Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

15Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

De 8K TV’s zijn de nieuwste ontwikkeling op TV-gebied. Kortom, ze geven je een beter beeld dan elke TV die nu op de markt is. Maar voor je je haast om er een te kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Fabrikanten als Samsung, Sony, LG en TCL doen hun best om je ervan te overtuigen dat een 8K TV de investering waard is.

Als je een 8K TV zoekt en hem nu of in de toekomst wilt kopen, helpen onze 8K TV bespreking 2023 je een eindje op weg. Het vertelt je precies waar je op moet letten en legt uit wat je van het nieuwe digitale tijdperk kunt verwachten. Maar voor je je laat meeslepen om er een te kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • 8K TV’s zijn de volgende stap in de televisietechnologie. Ze bieden de grootste hoeveelheid pixels op de markt, wat een uitstekende kijkervaring oplevert. Hij heeft tweemaal de horizontale en verticale resolutie van een 4k TV. De TV-optie van de hoogste kwaliteit in deze periode.
  • Er zijn 4 hoofdsoorten, namelijk OLED, LED, QLED en Nanocell. Elk van deze soorten is op zijn eigen manier verbazingwekkend en biedt verschillende mogelijkheden voor schermspel. De prijs is ook verschillend, zodat het gemakkelijker is je budget in te delen.
  • De grootste tegenvaller is het gebrek aan inhoud voor de 8K TV. De meest geavanceerde TV zijn heeft zijn nadelen. Een groot aantal TV zenders ondersteunt geen 8K TV, hetzelfde geldt voor de grote streaming diensten.

8K TV: Onze selectie

Samsung 8K Tv

Ontdek de ongeëvenaarde kwaliteit van de SAMSUNG 8K TV met Quantum Matrix Pro-technologie en beleef een onvergetelijke kijkervaring. De innovatieve mini-LEDtechnologie zorgt voor ultra-gedefinieerde details in elk contrast. Ervaar een heldere visuele weergave en diepzwart voor een adembenemend beeld.

Samsung 8K Tv

Wat deze SAMSUNG 8K TV echt bijzonder maakt, is het Infinity One Design: een minimalistisch ontwerp dat de schoonheid van eenvoud laat zien. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over een wirwar van kabels dankzij de attachable Slim One Connect en One Cable Solution. Hiermee geniet u van een strak en georganiseerd systeem dat perfect in uw moderne interieur past.

Samsung 8K Tv

Als een Smart TV biedt de SAMSUNG 8K TV u onbeperkte mogelijkheden. Download apps, speel games en blijf op de hoogte van het nieuws en het weer, allemaal vanuit het comfort van uw woonkamer. Met AnyNet+ kunt u bovendien al uw compatibele apparaten bedienen met één enkele afstandsbediening – ideaal om eenvoudig te navigeren en een opgeruimd huis te houden.

TV: koop- en beoordelingscriteria

De 8K TV is een concurrerende markt waar details een grote rol spelen bij de beoordeling van de TV en de beslissing van de consument of je hem koopt of niet.

In dit deel stellen we de 3 belangrijkste kenmerken voor die je in een 8K TV moet zoeken. Elk criterium speelt een rol bij de kijkervaring en het gebruik van de TV ten bate van de belangen van de gebruikers.

Energieverbruik

Het stroomverbruik van TV-schermen varieert naar gelang de gebruikte beeldschermtechnologie, de fabrikant en de bouwkwaliteit, de grootte van het scherm, de helderheid van het scherm en of energiebesparende instellingen ingeschakeld zijn. Moderne technologieën zoals LED en OLED hebben het stroomverbruik van TV’s met een behoorlijk percentage verminderd.

Het is ook belangrijk te weten dat het gebruik voor spelletjes, sport of films een verschillend effect heeft op het energieverbruik.

TV’s zijn in de loop van de tijd steeds groter geworden. TV’s helderder maken kost ook meer energie. Meestal komt het er echter op neer dat TV’s ongeveer evenveel energie verbruiken als een paar jaar geleden. Maar het zijn over het algemeen betere TV’s, en ze worden veel helderder. Grotere TV’s leiden ook tot meer warmte, zoals elk circuit. Dit is niet al te erg, maar zou in warmere landen theoretisch problemen kunnen geven als de TV niet in een temperatuurgecontroleerde omgeving staat.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is een topprioriteit voor mensen die een nieuwe 8K TV kopen. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden als je een nieuwe TV koopt – maar misschien niet zo veel als de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit wordt grotendeels bepaald door de resolutie en het evenwicht van de kleuren, meestal contrast genoemd.

De mogelijkheid om een diepe zwarttint te produceren maakt het gemakkelijker om details te zien in donkere scènes. Nauwkeurige kleurweergave is het teken van een goed televisiebeeld. Het helpt bijvoorbeeld het gras op de TV er natuurlijker uit te zien. Een andere kwaliteit die met de beeldkwaliteit samenhangt is het vermogen om reflecties te verminderen. Dit betekent dat als je overdag TV wilt kijken, je gemakkelijker kunt zien wat er op het scherm te zien is zonder de gordijnen dicht te hoeven trekken.

Schermgrootte

Schermgrootte speelt een rol bij hoe je je 8K TV gebruikt voor gamen, sport kijken of filmavonden. Nu er elk jaar betere technologie uitkomt, hebben de grotere TV’s meestal de beste resolutie. Een van de dingen die mensen overhalen om een bepaalde TV te kopen is de grootte ervan. De grootste TV’s die je het meest tegenkomt zijn meestal rond de 60 inch in diameter. Het nadeel hiervan is echter dat ze relatief zwaar kunnen zijn. Daarom hebben de grotere TV’s ook nieuwere technologieën die het gemakkelijker maken.

Het is waar dat hoe groter het scherm van de TV is, hoe beter de beeldkwaliteit gewaardeerd kan worden. De sleutel ligt in het evenwicht tussen grootte en resolutie – het totale aantal pixels dat het scherm van een 8K TV bevat.

Als het om de afmetingen van een TV gaat, zijn er dus enkele dingen waar je beslist rekening mee moet houden, maar het is niet het einde van de wereld als je een iets kleinere TV hebt. Zorg ervoor dat je de TV kiest die het beste voor je werkt en functies heeft waar je het meeste profijt van hebt.

8K TV: veel gestelde vragen en antwoorden

Nadat we de belangrijkste criteria voor het kopen van een 8K TV hebben toegelicht, is het tijd om in te gaan op de belangrijkste vragen die toekomstige klanten kunnen hebben om je te helpen bij je beslissing.

Wat is een 8K TV?

Een 8K TV is een TV met een scherm van 7.680 horizontale pixels en 4.320 verticale pixels, voor een totaal van ongeveer 33 miljoen pixels.
Vier keer het aantal pixels betekent dat 8K video veel bandbreedte in beslag neemt.

8K TV is de TV met de hoogste resolutie op de markt. 8K TV’s tonen een scherpere en meer gedetailleerde beeldkwaliteit. Dit komt omdat op 8K TV’s de pixels zo klein zijn dat ze zelfs van dichtbij niet te onderscheiden zijn.

Dit maakt de beelden zeer gedetailleerd. 8K TV’s zijn het alomvattende resultaat van de allernieuwste beeldschermtechnologie, hoogwaardige beeldtechnologie en de beste halfgeleidertechnologie. Als gevolg daarvan passen grote TV-fabrikanten nu 8K resolutie toe op hun topmodel TV’s. Als je de beste TV wilt kopen die momenteel verkrijgbaar is, dan is een 8K TV de juiste keuze.

8k-fernseher-test

Voor elke spelliefhebber zijn er eindeloze mogelijkheden met 8K TV. De nieuwste spelcomputers kunnen op 8K resolutie draaien, waardoor videospelletjes een veel grotere ervaring worden. (Beeldbron: Humphrey Muleba / unsplash)

De hoeveelheid gegevens die bij resoluties tot 8K wordt gegenereerd is enorm. Om het op een realistische manier te leveren zijn dus zeer efficiënte compressiesystemen en enorme hoeveelheden bandbreedte nodig. Dit zal tijd vergen, vooral omdat de TV-industrie nog bezig is zich aan te passen aan de extra eisen.

Welke soorten 8K TV zijn er?

8K TV is een groot begrip waar vele soorten van bestaan. In ons artikel hebben we de 4 belangrijkste soorten onderscheiden die 8K TV ondersteunen. Ze worden vooral ingedeeld naar de beeldschermkwaliteit en de technologie die op het scherm gebruikt wordt. De markt is vol van nieuwe technologieën en veelbelovende TV systemen. 8K TV soorten verschillen in de details. Sommige bieden meer kleurtonen, terwijl andere een helderder beeld kunnen opleveren. De belangrijkste soorten zijn:

Type Voordelen Nadelen
OLED Verbluffend realisme in contrast Niet zo helder als LED schermen
LED Ton 8K details voor minder Niet zo helder als duurdere 8K toestellen
QLED Groot kleurvolume en stabiele helderheid Contrastverhouding is niet zo goed als een OLED TV
NANO CELL Kijkhoek zonder kleurverlies en gaming functies Iets slechter contrast en zwartniveau

Zoals reeds gezegd, zit het venijn in de details. We hebben elk type geanalyseerd om de voor- en nadelen ervan aan te tonen. Nu ligt de beslissing uiteindelijk bij de klant om te zien welk type het beste bij hem past. Omdat de technologie zich snel ontwikkelt, is het zeker dat er nieuwe soorten aan toegevoegd zullen worden.

Hoeveel kost een 8K TV?

De grootste barrière voor de gemiddelde consument is de prijs. We hebben eindelijk een punt bereikt waarop 4K beeldschermen relatief betaalbaar zijn. Deze prijs zal nog verder dalen naarmate meer 4K beeldschermen op grote schaal worden vervaardigd en verkocht. Nog jonge technologie is duur omdat de schaalvoordelen er gewoon niet zijn. Het is moeilijk de kosten te minimaliseren als je producten met zo’n hoogwaardige technologie gebouwd zijn.

Nu deze panelen op grote schaal in produktie gaan, zal de produktieprijs beginnen te dalen.

In dit deel presenteren we een tabel met de prijzen van alle varianten die 8k TV ondersteunen. Dit kan het je gemakkelijker maken de juiste oplossing voor je woonbudget te vinden.

Type Prijs vanaf Prijs tot
OLED 18000 € 30000 €
LED 5500 € 20000€
QLED 2999 € 10999 €
NANO CELL 3600 € 6000 €

Zoals uit de tabel blijkt, verschillen de prijzen op allerlei manieren, afhankelijk van het formaat of de aansluitingen die op de 8k TV beschikbaar zijn. QLED zijn in deze periode de koopjes, terwijl OLED de dure optie is met prijzen tot 30.000 euro.

Wat zijn de alternatieven voor een 8K TV?

Gelukkig is de televisiemarkt altijd vol met een grote poel van mogelijkheden. Er zijn veel alternatieven voor 8K en, wat het belangrijkste is, ze zijn ook goedkoper. De ruime keuze aan alternatieven kan soms verwarrend zijn. Maar we hebben twee belangrijke alternatieven uitgefilterd die veel te bieden hebben.

Alternatief Beschrijving
4K TV Het scherm van de TV heeft een minimale resolutie van 3.840 pixels breed en 2.160 pixels hoog, wat overeenkomt met twee 1080p schermen in de hoogte en twee 1080p schermen in de lengte.
HD TV Heeft een veel hogere beeldresolutie dan de vorige generatie technologieën. Het is het huidige de facto standaard videoformaat dat in de meeste uitzendingen gebruikt wordt: terrestrische omroeptelevisie, kabeltelevisie, satelliettelevisie en Blu-ray Discs.

De twee perfecte opties voor ons zijn 4K en HD TV’s. Beide zijn nog steeds up to date en ondersteunen alle belangrijke behoeften van een TV gebruiker.

8k-fernseher-test

8K televisie is een next-level ervaring voor filmliefhebbers. Helaas ondersteunen nog niet zo veel films deze technologie, maar de filmindustrie past zich aan de 8K kwaliteit aan. (Beeldbronnen: Jens Kreuter / unsplash)

De belangrijkste kenmerken zijn de prijs-prestatie verhouding en de all-round functionaliteit.

Conclusie

8K TV’s zijn een grote stap in de technologie in het algemeen, maar ook omdat het de nieuwste variant voor thuis-TV’s is, is het niet de goedkoopste optie. Hij biedt een prachtige schermresolutie met een prachtig beeld dat bijzonder is voor elke filmliefhebber om er in zijn vrije tijd van te genieten.

Aan de andere kant is het een feit dat mediadiensten als Netflix of Amazon Prime nog steeds niet de ondersteunende resoluties hebben voor TV programma’s die in zo’n hoge resolutie kunnen worden afgespeeld. Samengevat zijn 8K TV’s een heel luxe aanwinst voor je huis, maar ze zullen ook duur zijn. 4K TV is nu de goedkopere en veelzijdigere optie.

Afbeelding: 123rf.com/ 97985466

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies