Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

16Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een home cinema ervaring, heb je thuis een grote zithoek en zoek je daarom een 85 inch TV? Of wil je gewoon een van de grootste TV’s die er zijn? Als dit voor jou geldt, ben je op de juiste plaats.

Hoewel grotere TV’s steeds populairder worden, zijn er niet veel keuzes onder de 85 inch TV’s. Maar met zo weinig keus zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij een eventuele aankoop. Hieronder vind je onze aanbevelingen voor de beste 85 inch TV’s met onze grote 85 inch TV test 2023. We hebben alle verschillende varianten vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • 85 inch TV’s hebben een diameter van ongeveer 215 centimeter. Ze stellen je in staat je favoriete films en series te bekijken met high-definition beeldkwaliteit en geen enkel detail te missen dankzij de geavanceerde schermtechnologie.
  • Bij de 85-inch TV’s zijn er drie verschillende soorten beeldschermtechnologie: LED, Dual-LED en QLED. Andere schermtechnologieën zoals LCD, OLED en NanoCell zijn niet beschikbaar op 85-inch TV’s, maar alleen op alternatieven zoals 86-inch.
  • Als je actief bent in de spelsector en een aankoop overweegt, moet je letten op factoren als de schermfrequentie. Dit moet idealiter boven de 100 hertz zijn om je de best mogelijke spelervaring te geven.

85 inch televisie: Onze selectie

Samsung 85 Inch Tv

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Als u een gepassioneerde gamer bent, zult u zich verheugen op de Motion Xcelerator Turbo+ technologie die ervoor zorgt dat de beelden niet flikkeren of vervagen en u een 120 Hz beeldsnelheid in 4K biedt voor vloeiende gameplay. De Object Tracking Sound Lite functie zorgt voor een meeslepende geluidservaring met 3D-surround-geluid en virtueel bovenkanaalgeluid dat de actie tot leven brengt.

Samsung 85 Inch Tv

Ontdek de spannende details in verschillende scènes met de indrukwekkende SAMSUNG 85 inch TV, die met zijn HDR-kwaliteit een buitengewone kijkervaring biedt. U zult genieten van een verscheidenheid aan kleurnuances, dankzij de geavanceerde Crystal Processor 4K die elke scène tot leven brengt.

85 inch TV: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende deel laten we je zien op welke eigenschappen en functies je moet letten bij het kiezen van een 85 inch TV. Deze koop- en beoordelingscriteria, die je kunt gebruiken om TV’s met elkaar te vergelijken, omvatten:

In de volgende paragrafen tonen we je de belangrijkste factoren waarmee je voor elk criterium rekening moet houden.

Resolutie

Het eerste en belangrijkste aankoopcriterium dat waarschijnlijk in je opkomt is de resolutie. Bij 85-inch TV’s kun je kiezen uit twee resoluties:

  • 4k resolutie
  • 8k resolutie

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een 4k en 8k resolutie. TV’s met 4k resolutie, ook wel Ultra HD of kortweg UHD genoemd, hebben meer dan 8 miljoen pixels (3840 x 2160), dat is viermaal de beeldkwaliteit van gewone Full HD TV’s (1920 x 1080 pixels).

Met meer dan 33 miljoen pixels wordt 8k momenteel beschouwd als de meest geavanceerde resolutietechnologie.

Met 7680 x 4320 pixels overtreft 8k resolutie het geheel met een factor vier en vertegenwoordigt de meest geavanceerde resolutietechnologie van vandaag. 8k TV’s bieden inderdaad een scherper en dus beter beeld, maar je moet wel bedenken dat daarvoor ook inhoud met de overeenkomstige resolutie nodig is. Deze zijn nog steeds tamelijk zeldzaam en tegenwoordig bijna onmogelijk te vinden. De verschillen naar een 4k beeldresolutie zijn voor het menselijk oog toch al moeilijk te herkennen. We raden daarom aan dat de nieuwe 8k technologie niet absoluut noodzakelijk is voor de huiskamer en adviseren een 4k TV. Normaal gesproken hebben 85-inch TV’s toch geen slechtere resolutie dan 4k.

HDR

Als je mogelijk een 85-inch TV koopt, moet je er ook op letten dat de nieuwe TV een HDR functie heeft. HDR is kort voor “High Dynamic Range” en geeft een betere, dynamischere beeldkwaliteit. Dit wordt bereikt door het contrast en de helderheid te verhogen, en ook door een breder kleurenpalet. Intussen wordt HDR bijna beschouwd als een “must-have” voor nieuwe TV-toestellen. Hier moet echter ook vermeld worden dat 85 inch TV’s meestal toch al een geïntegreerde HDR functie hebben.

Verversingssnelheid

Je vraagt je waarschijnlijk af wat deze term betekent en waar je op moet letten. In een notendop verwijst beeldsnelheid naar het aantal beelden per seconde en wordt gemeten in hertz. Bijgevolg gaat een hogere frequentie gepaard met meer beelden per seconde.

Een hoge beeldsnelheid vermindert bewegingsonscherpte, wat zorgt voor vloeiender bewegingen en overgangen.

Gewoonlijk ligt dit cijfer rond 120 hertz voor 85-inch TV’s, wat ruim boven het gemiddelde is vergeleken met oudere TV’s. Als je de TV af en toe wilt gebruiken om te gamen, raden we een hoge verversingssnelheid aan. Dit vermindert invoervertraging, wat uitstekend is voor competitief gamen. Maar als je alleen films, series en TV programma’s wilt kijken, is meer dan 100 Hertz niet echt nodig.

Smart TV / Besturingssysteem

Korte uitleg: Een Smart TV is een TV met geïntegreerde Internet en interactieve Web 2.0 functies. Hiermee kan de gebruiker muziek en video’s streamen, op het Internet surfen en foto’s bekijken. Meestal hebben moderne TV’s, ook 85 inch TV’s, deze functie al standaard ingebouwd. Maar smart TV’s verschillen sterk in hun besturingssysteem, app-ondersteuning en algemene navigatie. Elk van deze besturingssystemen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je moet dus vóór een aankoop duidelijk weten welke factoren je in een besturingssysteem bijzonder waardeert.

Zoek je gevestigde spelers op de markt, dan is er zeker een goede keuze uit Android TV van Google, webOS van LG en Tizen van Samsung. LG’s webOS, zo moet opgemerkt worden, is toonaangevend op het gebied van spraakherkenning, wat betekent dat een afstandsbediening niet meer absoluut nodig is.

Er zijn ook talloze streaming sticks met hun eigen besturingssystemen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Roku TV, Google TV, Amazon Fire TV en Apple TV. Roku, bijvoorbeeld, wordt geprezen om zijn eenvoud en geniet daarom de voorkeur van veel beginners. Bovenal moet gezegd worden dat Roku geen verbinding heeft met een grote streaming dienst. Dit heeft als voordeel dat je bij het kiezen van een streaming provider niet in een ongewenste richting geduwd wordt. Hier worden Netflix, Prime Video, Disney+ tot minder bekende zenders als Pluto.tv, tubi en Crackle allemaal gelijk behandeld.

Verbind

Bij het kiezen van een nieuwe 85-inch TV is het gemakkelijk om overweldigd te raken door alle aansluitmogelijkheden die worden aangeboden. Voor optimaal gebruik moet je dus van tevoren bedenken welke verbindingspoorten voor jou absoluut noodzakelijk zijn en welke misschien meer verwaarloosbaar zijn. De volgende verbindingsmogelijkheden zijn beschikbaar:

  • HDMI verbinding
  • VGA verbinding
  • Ethernet verbinding / WLAN
  • USB verbinding
  • Bluetooth functie

Je hebt de HDMI verbinding nodig, bijvoorbeeld als je graag videospelletjes op een spelcomputer speelt en wilt dat die op de nieuwe TV beschikbaar zijn. Deze aansluiting is ook nodig bij aansluiting op DVD en Blu-ray spelers of streaming media apparatuur.

Een van de belangrijkste aansluitingen is de HDMI verbinding.

De meeste 85-inch TV’s hebben minstens één HDMI aansluiting. Om de hierboven genoemde redenen raden we echter aan dat je minstens twee ingebouwde HDMI aansluitingen hebt. Als je het beeld van je computer naar de 85 inch TV wilt overbrengen, heb je een VGA verbinding nodig. De meeste TV’s hebben zo’n aansluiting niet. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt een adapter gebruiken om een VGA signaal naar de TV te sturen.

De eenvoudigste variant is een VGA-naar-HDMI adapter. Voor een verbinding met het internet, om apps als Netflix of Prime Video te kunnen gebruiken, moet het TV-toestel ofwel een Ethernet verbinding ofwel WLAN ontvangst hebben. 85-inch TV’s bieden meestal standaard Wi-Fi-ontvangst. Vaak hebben ze echter geen ingebouwde Ethernet verbinding. Het voordeel van een Ethernet verbinding is dat hij je een snelle en veilige Internet verbinding garandeert.

Als je absoluut een betrouwbare Internet verbinding nodig hebt of wilt, raden we je sterk aan een beschikbare Ethernet verbinding te zoeken.

De laatste tijd hebben moderne TV’s ook een of meer USB poorten, waaronder de meeste 85-inch TV’s. Hiermee kun je USB opslagapparatuur of zelfs camera’s aansluiten en muziek, foto’s en video’s direct afspelen. Tenslotte moet je er ook op letten dat de TV een geïntegreerde Bluetooth functie heeft. Zo kun je bijvoorbeeld TV kijken via een draadloze hoofdtelefoon, om ongestoord te kunnen kijken. Als je geen Bluetooth verbinding hebt, kun je nog steeds verbinding maken met apparaten van derden, zoals Bluetooth audio zenders.

Energie-efficiëntieklasse

Als je een 85-inch TV koopt, kijk dan zeker naar de energie-efficiëntie-beoordeling. De classificatie kan variëren van een zeer hoge energie-efficiëntieklasse A++ tot een lage G. De energie-efficiëntie van televisies is de laatste jaren sterk verbeterd. LED en OLED beeldschermtechnologie zijn momenteel de meest efficiënte soorten TV’s en verbruiken meestal minder dan 150 watt.

85 inch TV’s: veel gestelde vragen en antwoorden

Het volgende gedeelte is bedoeld om de belangrijkste vragen over 85-inch TV’s te beantwoorden. We hebben de meest gestelde vragen uitgekozen en ze in een paar zinnen beantwoord.

Voor wie is een 85-inch TV geschikt?

Een 85 inch TV is geschikt voor iedereen die thuis zijn eigen kleine bioscoop wil inrichten. Idealiter heb je voldoende ruimte en zitgelegenheid, want de breedte van een 85-inch TV is met bijna twee meter niet te onderschatten.

85-zoll-fernseher-test

TV’s met een groot scherm moeten voldoende zitruimte bieden. Ze kunnen ook aan de muur bevestigd worden als dat nodig is. Opmerking: De TV op deze foto is geen 85 inch TV. (Beeldbron: StockSnap / pixabay.com)

Welke soorten 85 inch televisies zijn er?

TV’s verschillen in wezen in hun beeldschermtechnologie. Bij het zoeken naar een geschikte 85 inch TV zijn er drie beeldschermtypes waaruit je kunt kiezen: LED, dual-LED of QLED. Waarschijnlijk ben je bij je onderzoek al een of andere van deze termen tegengekomen. Maar als je je nog helemaal niet of niet veel met dit onderwerp hebt beziggehouden, vraag je je misschien af wat er met de afzonderlijke termen bedoeld wordt. We leggen ze hieronder meer in detail uit en hebben de belangrijkste voor- en nadelen van elk type op een rijtje gezet.

De schermtechnologie is de laatste jaren sterk vooruitgegaan. Dit heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we tegenwoordig televisie kijken. Je kunt nu vanuit heel grote hoeken TV kijken, iets wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar leek.

LED beeldschermtechnologie is tegenwoordig de nieuwe standaard onder TV’s geworden. LED TV’s gebruiken lichtgevende diodes om hun schermen te verlichten. Ze bieden een helderder beeld en geven een beter contrast dan gewone LCD schermen. LED schermen worden beschouwd als het milieuvriendelijke alternatief voor LCD schermen omdat ze, onder andere, minder stroom verbruiken en langer meegaan. Anders dan bij typische LED TV’s kan bij dubbel-LED beeldschermen de kleurtemperatuur zo goed mogelijk op de inhoud worden afgestemd. Bovendien leidt een vermindering van de lichtlekkage tot een contrastverhoging van meer dan 25%.

Samsung’s QLED beeldschermtechnologie wordt beschouwd als de meest geavanceerde onder de 85 inch TV’s

De meest geavanceerde beeldschermtechnologie komt van Samsung en heet QLED. Door Samsung’s patentering zijn QLED 85-inch TV’s alleen verkrijgbaar in de eigen TV’s van de firma en in Sony TV’s. Technisch gezien is QLED een verbeterde vorm van de LCD technologie, want in sommige opzichten is QLED een combinatie van LED en LCD. In principe gebruikt ook QLED een verlicht paneel, net als de gewone LED variant. Het verschil is echter dat QLED beeldschermen extra versterkt zijn met zogenaamde quantum dots. Deze maken de weergave van nog helderder en donkerder beelden mogelijk.

Type voordelen nadelen
LED helderder beeldscherm, beter contrast en milieuvriendelijker vergeleken met LCD diepere zwarttinten lijken grijzer dan zwart
Dual-LED betere kleuren en beter contrast vergeleken met LED
QLED meer en betere kleuren, helderder beeldscherm en diepere zwarttinten vergeleken met LED en dual-LED duurder in prijs

Alle voor- en nadelen overwegend, raden we bij het kiezen van een 85-inch TV aan om voor een uitgeruste QLED beeldschermtechnologie te gaan. Ze bieden een beter contrast en leveren diepere zwarttinten. Vooral voor high-end 8k resoluties kies je best een QLED TV, want die geeft je de ultieme beeldkwaliteit.

85-zoll-fernseher-test

Er zijn drie verschillende beeldschermtechnologieën voor 85-inch TV’s: LED, dual-LED en QLED. Dit laatste is de meest moderne technologie. (Beeldbron: Jonas Leupe / unsplash.com)

Wel moet opgemerkt worden dat QLED beeldschermen naar verhouding duur zijn. Je vindt de goedkoopste 85-inch TV’s waarschijnlijk “alleen” met LED beeldschermen.

Hoeveel kost een 85-inch TV?

De prijs van een 85-inch TV kan variëren van 1.800 tot 22.000 euro, afhankelijk van de resolutie, beeldschermtechnologie en processorkwaliteit. Ze zijn de laatste jaren echter veel betaalbaarder geworden door de toegenomen concurrentie.

Type 4k resolutie Prijsbereik 8k resolutie Prijsbereik
LED circa 1.800 – 4.500 euro circa 6.500 – 10.000 euro
QLED circa 2.000 – 6.100 euro circa 10.000 – 12.000 euro

85-inch TV’s met 4k resolutie zijn verkrijgbaar voor slechts 1.800 euro. Als je bedenkt dat je een 85-inch TV waarschijnlijk heel lang zult gebruiken, lijkt dit een heel redelijke prijs. Bij 8k TV’s, daarentegen, zorgen de exorbitant te hoge prijzen ervoor dat we nog jaren verwijderd zijn van betaalbare 8k TV’s.

Wat zijn de alternatieven voor een 85 inch TV?

85-inch TV’s worden momenteel alleen aangeboden door Samsung en Sony, wat het aanbod enorm beperkt. Daarom is het zinvol om ook naar geschikte alternatieven te kijken. Het volgende overzicht geeft je een duidelijk overzicht van adequate alternatieven.

Alternatief voordelen
4k projector maakt grotere beeldbreedtes en veel scherpere details mogelijk
77 inch TV innovatieve OLED beeldschermtechnologie van LG beschikbaar
82 inch TV grote keuze aan LCD en LED TV’s
86 inch TV zeer moderne NanoCell beeldschermtechnologie van LG beschikbaar

Vooral de alternatieve 77 en 86 inch televisies zijn niet te versmaden, want hiervoor worden modellen met o.a. de vernieuwende OLED en NanoCell beeldschermtechnologieën aangeboden.

85-zoll-fernseher-test

Beamers met 4k resolutie kunnen ook gebruikt worden als alternatief voor 85 inch televisies. Ze schitteren onder andere met een grotere beeldbreedte en een veel scherpere detailweergave. (Beeldbron: Thomas Ulrich / pixabay.com)

Hoe groot is een 85-inch TV?

De beeldschermdiagonaal van een 85-inch TV is ongeveer 215 centimeter. De gemiddelde afmetingen zijn 192 centimeter breed en 110 centimeter hoog. Met een standaard is de gemiddelde hoogte 118 centimeter. Je kunt de breedte van een 85-inch TV vergelijken met de breedte van een gemiddelde auto.

Hoe ver moet je van een 85 inch TV af zitten?

Als vuistregel geldt dat je op minstens vijf meter afstand van een 85-inch TV moet zitten. Maar door de ultrahoge 4k en 8k resoluties is de aanbevolen afstand tegenwoordig niet meer zo nauwkeurig als vroeger. Ultra-hoge-definitie TV’s, met enkele miljoenen pixels, bieden een veel hogere resolutie dan oudere TV’s.

Zelfs op korte afstand is de inhoud nog duidelijk en helder te zien. Daarom is een afstandsfactor van 0.75 per schermhoogte al voldoende. Dit betekent dat bij een 85 inch TV een afstand van één meter al helemaal voldoende is. Maar om je ogen te beschermen en een comfortabel perspectief mogelijk te maken, wordt een afstand van meer dan vijf meter aanbevolen voor een TV met een diagonaal van 85 inch.

Kan een muurbeugel aan een 85 inch TV bevestigd worden?

In het kort: ja. Er zijn tal van muurbeugels voor 85-inch TV’s in de aanbieding op diverse online winkelplatforms en in speciaalzaken. Muurbeugels voor 85 inch TV’s moeten een reeks compatibele VESA standaarden hebben, en ook een maximum gewicht. Zolang de 85 inch TV aan de opgegeven richtlijnen voldoet, zou een muurbeugel het gewicht zonder problemen moeten kunnen dragen.

Conclusie

85 inch TV’s zijn een geweldige manier om thuis een cinematografische ervaring te creëren. Dankzij het grote schermoppervlak en de innovatieve beeldschermtechnologie kun je dingen als fijne details en rijke kleuren duidelijk zien en waarderen. Spraakgestuurde afstandsbedieningen, begeleidende apps voor mobiele toestellen en een heleboel andere functies maken het je ook gemakkelijker om te bedienen en te navigeren.

Bij de aanschaf van een 85-inch TV kun je kiezen tussen een 4k of 8k resolutie en de drie verschillende beeldschermtechnologieën LED, Dual-LED en QLED. 8k en QLED zijn de meest geavanceerde technologieën en stellen je in staat je kijkervaring naar een hoger niveau te tillen.

Afbeelding: 123rf.com/ 128387096

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies