Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Ben je op zoek naar een nieuwe TV box met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding? Intuïtieve bediening is belangrijk voor je en je wilt niet te veel geld uitgeven? Dan kan de Android TV Box de perfecte keuze voor je zijn!

In onze Android TV Box 2023 stellen we enkele Android TV Boxen in meer detail voor. Je krijgt de belangrijkste informatie over de verschillende toestellen. Bovendien leer je de criteria die je kunt gebruiken om de dozen te vergelijken en te evalueren. Met behulp van deze gids kun je de juiste Android TV box voor je kiezen.

Belangrijk om te weten

 • Een Android TV box is in principe een heel kleine computer met het Android besturingssysteem. Android heeft het voordeel dat het open source software is die door programmeurs gewijzigd kan worden.
 • Met een Android TV box kun je je conventionele TV echt pimpen. Dit is vooral zinvol als je een ouder toestel bezit maar naar nieuwere films met hogere resolutie wilt kijken.
 • Met een Android TV box kun je echter niet alleen films kijken, maar ook comfortabel gebruik maken van bijna alle streaming diensten, zoals Netflix en Co. Het kastje wordt bediend via een toetsenbord of smartphone.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Android TV box koopt

TV boxen zijn op dit moment een rage, en het lijkt wel of iedereen er een thuis heeft aangesloten. Als je er een wilt kopen, moet je van tevoren precies uitzoeken wat de eigenschappen van zulke boxen zijn. Deze verschillen sterk van fabrikant tot fabrikant.

Of misschien heb je thuis een geweldige nieuwe TV waarin de meeste functies van een TV box al geïntegreerd zijn. Je moet ook nagaan of een TV box zinvol is voor jou en je consumptiegedrag.

Wat is Android TV?

In een notendop is Android de naam voor het besturingssysteem op een mobiel toestel. Je kent het zeker van je smartphone. Als je geen Apple telefoon hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk een mobiele telefoon met het Android besturingssysteem.

Het systeem wordt gekenmerkt door het feit dat het open source software is. Dit betekent dat de code van deze software voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen die zich daartoe geroepen voelt hem verder kan ontwikkelen.

Android TV is dus het besturingssysteem dat op de kastjes geïnstalleerd is. Het werd pas in 2014 ontwikkeld in samenwerking met Google en de bedrijven Sony, Sharp en TP Vision. Vooral Sony en Sharp staan bekend als fabrikanten van vele televisiemodellen. Dit is ook de reden waarom Android TV al voorgeïnstalleerd is in veel van de nieuwste generatie TV’s.

Waar is een Android TV box handig voor?

Je kunt een Android TV box zien als een handig uitbreidingsapparaat voor je gewone TV. Als je bijvoorbeeld een oudere TV hebt, kun je er geen films van het internet of video’s van YouTube op bekijken. Dat is technisch gewoon niet mogelijk. Daarom werden TV boxen ontwikkeld. Je kunt dit kastje op je bestaande televisie aansluiten en hebt dan veel meer mogelijkheden om het te gebruiken.

Je TV zelf hoeft geen extra functies te hebben. Met een doos functioneert het alleen als een eenvoudig scherm. Alle gebruiksopties worden dus bediend via het kastje of via een aangesloten smartphone. Sommige TV boxen hebben ook een eigen toetsenbord, zodat je niet per se een mobiele telefoon hoeft te hebben om ze te bedienen.

Welke extra voordelen heeft een TV box?

De meeste gebruikers gebruiken een Android TV box om toegang te krijgen tot streaming diensten van het internet. Eerst en vooral moeten hier Netflix en Amazon Prime Video genoemd worden. Deze mogelijkheid om op elk moment van de dag complete films en series te bekijken wordt steeds populairder, en niet alleen bij jongere kijkers. Maar ook andere video’s van het Internet, zoals YouTube, kunnen zonder problemen op de televisie bekeken worden.

Maar niet alleen films kunnen naar de TV overgezet worden, ook veel andere programma’s uit de app store. Dankzij het Android besturingssysteem kunnen op de TV dezelfde programma’s gestart worden als op een smartphone. De bediening is net zo gemakkelijk omdat het hetzelfde besturingssysteem is.

Behalve streaming diensten zijn het vooral spelletjes die naar de TV box gedownload worden.

Het is gewoon veel leuker om te spelen als de afzonderlijke figuren bijna levensgroot over het scherm bewogen kunnen worden. De selectie van individuele spellen groeit dagelijks, dus er moet voor elk wat wils zijn.

Een ander onderdeel van het Android TV besturingssysteem is de Google Cast functie. Hiermee kun je de TV box verbinden met vele andere apparaten, zoals smartphones, tablets of e-readers, en de inhoud op de TV projecteren.

Het voordeel hiervan is dat je met meerdere vrienden of familieleden op een groot scherm kunt kijken naar teksten, foto’s en video’s die je zelf gemaakt hebt.

Met een Android Tv Box kun je je TV upgraden zonder een nieuwe te hoeven kopen. Dit maakt het gemakkelijk om films te streamen via de grote aanbieders. (Beeldbron: pixabay.de/cdu445)

Besluit: Welke soorten Android TV boxen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten Android TV boxen

 • Android TV Box zonder toetsenbord
 • Android TV Box met toetsenbord

Wat is een Android TV box zonder toetsenbord en wat zijn de voordelen en nadelen van een Android TV box zonder toetsenbord?

De meeste Android TV boxen hebben alleen een afstandsbediening als accessoire en geen extra toetsenbord. In principe kan de box er echter ook mee bediend worden. Het is gewoon niet zo handig.

Voordelen
 • Er kan slechts één accessoire geplaatst worden
 • Je eigen vertrouwde toetsenbord kan via Bluetooth verbonden worden
 • Met een geïntegreerde smartphone is een extra extern toetsenbord niet nodig
Nadelen
 • Alleen pictogrammen kunnen met de afstandsbediening gekozen worden
 • Geen zoekfunctie met tekst mogelijk

Wat is een Android TV box met toetsenbord en wat zijn de voor- en nadelen van een Android TV box met toetsenbord?

Sommige TV boxen worden geleverd met een eigen toetsenbord. Als je veel tijd besteedt aan het zoeken van filmtitels in Netflix of YouTube, zul je de vereenvoudigde tekstinvoer niet willen missen.

Voordelen
 • Mogelijkheid tot full-text zoeken in apps
 • Smartphone apps zoals WhatsApp kunnen op de TV bediend worden
 • Smartphone hoeft niet aanwezig te zijn voor bediening
Nadelen
 • Vaak erg kleine lettervelden
 • Onwennige haptiek

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Android TV boxen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Android TV boxen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde Android TV box geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Besturingssysteem
 • Werkgeheugen
 • Harde schijf ruimte
 • Processor
 • WLAN
 • Bluetooth
 • 4K ondersteuning
 • andere verbindingen
 • Accessoires

Besturingssysteem

Het besturingssysteem van een Android TV box is natuurlijk altijd een Android systeem. Omdat dit een open bron systeem is, wordt er steeds verder ontwikkeld. Daarom moet je goed letten op de versie die op je favoriete toestel geïnstalleerd is.

De volgende vuistregel geldt: Hoe ouder de versie van het besturingssysteem, hoe minder nieuwe programma’s erop draaien. Daarom is het aan te raden om, indien mogelijk, een actuele versie van Android te kopen. Als je in de Store al een favoriete app ontdekt hebt die je op de TV Box wilt installeren, moet je in elk geval zorgvuldig de vereisten voor installatie met betrekking tot het besturingssysteem bestuderen.

De huidige versie van Android is versie 9.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van elk computersysteem is een indicator voor de prestaties van het systeem. Hiervoor geldt: hoe groter het werkgeheugen, hoe groter de prestaties van de computer. De opgeroepen apps worden tijdelijk in dit geheugen opgeslagen voor verdere verwerking. Met een groot werkgeheugen kunnen verschillende programma’s parallel beschikbaar gehouden worden, zodat modern multitasking werk gegarandeerd is.

Je moet er zeker van zijn dat je TV box uitgerust is met minstens 2 GB. Dit is het minimum dat nodig is om een soepele werking tussen de verschillende apps te garanderen. Het spreekt vanzelf dat een TV box met 4 GB weinig te wensen overlaat op het gebied van streaming en multitasking.

Een andere afkorting voor het hoofdgeheugen in de diverse aanbiedingen is ook RAM (Random Access Memory).

Harde schijf ruimte

Net zo belangrijk als het RAM is de harde schijfruimte voor de TV freak. Dit verwijst naar het geheugen waarin alle programma’s, downloads en je eigen gegevens worden opgeslagen. Als je van plan bent veel films naar de TV box te downloaden om ze later zonder netwerkverbinding te bekijken, moet je zorgen dat je een grote harde schijf hebt.

De meeste TV boxen worden geleverd met 64 GB hoofdgeheugen. Je kunt echter soms oudere toestellen vinden met 32 GB. Voor een gewone gebruiker die alleen af en toe een film downloadt en een beheersbaar aantal apps installeert, is 64 GB volstrekt voldoende.

Natuurlijk kunnen de meeste dozen later opgewaardeerd worden. Als je nog niet zeker bent, laat je best de optie open om extra hoofdgeheugen te installeren. Dit kan in de vorm van een externe harde schijf of een SD kaart. Zorg er in dit geval voor dat de nodige verbindingen beschikbaar zijn.

Processor

Een processor beheert de rekenkracht van een computer en wordt vaak de centrale besturingseenheid van het apparaat genoemd. Hoe meer bewerkingen per tijdseenheid het TV-kastje kan verwerken, hoe groter de prestatie van de processor. De meeteenheid bestaat uit de klokfrequenties en wordt gegeven in hertz.

In zeer krachtige TV boxen zijn processoren geïnstalleerd die uit meerdere kernen bestaan. De nieuwste processoren worden daarom quad-core genoemd. Ze zijn erg krachtig en gegarandeerd niet schokkend bij het streamen. De minimale kloksnelheid die je TV box moet hebben is 2 Ghz.

WLAN

Als je het TV kastje op je eigen WLAN wilt aansluiten, moet je ervoor zorgen dat het een geschikte interface heeft. Het heeft beslist zin als het doosje op je eigen Internet bekend is. Je kon het product dan zo nodig via je PC of smartphone bedienen. Dit is soms handiger dan de bijgeleverde afstandsbediening te gebruiken.

Natuurlijk is de veiligste manier om de DV box te bedienen, hem via een LAN kabel aan te sluiten. De meeste producten hebben eigenlijk een RJ45 uitgang voor de kabel. Maar als je router op een ongunstige plaats staat of je TV met het kastje in een andere kamer staat, zul je wifi moeten gebruiken. De WLAN module van het kastje moet in staat zijn grote hoeveelheden gegevens te verwerken.

Bluetooth

Een belangrijke verbinding die dezer dagen steeds belangrijker wordt is Bluetooth. Met zo’n interface kun je extra eindapparaten op het product aansluiten. Het geheel werkt draadloos en kan vergeleken worden met radiotransmissie. Bij deze gegevensinterface mogen het product en het eindtoestel echter niet ver van elkaar verwijderd zijn. Een Bluetooth verbinding is alleen bedoeld voor een afstand van een paar meter.

Ook hier hangt het af van de versie van de Bluetooth uitgang. De nieuwere interfaces kunnen veel meer gegevens zenden of ontvangen dan de oudere modellen. Een typische toepassing hier is de integratie van een toetsenbord of een koptelefoon. In plaats van de koptelefoon wordt vaak een geschikte luidsprekercombinatie op de TV box aangesloten.

4K ondersteuning

4K ligt momenteel op ieders lippen omdat het een super beeldresolutie op de TV belooft. Maar de producenten moeten de films ook in deze kwaliteit gemaakt hebben, zodat ze op het eindtoestel in deze hoge resolutie bekeken kunnen worden. Intussen zijn er echter veel films en series die aan deze norm voldoen.

Het is dus natuurlijk zinvol om een TV box te kopen die het 4K formaat kan omzetten. Zo kun je genieten van films in 4K kwaliteit, zelfs op een ouder TV-toestel dat deze resolutie niet kon weergeven.

4K is er in verschillende niveaus, die we in de volgende tabel presenteren:

4K kwaliteit Resolutie
Quad Full High Definition (4K2K) 3840 x 2160 pixels
Ultra HD 4096 x 2160 pixels
Full HD ter vergelijking 1920 x 1080 pixels

Andere aansluitingen

Omdat een Android TV box bijna een “zwarte doos” is, zijn de aansluitmogelijkheden over het algemeen immens belangrijk voor het product. Behalve op de belangrijke verbindingen zoals Bluetooth en netwerkverbinding, moet je letten op de volgende belangrijke opties

 • HDMI schermverbinding
 • Geluidsaansluiting Stereo SPDIF
 • SCART aansluiting AV
 • USB 2.0 of USB 3.0
 • SD kaart voor geheugenuitbreiding

Accessoires

In principe wordt de Android TV Box geleverd met weinig accessoires. De meeste producten worden alleen met een afstandsbediening geleverd. Als je vaak afstandsbedieningen kwijtraakt of huisdieren ze vernielen, moet je bij de aankoop direct vragen of een vervangende afstandsbediening als optie verkrijgbaar is. Helaas is dit niet altijd het geval.

Een echt nuttig accessoire dat we hier willen noemen is een mini-toetsenbord. Dit kan heel handig zijn als je in sommige apps naar teksten of titels wilt zoeken. Anders kan dit een echt geduldspelletje met een afstandsbediening worden.

Sommige fabrikanten bieden speciale multimediaplanken aan waarin ook een TV-doos kan staan. Met zo’n plank kun je je videorecorder/DVD-speler of andere tuner samen met je kastje presenteren als een echte blikvanger.

Wetenswaardigheden over de Android TV Box?

Ook al hebben we je al heel wat informatie gegeven over een Android TV box, toch is er nog wat aanvullende informatie die we met je willen delen. Misschien helpt het je bij je beslissing om een TV box te kopen.

Wat zijn de minimale vereisten voor een Android TV box voor 4K?

Android TV Box Features Minimum Vereisten
Besturingssysteem Android 5.1
RAM 2 GB
Harde schijf Space 32 GB
Processor 1.5 GH
WLAN RJ45
Bluetooth 4.0
4K Resolutie 3840 x 2160 Pixel

Waarom heb ik een Google Account nodig om hem te gebruiken?

Het besturingssysteem Android TV werd in 2014 door Google ontwikkeld en geïntroduceerd. Daarom is het niet meer dan logisch dat je ook alleen met een Google account op de TV Box kunt inloggen. Iedereen kan op het Internet snel zo’n Google account aanmaken, die in principe alleen maar bestaat uit een Google emailadres.

De achtergrond is dat je de “Google Play” app alleen kunt openen met een Google account. Alleen met deze app kun je programma’s zoals Netflix downloaden voor je TV box.

Kan ik mijn iPhone op de Android TV Box aansluiten?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Het besturingssysteem van de iPhone (iOS) is niet compatibel met dat van Android. Dit betekent echter niet dat je de TV Box niet kunt gebruiken. Je kunt je iOS smartphone alleen niet op deze TV Box aansluiten en hem als invoerapparaat gebruiken. In dat geval moet je een extern toetsenbord op de TV box aansluiten of de PC via WLAN gebruiken.

Zijn er ook TV’s met Android TV?

Na de ontwikkeling van Android TV ging Google een samenwerkingsverband aan met Sony, Sharp en Philips. Deze bekende TV fabrikanten installeren het Android TV besturingssysteem daadwerkelijk in sommige TV’s af fabriek.

In juni 2015 begon Sony alle Bravia TV’s uit te rusten met Android TV. Daardoor kunnen deze toestellen ook gekocht worden met overal Full HD of 4K resolutie. De firma Sharp sloot zich daarna aan en produceerde ook TV’s met Android TV.

Is er spraakinvoer met Android TV?

In de nieuwste versie van Android TV is Google Assistent geïntegreerd. Als je een Android smartphone gebruikt, ken je de meeste functies ervan. Je kunt dus ook de woorden “OK Google” tegen de TV box zeggen en de microfoon voor spraakontvangst wordt geopend. Nu is het kinderspel om geschikte titels voor films te zoeken.

De meeste afstandsbedieningen hebben ook een ingebouwde microfoontoets. Als je het ingedrukt houdt, kun je ook de spraakinvoerfunctie activeren.

Beeldbron: unsplash/Loewe Technologies

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies