Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

42Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote actieve subwoofer test 2023. Hier stellen we alle actieve subwoofers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste actieve subwoofer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een actieve subwoofer wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Actieve subwoofers geven de lage frequenties van muziek adequaat weer en versterken ze, waardoor ze onmisbaar zijn voor sommige nieuwere muziekgenres en home theater opstellingen
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve subwoofers, waarbij de nieuwere subwoofers grotendeels tot de eerste klasse behoren. Hier kunnen het geluid en de geluidsweergave direct op de subwoofer gepersonaliseerd worden met een scala aan regelaars en equalizers.
 • In home cinema systemen moet een frontfire of downfire subwoofer gebruikt worden, afhankelijk van de eisen. De eerste passen bij luchtige omgevingen.

Actieve subwoofer: Onze selectie

Pioneer Electronics Actieve Subwoofer

Houd er rekening mee dat een basafstandsbediening niet wordt meegeleverd in dit pakket. Hierdoor kan de bass niet vanaf de bestuurdersstoel worden aangepast. Het ontbreken van deze functie zou voor sommige gebruikers een nadeel kunnen zijn, maar het kan u ook stimuleren om de perfecte balans in uw audiosysteem te creëren tijdens de installatie.

Jbl Actieve Subwoofer

Aangedreven door een 100 watt RMS subwoofer-versterker, levert de BassPro Nano krachtige, strakke bassen die u van JBL mag verwachten. Bovendien blijft hij koel en trekt slechts minimale stroom uit het laadsysteem van uw voertuig. Dit betekent dat u kunt genieten van buitengewone prestaties zonder u zorgen te maken over het verbruik van energie.

Kenwood Actieve Subwoofer

U zult de volledige controle over uw luisterervaring hebben met de bijgeleverde kabelafstandsbediening. Deze stelt u in staat om het niveau en de overnamefrequentie in te stellen, zodat u het geluid perfect kunt afstemmen op uw persoonlijke voorkeuren. Bovendien beschikt u over een faseomkeringsschakelaar, waarmee u de fases van de subwoofer kunt aanpassen voor een naadloze integratie met uw bestaande luidsprekers.

Polk Audio Actieve Subwoofer

De handige stroomschakelaar met auto aan/uit en DC-besturing (12V activering) maakt het eenvoudig om de subwooferinstallatie aan en uit te schakelen. Om de aansluiting op uw thuisbioscoopsysteem af te ronden, maakt de HTS Sub 10 gebruik van LFE (ongefilterde/laagpassief uitgeschakelde) of line-level stereo RCA-aansluitingen. Houd er rekening mee dat de benodigde kabel niet is inbegrepen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een actieve subwoofer koopt

Er zijn nu vele soorten en modellen actieve subwoofers op de markt, wat het moeilijk maakt een adequaat overzicht van het hele gamma te ontwikkelen.

Aktive Subwoofer geben die Tiefen der Musik adäquat wieder, verstärken sie und sind dadurch für einige neuere Musikrichtungen und Heimkinoeinrichtungen unverzichtbar.

Of het nu is voor thuisbioscoop, thuisstudio of als aanvulling op een stereo-installatie. Voor veel concepten is de subwoofer onmisbaar geworden.
(Image source: unsplash.com / James Owen)

Deze gids is bedoeld om je te helpen de juiste actieve subwoofer te kiezen. Binnen het bestek van de gids vind je een grote hoeveelheid informatie, aanbevelingen en tips over het onderwerp actieve subwoofers. Bovendien worden basisvragen beantwoord, zoals:

 • Wat is een actieve subwoofer precies?
 • Hoeveel kosten subwoofers?
 • Welke verbindingen zijn nodig?
 • Welke soorten subwoofers zijn er eigenlijk en welke is geschikt voor mij?

Wat zijn actieve subwoofers en waarin verschillen ze van passieve luidsprekers?

Speel je je geluid af op gewone notebook luidsprekers of op je smartphone en heb je het gevoel dat het geluid niet in zijn volheid wordt weergegeven? Dat komt omdat deze luidsprekers alleen een bepaald frequentiegebied primair en versterkt weergeven, maar vooral de diepe bastonen niet adequaat kunnen weergeven. Als je al een luidsprekersysteem bezit, dan kun je door soortgelijke problemen geplaagd worden, omdat ook deze in de eerste plaats ontworpen zijn om de midden- en lage tonen van het geluidsspectrum weer te geven.

Een subwoofer, die uitdrukkelijk geoptimaliseerd is voor de weergave van laagfrequente geluidstrillingen van 30 tot 160 Hz, kan helpen. Een subwoofer is dus een laagfrequente luidspreker. De zogenaamde woofer vertegenwoordigt het laagfrequente chassis van de full-range luidspreker. Dit is ook de functie van de subwoofer – hij versterkt lage frequenties, waartoe meestal lage en diepe bassen behoren.

Meer in het algemeen versterkt een actieve subwoofer de frequenties die in het lagere bereik van de full-range luidsprekers liggen.

Het belangrijkste verschil tussen actieve en passieve luidsprekers is dat de eerste een ingebouwde versterker hebben, terwijl passieve luidsprekers werken volgens het eenrichtingsprincipe. Dit betekent dat alle afstellingen met betrekking tot het geluid gebeuren bij de versterker van het systeem. De volgende tabel toont de basisverschillen en functies tussen actieve en passieve subwoofers.

Actieve subwoofer Passieve subwoofer
Hebben een ingebouwde versterker-eindtrap Gelijkaardige constructie als passieve luidsprekers
Basfrequenties worden gepresenteerd als een AF signaal (laagfrequent voortrapsignaal uit het LFE kanaal van de AV receiver) Werken met het eenrichtingsprincipe
Hebben diverse instelparameters die rechtstreeks op de subwoofer of op de receiver ingesteld kunnen worden Alle geluidsinstellingen worden op de versterker van het systeem gemaakt

De subwoofer uitgang is te herkennen aan de karakteristieke RCA aansluiting, die meestal geel gemarkeerd is, en aan de aanduidingen “LFE”, “Sub” en/of “Sub PreOut”.

Wat kost een actieve subwoofer?

Subwoofers op zich zijn een vrij recent technisch verschijnsel. De overheersende meerderheid van de hifi-installaties in de jaren 1980 had geen zelfstandige basversterker. Pas in de jaren ’90 werden subwoofers steeds gebruikelijker, vooral door de lagere productiekosten. De vraag nam de laatste jaren sterk toe en daardoor daalde ook de prijs. Bovendien verschenen er efficiënter geproduceerde modellen, die daardoor ook goedkoper werden. Een overzicht van de prijzen zie je in de volgende tabel:

type prijsklasse
instapmodellen 200€ tot 500€
middenklasse modellen 500€ tot 1500€
krachtige modellen 1500€ en meer

Waarom zou ik een actieve subwoofer kiezen?

Nu moeten we antwoord geven op de vraag waarom een stand-alone subwoofer een nuttige aanvulling is op je bestaande hifi-installatie. Luidsprekers voor laagfrequente geluidsgolven zijn essentieel vanwege de fysische aard van lage geluidsgolven.

Hoe lager de frequentie, hoe langer de geluidsgolven die zich door de kamer voortplanten. Bijvoorbeeld, de golflengte bij 50 Hz is ongeveer 6,7 m.

Daarom moet een veel groter volume lucht in trilling worden gebracht om lage tonen in het lage frequentiegebied te kunnen weergeven. Dit werkt veel beter met een groter membraanoppervlak dan met een klein membraanoppervlak. Daarom zijn subwoofers meestal veel groter dan middentonen- en tweeterluidsprekers.

Welke eigenschappen moet een actieve subwoofer hebben?

Als je een subwoofer wilt kopen, moet je rekening houden met een aantal kenmerken. Zo moet je niet alleen letten op de kwaliteit en de constructie van de subwoofer, maar ook op de ruimtelijke omstandigheden en de plaats van installatie. Je moet letten op de volgende criteria:

Criterium Beschrijving
Kamergrootte Bij grotere kamervolumes heeft de subwoofer meer vermogen nodig om de hele ruimte met geluid te vullen. Daarom zijn de grootte van de driver, het rendement en het behuizingsprincipe de belangrijkste factoren.
Installatieplaats De subwoofer versterkt de lage frequenties. Deze ontvouwen zich vooral omdat de geluidsgolven door de bijbehorende wanden gereflecteerd worden. Afhankelijk hiervan kan het geluid vervormd worden, dus moet de subwoofer altijd centraal geplaatst worden met voldoende afstand tot alle wanden. Ook een geluidstechnicus kan hiervoor ingeschakeld worden.
Volume Afhankelijk van het beoogde gebruik moet ook het maximale volume gekozen worden.
Gebruik (film vs. muziek) Voor films boordevol actie is de lage bas (20 tot 40 Hz) uiterst relevant. Wil je bijvoorbeeld een authentiek “aardbevingsgevoel” of explosiegeluiden zoals in de bioscoop weergeven, dan moet je er zeker van zijn dat de actieve subwoofer de zeer lage frequenties adequaat weergeeft. Verder moet je weten dat frequenties onder 25 Hz niet gehoord worden, maar eerder gevoeld en aangevoeld.
Functies Hier moet je erop letten of de subwoofer gepersonaliseerd kan worden met instellingen en parameters zoals fase-aanpassing, laagdoorlaat- en hoogdoorlaatfilters, EQ functies of kalibratiesystemen.
Ontwerp en grootte Hier moet je beslissen aan welke ontwerpen en maten je de voorkeur geeft, volgens je voorkeuren.
Budget Zoals hierboven al gezegd is, is de prijsklasse enorm. Je moet bereid zijn een hoger budget te betalen, vooral voor subwoofers van hoge kwaliteit die bedoeld zijn om geluid te geven in grote kamers.

Wie biedt actieve subwoofers aan?

De meeste actieve subwoofers zijn nu online te koop, maar ze worden ook aangeboden in diverse techniekwinkels. Als je al precies weet welke subwoofer je wilt kopen, kun je hem gemakkelijk online bestellen en laten bezorgen. De populairste online winkels vind je hier:

 • amazon.com
 • ebay.com
 • mediamarkt.com
 • saturnus.nl
 • cyberport.com
 • alternate.com
 • comtech.nl
 • thomann.nl
 • recordcase.nl

Er zijn ook een aantal specifieke technologiedetaillisten en -bedrijven die actieve subwoofers aanbieden. Deze bieden ook persoonlijk advies en informatie. Deze omvatten:

 • Media Markt
 • Saturnus
 • Samsung
 • Bose
 • JBL
 • Yamaha

De kenmerken van de meeste van de aangeboden producten zijn vrij gelijkaardig. Daarom spelen ook persoonlijke referenties en eerdere ervaring een rol bij de aankoopbeslissing. Het is belangrijk dat de actieve subwoofer alle functies heeft die je voor hem gepland hebt.

Welke alternatieven zijn er voor een actieve subwoofer?

Andere soorten luidsprekers kunnen ook lage tonen weergeven, maar de meeste 3- of 2-weg luidsprekers kunnen zulke lage afsnijfrequenties niet bereiken en zijn daarom niet zo krachtig en “explosief” als subwoofers.

Als de lage basfrequenties onmisbaar zijn voor het klankbeeld, moet je beslist een subwoofer gebruiken.

Typische stereosystemen hebben vaak geen aparte subwoofer, omdat die vaak niet nodig is voor rock, jazz of klassieke muziek, en veel luisteraars het niet erg vinden als de lage frequenties niet gedetailleerd worden weergegeven. In dit geval kunnen veel meerweg luidsprekers de vereiste lage tonen al weergeven, maar natuurlijk niet zo intensief als een subwoofer. De muziekgenres hip hop en pop, die statistisch gezien het meest geconsumeerd worden, zijn echter duidelijk baszwaarder dan andere muziekgenres, en deze tendens is de laatste jaren weer toegenomen.

Besluit: Welke soorten actieve subwoofers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn twee hoofdtypen behuizingssubwoofers ontwikkeld: Downfire subwoofers en frontfire subwoofers. We zullen nu de voordelen en nadelen van elk type presenteren.

Wat onderscheidt een voorvuur subwoofer en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit type subwoofer wordt ook wel een direct stralende subwoofer genoemd. Ze zenden het geluid rechtstreeks uit naar de kamerlucht en werken dus als gewone luidsprekers. Dit betekent dat de energieoverdracht naar de bouwconstructie gering is.

Voordelen
 • Onafhankelijk van het soort bouwwerk
 • Aangenaam luistergenot
 • Geschikt voor buurten
Nadelen
 • Geluid wordt alleen via de akoestische modaliteit verwerkt
 • Minder brute klank- en filmervaring
 • Vatbaarder voor zogenaamde “basgaten”

Hier wordt geluid vooral waargenomen via de oren. Zo worden geluidseffecten als rommelen of bonzen ook psychoakoestisch waargenomen. Dit soort lage tonen wordt vaak als minder opdringerig en in het algemeen als aangenamer ervaren.

Wat onderscheidt een downfire subwoofer en wat zijn de voordelen en nadelen?

De geluidsbron van de downfire subwoofer wijst naar de vloer, waardoor de lage tonen tussen de vloer en de subwoofer worden uitgeperst. De geluidsdruk wordt hier over een bereik van 360° verdeeld en zo op het gebouwweefsel overgedragen. Daardoor is de bas niet alleen waarneembaar maar ook hoorbaar. Zo kan het lanceren van raketten of de inslag van een meteoriet ook fysiek waargenomen worden, naast de akoestisch-visuele vorm.

Voordelen
 • Geen basgaten
 • Multimodale luister- en kijkervaring
 • Moeilijk te overtreffen in termen van zwaarte en brute kracht
Nadelen
 • Afhankelijk van de structuur van het gebouw
 • Er wordt zeer sterk geluid geproduceerd, daarom ongeschikt voor harmonieus samenleven met de buren
 • Zeer goede systemen zijn nodig, zodat naast het geabsorbeerde geluid ook de lage tonen hoorbaar blijven

De keuze voor een frontwire of downwire subwoofer is niet altijd een individuele. Het is veel belangrijker om te overwegen of je in een nieuw of oud gebouw woont en of de kamers of plafonds geluiddicht zijn.

Attentie! Vooral gebouwen en flats uit de jaren ’50 zijn vaak erg lawaaierig. Daarom is een downfire subwoofer hier beslist niet geschikt, want de buren zullen waarschijnlijk gaan klagen.

Een downfire subwoofer is dus geschikt als:

 • je woont in een nieuw gebouwde flat met stevige constructie.
 • je hebt onproblematische buren en je hebt tijden afgesproken waarop je het systeem kunt gebruiken.
 • wil je brute, krachtige en machtige actie aan den lijve ondervinden.

Omdat een groot deel van de lage tonen naar de structuur van het gebouw wordt uitgezonden, moeten zeer krachtige vermogensversterkers beschikbaar zijn, zodat de lage tonen hoorbaar blijven.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om actieve subwoofers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om actieve subwoofers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde legging geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

Vereiste aansluiting

Er zijn verschillende aansluitmogelijkheden, die afhangen van het type versterker, de aansluitingen en de gebruikte subwoofer. Hier hebben we het alleen over de mogelijkheden om actieve subwoofers aan te sluiten, want er worden nog nauwelijks compatibele passieve subwoofers gebruikt.

In Heimkinoanlagen sollte je nach Bedürfnissen ein Frontfire oder Downfire Subwoofer verwendet werden.

Actieve subwoofers kunnen op een groot aantal stereosystemen en luidsprekersystemen worden aangesloten en bieden je zo een kenmerkende geluidskwaliteit en diepte.
(Image source: unsplash.com / Josh Sorenson)

Behalve de signaalkabel heeft de actieve subwoofer ook altijd een voedingskabel en een bron voor de netvoeding nodig.

 • Aansluiting op een AVR: Deze verbindingswijze is over het algemeen het eenvoudigst en geeft met weinig moeite het beste klankresultaat. Dit komt doordat maar heel weinig stereoversterkers een adequaat basmanagement systeem hebben dat de frequenties zuiver kan scheiden en de looptijden kan corrigeren.
 • Aansluiting op een stereoversterker met subwooferuitgang: Er zijn ook stereoversterkers die hun eigen subwoofer uitgang hebben. Hier kan de verbinding op dezelfde manier gemaakt worden als met de AVR. Je moet echter wel op de instellingen letten, want die moeten handmatig op de subwoofer gemaakt worden, vanwege het ontbreken van basmanagement op de stereoversterker.
 • Aansluiting op een stereoversterker met stereo voor-uitgang: De verbinding kan ook gemaakt worden via het stereo pre-out kanaal als de stereoversterker geen subwoofer uitgang heeft. Hier kunnen de rechter en linker siets met de RCA dozen van de subwoofer verbonden worden via een stereo RCA kabel. Waarschuwing: Niet alle cinch uitgangen kunnen voor dit doel gebruikt worden. Cinch uitgangen zoals “Tape-Tec”, “Rec Out”, “DAT Rec” en dergelijke kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor de subwoofer aansluiting, omdat ze niet in de volumeregeling van de versterker zijn opgenomen.
 • Aansluiting op een stereoversterker zonder pre-outs: De subwoofer kan ook via de hoog niveau uitgangen worden aangesloten. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor passieve luidsprekers, maar kunnen een uitkomst zijn als de stereoversterker geen pre-out of subwoofer aansluiting heeft.
 • Verbinding met een PC: De verbinding met een PC hangt af van de geluidskaart. Gewone stereo geluidskaarten vereisen een extern scheidingsfilter, wat ook de schoonste oplossing is. Als alternatief kan het signaal gescheiden worden en verdeeld over de subwoofer en de stereoversterker of actieve satellieten. Bovendien bieden veel geluidskaarten een extra uitgang voor subwoofers.
 • Vervormingsfactor: De vervormingsfactor geeft aan in welke mate het signaal uit de luidsprekers vervormd wordt of hoezeer het ingangssignaal veranderd wordt. Het wordt standaard als percentage gegeven en geeft dus informatie over het aandeel stoorsignalen in het gereproduceerde totale signaal.

Als vuistregel geldt dat 5% of meer van de vervorming zelfs voor ongetrainde oren hoorbaar is. Voor professioneel opgeleide luisteraars is het ongeveer 1%.

 • Chassis: Een chassis is een enkele luidspreker zonder kast, bestaande uit een luidsprekerkorf, spreekspoel, magneet, diafragma en surround. Het chassis is, samen met de slag van het membraan, verantwoordelijk voor het opwekken van de geluidsdruk en het dynamisch vermogen van de subwoofer. Het chassis van de woofer moet een diameter van minstens 12 inch hebben.

De regel is: grotere diameters (tot 18 inch) geven meer geluidsdruk, maar ook een trager slaggedrag.

Crossover

Het scheidingsfilter verdeelt de geluidsfrequenties van meerweg luidsprekersystemen in verschillende bereiken. In de praktijk worden alle luidsprekerdrivers zo toegewezen dat ze de frequentiegebieden (lage, middentonen en hoge tonen) krijgen waarin ze het meest optimaal kunnen werken. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve crossovers. Passieve scheidingsfilters worden aangesloten tussen de versterkeruitgang en de luidspreker. Ze werken met spoelen, condensatoren en weerstanden.

Impedantie

De impedantie wordt gegeven in de eenheid Ohm (maat voor de stroomweerstand). Met de ohm-waarde kun je nagaan hoezeer de luidspreker de versterker belast in verhouding tot zijn uitgangsimpedantie (inwendige weerstand).

Versterkervermogen

Het vermogen om binnen korte tijd maximaal vermogen te produceren wordt piekvermogen genoemd. Dit heeft echter weinig betekenis voor het eigenlijke vermogen. Belangrijker is het nominale of sinusvormige vermogen. Dit verwijst naar een signaal dat altijd hetzelfde blijft, en dat met een bepaald vermogen gereproduceerd wordt.

Het normale of muziekvermogen is de gemiddelde waarde van het sinus- en piekvermogen. In overzichten en specificaties van fabrikanten worden deze waarden vaak gegeven in het volgende schema: sinus vermogen/puls vermogen bv. 200/400 watt.

Regelaars voor crossover frequentie en niveau

Het niveau geeft het volume van de subwoofer aan. Hier kun je de massiviteit van de lage tonen regelen of te overheersende lage tonen en onaangename trillingen verminderen. De crossover frequentie geeft het frequentiebereik aan waarvoor de subwoofer verantwoordelijk is. Een harmonieus klankbeeld wordt verkregen door de voorste luidsprekers en regelaars op elkaar af te stemmen. Niveaus en regelaars stellen je in staat je geluid aan te passen aan de omstandigheden in de kamer.

Frequentiebereik

Het zendbereik geeft het frequentiebereik aan dat door de subwoofer wordt weergegeven.

Modellen voor de middenklasse hebben een frequentiebereik van 30 tot 150 Hz. Modellen met een hoog bereik kunnen ook 20 Hz weergeven.

Diameter van de luidsprekers

De diameter van de luidsprekers hangt af van de interne afwerking en speciale ontwerpkenmerken (meervoudige actieve drivers, passieve radiator, enz.). Modellen die geen passieve radiatoren of iets anders hebben, moeten een diameter van 25 centimeter hebben, zodat ze de lage tonen krachtig en realistisch kunnen weergeven.

Basreflex

Voor de liefhebbers: Het natuurkundige principe hierachter heet de Helmholtz resonator. Bass reflex verwijst naar een bepaald type behuizing. Het wordt ook wel “gesloten” genoemd. In basreflex luidsprekers is een extra opening ingebouwd, die de lage tonen in bepaalde frequentiegebieden versterkt.

Wetenswaardigheden over actieve subwoofers

Hoe plaats ik de subwoofer juist?

Bedenk bij het plaatsen van subwoofers dat de geluidsintensiteit met ongeveer 3 dB toeneemt als de subwoofer te dicht bij een muur staat.

Locatie Geluidsverhoging
Wand 3 dB
Rand 6 dB
Hoek 9 dB
Kamermidden Basgat

Hierdoor kunnen zwakke subwoofers versterkt worden, afhankelijk van waar ze geplaatst zijn.

Wat zijn Free Air Subwoofers?

Free-air subwoofers worden vooral gebruikt in de hi-fi sector voor auto’s. Ze zijn geschikt om ruimte te besparen, want ze gebruiken delen van het voertuig (b.v. de kofferruimte of het reservecompartiment) als resonantiekast. Deze subwoofers zijn meestal passieve subwoofers en worden daarom in deze gids niet verder besproken.

Dieser Subwoofer weist eine Größe von 32 x 32 x 43,9 cm und ein Gewicht von 9,07 kg auf.

Free Air Subwoofers zijn over het algemeen passieve luidsprekers. Hier doet het interieur van het voertuig dienst als klankkast.
(Image source: unsplash.com / Nazar Sharafutdinov)

Hoe bouw ik zelf een actieve subwoofer?

Actieve subwoofers kun je ook zelf bouwen. Daarvoor moet je een paar belangrijke stappen overwegen. Als je vragen of onzekerheden hebt, moet je geen risico’s nemen, maar contact opnemen met een bekwame elektricien.

Wat te doen als de actieve subwoofer bromt?

Een probleem dat vaak kan optreden is dat de subwoofer begint te brommen en daardoor niet het optimale geluid weergeeft. Het Internet kan al de eerste aanwijzingen geven over hoe het probleem te verhelpen. Bovendien moet je in geval van problemen of defecten met gekochte subwoofers altijd contact opnemen met de opgegeven gebruiker of het verantwoordelijke klantencentrum.

Foto bron: Honcharenko/ 123rf.com

Recensies