Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een action cam is de perfecte videocamera voor je avonturen en sportieve hoogtepunten. Met zijn compacte en robuuste behuizing kan hij gemakkelijk gemonteerd worden en je overal vergezellen; bij het duiken, parachutespringen of op je volgende vakantie.

Je Actioncam geeft je een dynamische video die je je avonturen nooit zal laten vergeten. Met onze actioncam test 2022 willen we je helpen je perfecte actioncam te vinden. We presenteren de belangrijkste beoordelingscriteria om de vergelijking voor jou gemakkelijker te maken. We leggen ook de kenmerken uit, en de voordelen en nadelen van de action cam. Het volgende artikel moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een actiecamera is een videocamera die zo klein en robuust mogelijk is. Je kunt hem gemakkelijk overal bevestigen of op je lichaam dragen. Dit maakt de actiecamera tot de perfecte metgezel voor je avonturen.
  • Hij is beschermd tegen vuil, water en schokken. Met een extra zeer goede videokwaliteit voor dynamische motieven, kun je je spannendste ervaringen voor altijd vastleggen.
  • De actiecamera is verkrijgbaar in heel verschillende prijsklassen en met verschillende mogelijkheden. Of het nu is voor eenvoudige hobby-filmers, adrenalinejunkies bij duiken en parachutespringen, of professionele filmmakers – er is de perfecte actiecamera voor iedereen.

Actioncam: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor action cams

Dit gedeelte geeft de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria voor Polaroid camera’s. Ze helpen je verschillende action cams te vergelijken. De belangrijkste criteria voor het vergelijken van action cams zijn:

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de afzonderlijke beoordelingscriteria.

Videokwaliteit en gezichtsveld

Voor actiefilms is de kwaliteit van de opname erg belangrijk. Een hoge beeldkwaliteit is echter allesbehalve vanzelfsprekend, want action cams moeten zeer dynamische motieven vastleggen. Deze mogen niet vervaagd worden. Tegenwoordig bieden veel action cams al opnamen in 4K kwaliteit. Dit betekent viermaal de resolutie van conventionele HD opnamen. Wat telt bij de beeldkwaliteit van een action cam is, onder andere, zijn prestaties bij weinig licht, de kwaliteit van de kleuren en zo weinig mogelijk beeldruis.

Hoe hoger de resolutie, hoe meer batterij- en opslagruimte de bestanden nodig hebben.

Niet alleen het beeld is van belang voor de videokwaliteit, maar ook het geluid. Een kwaliteitskenmerk van geluidsopnamen is een sterke minimalisering van achtergrondruis en ruis. De grootte van de kijkhoek is ook een belangrijk criterium van een action cam. Afhankelijk van wat je met de camera wilt doen, is een gezichtsveld van wisselende grootte nodig. Een bijzonder geval is de 360˚ actiecamera, die alles om zich heen tegelijk kan zien. Bij deze camera’s kunnen het gezichtsveld en de kijkhoek naderhand gekozen worden.

Grootte en gewicht

Een actioncam is gemaakt om altijd bij je te dragen of om aan kleine plekjes te bevestigen. Ze moeten dus bijzonder klein en handzaam zijn. Bovendien mogen actiekammen niet te zwaar zijn. Hun gewicht varieert sterk tussen ongeveer 50 en 700 gram. Zo’n verschil kan in bepaalde situaties een beslissend verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld alleen heel lichte action cams gebruiken voor video’s met een drone.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van je action cam is erg belangrijk. Er zijn weinig dingen vervelender dan klaar staan om te schieten maar zonder batterij komen te zitten.

Het is een goed idee om altijd een reservebatterij bij je te hebben.

Sommige zeer krachtige action cams hebben helaas het nadeel dat hun batterijduur relatief bescheiden is (ongeveer een uur). Dit komt vaak doordat de camera’s in 4K opnemen. 4K video’s zijn uiterst moeilijk te verwerken en verbruiken daarom veel batterijvermogen. Als de batterij het niet lang genoeg volhoudt, is het altijd raadzaam een tweede of zelfs een derde opgeladen batterij bij je te hebben.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisator van een actiecamera is uiterst belangrijk omdat hij vaak blootgesteld wordt aan schokken en schudden. Niettemin moeten de camera’s video’s opnemen die zo scherp mogelijk zijn. De kwaliteit van de beeldstabilisator bepaalt vaak of je een film kunt gebruiken of niet.

De kwaliteit van de beeldstabilisator bepaalt vaak of je video bruikbaar is of niet.

Om een onscherp beeld te stabiliseren worden de afzonderlijke beelden met ongeveer 10 procent verkleind en dan verschoven. Als de beelden dan zo gerangschikt worden dat de horizon stabiel blijft, is de trilling met succes gecorrigeerd. Helaas worden hierdoor soms details gewist of onscherp. De technologie achter een beeldstabilisator is zeer complex en ingewikkeld. Camera’s met goede beeldstabilisatie hebben dus ook hun prijs en kunnen tot 500 euro kosten.

Uitrusting en werking

Action cams zijn er met een grote verscheidenheid aan functies en instellingen. Je vindt de belangrijkste functies hier:

Functies Beschrijving
Beeldschermen Vereenvoudigen bediening en overzicht, eventueel met touchscreen
Verbinding met Wi-Fi / Bluetooth Maakt externe bediening via app mogelijk
Onderwaterfuncties Belangrijk voor duiken, met of zonder behuizing
Beeldinstelmogelijkheden Bepaling van witbalans, ISO, belichtingscorrecties, …
Modi time lapse, slow motion, HDR modus, …
GPS bepaling van plaats, snelheid en afgelegde afstand

Als je met je action cam op duiken wilt filmen, moet hij waterdicht zijn tot een bepaalde diepte. De meeste action cams worden tegen water beschermd door een behuizing die bestand is tegen diepten tot enkele tientallen meters. Sommige zijn waterdicht tot een paar meter onder de zeespiegel zonder behuizing. Om de kwaliteit van de beelden te optimaliseren, bieden ze vaak veel handmatige beeldinstelmogelijkheden.

Zo kunnen bijvoorbeeld de witbalans, ISO of diverse belichtingscorrecties bepaald worden. Bovendien wordt meestal een time-lapse, slow-motion of HDR modus aangeboden. Dit laatste maakt opnamen met een hoger contrast mogelijk. Een geïntegreerde GPS registreert de plaats, maar ook de snelheid en de afgelegde afstand. Dit kan interessant zijn als je achteraf informatie over je activiteiten wilt hebben. Action cams kunnen meestal bediend worden via displays, een app of spraakbesturing.

Sommige fabrikanten bieden zelfs een app die de geselecteerde beelden automatisch nabewerkt, de beste sequenties uitkiest en ze tot een film knipt met achtergrondmuziek. Het is ook belangrijk dat de camera en de apps gemakkelijk te bedienen zijn. Het moet eenvoudig en intuïtief zijn.

Gids: Veel gestelde vragen over Actioncam in detail beantwoord

In de volgende gids worden al je vragen over actiecamera’s in korte stukjes beantwoord.

Wat is een actiecamera?

Een actiecamera is een zeer robuuste en handige filmcamera. Het wordt meestal op het lichaam gedragen of bijvoorbeeld aan sportuitrusting bevestigd. Hij is zo gebouwd dat hij gemakkelijk overal gemonteerd kan worden. Action cams zijn gespecialiseerd in snelle bewegingen en vooral sportmotieven.

Bovendien zijn ze heel robuust om elk avontuur met je mee te beleven. Zelfs water, vuil en sterke schokken zijn geen probleem voor action cams. Een ander sterk punt is hun extreme groothoek, die indrukwekkende landschapsopnamen en panoramische beelden mogelijk maakt.

Het grote voordeel van de actie-videocamera is dat je je niet altijd zorgen hoeft te maken over de perfecte foto, en dat je niet van de unieke momenten kunt genieten. Want je kunt de action cam gewoon aan laten staan en alleen de coolste momenten eruit pikken in de nabewerking.

Voor wie is een action cam geschikt?

Actioncams zijn geschikt voor avonturiers, atleten en creatieve geesten die hun meest bijzondere momenten op een interessante manier willen vastleggen. Of je nu houdt van fietsen, motorrijden of skiën, duiken of wandelen, surfen of parachutespringen vanuit de lucht – de action cam kan ongelooflijk veelzijdig zijn. Behalve voor geweldige sportavonturen is de Actioncam ook ideaal voor je volgende vakantie. Omdat hij beschermd is tegen vuil en schokken, kun je hem overal mee naartoe nemen.

Actioncams zijn niet alleen geschikt voor technische en sportprofessionals – integendeel: er zijn ook perfecte kinder-actioncams. Ze zijn meestal heel gemakkelijk in het gebruik. Dankzij de bescherming tegen vuil en water hoeven kinderen zich er niet zo druk over te maken als bij andere elektronische toestellen.

Welke soorten action cams zijn er?

De meeste action cams lijken relatief veel op elkaar. De belangrijkste verschillen zitten in de mogelijke functies, modes en prestaties. Toch kunnen actiecams in verschillende categorieën verdeeld worden. Deze verschillen vooral in hun vorm en doel:

2D actie-cams:

  • Box Style: De Box Style Actioncam is het meest voorkomende producttype. Het is heel veelzijdig en geschikt voor beginners en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Bovendien is de bediening ervan meestal eenvoudig. De meeste Box Style modellen hebben een display. Alle andere kunnen via Bluetooth of WLAN met een mobiele telefoon verbonden worden en op die manier bediend worden.
  • Bullet Style: Het belangrijkste kenmerk van de Bullet Style Actioncam is zijn bijzondere vorm. Hij is langwerpig en smal, en door zijn vorm is hij soms gemakkelijker te monteren, bijvoorbeeld op een fiets of op een quadrocopter.
  • Cube Style: Cube Style Actioncams zijn heel compact en praktisch. Je kunt ze gemakkelijk op kleine oppervlakken monteren en overal mee naartoe nemen. Met slechts één knop om video-opnamen te starten en te stoppen, is de bediening zo eenvoudig als maar kan. Alle andere functies worden bediend via de smartphone, die via Bluetooth of WLAN met de camera verbonden kan worden.