Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Een barcodelezer is een scanner die in staat is om met behulp van een laser de staven en ruimten waaruit dit type staafjescode bestaat, te lezen. Normaal gesproken beperken deze apparaten zich tot het lezen van de informatie die ze naar een computer sturen via een kabel of een draadloze verbinding. Het is dit apparaat dat de meting van de scanner daarna decodeert.

Barcode scanners worden vooral gebruikt in logistieke bedrijven, winkels en kantoren. In de afgelopen jaren is het gebruik ervan echter uitgebreid naar huishoudens. Met een barcode scanner en de juiste software kan je je collectie boeken, cd’s, dvd’s of andere items catalogiseren en organiseren.
Belangrijk om te weten

 • Barcode scanners worden gebruikt om de informatie in streepjescodes te lezen en door te sturen naar een computer. De eerste barcode scanners dateren uit de jaren zeventig en zijn sindsdien uitgegroeid tot onmisbaar in sectoren als industrie, administratie, transport en retail.
 • Vandaag de dag is er een zeer breed scala aan barcodelezers, die in staat zijn om aan elke behoefte te voldoen en meerdere formaten te lezen. Ze brengen veel voordelen met zich mee, maar ze leveren ook bepaalde problemen op waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de opleiding van werknemers of de keuze van kwaliteitsapparatuur, die duurder is.
 • We kunnen scanners van een breed scala aan prijzen vinden, maar de scanners voor professioneel gebruik vereisen een grotere investering. Daarom moet rekening worden gehouden met bepaalde factoren, zoals de aard en frequentie van het gebruik, de omgevingsomstandigheden, de connectiviteit of de soorten barcodes die in het bedrijf worden gebruikt.

Onze selectie: De beste barcode scanners op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste barcodelezers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte barcode scanner een stuk eenvoudiger.

Tera Barcode Scanner

Ontdek de veelzijdigheid van de Tera barcode scanner, uitgerust met een ultralange USB-aansluiting van 1,5 meter voor een flexibelere en probleemloze hantering. U kunt eenvoudig de USB-poort aansluiten en direct genieten van snelle en nauwkeurige scans. De scanner is ontworpen met een anti-shock siliconen behuizing die zorgt voor extra bescherming tegen krassen en wrijving, mocht het apparaat van de tafel of het rek vallen. Bovendien verbetert de opvallende lichtoranje kleur de zichtbaarheid van de scanner wanneer u deze niet gebruikt of ergens neerzet.

Tera Barcode Scanner

Ontdek de Tera barcode scanner, uw betrouwbare partner voor het snel en efficiënt scannen van 1D barcodes. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over lage batterijniveaus, dankzij de ingebouwde batterij-indicator die het resterende vermogen duidelijk aangeeft. Dit gepatenteerde ontwerp (patentnummer 008489413) bevat een krachtige 2000mAh batterij die uw werktijd verlengt en uw stand-by tijd verdubbelt, waardoor u met gemak uw efficiëntie verhoogt.

Netum Barcode Scanner

De NETUM Imager Barcode Scanner is uitgerust met twee uploadmodi: directe uploadmodus en opslagmodus. In de offline opslagmodus kunt u tot wel 100.000 barcodes opslaan, die u vervolgens kunt scannen en bewaren wanneer u verder weg bent van de ontvanger. Upload de gegevens eenvoudig naar uw apparaat wanneer u het nodig heeft. Mis deze kans niet om uw productiviteit te verhogen met deze veelzijdige en innovatieve barcode scanner van NETUM.

Inateck Barcode Scanner

Ontdek de kracht en efficiëntie van de Inateck barcode scanner, speciaal ontworpen om te voldoen aan al uw behoeften in diverse werkomgevingen zoals supermarkten en magazijnen. U zult versteld staan van het gebruiksgemak van deze plug-and-play scanner, die direct klaar is voor gebruik zodra u de 2,4 GHz USB-adapter aansluit. Geen gedoe met stuurprogramma’s, want deze scanner is compatibel met Windows, Mac OS, Linux, Raspberry Pi, Android (met OTG) en nog veel meer.

De barcode scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze draadloze barcodescanner van NTEUMM beschikt over een 2.4GHz draadloze verbinding en een USB-kabelverbinding. Deze mooie 1D barcode-scanner heeft een professioneel ontwerp en is eenvoudig te gebruiken. Je kunt het apparaat bijvoorbeeld gebruiken op kantoor of in de winkel om barcodes te lezen.

Dit product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De scanner heeft een scanresolutie van 1280 x 960 DPI. Winkeliers raden de aanschaf aan van dit product aan anderen aan.

De beste barcode scanner met Plug & Play-systeem

De barcodescanner van Netum kan nauwkeurig verschillende 1D-barcodes onderscheiden zoals je die uit de supermarkt kent. De robuuste lezer dan dankzij het Plug & Play-systeem direct worden gebruikt zodra de USB-adapter wordt aangesloten, installatie van stuurprogramma’s is niet nodig.

Het apparaat is compatibel met alle moderne Windows besturingssystemen. In vergelijking tot andere scanners werkt de scanner bovendien zeer goed met weinig licht. Wat wil je nog meer?

De beste pocket barcodescanner

Dankzij het compacte en lichte ontwerp neem je de DTRONIC barcodescanner eenvoudig met je mee op zak. Dat is handig als je veel van locatie moet wisselen. De barcodescanner kan snel en betrouwbaar codes lezen. Het apparaat kan via een Bluetooth-verbinding of USB-kabel verbonden worden.

Dankzij het Plug & Play-systeem is de scanner met de meeste apparaten direct te gebruiken. Een volle accu kan tot 9 uur meegaan bij normaal gebruik.

Onze favoriete draadloze barcodescanner

Met deze draadloze barcode scanner van Electronixs kun je overal scannen zonder beperking van een draad. De communicatie gaat met behulp van een dongle die meegeleverd wordt. Je kunt de scanner opladen met de meeleverde USB-kabel.

Het apparaat scant de meest gangbare 1D-streepjescodes waaronder EAN UPC CODE 11 , 39, 128, Interleave 2 en 5. Het apparaat scant ook goed vanaf een scherm. Dit is een praktische scanner voor een betaalbare prijs.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over barcode scanners

Het is van groot belang dat je voordat je een barcode scanner koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Magazijnmedewerker scannen doos terwijl lachend naar de camera in een groot magazijn

De eerste barcode werd ontwikkeld door een Amerikaanse student.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 36345218/ 123rf.com)

Wanneer werd de eerste barcode scanner in gebruik genomen?

De eerste barcode werd eind jaren veertig ontwikkeld door een Amerikaanse student. Het idee ontstond na het horen van een gesprek tussen twee zakenmensen, die klaagden over langzame inventarissen en de lange rijen voor de kassa’s. Het systeem werd geoctrooieerd in 1948, maar het zou enkele jaren duren voordat de eerste scanner zou arriveren.

Pas in 1974 produceerde Symbol Technologies de eerste barcodelezer. De eerste lezing van een barcode met behulp van een scanner vond plaats in een supermarkt in Troy, Ohio, met een pakje kauwgom. In 1980 ontwikkelde hetzelfde bedrijf de eerste draagbare laser scanner.

Welke soorten barcode scanners zijn er?

Er zijn verschillende soorten barcode scanners, ontworpen voor verschillende toepassingen en met verschillende functies. In de volgende tabel zullen we de meest voorkomende scanners vergelijken, van de bijna verouderde pen scanners tot de krachtigste industriële scanners. We zullen hun gebruik, functies en connectiviteit vergelijken, naast andere aspecten.

Soort gebruik Functies Connectiviteit Draagbaarheid
Pen scanner Kleine bedrijven, kantoren Niet erg functioneel, moeilijk te gebruiken, fragiel, onbetrouwbaar Kabel Handmatig
CCD scanner Supermarkten Betrouwbaar, snel, sommige types vereisen contact met de code Kabel Handmatig of vast
Laserpistool scanner Industrie, logistiek, kantoren Betrouwbaar, bestendig, leest zelfs ongelijke oppervlakken, eenvoudig te hanteren Kabel, Bluetooth, radiofrequentie, wifi Handmatig
Omnidirectionele laser scanner Supermarkten, industrie Betrouwbaar, snel, nauwkeurig, in elke positie afleesbaar Kabel Vast
Onafhankelijke laser scanner Industrie, meestal voor transportbanden Snel en nauwkeurig Kabel Vast
2D laser scanner Industrie, logistiek, kantoren Leest 2D-codes, die veel meer informatie bevatten Kabel, bluetooth, wifi, radiofrequentie Vast of handmatig

Hoe sluit ik de barcode scanner aan op mijn computer?

Bijna alle nieuwe modellen scanners hebben een USB-aansluiting, de snelste en de meest betrouwbare. In dit geval sluit je de scanner gewoon aan op de USB-poort van je computer, zonder dat je extra software nodig hebt. Veel modellen worden echter geleverd met Bluetooth of wifi, zodat je geen kabels hoeft te gebruiken die onhandig kunnen zijn.

Radiofrequentie scanners worden het meest gebruikt in logistieke bedrijven en warenhuizen. Omdat ze geen kabel nodig hebben en omdat hun bereik groter is dan dat van Bluetooth-scanners, zijn ze de meest aanbevolen apparaten voor professioneel gebruik. Deze lezers zijn meestal robuust, d.w.z. vervaardigd om vallen, stoten en buitenshuis gebruik te weerstaan.

Arthur C. ClarkeBritse schrijver en wetenschapper
“Elke voldoende geavanceerde technologie staat gelijk aan magie.”

Hoeveel formaten kunnen barcode scanners lezen?

UPC/EAN: De meest voorkomende barcode is de UPC/EAN. Dit zijn de codes die voor de meeste consumptiegoederen gebruikt worden, aangezien het gebruik ervan verplicht is in de detailhandel en in levensmiddelen industrie. Code 39 omvat, in tegenstelling tot de vorige code, cijfers en letters en is het formaat dat vooral in de non-foodsector wordt gebruikt.

Code 128: De code 128, die door logistieke bedrijven wordt gebruikt, is compacter dan code 39, maar maakt het mogelijk om een groter aantal karakters te gebruiken. De code op dozen voor het verpakken van goederen voor transport heet interleaved 2 of 5. De DUN14 wordt meestal gebruikt voor sets van producteenheden en wordt gekenmerkt door het zwarte frame rond de staven.

PDF417: Van de tweedimensionale codes is PDF417 de meest verspreide. Het bestaat uit een rechthoek gevormd door een wolk van kleine vierkantjes die niet alleen alfanumerieke gegevens, maar zelfs afbeeldingen kan coderen. QR-code is een ander 2D-formaat dat veel gebruikt wordt voor reclamecampagnes, omdat het door de meeste smartphones met een eenvoudige app gedecodeerd kan worden.

Welke voor- en nadelen hebben barcode scanners?

In de volgende tabel geven we een overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van deze apparaten in bedrijven. Hoewel de voordelen van code scanners zeer groot zijn, is het ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen ervan, omdat ze aangeven welke factoren of elementen van je bedrijf veranderd of geactualiseerd zullen moeten worden.

Voordelen
 • Snelle klantenservice.
 • Fouten bij het invoeren van prijzen en/of hoeveelheden worden vermeden.
 • Verhoogde prestaties van het personeel.
 • Snellere en betrouwbaardere inventarissen.
 • Mogelijkheid om elk artikel te coderen.
 • Hogere productiviteit.
 • Kostenvermindering.
Nadelen
 • Aanzienlijke initiële investering.
 • Afleesfouten door beschadigde etiketten.
 • Investeringen in de opleiding van werknemers.
 • Onbalans in de inventaris als gevolg van onjuist gebruik van de scanner.

Hoe kan ik barcodes creëren die door een scanner kunnen worden herkend?

Investeren in een goede barcodelezer is belangrijk,  let er ook op dat de te scannen labels van een redelijke kwaliteit zijn. Om je eigen codes te genereren kun je gebruik maken van Excel of een online programma. In het laatste geval moet je ervoor zorgen dat je het type barcode kiest dat het beste bij je past.

Als je de barcode scanner voor professioneel gebruik gaat gebruiken, raden we je aan een laserprinter of een etiketteermachine aan te schaffen. Op deze manier zal je geen probleem hebben om de gegevens vast te leggen met je scanner. De kwaliteit van het papier of de etiketten is ook een belangrijke factor om leesfouten te voorkomen.

streepjescodescanner in magazijn

Bijna alle nieuwe modellen scanners hebben een USB-aansluiting.
(Bron: Chutima Sonma: 83714121/ 123rf.com)

Het is geen probleem om de nummering te kiezen die je wilt gebruiken voor de barcodes van je bedrijf, zolang deze maar voor intern gebruik zijn. Maar als je je producten wettelijk moet identificeren, moet je contact opnemen met (bijvoorbeeld) GS1, zij zullen je de EAN-codes verstrekken die je nodig hebt.

Waarom is het beter om een barcode scanner te gebruiken dan een mobiele app?

Toepassingen voor smartphones die in staat zijn om barcodes te lezen worden al enkele jaren steeds populairder. Deze apps, waarvan er veel gratis zijn, zijn in staat om enkele van de meest voorkomende codes te scannen, waaronder de populaire QR, die veel gebruikt wordt in de reclame. Het gaat echter om toepassingen voor incidenteel en in geen geval professioneel gebruik.

Henry FordUitvinder en oprichter van het bedrijf Ford Motor Company
“Echte vooruitgang is wat technologie binnen ieders bereik brengt.”

Dus als je een bedrijf(je) hebt en je gaat veel artikelen catalogiseren, is het een goed idee om een barcode scanner te kopen. Voor een redelijke prijs krijg je een veel efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer apparaat dan een mobiele app. Bovendien kunnen deze apparaten elk van de vele soorten codes lezen, iets waartoe een app niet in staat is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een barcode scanner om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de barcode scanner die je nodig hebt:

Kabel of draadloze verbinding

Alle barcodelezers moeten worden aangesloten op een computer die de gegevens ontvangt, hetzij via een USB-kabel of draadloos. Scanners die aangesloten worden via USB zijn over het algemeen goedkoper dan draadloze scanners. Ze zijn ook zeer betrouwbaar, omdat de informatie zonder enige interferentie van de lezer naar de PC stroomt.

Draadloze barcodelezers zijn weliswaar handiger in het gebruik, maar kunnen storing ondervinden, waardoor het moeilijk is om gegevens te verzenden, zoals die van andere apparatuur of door de aanwezigheid van muren. De afstand die draadloze barcode scanners kunnen bereiken is echter aanzienlijk groter dan die van de USB-lezers.

werknemer met laserbarcodescanner in magazijn

Voordat je overweegt een bepaald model scanner aan te schaffen, moet je rekening houden met het gebruik dat je ervan gaat maken.
(Bron: Dmitry Kalinovsky: 74831817/ 123rf.com)

Soorten barcodes

De meeste barcode scanners kunnen zowel lineaire (1D) als tweedimensionale (2D) barcodes lezen. Tot de eerste behoren de meeste barcodes die worden gebruikt in de industrie, handel en logistiek. 2D-codes zijn weliswaar in staat om meer informatie op te slaan, maar zijn niet zo wijdverbreid en kunnen daarom niet door sommige scanners worden gelezen.

Scanners die geschikt zijn om 2D-codes te lezen worden steeds populairder, omdat deze apparaten in staat zijn om codes vast te leggen, ongeacht hun oriëntatie. Het resultaat is dat gegevens sneller worden gescand dan lezers die alleen lineaire codes lezen, zelfs op oneffen oppervlakken.

Gebruik

Voordat je de aankoop van een bepaald model scanner overweegt, moet je rekening houden met het gebruik dat je ervan gaat maken. Pistoolvormige handapparaten zijn zeer nuttig voor het maken van inventarissen of het registreren van toevoegingen en afnames. Aan de andere kant zijn omnidirectionele vaste apparaten het meest geschikt voor supermarkten en winkels, gezien hun efficiëntie en betrouwbaarheid.

Als je de scanner thuis, op kantoor of in een kleine winkel gaat gebruiken, is het niet nodig om een zeer dure scanner te kopen, een middelgroot bereik is voldoende. Maar als je het intensief gaat gebruiken, raden we je aan om te investeren in apparatuur die speciaal voor deze functie is ontworpen, die duurder is, maar veel duurzamer dan apparatuur uit het middensegment.

Aldous HuxleyBritse filosoof
“Zuivere wetenschap wordt voor onbepaalde tijd, vroeg of laat toegepaste wetenschap en uiteindelijk technologie.”

Omgeving

Net zo belangrijk als het type gebruik van de scanner zijn de omgevingscondities waarin deze zal worden gebruikt. Industriële scanners zijn meestal slagvast en volledig afgedicht tegen omgevingsvocht en stof. Het zijn robuuste apparaten, d.w.z. versterkt om extreme gebruiksomstandigheden te weerstaan.

Sommige professionele barcodelezers zijn bedekt met rubber, niet alleen om hun grip te vergemakkelijken, maar ook om te dienen als een bescherming tegen stoten en vallen. Een andere belangrijke factor die hen kan beïnvloeden is de hoge temperaturen die in bepaalde industrieën of bij werkzaamheden buitenshuis aanwezig zijn.

Gebruiksfrequentie

De gebruiksfrequentie van een industriële scanner is niet hetzelfde als in een winkel of kantoor. Industriële barcodelezers zijn zeer robuust en betrouwbaar, in staat om met een hogere snelheid en op grotere afstand te scannen dan andere kleinere modellen. Ze vereisen een aanzienlijke investering, maar worden gecompenseerd door hun hoge efficiëntie en duurzaamheid.

Als je bedrijf bijvoorbeeld een winkel is, is een barcodelezer die 1D- en 2D-codes kan lezen, vast of met een pistool, voldoende. Het verkoopvolume bepaalt welk scannermodel je moet kopen. Voor een kiosk volstaat een pistoollezer, terwijl voor een kleine supermarkt een omnidirectionele vaste lezer ideaal is.

Samenvatting

Sinds hun intrede in het midden van de jaren zeventig zijn barcode scanners onmisbare apparaten geworden in allerlei soorten bedrijven. Hun gebruik heeft zich zelfs verspreid naar de huishoudens. In dit artikel hebben we de beste apparaten geselecteerd, variërend van apparatuur voor incidenteel gebruik tot lezers voor kleine bedrijven.

We hebben ook geprobeerd om bepaalde kwesties met betrekking tot deze apparaten te verduidelijken, zoals de bestaande types, hoe ze zijn aangesloten op een computer of wat hun voor- en nadelen zijn. Zoals bij elke grote investering vereist de aankoop van dergelijke apparatuur een grondige analyse van alle aspecten, we hopen dat we je hierbij hebben kunnen helpen.

Vond je ons artikel over barcode scanners interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte barcode scanner kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Dmitry Kalinovsky: 37754058/ 123rf.com)

Recensies