Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Een afstandsbediening is een onmisbaar item in onze huidige samenleving. Er zijn dagen waarop we het liefst alle apparaten vanaf onze bank zouden besturen. Een afstandsbediening geeft toegang tot de verschillende kanalen van je televisie en maakt het bladeren door de nieuwe streamingsdiensten met audiovisuele inhoud een eenvoudige en vloeiende taak. Als je je afstandsbediening bent kwijtgeraakt of het apparaat werkt niet meer goed, moet je een nieuwe kopen.

Het is gelukkig niet moeilijk om voor een mooie prijs een goede afstandsbediening te vinden. Ook als je op zoek bent naar een afstandsbediening waarmee je niet alleen je televisie maar ook al je andere apparaten volledig kunt bedienen, ben je op de juiste plek terecht gekomen. In deze shopgids vind je alle informatie om de afstandsbediening te vinden die het beste bij jou en je huishouden past.
Belangrijk om te weten

 • Het is gelukkig niet moeilijk om een goede en goedkope afstandsbediening te vinden. Er zijn veel kwaliteitsmodellen verkrijgbaar voor minder dan € 15,-. Wel raden we aan om op zoek te gaan naar een afstandsbediening die van stevig plastic is gemaakt, die gaan namelijk langer mee.
 • Er zijn afstandsbedieningen die speciaal voor bepaalde apparaten worden gemaakt, zoals de PDP PS4. Ook zijn er afstandsbedieningen met knoppen waarmee je apps zoals Netflix of HBO makkelijker dan ooit kunt openen en gebruiken. Anderen hebben een muisfunctie (Air Mouse) of de mogelijkheid om ze te gebruiken als computertoetsenbord voor bij je Smart TV.
 • De afstandsbediening die je kiest, moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Het is belangrijk om naar de reikwijdte van het apparaat te kijken, omdat je geen afstandsbediening wilt kopen die je dwingt om dichtbij de tv te blijven.

Onze selectie: De beste afstandsbedieningen op de markt

De wereld van de afstandsbedieningen is complexer dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Er zijn namelijk veel verschillende varianten en soorten verkrijgbaar. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Veel traditionele afstandsbedieningen richten zich op televisies, terwijl andere modellen universeel te gebruiken zijn. Om je te helpen de afstandsbediening te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen:

Dieserc Afstandsbediening

Ontdek nu de geweldige DieseRC 433 MHz rf draadloze afstandsbedieningsschakelaar met een buitengewoon ontwerp en een hoge ontvangstgevoeligheid van meer dan 97dbm. Ervaar de stabiele en betrouwbare prestaties die u zo gemakkelijk door muren, vloeren, deuren en planken kunt laten gaan tot wel 50 meter zonder obstakels. Met de ev1527-leercode-chip profiteert u van de meest populaire technologie die uw afstandsbedieningssysteem nog veiliger maakt.

Dieserc Afstandsbediening

De brede toepassingsmogelijkheden van dit product maken het uitermate geschikt voor gebruik in huizen, boerderijen, fabrieken, kantoren, laboratoria, supermarkten en meer. Bedien elk apparaat dat op de relaisontvanger is aangesloten op afstand, zoals garagedeuren, elektrische deuren, rolluikdeuren, expansiedeuren, elektrische gordijnen, ventilatoren, lampen, verlichting, ventilatieapparaten en signaaloverdracht. Haal uw DezeRC 433 MHz draadloze afstandsbedieningsschakelaar vandaag nog in huis en ervaar het verschil.

Tooloflife Afstandsbediening

Ontdek de ultieme oplossing voor vervelende afstandsbedieningsproblemen met de tooloflife draadloze afstandsbediening. Voortaan kunt u genieten van het gemak van een eenvoudig te gebruiken 433MHz afstandsbediening die speciaal is ontworpen om het gedoe van het vervangen van gespecificeerde afstandsbedieningen te besparen. U zult zeker de sterke privacy waarderen, waarbij elke afstandsbediening een-op-een sleutelkopie biedt en elk sleutelwachtwoord afzonderlijk opslaat. Bovendien kunt u het een miljoen keer herhaaldelijk gebruiken zonder problemen.

