antivirus op de computer
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

23Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

59Verzamelde opmerkingen

Hoe goed is jouw computer beschermd? Als je de laatste tijd merkt dat je computer of laptop erg traag is, dat je bestanden beschadigd zijn of opeens verloren zijn gegaan, is het goed mogelijk dat je het slachtoffer bent van een virus. Klinkt vreselijk, toch? Maar maak je geen zorgen. Tegenwoordig beschik je over een grote verscheidenheid aan antivirusprogramma’s die de cyberveiligheid bieden die je nodig hebt.

Het advies om antivirusprogramma’s op alle computerapparatuur te installeren is niets nieuws. Om gevoelige informatie te beschermen of de levensduur van apparaten te verlengen, is het nodig om een betrouwbaar programma op je computer te installeren. Als je niet goed weet hoe antivirusprogramma’s werken of welke het beste is, lees dan dit gespecialiseerde artikel met de meest up-to-date gegevens.
Belangrijk om te weten

 • Het doel van antivirusprogramma’s is om computervirussen te detecteren en te verwijderen. Een antivirus is niets anders dan software die schadelijke codes infecteert. Met een sterk antivirusprogramma kun je dus niet alleen je persoonlijke gegevens beschermen, maar ook de prestaties van je computer of een ander apparaat behouden.
 • Er zijn veel verschillende soorten antivirusprogramma’s op de markt te vinden. De meeste (en de beste) programma’s zijn betaald, hoewel je er ook een aantal gratis op het internet kunt vinden. Er zijn antivirusprogramma’s voor alle besturingssystemen en voor alle computerapparatuur.
 • Als je overweegt een antivirusprogramma te installeren, zijn er een aantal criteria waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld het type besturingssysteem op je computer, of het antivirus een officiële en geautoriseerde licentie heeft, of het een VPN-verbinding heeft en of het je computer niet juist vertraagt.

De beste antivirusprogramma’s: onze aanbevelingen

Het installeren van een antivirusprogramma is een fundamentele stap op weg naar een verbeterde cyberveiligheid om potentiële computergevaren te voorkomen. In tijden waarin alles met elkaar verbonden is, zijn bedreigingen meer dan ooit aanwezig. Als je niet zeker weet welk type antivirus je moet kopen, bekijk dan de selectie hieronder die we hebben samengesteld met de beste verkrijgbare opties.

Norton Lifelock Antivirus

Maar dat is nog niet alles. Norton LifeLock gaat verder dan alleen het beveiligen van uw apparaat. Met het intelligente wachtwoordbeheer kunt u al uw wachtwoorden, creditcardgegevens en andere belangrijke informatie online opslaan in uw eigen versleutelde cloud safe. Zo heeft u altijd en overal toegang tot deze gegevens zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid ervan.

Mcafee Antivirus

Met het veilige VPN van McAfee kunt u ook zorgeloos en privé browsen, wetende dat uw informatie beschermd is tegen nieuwsgierige blikken. Ontvang uw persoonlijke beveiligingsscore en ontdek eventuele zwakke plekken om te garanderen dat u altijd veilig bent online. Onze experts helpen u deze zwakke punten op te lossen zodat u met een gerust hart met het digitale leven kunt doorgaan.

Eset Antivirus

Ontdek de krachtige antivirusbescherming van ESET: een alles-in-één oplossing voor uw online veiligheid. Geniet van allround bescherming tegen alle soorten bedreigingen, waaronder virussen, wortelkits en spyware. ESET’s geavanceerde antivirus- en antispywaretechnologieën zorgen ervoor dat uw digitale leven veilig en beschermd is.

Het antivirus met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Norton 360 Deluxe 2020 is een absolute favoriet van veel internetgebruikers. Het programma biedt krachtige beschermingslagen voor je apparaten en online privacy. Zo worden al je apparaten beschermd tegen virussen, ransomware, phishing en andere online bedreigingen terwijl je online bankiert, winkelt en surft.

Het programma is eenvoudig te gebruiken. Je kunt zelfs tot 50 GB bestanden opslaan in de cloud. Voor de installatie is het helaas wel verplicht om je betaalgegevens in te voeren. Maar dat is dan ook wel het enige minpuntje wat we hier kunnen noemen.

Het beste antivirus met Nederlandse klantenondersteuning

McAfee is een bekende naam in de antivirusgemeenschap en voor Windows een van de bekendste virusscanners. Maar ook voor Apple’s macOS is er een antivirusprogramma. De McAfee TotalProtection biedt premium antivirus-, identiteits- en privacybeveiliging voor pc’s, laptops, smartphones en tablets.

De software bevat bovendien een ouderlijk toezichtfunctie. Websites en zoekresultaten waarvan je niet wilt dat kinderen die zien, worden geblokkeerd. Hiermee kun je ook limieten instellen voor de tijd die ze online mogen doorbrengen. Als je vragen hebt, neem je eenvoudig contact op met de Nederlandstalige klantenservice.

Het beste antivirus voor maximaal 3 Windows-apparaten

BullGuard Internet Security multi device is een antivirusprogramma dat geschikt is om meerdere apparaten te beschermen. Dit systeem heeft een hele hoop functies die uitstekend werken voor alle Windowsgebruikers. Het beschermt je computer van mallware en virussen.

Houd er wel rekening mee dat de antivirus functie voor Apple alleen beschikbaar is bij het Premium of het Internet pakket, deze zijn iets duurder dan deze optie. Maar met zo’n lage prijs is dat nog steeds goed te doen!

Het beste antivirus met een zeer lichte belasting op je pc

Met een goede bescherming, het lage brongebruik en een concurrerende prijs, scoort ook Panda Antivirus Pro erg hoog in onze selectie. De software stelt je in staat om je mobiele apparaten vanaf een afstand te lokaliseren en vergrendelen als je deze verliest of als ze gestolen worden.

Het is een goed antivirusprogramma met een zeer belichte belasting op je pc. Alles blijft dus lekker snel werken. Dat is niet altijd het geval bij andere aanbieders. Panda biedt veel verschillende functies, die je misschien niet allemaal nodig hebt, maar helpt vooral om je apparaten te beschermen tegen virussen en malware.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over antivirusprogramma’s

Als je het grootste deel van je tijd verbonden bent met internet, neemt de kans op het oplopen van een virus aanzienlijk toe. Het is in dat geval raadzaam om zo snel mogelijk een antivirusprogramma te installeren om bedreigingen voor je persoonlijke gegevens en apparaten te voorkomen. Wil je meer weten over de verschillende programma’s en hun werking? Lees dan snel verder! Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over antivirusprogramma’s.

meisje te typen op de computer

Het doel van antivirusprogramma’s is om computervirussen te detecteren en te verwijderen. Een antivirus is niets anders dan software die schadelijke codes infecteert.
(Bron: Rawpixel: 60043601/ 123rf.com)

Wat zijn antivirusprogramma’s precies?

Antivirussen zijn programma’s om computervirussen te voorkomen, op te sporen en te verwijderen. Virussen bestaan ​​al sinds de jaren ’80 en zijn als het ware software die andere computerprogramma’s beïnvloedt door ze zodanig te wijzigen dat ze een, mogelijk geëvolueerde, kopie van zichzelf bevatten. Dit maakt virussen zeer schadelijk en gevaarlijk, omdat ze zo toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke informatie.

Tim CookBestuursvoorzitter van Apple Inc.
“Als je een sleutel voor de politie onder de mat legt, kan een dief die ook vinden. Criminelen gebruiken elk technologisch hulpmiddel dat ze tot hun beschikking hebben om de accounts van mensen te hacken. Als ze weten dat er ergens een sleutel verborgen is, zullen ze niet stoppen totdat ze die hebben gevonden.”

Hoe werkt een antivirus?

Een antivirus is een programma dat je computer, spelcomputer, laptop, tablet, mobiele telefoon of ander apparaat beschermt tegen malware. Het is software, die bestaat uit code. Vroeger moesten ze handmatig worden uitgevoerd, maar tegenwoordig werken ze automatisch en met hoge snelheid. Hoewel de bedieningsmechanismen variëren afhankelijk van de doelstellingen en het type antivirus, zijn de meeste antivirusprogramma’s gebaseerd op de volgende acties:

 1. Scant alle bestanden, e-mails en programma’s die op het apparaat staan, worden ontvangen en geïnstalleerd. Er kunnen virussen verborgen zijn tussen documenten en programma’s.
 2. Controleert bestanden terwijl ze worden geopend om er zeker van te zijn dat ze niet geïnfecteerd zijn. Dit is een realtime bescherming tegen virussen die de prestaties van het apparaat kunnen beïnvloeden.
 3. Inspecteert het apparaat grondig en met grote regelmaat om te controleren of er corrupte bestanden of programma’s zijn en die indien nodig te verwijderen.

Hoe detecteert antivirus computerbedreigingen?

Hoewel er specialisten zijn die beweren dat er geen eenduidig algoritme is dat in alle situaties helpt om een ​​computervirus op te sporen, zijn er in de loop van de tijd bepaalde ‘best practices’ ontstaan. Afhankelijk van de gebruikte technologie kan een antivirusprogramma bedreigingen op verschillende manieren detecteren. De meest voorkomende technologieën zijn de volgende:

 • Signatures: Het antivirus vergelijkt het gevonden object met de databaserecords.
 • Heuristische scanning: Virussen worden gedetecteerd door naar verdachte onderdelen te zoeken in de code.
 • Gedrag scannen: Het programma onderzoekt elke opdracht als die wordt geactiveerd en zoekt naar verdacht gedrag zoals zelfreplicatie en overschrijven van bestanden.
 • Sandbox detectie: Het verdachte programma of het stukje code wordt in een speciale virtuele machine, of ‘zandbak’, geïsoleerd. Zo krijgt het antivirusprogramma de kans om de code te testen en te simuleren wat er zou gebeuren als het verdachte bestand wordt uitgevoerd.

Verder kun je onderscheid maken tussen real-time scans en scans van je volledige systeem. Controleer goed over welke technologie het antivirus dat je wilt kopen beschikt, om er zeker van te zijn dat je apparaten volledig beschermd zijn.

koppel op de computer

Er zijn veel verschillende soorten antivirusprogramma’s op de markt te vinden. De meeste (en de beste) programma’s zijn betaald, hoewel je er ook een aantal gratis op het internet kunt vinden.
(Bron: Yeulet: 41392750/ 123rf.com)

Waar beschermt een antivirus je computer tegen?

Oorspronkelijk hadden antivirusprogramma’s slechts het doel om één type malware te detecteren en te verwijderen: virussen die zich als kwaadaardige code op een computer vermenigvuldigen. In de loop van de tijd verspreidde malware zich op allerlei verschillende manieren. Dat zorgde ervoor dat ook de antivirusprogramma’s ontwikkeld moesten worden. Tegenwoordig beschermen ze je apparaten tegen een breed scala aan risico’s en gevaren:

 1. Browser Helper Object (BHO): Plug-in voor internetzoekmachines, vooral aanwezig in Windows.
 2. Browserkapers: Ongewenste software die de instellingen van een webbrowser wijzigt zonder toestemming van de gebruiker om ongewenste advertenties te injecteren.
 3. Ransomware of gijzelsoftware: Programma dat de toegang tot bepaalde delen of bestanden van het geïnfecteerde besturingssysteem beperkt en om losgeld vraagt ​​in ruil voor het verwijderen van deze beperking.
 4. Elektronische fraude.
 5. Adware: Programma’s die ongewenste of misleidende advertenties weergeven.
 6. Spyware: Malware die informatie van een computer verzamelt en deze informatie naar een externe entiteit verzendt zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.
 7. Geïnfecteerde URL’s.
 8. Spam of ongewenste e-mail.
 9. Phishing- of identiteitsdiefstal: Reeks technieken die een slachtoffer misleiden door ze bijvoorbeeld naar een kopie van een website te sturen, hun vertrouwen te winnen en zo de inlog- en creditcardgegevens te stelen.
 10. Aanvallen via internetbankieren.

Samenvatting

Antivirussen zijn programma’s die allerlei soorten mallware en virussen detecteren, controleren, identificeren en verwijderen. Eenmaal geïnstalleerd op je computer of op een ander apparaat, helpen ze je om je gegevens, bestanden of programma’s te beschermen tegen alle bedreigingen die op het internet rondcirculeren. Antivirusprogramma’s worden vandaag de dag ook veel gebruikt om apparaten te beschermen tegen gevaren zoals spam en identiteitsdiefstal.

Vond je onze shopgids over antivirus interessant? Twijfel dan niet en deel hem met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij alles te weten komen over antivirusprogramma’s. Als je wilt, kun je hieronder ook je reactie achterlaten. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen en gedachten over dit onderwerp dat velen van ons bezighoudt.

(Bron van de header afbeelding: Adiruch: 73919829/ 123rf.com)

Recensies