tuner

De tuner gaat over hoe je je TV signaal kunt ontvangen en op hoeveel verschillende manieren je het kunt ontvangen. De meest voorkomende zijn de volgende:

 • Kabel
 • Satelliet
 • Antenne
 • Thuisnetwerk (LAN & WLAN)

De originele dubbele tuner wordt zelden ingebouwd in TV’s die groter zijn dan 50 inch. Een dubbele tuner maakt het mogelijk een televisiesignaal via twee verschillende kanalen te ontvangen en dus bijvoorbeeld een programma via DVB-S te bekijken en een ander programma via DVB-T tegelijk op te nemen.

Er zijn verschillende manieren om het televisiesignaal te ontvangen. Satellietontvangst is er een van. (Beeldbron: unsplash.com / saif el ouarti)

Met de drievoudige tuner in een 50-inch TV kun je een TV signaal op drie verschillende manieren ontvangen, zoals de naam al doet vermoeden. Dit type tuner wordt in de meeste 50-inch televisies ingebouwd De Quattro tuner is de nieuwste op de markt. Hiermee kun je van je mobiele toestellen, zoals mobiele telefoons of laptops, rechtstreeks naar je TV streamen, zolang ze op hetzelfde Wi-Fi netwerk zitten. Nogmaals, het hangt af van waarvoor je je TV wilt gebruiken en hoe belangrijk de verschillende voordelen van de verschillende tuners voor je zijn.

Wetenswaardigheden over 50-inch TV’s

Hoe ver van de TV moet je zitten?

Een vuistregel zegt dat je ongeveer 2-3 keer de beeldschermdiagonaal van de TV af moet zitten. In jouw geval betekent dat een afstand van 2,5 – 3,8 meter. Het gaat er niet alleen om het beste beeld en luisterervaring te krijgen, maar ook om het gezondheidsaspect, want het is niet goed voor je ogen als je te dicht bij de TV zit.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de beeldkwaliteit. Kies je een UHD 50 inch TV, dan kun je meestal dichter bij de TV zitten zonder dat dit ten koste gaat van de beeldscherpte. Ook van cruciaal belang is je gezichtsvermogen. Als je geen problemen met je ogen hebt, kun je meestal verder weg zitten dan mensen die dichter bij de TV moeten zitten, misschien omdat ze slecht zien.

Welke muurbeugel is geschikt voor jou om de TV op te hangen?

Veel 50-inch TV’s kunnen aan de muur bevestigd worden, maar ze zijn niet erg flexibel. Hier helpt het om een muurbevestiging te hebben. Hiermee kun je de TV flexibel in de ene of de andere richting bewegen. Vooral in kamers die met verschillende zitmogelijkheden zijn uitgerust, kan het belangrijk zijn om voor verschillende posities een optimale kijkhoek naar de TV te verkrijgen.

Bij de keuze van de juiste steun is het van cruciaal belang dat hij het gewicht van de TV kan dragen en hem ook aan de muur kan bevestigen. Niet elke muur is hiervoor geschikt. Kijk dan op de achterkant van je TV. Er zitten meestal schroefgaten op. Je kunt deze op een geschikte muurbeugel aansluiten en je TV ophangen.

Foto bron: 123rf.com / 39120293

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies