Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

46Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Voor veel mensen is het ideale TV formaat het 55 inch model. Een 55 inch TV kan ook precies goed voor je zijn, als je een middelgrote tot grote woonkamer hebt en graag je films en series op grote schermen bekijkt. Maar wat zijn de verschillende categorieën?

Op welke eigenschappen moet je letten bij aankoop? In onze 55-inch TV test 2023 stellen we de beste en meest actuele toestellen met diverse mogelijkheden voor. We vertellen je wat een goede TV maakt en geven je handige tips over hoe je de beste set voor jou kunt kiezen. Of je nu een zuivere 55 inch TV wilt, een Smart TV of een Curved TV, je vindt hier de beste 55 inch TV’s op de markt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn 55-inch televisies met diverse mogelijkheden. Vooral de resolutie en de beeldprocessor zijn belangrijk.
 • Het aantal hertz wordt om marketingredenen vaak erg hoog ingesteld en is niet automatisch een garantie voor een goed beeld.
 • Of het nu gaat om binnenhuisantenne of digitale kabelontvangst, de nieuwere TV-toestellen hebben alle nodige tuners, zodat je geen extra apparatuur nodig hebt.

55-inch TV: Onze selectie

Xiaomi 55 Inch Tv

Ontdek het verbluffende beeld van de Xiaomi 4K UHD TV – 55 inch (138 cm), een onmisbaar onderdeel voor uw thuisentertainment. Geniet van het gestroomlijnde aluminium design en de uitstekende garantie en service voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De adembenemende resolutie van 3.840 x 2.160 pixels (4K/Ultra HD) met HDR en MEMC ondersteuning tovert haarscherpe en heldere beelden op uw scherm.

Samsung 55 Inch Tv

Geniet van de perfecte balans tussen prestaties, esthetiek en connectiviteit met onze SAMSUNG 55 inch UHD TV. U zult uw ogen niet van het scherm kunnen houden, en uzelf verwonderen over hoe geweldig het levensechte beeld en het pittoreske design samenkomen in deze ongeëvenaarde televisie. Verwen uzelf, upgrade uw entertainmentervaring en dompel uzelf onder in een wereld van kleur, schoonheid en geavanceerde technologie. Betreed nu het volgende niveau van televisiekijken met deze uitzonderlijke SAMSUNG 55 inch UHD TV.

Samsung 55 Inch Tv

Liefhebbers van gebruiksgemak zullen de voordelen van AnyNet+ snel waarderen, de technologie waarmee u al uw aangesloten apparaten via één afstandsbediening kunt bedienen. Hierdoor kunt u moeiteloos schakelen tussen uw Blu-ray-speler, gameconsole en andere bronnen zonder het gedoe van het moeten gebruiken van meerdere afstandsbedieningen.

Philips Tv 55 Inch Tv

Geniet van een hoogwaardig geluidsniveau met een uitgangsvermogen (RMS) van 20 W en een luidsprekerconfiguratie van 2 x 10 W full-range luidspreker. Geluidsverbeteringstechnologieën zoals Dolby Atmos, AI-geluid, Clear Dialogue, Night Mode (nachtgebruik), AI-equalizer, Dolby basversterking, Dolby volumeregelaar, DTS Play-Fi (multiroom audio), personalisatie van het Mimi-geluid en kamerkalibratie zorgen voor een indrukwekkend en meeslepend geluid dat perfect aansluit op uw kijkervaring. Kies nu voor de Philips 55 inch 4K UHD LED Smart TV met 3-zijdige Ambilight en ervaar entertainment op zijn best.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 55-inch TV koopt

Wat is de verversingssnelheid?

Eerst en vooral moet je weten dat de kwaliteit van het beeld vaak wordt afgemeten aan het aantal hertz. Het hertz getal vertelt je hoeveel beelden er per seconde worden weergegeven. Voor de beeldsnelheid is er de eenheid fps (= beelden per seconde). Voor ons oog ziet alles er vloeiend uit vanaf 30 fps. Het standaard TV programma wordt uitgezonden in 50 hertz, wat overeenkomt met 50 fps.

Voor andere inhoud met een nog hogere kwaliteit heb je een beter paneel nodig met een hoger hertz getal. Door trucage geven sommige fabrikanten hun hertz cijfers op een verfraaide manier. Een “echt” paneel van 100-200 hertz voldoet prima.

Welk besturingssysteem moet men kiezen?

Enige tijd geleden lanceerde Samsung Tizen, zijn eigen besturingssysteem voor Smart TV’s. In het overzicht zie je de grove verschillen tussen Android en Tizen:

Android Tizen
Bedieningsmenu beslaat het hele scherm Bedieningsvlak (Smart Hub genoemd) neemt maar een deel van het scherm in beslag
App selectie zoals bij een smartphone (Google Play Store) Maximaal 450 apps, maar deze zijn voorgeïnstalleerd en hoeven alleen geactiveerd te worden
Jaarlijkse software update (2017: Nougat) Software update alleen via USB poort (Samsung ondersteuningspagina)

Wat zijn de afmetingen van een 55-inch set?

Je 55 inch TV is ongeveer 1,25 m breed en 72 cm hoog. De diepte varieert, maar je moet uitgaan van minstens 10 cm. De breedte van het frame varieert ook van fabrikant tot fabrikant, dus je kunt beter op iets meer ruimte rekenen. Om ruimte in de diepte te besparen, is het raadzaam de TV aan de muur te bevestigen met een universele muurbeugel.

Flatscreen TV an Wand

Je 55 inch TV is ongeveer 1,25 m breed en 72 cm hoog. De diepte varieert, maar je moet uitgaan van minstens 10 cm. Ook de breedte van het frame varieert van fabrikant tot fabrikant. (Foto: Vision24 / pixabay.com)

Wat zijn de elektriciteitskosten voor een 55-inch TV?

Natuurlijk verschillen de elektriciteitskosten sterk van fabrikant tot fabrikant, dus is het moeilijk om hierover een algemeen geldige uitspraak te doen. We helpen onszelf hier met statistieken: Als je uitgaat van een prijs van 0,27 euro per kw/h en een gebruikstijd van 4 uur per dag, variëren de jaarlijkse elektriciteitskosten tussen 25 en 100 euro.

Wist je dat de meeste 55 inch TV’s UHD (4K) ondersteunen? TV kanalen met overeenkomstige hoge resolutie zijn zeldzaam in Duitsland en alleen geselecteerde inhoud wordt in 4K weergegeven.

Hoe kan ik mijn TV aan de muur bevestigen en waar moet ik rekening mee houden?

Een universele muurbevestiging past op de meeste toestellen. Dit ziet er niet alleen elegant uit, maar bespaart ook ruimte. De beugels zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Platte wandbevestiging
 • Kantelbaar
 • Zwenkbaar
 • Zwenken en kantelen
 • Enkele en dubbele arm functie

Bedenk dat je nog steeds de kabels van de TV naar beneden moet leiden. Er zijn speciale kabelgoten in verschillende maten voor dit doel. Als je het netjes wilt houden, kun je de kabels ook door de muur laten lopen, als je toch aan het renoveren bent. Dit is echter tijdrovend en duur.

Besluit: Welke soorten 55-inch TV’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten 55-inch TV’s

 • Pure 55-inch TV
 • 55-inch Smart TV
 • 55-inch gebogen TV

Vanwege de verschillende toepassingsgebieden en je eigen voorkeuren is een bepaalde 55 inch TV het meest geschikt voor jou en je huis. Hierdoor en doordat niet elk type 55 inch TV hetzelfde is, zijn er verschillende voor- en nadelen bij het gebruik ervan.

4k-Fernseher von Samsung

Afhankelijk van of je liever TV kijkt, films of streaming diensten, is één TV beter voor je

In het volgende gedeelte willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke 55 inch TV geschikt is voor jou. Om dit te doen stellen we de bovengenoemde soorten meer gedetailleerd voor en geven we je een duidelijk overzicht van wat precies hun voor- en nadelen zijn.

Wat onderscheidt een zuivere 55-inch TV en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het eerste type TV dat we in onze vergelijking willen voorstellen is een zogenaamde “zuivere 55-inch TV”. Dit is gewoon een TV met de juiste afmetingen, wat verwijst naar de kerncompetenties van een TV. Of het nu een Full HD TV of een UHD TV is doet er niet toe. Het beperkt zich tot de essentiële functies van een TV: films, video’s, series en TV-programma’s. Dienovereenkomstig mist hij natuurlijk een paar extra’s en snufjes die een Smart TV bijvoorbeeld wel heeft. Ook deze TV heeft een normaal scherm en is niet gebogen.

Voordelen
 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding
 • Gebruiksgemak
 • Goedkoper dan de concurrentie
Nadelen
 • Weinig tot geen extra mogelijkheden
 • Geen gebogen scherm
 • Geen internettoegang

Deze 55-inch TV is meestal een goedkoper alternatief en als je geen TV met internettoegang nodig hebt, is dit de juiste keuze voor je. Het scoort punten voor zijn prijs-kwaliteitverhouding en eenvoud in gebruik, maar daarvoor moeten sommige extra functies wegblijven.

Wat onderscheidt een 55-inch Smart TV en wat zijn de voordelen en nadelen?

De Smart TV is momenteel de meest wijdverbreide variant van de 55-inch TV. Hij komt op de proppen met een breed scala aan functies en extra’s die je meestal niet bij de concurrentie vindt, want een Smart TV is, strikt genomen, meer een computer met een enorm beeldscherm.

Eike KühlExperte für zeit.de/digital
Smart TV’s zijn door hun wijdverbreide gebruik een van de aantrekkelijkste doelwitten voor hackers om in te breken in het verbonden huis. De veiligheidsmaatregelen van de apparaten zijn soms haarfijn slecht. Een ander voorbeeld laat zien hoe erg het is. Op een conferentie van experts op maandag presenteerde de Israëlische beveiligingsonderzoeker Amihai Neiderman 40 kwetsbaarheden en zogenaamde zero days, nog niet eerder ontdekte gaten, in Samsung’s Tizen besturingssysteem. Dit werkt op talloze Samsung apparaten, zoals smartwatches, koelkasten, wasmachines en tientallen miljoenen smart TV’s. (Bron: www.zeit.de/digital)

Deze “computer TV” heeft een eigen besturingssysteem dat van fabrikant tot fabrikant verschilt. In plaats van een teletekst heb je een “HbbTV”, die voorzien is van internet links en informatie over films. Zo kun je meer informatie over een acteur of film verzamelen als een film je bijzondere aandacht heeft getrokken.

Voordelen
 • Zeer goede beeldkwaliteit
 • Goede geluidskwaliteit
 • Groot aantal aansluitmogelijkheden
 • Ongebruikelijke vormgeving
Nadelen
 • Duurder dan zuivere 55-inch TV’s
 • Moeilijker te bedienen dan standaard TV’s
 • Enkele overbodige functies

Dit is maar een van de vele verschillen met gewone 55-inch TV’s. Een Smart TV is vooral sterk in beeldkwaliteit en geluid. Fabrikanten proberen de klanten ook te overtuigen met vele aansluitmogelijkheden. Dit wordt ook ondersteund door ongewone ontwerpen.

Wat onderscheidt een 55-inch Curved TV en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het laatste type 55-inch TV dat we in deze vergelijking willen voorstellen is de 55-inch gebogen TV. Dit is een heel bijzonder type TV omdat hij, in tegenstelling tot zijn concurrenten, geen plat scherm heeft, zoals altijd het geval is geweest, maar een licht gebogen scherm. Dit zorgt ervoor dat het effect van het TV-beeld, in termen van zijn driedimensionaliteit, nog beter is, want je hebt een gelijke “kijkafstand” tot elk punt op het scherm. Dit moet de gebruiker een nog betere kijkervaring geven.

Voordelen
 • Betere driedimensionaliteit van het beeld
 • Minder weerkaatsingen op het scherm, afhankelijk van de plaats van installatie
 • Zeer decoratief en visueel aantrekkelijk
Nadelen
 • Aanzienlijk duurder dan vergelijkbare platte TV’s
 • Niet bijzonder geschikt voor grote groepen
 • Zitplaats moet aan de TV aangepast worden

Een ander punt waarmee dit type TV wil scoren is dat hij minder reflecties op zijn beeldscherm toelaat, afhankelijk van waar hij staat. Dit betekent dat TV kijken terwijl de zon schijnt ook beter is dan met andere 55-inch TV types. Last but not least is een TV met een gebogen scherm gewoon een visuele blikvanger die je met zijn vormgeving in verrukking brengt. Hij is echter meestal duurder dan zijn flatscreen rivalen en is meer geschikt voor kleine dan voor grote groepen, zodat je je zithouding vaak aan de TV moet aanpassen en niet andersom. Hier beslis je wat voor jou belangrijker is.

Een 55-inch gebogen TV is ook beschikbaar als Smart TV.

Wetenswaardigheden over 55-inch TV’s

Wat is de functie Timeshift en welk voordeel biedt het?

Met de functie Timeshift kun je het programma dat je bekijkt pauzeren en terugspoelen, wat bijzonder handig is als je naar een spannend programma zit te kijken en de deurbel gaat. De Timeshift knop werkt als de pauzeknop op een DVD-speler.

Wat is de beste manier om mijn TV schoon te maken?

Voor het schoonmaken van televisies raden we een microvezeldoek aan voor het frame en een speciale beeldschermreiniger voor het schermoppervlak. Als huismiddeltje kun je ook gewone glasreiniger gebruiken, die geen strepen achterlaat en het materiaal niet aantast. Als sommige plekken moeilijk bereikbaar zijn, kun je ook oorstokjes of een tandenborstel gebruiken.

Orangenes Mikrofasertuch

Met een microvezeldoekje, een glasreiniger en een oorstokje zal elke TV er weer stralend uitzien. (Foto: david47 / pixabay.com)

Foto bron: unsplash.com / Julian O’hayon

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies