Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

35Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Amazon geeft zijn spraakgestuurde assistent Alexa een nieuwe look met nieuwe Amazon Echo modellen, nu in hun vierde generatie, en breidt de Echo Show familie uit met het vlaggenschip Echo Show 10. Amazon legt frisse accenten, vooral in de vormgeving. De slimme alleskunners voor de woonomgeving verrassen ook met technische innovaties die je nieuwe mogelijkheden bieden.

We laten je zien hoe de modellen van elkaar verschillen en welke Amazon Echo geschikt is voor jou. De nadruk ligt vooral op de smart home functies en het geluid. Je kunt ook zien welk muziek streaming abonnement je met een Amazon Echo Studio nodig hebt voor het perfecte geluid, en welke speciale producten er naast de slimme luidsprekers verkrijgbaar zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Behalve de instapmodellen Flex en Dot, kunnen nu alle apparaten in de Echo familie je ZigBee smarthome apparaten rechtstreeks via Alexa bedienen
  • Met de Echo 4 kun je nu mesh netwerken maken met Bluetooth apparaten en het geluid past zich aan de omstandigheden in de kamer aan
  • Amazon biedt nieuwe mogelijkheden voor videogesprekken en kamerbewaking met een draaibaar scherm op de Echo Show 10

Amazon Echo: Onze selectie

Amazon Amazon Echo

Introducing our best-sounding Echo Dot yet – an unparalleled audio experience that exceeds all previous versions. With Alexa delivering crystal clear vocals, deeper bass, and vibrant sound in every room, elevate your auditory journey like never before. Take note that English UK is the recommended language for accessing skills and optimal music experience. Music streaming providers, the Alexa app, and customer service are available exclusively in English as Dutch is not supported.

Amazon Amazon Echo

Ontdek de Echo: de 4e generatie Amazon Echo verbindt je met Alexa, een in de cloud gebaseerde spraakdienst, om muziek af te spelen, timers en alarmen in te stellen, compatibele smart home-apparaten te bedienen en nog veel meer. U wordt aangeraden Engels UK te gebruiken voor de beste ervaring, aangezien NL niet beschikbaar is. Beheer uw entertainment met behulp van uw stem en stream muziek van Amazon Music Unlimited, Spotify en TuneIn. Echo levert heldere hoge tonen, dynamische middentonen en een diepe bas die zich automatisch aanpast aan elke ruimte.

Amazon Amazon Echo

Alexa is here to help: ask about the weather, set hands-free timers, get answers to your questions, and even enjoy some jokes. Need a few extra minutes in the morning? Simply tap your Echo Dot with Clock to snooze your alarm. Make your home comfortable by controlling compatible smart home devices with your voice and routines triggered by indoor temperature sensors. Create routines to automatically start a smart fan when the indoor temperature rises above your comfort zone.

Amazon Amazon Echo

Ontdek de Echo Dot (4e generatie) – de perfecte manier om Alexa, de in de cloud gebaseerde spraakdienst, in huis te halen en uw leven comfortabeler te maken. Met deze slimme luidspreker kunt u muziek afspelen, timers en alarmen instellen, compatibele smart home-apparaten bedienen en nog veel meer, allemaal met uw stem. Voor een optimale ervaring raden wij u aan Engels UK te gebruiken om toegang te krijgen tot de uitgebreide vaardigheden en muziekmogelijkheden die de Echo Dot biedt. Houd er rekening mee dat de Alexa-app, klantenservice en Nederlands taalondersteuning momenteel niet beschikbaar zijn.

Koop- en beoordelingscriteria voor de Amazon Echo

Om je te helpen de Echo te vinden die bij je past, hebben we een reeks koopcriteria samengesteld waarmee je bij je aankoop rekening kunt houden. De criteria zijn bedoeld om de afzonderlijke modellen gemakkelijker te kunnen vergelijken. Ze laten je zien hoe de Echo’s verschillen, maar ook op welke punten de slimme luidsprekers op elkaar lijken. De criteria die je kunt gebruiken om de Amazon Echo modellen met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Weergave

Wil je dat Alexa niet alleen met haar stem op je reageert, maar je ook visuele feedback geeft? Dan is een van de Echo Show modellen met een beeldscherm je Echo. Je kunt er ook videogesprekken mee voeren, series, films of nieuwsprogramma’s streamen en je recepten stap-voor-stap laten weergeven bij het koken.

De extra smarthome functies die het display biedt zijn praktisch. Als je wilt, kun je bijvoorbeeld beelden laten zien van de beveiligingscamera’s die op de Echo Show zijn aangesloten.

Met de Alexa vaardigheid Amazon Photos kun je de Echo Show personaliseren en er een fotolijst van maken. Je kunt ook je to-do lijstjes, het weer, het wegverkeer en je agenda in de gaten houden met een Amazon Echo Show.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft kunnen de verschillen tussen de modellen niet over het hoofd gezien worden. Door zijn vormgeving is een Echo Flex praktisch niet geschikt om muziek af te spelen. Alle Echo Dot, Echo Show 5 en Echo Show 8 hebben een enkel luidsprekermembraan. Dit betekent dat er geen kamervullend geluid geproduceerd kan worden. Het geluid wordt pas interessant met de Amazon Echo 4, die zijn volledige potentieel ontvouwt in combinatie met een tweede identiek apparaat en de Echo Sub.

Als stand-alone oplossing is de Echo Studio met zijn complexe luidsprekersysteem de beste keuze. Voor nog meer surround geluid kun je deze Smart Speaker ook verbinden met een tweede Echo Studio. Wil je dat je Echo een groot beeldscherm heeft en een overtuigend geluid? Dan is de nieuwe Echo Studio 10 je Echo. Hij heeft een geluidskwaliteit die die van de Echo 4 gemakkelijk evenaart.

Maat

Van de kleine Echo Flex tot de compacte, bolvormige Echo Dot tot de met grote woofers uitgeruste Echo Studio en Sub – de Echo’s nemen verschillende hoeveelheden ruimte in beslag en kunnen niet lukraak geplaatst worden, afhankelijk van het toepassingsgebied.

De Echo Show 10 in zijn derde generatie ziet er bijna log uit op een klein nachtkastje en overtreft zelfs de afmetingen van een Echo Sub met zijn 10.1 inch HD beeldscherm en luidsprekerstandaard. Je moet hier zeker vooraf aandacht aan besteden, vooral als je je home cinema wilt vervangen of uitbreiden met meerdere aangesloten Alexa luidsprekers.

Ontwerp

Met de vierde generatie Echo’s en Echo Dot heeft het vorige buis- of pukkervormige ontwerp plaatsgemaakt voor een nieuw bolvormig ontwerp. De nieuwe modellen zijn verkrijgbaar in antraciet, blauwgrijs, rood en wit. De grotere Echo Sub en Studio luidsprekers zijn in zwart duidelijk als zodanig herkenbaar door hun vormgeving als slimme luidsprekers.

Aan de voet van de Echo Studio valt een doorlatende gleuf op, die als basopening dient, zodat de lage frequenties maximaal tot hun recht komen. Het ontwerp van de nieuwe Echo Show 10 verschilt van dat van alle eerdere Echo’s met een beeldscherm. Dit is vooral te danken aan het nieuwe, hoogwaardige luidsprekersysteem, dat ook als standaard dienst doet. Dit geeft de nieuwe “Motor Show” een stabiele, zeer waardevolle indruk. Daarentegen zijn de luidsprekers van alle eerdere Show modellen in de achterkant van het scherm geïntegreerd.

Functies

In alle hier gepresenteerde modellen, behalve de Echo Sub, is de Alexa spraakassistent geïntegreerd. De Alexa AI bepaalt in wezen de functies van je Amazon Echo. Het enige verschil is de manier waarop Alexa de informatie aan je presenteert. Dit hangt er vooral van af of je toestel een beeldscherm heeft of niet.

De functies die je wilt gebruiken worden bepaald door zogenaamde vaardigheden die je via de Alexa app kunt instellen.

Als je met Alexa communiceert, gebruikt de Alexa AI deze vaardigheden, die, simpel gezegd, speciale diensten voor de Amazon Echo zijn. Sommige vaardigheden, zoals Netflix of Amazon Photos, kunnen alleen gebruikt worden op Echo’s met een beeldscherm, maar de meeste vaardigheden ondersteunen alle Echo slimme luidsprekers.

Als je waarde hecht aan de smarthome functies, zijn er modellen uit de Echo familie die een draadloze module, ook wel een hub genoemd, ingebouwd hebben. Met deze Echo modellen kun je smarthome apparaten direct via Alexa bedienen, die normaal een extra ZigBee radiomodule nodig hebben. Dit is vooral praktisch als je al ZigBee apparaten hebt, zoals Philips Hue en Osram Lightify. De ZigBee radiomodule is al geïntegreerd in de Echo (4e generatie), Echo Studio, Echo Plus, Echo Show (vanaf de 2e generatie) en de Echo Show 10 (3e generatie).

Gids: Veel gestelde vragen over de Amazon Echo in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over de Amazon Echo beantwoorden. Dit geeft je een dieper inzicht in de producten, het onderwerp smart home en de werking van de apparaten.

Wat is een Amazon Echo?

Amazon Echo is een slimme luidspreker en de voorkant ervan is de spraakgestuurde, op internet gebaseerde intelligente persoonlijke assistent Alexa van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Het heeft toegang tot verschillende diensten die eigendom zijn van de fabrikant en tot diensten van derden. (Bron: Wikipedia)

Voor wie is een Amazon Echo geschikt?

Voorwaarde voor het gebruik van de Amazon Echo is een klantenrekening bij de firma Amazon, een eigen WLAN netwerk en een smartphone met de Alexa app. Je moet ook openstaan voor de mogelijkheden van intelligente spraakbesturing met Alexa, want zonder je stemcommando’s is het apparaat niets meer en niets minder dan een stofzuiger.

Amazon Echo

De Amazon Echo kun je snel en gemakkelijk via je smartphone instellen met de Alexa app (Image source: picjumbo.com / Pexels)

Welke soorten Amazon Echo zijn er?

Naast de slimme luidsprekers met en zonder beeldscherm heeft Amazon een aantal productvarianten ontwikkeld, waarvan sommige na korte tijd uit de handel genomen werden. Momenteel is Echo Auto beschikbaar, een Alexa variant die via Bluetooth of een 3,5 mm aansluiting met het infotainmentsysteem van de auto gekoppeld wordt.

Echo Auto verkrijgt de gegevens van de Alexa app via de smartphone. Ook vermeldenswaard is de Echo Wall Clock, een analoge wandklok die gekoppeld moet worden aan een compatibele Echo om te werken en die je dan kunt gebruiken als timer en voor je tijdbeheer.

Hoeveel kost een Amazon Echo?

De prijs van Amazon Echo wordt grotendeels bepaald door de onderdelen. De prestaties van de luidsprekers zijn een belangrijke factor. Bij modellen met een scherm zijn ook de grootte en de kwaliteit van het scherm van invloed op de prijs. De volgende tabel geeft je een meer gedetailleerd overzicht.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (29,99 € – 69,99 €) Echo Flex, Echo Dot (4e generatie), Echo Dot met klok (4e generatie)
Middelhoog geprijsd (99,99 € – 149,99 €) Echo (4e generatie), Echo Sub, Echo Show 5, Echo Show 8
Hooggeprijsd (€149,99 – €249,99) Echo Show 10 (3e generatie), Echo Studio

Is het moeilijk om een Amazon Echo te installeren?

Nee, als je vertrouwd bent met je smartphone en je WLAN wachtwoord kent, is de installatie vrij eenvoudig. De volgende stappen zijn nodig:

  1. Sluit de Amazon Echo aan op het lichtnet
  2. Download en start de Alexa app (Android | iOS)
  3. Volg de installatie-instructies van Alexa. Houd het wachtwoord voor het WLAN netwerk gereed
  4. Vraag Alexa met het spraakcommando “Alexa, zoek naar mijn apparaten”

Wat is het verschil tussen Alexa en een Amazon Echo?

Alexa is een intelligente spraakassistent. Het is software om informatie op te vragen, dialogen te voeren en diensten te verlenen via communicatie in natuurlijke, menselijke taal. De Amazon Echo is de hardware die je nodig hebt om met Alexa te communiceren.

Kan ik de Amazon Echo Sub apart gebruiken?

Nee, je kunt de Amazon Echo Sub niet afzonderlijk gebruiken.

Kan ik mijn Amazon Echo’s met elkaar verbinden?

Ja, je kunt via de Alexa app apparaatgroepen maken en meerdere Amazon Echo’s in hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbinden. Je kunt op deze manier een Smart Home groep maken en de Echo’s gebruiken als intercom systeem in huis, bijvoorbeeld. Met de Multiroom functie kun je dezelfde muziek op meerdere Alexa apparaten in hetzelfde Wi-Fi-netwerk in meerdere kamers afspelen. Alle Amazon Echo’s, Echo Dot, Echo Show, Echo Spot, Echo Plus en Echo Studio zijn compatibel met deze functies.

Wil je twee identieke Echo’s met elkaar verbinden als een stereo geluidssysteem, dan kun je dat ook doen via de apparaatgroepen met de Alexa app. Daarvoor heb je een Echo Plus, een Echo Dot van de 3e generatie of een Echo van de 2e generatie nodig. Je kunt alle Echo Smart Speakers met of zonder display verbinden met de Echo Sub.

Conclusie

Met zijn Echo modellen biedt Amazon zijn eigen spraakgestuurde slimme luidsprekers aan, net als concurrent Apple, maar is beduidend goedkoper en biedt het een grotere productportfolio. De Echo’s met en zonder display hebben speciale kenmerken in verschillende prijsklassen. Als je geen Echo wilt, is dat geen probleem; er zijn ook Alexa slimme luidsprekers van andere fabrikanten, zoals de Teufel Holist S, die echter geen Apple Music biedt.

Het gebruik van de Alexa spraakassistent is gratis, je hebt alleen een klantenaccount bij Amazon nodig. Merk echter op dat de apparaten geen massaopslag aan boord hebben. Als je met de Echo Show naar bepaalde muziek wilt luisteren of films wilt afspelen, heb je een abonnement op een streamingdienst nodig.

Beeldbron: Anete Lusina / Pexels

Recensies