Laatst bijgewerkt: 07-01-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Action camera’s zijn de afgelopen jaren heel populair geworden. Het gaat om kleine videocamera’s die ontworpen zijn om onder extreme omstandigheden hun werk te doen. Toen ze net op de markt kwamen, maakte men er vooral actiefilmpjes mee in de eerste persoon. Zo kon je als het ware meekijken, door de ogen van een extreme sporter. Tegenwoordig gebruikt men vaak een action camera, op plekken waar een gewone videocamera niet zo snel of makkelijk komt.

Er zijn veel nieuwe merken ontstaan die action camera’s aanbieden op de Nederlandse markt. Vooral vanuit Aziatische landen als China. Meer aanbod betekent over het algemeen dat de prijs zakt. Dit geldt ook voor de prijs van action camera’s, waardoor ze nu makkelijk te verkrijgen zijn, tegen redelijke prijzen. Je hoeft al lang geen professionele skiër, surfer of duiker meer te zijn, om te kunnen genieten van een action camera.
Belangrijk om te weten

 • Een action camera is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen extreme omstandigheden. Je kunt er filmpjes mee maken, waarin je jouw publiek als het ware meeneemt in allerlei gebeurtenissen.
 • Action camera’s zijn ideale reisgenoten als je van meer avontuurlijke reizen houdt. De eerste action camera op de Nederlandse markt, was van het merk GoPro, maar daar zijn veel merken en modellen bij gekomen.
 • Het grote publiek geniet nu van de vele voordelen van een action camera, want ze zijn sterk gedaald in prijs. Op dit moment, kun je er films mee maken, met een resolutie van wel 4K bij 30 fps.

Onze selectie: De beste action camera op de markt

Hieronder presenteren we je onze selectie van 4 verschillende action camera’s. We hebben bij deze selectie gekeken naar diverse gebruikerscriteria en beoordelingen, zodat er voor iedereen wel een tussen zit. Je mag bij deze selectie uitgaan van een uitstekende prijs kwaliteitverhouding.

Eerdere Aanbevelingen

De beste action camera die bewegende beelden stabiliseert

Volg je hart en vang het moment. Dit is de gedachte, waarmee Victure deze 4K action camera op de markt heeft gezet. Iedereen is een avonturier, door de ingebouwde groothoeklens van 170 graden en automatische stabilisator.

Geen bibberende of schokkerige beelden meer, terwijl je toch vol in actie bent. Stream direct met behulp van de WiFi of via HDMI, compatibel met alle actuele iOs en Android-versies. Sportcamera bij uitstek, die tot 40 meter diep waterdicht is, door de behuizing en een externe microfoon bevat.

De ideale action camera voor time lapses, bursts en loops

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Echt weten wat een wintersporter ziet, of eens onder water kijken zonder zelf te duiken? Het kan met de hoogwaardige 4K videobeelden van deze action camera van Crosstour. Bevat een 170 graden groothoeklens, om de mooiste landschappen weer te geven.

Kijk je shots direct terug op het 2 inch LCD scherm en deel ze via wifi of HDMI kabel. De action camera is ideaal voor watersporten zoals zwemmen, duiken en surfen. Verbonden met wifi heb je de camera volledig onder controle, dankzij de iSmart DV-app op je mobiele telefoon.

De action camera met de meeste accessoires

No products found.

Mis de mooie momenten niet, met de afstandsbediening die je om je pols kunt dragen. Crosstour geeft je met deze action cam de keuze uit: 4K (25 fps), 2,7 K (30 fps) en 1080 P (60 fps). Door de solide waterdichte behuizing die je bij deze action camera krijgt, kun je tot 30 meter onder water filmen zonder problemen.

De afstandsbediening kan echter niet mee onder water. Koppel de action camera aan de iSmart DV app via wifi en bedien de camera op afstand. Uitgerust met 2 oplaadbare 1050mAh-batterijen, die het elk tot wel 90 minuten volhouden.

De beste action camera die reageert op voice commando’s

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Geloof je het wel, met al die Chinese merken die op de action camera markt komen? Kies dan voor deze robuuste action camera van het bekende merk GoPro. Is tot 10 meter diep zelfs waterdicht zonder behuizing.

De SmartCapture technologie, optimaliseert de beelden die je maakt, zodat zelfs de meest onervaren videograaf ermee uit de voeten kan. Maakt foto’s en videobeelden van zeer goede kwaliteit. Met live streaming en de GoPro app kun je daarna al je geweldige momenten delen. Voeding bestaat uit een Li-ionbatterij van 1220 mAh.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een action camera

Op het moment dat je een action camera gaat kopen, is het zinvol om op bepaalde factoren te letten die voor jou het verschil kunnen maken. Niet iedere action camera biedt namelijk dezelfde prestaties. In het gedeelte hieronder zullen we daarom een aantal veel gestelde vragen over de action camera beantwoorden.

runner with a gopro

Zoek online naar voorbeeldfoto’s en -video’s van gebruikers van een action camera.
(Bron: Boyarkina: 52819507/ 123rf.com)

Waarvoor gebruik ik een action camera?

Een action camera is klein, licht en sterk en maakt actiebeelden met een groothoeklens. Ze zijn gemaakt, om hun werk te doen onder extreme omstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld onder water met veel modellen action camera, soms met, soms zonder behuizing. Vaak draagt men een action camera op of nabij het lichaam. Bijvoorbeeld aan een riem of op een helm.

Doordat ze beelden met een groothoeklens vastleggen, bieden ze een vrij realistische weergave van de werkelijkheid. Je ziet, wat het menselijke oog kan zien, want zo zit de lens in elkaar. Een action camera is ideaal bij sportieve en avontuurlijke outdoor-activiteiten.

Omdat een action camera zo licht is, kan je deze bevestigen aan een drone.

De meeste mensen gebruiken een action camera, om beelden te maken met zichzelf in de hoofdrol. Vaak in een sportieve of avontuurlijke context. Omdat ze zo klein en licht zijn, kunnen ze beelden maken op plekken, waar je met een gewone camera niet zomaar komt. Ook kun je een action camera bevestigen op een drone en zo spectaculaire beelden maken vanuit de lucht.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een action camera?

Een action camera is expres klein en licht van gewicht gemaakt, zodat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Verder is de action camera bestand tegen de nodige stoten, omdat je deze ook in sportieve of avontuurlijke omgevingen moet kunnen gebruiken. Je kunt ze op je lichaam dragen, in een riem of op een helm. De meeste action camera’s zijn bovendien te gebruiken onderwater. Let wel op, tot welke diepte een action camera waterdicht is, met en zonder behuizing.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Stoot bestendig
 • Makkelijk mee te nemen
 • Veelzijdig
 • Waterdicht
 • Redelijk geprijsd
Nadelen
 • Geluidskwaliteit niet optimaal
 • Kan verslavend werken

In de laatste jaren is de prijs van een action camera flink gedaald. Je hoeft dus niet meer krom te liggen, om je er een te kunnen permitteren. Een nadeel van een action camera is dat er meestal geen goede microfoon in of op zit. De geluidskwaliteit van een action camera laat daarom vaak te wensen over.

Gopro lens

De scherpte van de lens, hangt samen met de lenskwaliteit.
(Bron: Gilmanshin: 49316934/ 123rf.com)

Hoe gebruik ik een action camera?

Je kunt een action camera op heel veel verschillende manieren gebruiken. Het hangt voornamelijk af van de activiteit die je onderneemt tijdens het opnemen van de beelden. Een aantal tips helpen je op weg. Zoals, oefen eerst een paar keer met het opnemen van video’s, voordat je het grote moment gaat filmen. Je kunt de beelden optimaliseren met filters, en het filmen zelf gemakkelijker maken, door de bijbehorende accessoires te gebruiken. Test van tevoren de geheugencapaciteit en de levensduur van je accu.

Zet de action camera op een statief voor stabiliteit, of gebruik een selfie stick om jezelf in actie te filmen.

Bevestiging in een gordel of op een helm zijn ook handig en bieden een spectaculair perspectief.

Ook kun je een gordel of riem gebruiken om de action camera aan te bevestigen. Zo heb je jouw handen vrij voor andere dingen. Duikers gebruiken vaak een kort handvat met een lus, om de action camera op te zetten. Bevestigen in of op een voertuig kan vaak ook, met de meegeleverde accessoires.

Wie heeft er het meest baat bij een action camera?

Een groot aantal gebruikers kan baat hebben bij het gebruik van een action camera. Denk aan sporters, die hun wedstrijden of trainingen van dichtbij kunnen opnemen, zoals surfers op en in de golven. Motorrijders en fietsers gebruiken de action camera vaak op een helm of in een harnas, zodat ze hun handen aan het stuur kunnen houden. Ook voor muzikanten, dansers, fotografen en andere kunstenaar kan een action camera interessant zijn.

In grote lijnen zijn er twee soorten action camera’s te onderscheiden: de goedkopere basis action camera’s en geavanceerde modellen.

Type Kenmerken
Basis action camera’s Veel goedkoper, maar meestal ook minder prestaties. Bovendien moet je vaak de accessoires apart kopen. Geschikt voor de beginnende actie videograaf.
Geavanceerde action camera’s Zijn duurder dan de basis action camera’s, maar leveren dan ook vaak betere prestaties. Bovendien levert men dit type action camera vaak compleet met accessoires. Geschikt voor de professionele en veeleisende filmmaker.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal criteria, aan de hand waarvan je de verschillende action camera’s kunt vergelijken, alvorens je koopt.

Beeldkwaliteit

Welke beeldkwaliteit wil je van jouw action camera, 4K of Full HD (1080p)? Voor de meeste toepassingen is Full HD voldoende. Bovendien kun je met software nog het nodige doen aan beeldbewerking. Als je gaat voor de hoogste beeldkwaliteit, moet je er ook rekening mee houden dat dit meer geheugencapaciteit vraagt.

guy in mountains

Een action camera is ideaal bij outdoor activiteiten en reizen.
(Bron: Kumtanom: 66078412/ 123rf.com)

Hoe hoger het aantal FPS (frames per seconde), hoe scherper de bewegende beelden zullen zijn. In de bioscoop gebruikt men 24 FPS, om de beelden zacht voor het oog te maken. Bij 60 FPS zie je alles veel scherper en realistischer, dit aantal gebruikt men in documentaires en sportverslaggeving.

Stabiel beeld is belangrijk voor de beeldkwaliteit. Sommige action camera’s beschikken over beeldstabilisatie.

Verder is beeldstabilisatie essentieel bij een action camera, maar niet iedere action camera doet dit even goed.

Geheugen en groothoeklens

De capaciteit van het geheugen verschilt van action camera tot action camera. De opgenomen beelden worden gecomprimeerd opgeslagen in het geheugen van de action camera. Hiermee vervalt een deel van de opgenomen informatie.

Voor professionele beeldbewerking achteraf, is het handig om over een zo groot mogelijk geheugen te beschikken. Ben je echter geen videograaf of documentairemaker, maar een liefhebber van mooie actiebeelden, zoek dan naar een action camera met een gemiddelde geheugencapaciteit. Vaak geldt, hoe groter de geheugencapaciteit, hoe duurder de action camera.

De groothoeklens is een essentieel onderdeel van de action camera. Niet voor niets, want de scherpte van de beelden hangt samen met de kwaliteit van de gebruikte lens. Bij action camera’s, heeft het diafragma waarden rond de f/2.8. De brandpuntsafstand dekt meestal kijkhoeken tussen de 150º en 170º.

GoPro HERO

De prijs van een action camera zegt vaak iets over de prestaties.
(Bron: Gargantilla: 43260193/ 123rf.com)

Connectiviteit

De meeste action camera’s beschikken over een USB aansluiting, waarmee je ze kunt koppelen aan jouw laptop, om de beelden over te brengen. Sommige modellen action camera’s bieden echter ook de mogelijkheid tot dataoverdracht middels een WiFi of Bluetooth connectie. Zo bespaar je jezelf bagage op reis, want dan heb je weer een kabel minder nodig. Er zijn zelfs al action camera’s verkrijgbaar in Nederland, die data via NFC (near field communication) technologie over kunnen dragen.

Sommige fabrikanten bieden bij hun action camera een app, waarmee je de action camera kunt bedienen. Ook kun je vaak de beelden bewerken en streamen via deze app. Zo bekijk je de beelden die je onder water maakt, direct boven water op jouw telefoon of tablet. Dit scheelt turen naar het vaak kleine display op de action camera zelf.

Accu, audio en accessoires

GoPro action camera’s zijn nog altijd het voorbeeld voor action camera fabrikanten. De accessoires die zij leveren bij hun action camera’s lijken vaak op de bevestigingen, behuizingen en standaarden van dit merk. Sommige action camera’s worden geleverd in een set, met alle nodige accessoires erbij. Andere action camera’s koop je separaat van de accessoires. Dit zie je vaak terug in de prijs van een action camera.

De batterijduur of duur van de accu is een cruciaal aspect om lang plezier van jouw action camera te hebben. Let hier dan ook op, als je een action camera koopt. Je gebruikt jouw action camera namelijk vaak buitenshuis, waar je niet altijd toegang hebt tot een stopcontact, voor het opladen van de accu. In het geval je lang van huis bent met jouw action camera, kun je je toevlucht nemen tot extra accu’s.

Volgens veel professionele gebruikers laat de geluidskwaliteit van action camera’s te wensen over.

Meestal werkt een action camera op ion Lithium batterijen. Dit type batterij is doorgaans licht van gewicht, waardoor ze geschikt zijn voor een licht gewicht action camera die je makkelijk meeneemt. Let bij de batterijduur op het aantal milliampère per uur, afgekort als mAh, hoe hoger het aantal mAh per uur, hoe langer de batterij zal werken. Sommige fabrikanten drukken de batterijduur in uren op de verpakking van de action camera.

De geluidskwaliteit van action camera’s laat vaak te wensen over volgens professionele gebruikers. Wil je toch een redelijke geluidskwaliteit bij jouw action camera, dan ben je vaak genoodzaakt om een externe microfoon te kopen. Sommige professionele filmmakers, gebruiken aparte apparaten: een action camera voor de beelden en een geluidsrecorder voor het geluid.

Samenvatting

Action camera’s zijn de ideale reisgenoten van avontuurlijke en sportieve mensen zoals jij. De populariteit van dit type camera heeft een enorme vlucht genomen in Nederland. Hier is een groot aantal action camera fabrikanten op ingesprongen. Het aanbod in action camera’s is dan ook gigantisch breed geworden in de afgelopen jaren. Er zijn goedkopere basismodellen en duurdere geavanceerde action camera’s, voorzien van de nieuwste technologie.

Als reiziger of sportieveling heb je dan ook veel te kiezen als het om action camera’s gaat. Er is voor iedere wens en voor iedere portemonnaie wel een model. Kijk voor de beste action camera’s in onze selectie aan het begin van dit artikel. We hebben je in dit artikel meegenomen langs de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van de action camera. Op basis van bepaalde factoren kan je nu een weloverwogen keuze maken. Factoren zoals de beeldkwaliteit, de levensduur van de accu en de nodige accessoires.

We hopen dat je dit artikel over de action camera kunt waarderen. Ook zouden we het leuk vinden, als we je hebben kunnen helpen bij het maken van jouw keuze. Als dat het geval is, laat je dan jouw reactie hieronder achter? Delen met andere reizigers en actievelingen via social media kan ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Vasilev: 114210766/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies