Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

41Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote audiokabel test 2023. Hier stellen we alle audiokabels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste audiokabel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een audiokabel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met een audiokabel kun je twee eindtoestellen met elkaar verbinden om akoestische signalen tussen de toestellen te transporteren.
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er talrijke stekkerverbindingen verkrijgbaar. Cinch, jack en SCART stekkers worden het meest gebruikt.
 • De verwerking, de prestaties en de prijs zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken waarmee je bij je aankoop rekening moet houden.

Audiokabels: Onze selectie

Amazon Basics Audiokabel

U zult genieten van de eenvoud en het gebruiksgemak, dankzij de twee RCA-uitgangen die aansluiten op de L- of R-ingang. Bovendien kunt u kiezen tussen hoogfrequent (digitale audio) of laagfrequent (subwoofer) aansluitingen om aan uw behoeften te voldoen. Uw verbindingen zijn veilig en beschermd met de corrosiebestendige 24K vergulde volledig metalen connectoren.

Skw Audiokabel

Ontdek de indrukwekkende kwaliteit van de digitale audio-coaxkabel van SKW. Deze eenvoudig te leggen kabel zorgt voor geweldige verbindingen bij elke sleuf met uw subwoofer, zodat u kunt genieten van helder geluid met een natuurlijk, neutraal karakter. Bovendien is de betaalbare prijs van deze audiokabel lager dan die van minder gewenste producten met dezelfde sterkte, die u in lokale hardwaresupermarkten kunt vinden.

Oehlbach Audiokabel

Ontdek de Oehlbach audiokabel, een uitstekend verwerkte analoge audio-cinch-kabel die perfect is voor het aansluiten van uw hifi- of home cinema-installaties. Dankzij de coaxiale constructie en de bijzonder hoogwaardige binnengeleider van zuurstofvrij koper (OFC), bent u verzekerd van een evenwichtige en natuurgetrouwe signaaloverdracht.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een audiokabel koopt

Hoe werkt een audiokabel?

Audiokabels worden gebruikt om het ene apparaat met het andere te verbinden. Je moet er altijd op letten met welk soort apparaat je het wilt verbinden of met welk apparaat je het wilt verbinden. Er zijn veel verschillende kabels, elk met een ander doel. Als je helemaal niet zeker bent, kun je het beste naar een speciaalzaak gaan voor gedetailleerd advies.

Er zijn veel verschillende audiokabels – het is een goed idee om je erover te informeren voor je koopt, zodat je niet de verkeerde kabel koopt. (Foto bron: pixabay.com / Taken)

Welke soorten audiokabels zijn er?

In de regel zijn er ongeveer 13 verschillende soorten audiokabels:

 • Cinch (audio)
 • Cinch (video)
 • XLR
 • Jack (6.3mm)
 • Jack (3.5mm)
 • S-Video
 • SCART
 • BNC
 • FireWire
 • USB
 • PS/2
 • VGA
 • HDMI

In het geval van een cinchkabel wordt nog een onderscheid gemaakt tussen audio en video. De audio versie wordt b.v. gebruikt om een verbinding tot stand te brengen tussen het compacte systeem en de versterker. Deze kabels zijn meestal per paar gebundeld en hebben een rood en een wit, eventueel ook zwart kanaal.

Met de video versie kun je bijvoorbeeld een projector op je compact systeem en je TV aansluiten. Deze kabel wordt gebruikt om het composiet videosignaal door te geven en is vaak geel gemarkeerd. De XLR kabel heeft een stekker en een koppeling, zodat hij zo ver verlengd kan worden als je wilt. Ze worden daarom vaak als verlengkabels gebruikt. Ze zijn vaak nodig als je een microfoon wilt aansluiten en de originele kabel niet voldoet. De twee jack kabels, een met een diameter van 6.3 mm en een met een diameter van 3.5 mm, maken het gemakkelijk om bijvoorbeeld hoofdtelefoons aan te sluiten. De jack kabel met een diameter van 3.5 mm heeft als bijzonderheid dat hij, zoals reeds gezegd, verkrijgbaar is als audio versie, d.w.z. voor koptelefoons, of als AV versie, voor beeld en geluid. De laatste versie wordt vooral gebruikt om camera’s aan te sluiten.

Bij jack kabels is het belangrijk te overwegen of mono of stereo jacks voordelen bieden voor het respectieve doel, of zelfs vereist zijn voor het gebruik.

De S-video kabel wordt vooral gebruikt om een beamer of een camcorder aan te sluiten. Met deze kabel blijft de beeldkwaliteit beter behouden omdat hij de helderheid en kleurinformatie apart doorgeeft. De SCART kabel maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld je compacte systeem op je TV toestel aan te sluiten. Het zendt zowel audio als videobestanden in beide richtingen.

Scart kabels zijn bijzonder geschikt om stereocamcorders met RCA uitgangen aan te sluiten op TV-toestellen of videorecorders met Scart ingangen. (Beeldbron: pixabay.com / PublicDomainPictures)

De BNC kabel wordt vooral gebruikt in professionele videotransmissie. Dankzij de kabel is het bijzonder gemakkelijk om een videocamera of iets dergelijks aan te sluiten. Enerzijds kun je met FireWire gegevens overbrengen zoals video of geluid, en anderzijds kun je er ook de gegevens mee regelen die op je laptop staan/ stonden. Dit betekent dat je het afspelen kunt starten met een klik op je laptop en het niet hoeft te bedienen via het apparaat dat uiteindelijk de gegevens weergeeft.

Wist je dat audiokabels meestal coaxiale kabels zijn? Dat betekent dat ze tweepolig zijn en bestaan uit een binnengeleider en een buitengeleider. De buitenste geleider dient als schild tegen storende straling.

Waarschijnlijk de bekendste kabel is de USB kabel, waarmee je verschillende digitale media met elkaar kunt verbinden. Stuursignalen of gegevens worden via de verbinding doorgegeven. Tegenwoordig wordt deze kabel vooral gebruikt om een verbinding te maken met een smartphone of tablet. Een ander voordeel is dat het aangesloten apparaat ook opgeladen wordt en dat een lege batterij geen probleem meer hoeft te zijn.

De PS/2 wordt vooral gebruikt om aanwijsapparatuur zoals een muis of toetsenbord aan te sluiten. De VGA kabel wordt gebruikt om een analoge verbinding tot stand te brengen tussen de computer en het beeldscherm, de compacte monitor of de beamer. De laatst genoemde en ook zeer bekende HDMI kabel helpt je bij het volledig digitaal overbrengen van audio of videobestanden. Hij wordt vooral gebruikt wanneer je een HD TV, een DVD of een Blue-ray speler wilt aansluiten.

Welke lengten audiokabels zijn er?

Natuurlijk kun je alle kabels in elke gewenste lengte kopen. Voor sommige kabels zijn er echter aanbevolen lengten die niet per se overschreden mogen worden, zodat de kwaliteit van de transmissie er niet onder lijdt.

Audiokabels Maximale lengte
Kinjekabels 20 meter
Kabels voor luidsprekers 10 meter
Kabels voor microfoons zonder versterkers 3 meter
Kabels voor microfoons met versterkers 10 meter
USB kabels 30 meter
Kabels voor het afspelen van videobestanden 3 meter

Waar kan ik audiokabels kopen en hoeveel kosten ze?

In het algemeen kun je audiokabels kopen in alle elektronicawinkels en op veel websites. Het grootste voordeel van speciaalzaken is dat je er goed, deskundig advies kunt krijgen. Dit advies is ook verkrijgbaar in de meeste elektrowinkels. Steeds meer leveranciers verkopen ook audiokabels via het Internet.

Het is dus aan jou of je zelf kunt beslissen en de handige weg via het Internet kiest, of dat je liever op goede raad vertrouwt en naar een winkel van je keuze gaat. Er zijn verschillende prijssegmenten voor audiokabels.

In een groot prijsonderzoek onderzochten we in totaal 165 producten uit de categorie audiokabels om je een overzicht te geven. Je kunt de resultaten hier bekijken in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is. (Bron: eigen voorstelling)

Afhankelijk van of je aan een eenvoudige kabel genoeg hebt of een model van hogere kwaliteit wilt, kun je audiokabels kopen tussen ongeveer 1 € en 20 €.

Koopcriteria: Je kunt audiokabels vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Bij het kopen van audiokabels zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Om de juiste audiokabel voor je te vinden, moet je letten op de volgende factoren:

 • Beoogd gebruik
 • Geschikte uitrusting
 • Prijs
 • Prestaties
 • Duurzaamheid

Doel

Eerst moet je nadenken over het doel van de kabel. Waar heb je het voor nodig? Met welke media wil je er verbinding mee maken? Wil je geluids- of video/beeld bestanden overzetten?

Audiokabels verschillen in hun gebruiksdoel, en daarom zijn er zo veel verschillende. (Foto: pixabay.com / Free-Photos)

Als je deze vragen beantwoord hebt, zou het gemakkelijker voor je moeten zijn om de juiste soort audiokabel te kiezen. Je moet er ook voor zorgen dat het compacte systeem waarop je je smartphone wilt aansluiten de juiste ingangen heeft voor de audiokabel die je gekozen hebt. Een ander aspect van het beoogde gebruik is de lengte van de kabel. Heb je een lange kabel nodig voor de grootst mogelijke flexibiliteit of een vrij korte audiokabel zodat niets in de knoop kan raken of kan storen?

Geschikte uitrusting

Als het om de juiste uitrusting gaat, zijn er 6 aspecten waarmee je rekening moet houden.

Type apparatuur eigenschap
Stekkervorm recht, aan één kant schuin, aan beide kanten schuin
Afscherming folie, vlechtwerk, folie en vlechtwerk, zonder afscherming
groot comfort door spiraalsnoer, uiterst soepel, oprolmechanisme
Omhulling stof, leer, koord, SuperSoft
Voor beschermhoezen en chique PC’s gesleevede kabels
Verfijnde stekkers vergulde stekkers voor bijzonder hoge transmissiekwaliteit

Prijs

Ook de prijs moet voor jou een aankoopcriterium zijn. Er zijn audiokabels in alle mogelijke prijsklassen. Van ongeveer 1€ tot meer dan 500/600€. Je moet je er altijd van bewust zijn dat de goedkopere versies vaak van mindere kwaliteit zijn. Je betaalt meestal voor wat je uiteindelijk krijgt. Maar natuurlijk zijn er ook goedkope audiokabels die van hoge kwaliteit zijn en volledig aan je eisen voldoen.

Wist je dat audiokabels een van die producten zijn waarbij er soms grote kwaliteitsverschillen zijn, afhankelijk van de prijs? Dus als je kabels de neiging hebben snel te breken, ligt dat misschien niet per se aan de manier waarop je met de kabel omgaat – het kan gewoon zijn dat je een paar euro meer moet investeren om langer iets uit de kabel te krijgen.

Je kunt de prijs ook laten afhangen van het beoogde gebruik. Als je hem alleen nodig hebt voor thuisgebruik en je bent alleen geïnteresseerd in een eenvoudige, nette overdracht, dan moeten de goedkopere kabels helemaal volstaan. Als je echter de hoogste kwaliteit en een zeer lange levensduur verwacht, moet je iets dieper in de buidel tasten. Het hangt allemaal af van je situatie.

Goedkope kabels hebben vaak een slechtere omhulling, die storende ruis misschien niet goed genoeg afschermt.

Vermogen

Prestaties spelen ook een belangrijke rol bij audiokabels. Verwacht je de hoogste kwaliteit en prestaties of is een goede, gemiddelde prestatie genoeg voor je? Je moet je aankoop baseren op de prestaties die je verwacht. Je kunt beter iets meer geld uitgeven voor goede prestaties en kwaliteit om aan je behoeften te voldoen, voor je je ergert, het verkeerde product koopt en uiteindelijk een nieuwe moet kopen.

Net als bij de prijs is er ook bij audiokabels een grote verscheidenheid aan prestaties. Niet elke kabel zal in staat zijn de prestaties te leveren die je wilt, of zelfs je verstuurde bestanden te overstemmen omdat het kwaliteitsvolume niet voldoende is. Kijk eerst eens naar de ervaringen van produktbezitters over de prestaties van audiokabels en wat ze kunnen leveren voor je koopt.

Hoogwaardige audiokabels bieden grote mogelijkheden om het geluid van hifi- en home cinema systemen te verbeteren. (Foto bron: pixabay.com / magica)

Duurzaamheid

Het laatste aankoopcriterium is duurzaamheid. Dit slaat op de levensduur van de audiokabel, om het zo maar te zeggen. Is het belangrijk voor je om een product van hoge kwaliteit met een lange levensduur te kopen, of koop je liever iets goedkopers en dan moet het gewoon zo lang meegaan? Ook deze vraag moet je beantwoorden voor je de audiokabel koopt en je beslissing baseren op de ervaringen van andere gebruikers van het product. Ze kunnen je meestal ook vertellen of de gekozen kabel aan slijtage onderhevig is.

Er zijn kabels met diverse speciale eigenschappen die bijzonder geschikt zijn voor veelvuldig rollen en transport.

Wetenswaardigheden over audiokabels

Wanneer moet ik een optische audiokabel gebruiken?

Je gebruikt best een digitale, optische kabel als je de hoogste geluidskwaliteit en de geringste storingsgevoeligheid wilt. Zulke kabels, ook wel Toslink kabels genoemd, worden gebruikt als je de hoogste geluidskwaliteit wilt ervaren. Het geluidssignaal wordt digitaal en door een optisch signaal, d.w.z. door bepaalde lichtpulsen, overgebracht.

Deze lichtpulsen worden bijvoorbeeld door de platenspeler uitgezonden en via optiek naar je compact systeem gestuurd, dat deze pulsen omzet in een digitaal audiosignaal. Een ander voordeel van zo’n kabel is dat hij grote afstanden kan overbruggen. Het enige waar je bij deze kabel rekening mee moet houden is dat je hem niet sterk moet buigen of rond scherpe randen laten lopen, anders kan het signaal verstoord worden. Dit kan ruisstoringen veroorzaken, zoals sterk sissen.

Waarom hebben audiokabels vergulde stekkers?

Veel audiokabels hebben vergulde stekkers om een eenvoudige reden. Het goud zorgt voor de beste transmissie en heeft de laagste transmissieweerstand. Om dit resultaat te bereiken is slechts een heel dunne vergulde laag van een paar millimeter nodig.

Maar omdat goud een heel zacht materiaal is, kan het heel vaak inbrengen en uitnemen van de plug tot slijtage leiden. Dit leidt tot een hogere overgangsweerstand en de verbinding kan verloren gaan. Door deze tekortkoming is de levensduur van zo’n verbindingsstuk niet bijzonder lang.

Foto bron: 123rf.com / Daniel Jędzura

Recensies