Tophomer Afstandsbediening

Ontdek de TopHomer universele afstandsbediening, uw ultieme oplossing voor het bedienen van verschillende faciliteiten in één handige tool. Geen zorgen meer over het rondslingeren van meerdere afstandsbedieningen – met deze slimme gadget kunt u maar liefst vier verschillende soorten apparaten bedienen, wat u niet alleen veel gemak in uw dagelijks leven biedt, maar ook helpt om geld te besparen.

De afstandsbediening met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De afstandsbediening van Ikaz heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt er eenvoudig alle Philips tv’s mee vesturen. De afstandsbediening kan eenvoudig en snel worden gebruikt en werkt direct zonder in te stellen. IKAZ is een merk dat gespecialiseerd is in afstandsbedieningen.

Je hoeft niet eens te pairen, zoals je met veel andere modellen wel moet doen. En dat allemaal voor een zeer vriendelijke prijs. Kopers raden de aanschaf van dit product dan ook aan anderen aan.

De beste afstandsbediening voor Samsung-tv’s

Als je een Samsung-tv hebt en je afstandsbediening kwijt bent of deze het niet meer doet, kun je gelukkig eenvoudig een nieuwe aanschaffen. De vervangende afstandsbediening BN59 – 01175N beschikt over alle belangrijke functies.

Als je geen fan bent van de moderne slimme afstandsbedieningen en liever een klassiek model gebruikt, raden we dit model aan. Controleer wel even of de afstandsbediening ook compatibel is met het Samsung-model dat jij thuis hebt staan.

De beste universele afstandsbediening voor alle LG tv’s


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Als je op zoek bent naar een goede maar betaalbare universele afstandsbediening voor je LG televisie, zoek dan niet verder. De afstandsbediening van Huayu komt in deze categorie als beste uit onze test. De afstandsbediening heeft de belangrijkste smart-functies.

Of het een LCD, LED, Plasma, SMART, of OLED model is, het maakt allemaal niet uit. Gewoon 2 batterijen erin, en zappen maar. Handig voor als je afstandbediening kwijt bent of kapot is. Hij werkt meteen.

De krachtigste afstandsbediening voor een voordelige prijs

De afstandsbediening van Philips is zeer eenvoudig te gebruiken. Het apparaat heeft grote en handige toetsen. De afstandsbediening is te gebruiken voor alle Philips tv’s, video- en audioapparatuur en kan iedere infrarood afstandsbediening vervangen.

Handig als je de afstandsbediening van je tv kwijt bent. Dit apparaat werkt prima en in sommige gevallen zelfs beter dan het originele model. Het gebruiken van een afstandsbediening was nog nooit zo makkelijk!

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over afstandsbedieningen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het selecteren van de beste afstandsbediening niet altijd een eenvoudige taak. Het belangrijkste is om te controleren of de afstandsbediening compatibel is met het apparaat waar je hem mee wilt gebruiken. Tegenwoordig kunnen er steeds meer apparaten met een afstandsbediening worden bediend. Om alles uit je nieuwe afstandsbediening te halen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige product.

Girl watching tv covered with a blanket

Afstandsbedieningen worden gebruikt voor zowel televisies als andere apparaten, zoals radio’s of gameconsoles.
(Bron: Antonio Guillem: 72001794/ 123rf.com)

Wat is een afstandsbediening precies en waar kun je hem voor gebruiken?

Het antwoord op deze vraag lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vergis je niet. De technologie is de afgelopen 2 decennia zoveel veranderd, dat het de moeite waard is om hier nog eens goed over na te denken. De afstandsbediening wordt ook wel “kastje” genoemd en is een elektronisch apparaat waarmee je andere apparaten eenvoudig op afstand kunt bedienen. Redenen hiervoor kunnen zijn: gemak, besparing van reiskosten of onbereikbaarheid.

Over het algemeen worden afstandsbedieningen geassocieerd met televisies. Het comfort van de beste afstandsbedieningen heeft echter ook de gamingwereld overspoeld. Met afstandsbedieningen die hier speciaal voor gemaakt zijn, kun je tegenwoordig bovendien vaak videostreaming-apps zoals Netflix op een hele makkelijke manier openen en gebruiken.

Welke voordelen bieden afstandsbedieningen?

Afstandsbedieningen maken ons leven een stuk makkelijker. De apparaatjes bieden ons veel gemak door ons niet op te hoeven laten staan om een apparaat zoals de tv besturen. De meeste afstandsbedieningen op de markt bieden daarom voor veel voordelen, en eigenlijk maar weinig nadelen. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen. Dit zal je helpen bij het maken van je uiteindelijke aankoopbeslissing.

Voordelen
 • Grotere bewegingsvrijheid
 • Gebruiksgemak
 • Laag stroomverbruik
 • Lange levensduur
 • Meestal compatibel met veel verschillende apparaten
 • Vaak ergonomisch en met toegankelijke ontwerpen
 • Werkt met AAA-batterijen
Nadelen
 • Sommige modellen kunnen compatibiliteitsproblemen hebben met bepaalde apparaten

Wat zijn de voordelen van universele afstandsbedieningen?

Heb je schoon genoeg van al die rondslingerende afstandsbedieningen, waarbij je van de helft niet weet waar ze voor dienen? Dan is een universele afstandsbediening een uitkomst voor jou. Hoewel je universele afstandsbedieningen niet met alle apparaten kunt verbinden, kan dit wel met de meeste moderne modellen. Of de afstandsbediening compatibel is met het apparaat dat je wilt besturen, kun je in de productspecificaties controleren. De verbinding wordt meestal gemaakt door de afstandsbediening via een USB-poort aan te sluiten.

Daarna installeer en configureer je het apparaat. Ga je voor een goedkoop exemplaar, let dan goed op of er ondersteuning is voor de gewenste merken. Als je twijfelt hoe je de afstandsbediening met je favoriete apparaat kunt synchroniseren, raak dan niet in paniek! Het kan nooit heel ingewikkeld zijn. Maar als de bovenstaande uitleg onvoldoende lijkt, vind je hieronder een meer uitgebreid stappenplan dat je kunt volgen:

 • Zoals we al eerder in deze shopgids zeiden, is de eerste stap om de afstandsbediening via een USB-kabel op het apparaat aan te sluiten. De kabel is meestal inbegrepen bij de aankoop van het product.
 • Wanneer de verbinding tot stand komt, wordt er automatisch een pop-upvenster geactiveerd met precieze instructies voor het installeren van de nieuwe software.
 • In sommige gevallen moet je mogelijk specifieke stuurprogramma’s van de fabrikant downloaden. Als dit het geval is, wordt dit opgenomen in de apparaatinstructies of aangegeven in het pop-upvenster dat door het apparaat wordt geactiveerd.
 • Bovendien kun je met de computer knoppen of andere functies van de afstandsbediening configureren, hoewel dit niet altijd het geval is. Zodra je dit hebt gedaan, voltooi je het installatieproces. Gefeliciteerd, je kunt nu genieten van een van de beste afstandsbedieningen op de markt!

Vergeet niet dat het soms niet mogelijk is om de afstandsbediening daadwerkelijk met een computer te verbinden. Afstandsbedieningen zijn geavanceerde apparaten. Het aansluiten op een computer via een USB-poort kan eenvoudig dienen om extra functies toe te voegen of de afstandsbediening te configureren, om deze vervolgens op een bepaalde manier met een ander apparaat, zoals je tv, te gebruiken.

Guy with tv controller

Een van de voordelen van afstandsbedieningen is dat ze over het algemeen zeer eenvoudig te gebruiken zijn.
(Bron: Diego Vito Cervo: 42016245/ 123rf.com)

Wat is een afstandsbediening met leerfunctie?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk het vervolg op het vorige antwoord. Als je de vorige paragraaf hebt gelezen, weet je dat je veel moderne afstandsbedieningen kunt configureren zoals je wilt. Een van de mogelijkheden is om scripts te maken die de mogelijkheid bieden om de voordelen van de afstandsbediening maximaal te benutten.

Op die manier leert de afstandsbediening je voorkeuren kennen, waardoor je het apparaat nog sneller bestuurt. Het persoonlijk programmeren van een afstandsbediening is een groot voordeel. Als je bijvoorbeeld een film wilt kijken, kun je de afstandsbediening zo configureren dat deze met een druk op de knop wordt opgestart. Natuurlijk is deze configuratie niet met alle opties mogelijk, omdat sommige modellen al voorgeprogrammeerd zijn.

Alvin TofflerAmerikaanse schrijver en futoroloog
“Technologie voedt zichzelf. Technologie maakt meer technologie mogelijk.”

Hoe configureer je een universele One For All-afstandsbediening?

Als je een van de universele One For All-afstandsbedieningen hebt, is het eerste wat je moet doen om deze te gebruiken, je tv handmatig aanzetten. Zodra dit is gebeurd, druk je op de “TV”-toets van de afstandsbediening. Houd vervolgens de toets “Magic” ingedrukt totdat een rood lampje begint te knipperen.

Je bent dan al bijna klaar! Je hoeft alleen nog maar de code 991 in te voeren en op de aan en uit-toets te drukken. Richt tot slot de afstandsbediening op je tv en houd de toets “CH +” ingedrukt totdat deze wordt uitgeschakeld. Laat de knop “CH +” los, druk opnieuw op de toets “Magic” en, that’s it! Je kunt vanaf nu de One For All-afstandsbediening gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Afstandsbedieningen zijn onder te verdelen in 2 groepen: de originele en universele afstandsbediening. Binnen deze 2 groepen is er veel keuze. Het is daarom minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt om een afstandsbediening te kiezen. Als je de beste afstandsbediening of een speciaal model wilt kopen, helpt het om een aantal aankoopcriteria in gedachten te houden. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste factoren die je helpen om de beste afstandsbediening te vinden:

Gebruikersgemak

Of je het apparaat snel door hebt en eenvoudig gebruikt, hangt uiteraard niet alleen van het apparaat zelf af, maar ook van je handigheid om met nieuwe technologieën om te gaan. Maar natuurlijk moet de fabrikant ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarom worden de afstandsbedieningen die fabrikanten leveren ook steeds uitgebreider, zodat je met de meegeleverde afstandsbediening meerdere apparaten kunt bedienen.

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een model dat je gemakkelijk kunt gebruiken. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook tijdens de installatie en configuratie ervan. Bovendien moet het apparaat een ergonomisch ontwerp hebben, zodat deze lekker in de hand ligt.

Young family watching TV at home

De meeste afstandsbedieningen zijn van plastic gemaakt.
(Bron: Andriy Popov: 56143005/ 123rf.com)

Bereik

Niets is vervelender dan een afstandsbediening die je dwingt om dichtbij de TV of ander apparaat te blijven. Of die je dwingt om overdreven duidelijk naar de ontvanger van de afstandsbediening te wijzen. Het gemiddelde bereik van een afstandsbediening is ongeveer 8 meter. Hierbij geldt echter de vuistregel: Hoe meer vrijheid en beheersbaarheid het apparaatje biedt, hoe beter.

Wil je het bereik van je afstandsbediening vergroten? Daar zijn handige trucs voor. Je kunt bijvoorbeeld een IR-ontvanger koppelen aan een IR-zendertje, een repeater. Er zijn voldoende tips op internet te vinden hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Overige functies

Niet alle afstandsbedieningen kunnen de functies uitvoeren die beschikbaar zijn op het apparaat dat je wilt besturen. Een veelvoorkomend voorbeeld daarvan is de Air Mouse-optie, die vergelijkbaar is met een computermuis, maar dan voor op een Smart TV. Sommige modellen bieden bovendien snelkoppelingen naar bepaalde streaming-toepassingen, andere weer niet.

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken waar je de afstandsbediening precies voor wilt gebruiken, zodat je niet onderweg voor verassingen komt te staan. Onze favoriete functie die tegenwoordig op veel afstandsbedieningen zit, is de Netflix-knop. Met deze handige knop kun je direct je favoriete films en series kijken. Je tv moet hiervoor natuurlijk wel de Netflix-app ondersteunen.

Materiaal

De meeste afstandsbedieningen zijn van plastic gemaakt. Sommige modellen zijn echter van kunststof van hogere kwaliteit gemaakt. Als je met kinderen of dieren woont, raden we aan om ervoor te zorgen dat het product dat je koopt van robuuste materialen is gemaakt. Hiermee verleng je de levensduur van de afstandsbediening.

Vergeet ook het materiaal van de knoppen niet. Afhankelijk van het model kunnen deze een zachtere of juist hardere afwerking en wel of niet eenvoudig in te drukken zijn. Rubber is vaak minder stug. Maar wees je ervan bewust dat het materiaal van de knoppen niet de responsgevoeligheid beïnvloedt – deze hangt namelijk af van de interne circuits. Kies daarom altijd voor de optie die voor jou het meest comfortabel aanvoelt.

close up of man with tv remote control at home

Het is belangrijk dat de afstandsbediening een ergonomisch ontwerp heeft.
(Bron: Dolgachov: 59328387/ 123rf.com)

Compatibiliteit

Tegenwoordig beschikken veel huishoudens over een televisie, receiver of soundbar, Blu-Rayspeler en tv-decoder. Soms zijn er ook nog een gameconsole en mediastreamer aanwezig. Met al die apparaten in huis heb je al snel 4 of 5 afstandsbedieningen nodig. Dat wil niemand! Als je een universele afstandsbediening helemaal naar wens instelt, scheelt dit je een hoop kopzorgen.

Het grootste voordeel van universele afstandsbedieningen is dus misschien wel dat je minder afstandsbedieningen in je la hebt liggen. Hoe meer apparaten je met één afstandsbediening kunt besturen, hoe makkelijker. Wie zich verdiept in de wereld van de universele afstandsbedieningen ontdekt allerlei verschillende soorten. In deze shopgids hebben we je laten zien welke modellen er zijn en welke de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Samenvatting

We gebruiken tegenwoordig veel verschillende apparaten bij ons thuis. Als je voor ieder apparaat een aparte afstandsbediening gebruikt, heb je er al gauw zo’n 5 of 6 in je laatje liggen. Heb je al eens nagedacht over de aanschaf van een universele afstandsbediening? Dat biedt je de mogelijkheid om met één afstandsbediening meerdere apparaten te gebruiken. Hoewel er ook nog steeds ontwerpen zijn die exclusief op een bepaald systeem zijn gericht, zoals de PDP PS4-afstandsbedieningen.

Als je je afstandsbediening bent kwijtgeraakt, of deze kapot is, is het investeren in een nieuwe afstandsbediening geen slecht idee. Je voorkomt hiermee een hoop zorgen en biedt jezelf het gemak van niet op hoeven te staan bij het besturen van je tv. We raden aan om bij de aanschaf van een afstandsbediening een aantal aankoopcriteria te beoordelen, zoals het bereik, het gebruiksgemak en het materiaal het product. Op die manier vind je al snel de meest geschikte optie.

Vond je onze shopgids over afstandsbedieningen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen ontdekken welke afstandsbediening het beste bij hen past. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Piotr Adamowicz: 19278825/ 123rf.com)

Recensies