Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

144 Hz monitoren geven zowel films als spelletjes en programma’s vloeiender weer omdat ze meer dan tweemaal de verversingssnelheid van standaard schermen hebben. Het hogere hertz getal is vooral interessant voor gamers, maar ook andere gebruikers die veel op de PC doen en te maken hebben met grafisch veeleisende toepassingen kunnen er hun voordeel mee doen.

Met onze grote 144 Hz monitor test 2022 willen we je helpen de juiste 144 Hz monitor voor je te vinden. Of het nu voor gaming of grafische toepassingen is, Full HD of 4K, 27 inch of 35 inch, hangt af van je behoeften. We hebben twee soorten panelen voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • 144 Hz monitoren zijn computer- of televisieschermen met een verversingssnelheid van 144 beelden per seconde. Dit is beduidend hoger dan de standaard 60 Hz modellen en levert een vloeiender beeld op.
 • In principe kun je kiezen uit twee soorten 144 Hz monitoren: die met TN panelen en die met IPS panelen. De twee LCD technologieën verschillen in de manier waarop het paneel werkt. Dit beïnvloedt factoren als contrast, kleur en kijkhoek.
 • Deze monitoren zijn geschikt voor videogamers omdat ze een hogere responstijd mogelijk maken, maar ook voor filmliefhebbers of grafische kunstenaars die een vloeiender beeldscherm verwachten. Andere aspecten zoals grootte, resolutie en beschikbare verbindingen moeten in aanmerking genomen worden om de juiste beslissing te nemen.

Beste 144 Hz monitor: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 144 Hz monitor koopt

Wat is een 144 Hz monitor?

Een 144 Hz monitor is een beeldscherm of display met een verversingssnelheid van 144 hertz. Dit betekent dat de monitor 144 beelden per seconde kan weergeven. Hoe hoger dit hertz getal, hoe vloeiender de weergave.

De term “monitor” wordt meestal gebruikt voor een computerscherm, maar kan ook betrekking hebben op het beeldscherm van een televisie.

144 Hz Monitor-1

Gevorderde gamers kunnen genieten van 144 Hz monitoren omdat ze sneller kunnen reageren dan hun tegenstander.
(Image source: unsplash.com/ Max Andrey).

De 144 Hz monitor is het beste voor gamers, omdat de hogere verversingssnelheid een snellere reactie op sommige situaties in het spel mogelijk maakt. Met andere woorden, je kunt eerder dan je tegenstander een beeld krijgen en dus sneller reageren. Een ander voordeel van dit product is het mooie effect dat het meer beelden per seconde produceert bij het bekijken van video’s of films.

Waar kan ik 144 Hz monitoren vinden?

144 Hz monitoren zijn te vinden bij bijna elke elektronicawinkel in Duitsland. Of het nu gaat om elektronicawinkels, online winkeliers of de fabrikanten zelf, het maakt geen wezenlijk verschil. De keuze is dus vrij groot. Hier hebben we de meest voorkomende opties voor je op een rijtje gezet.
Fabrikanten elektronicamarkten e-shops
BenQ Saturn Amazon
Samsung Conrad Ebay
Asus Mediamarkt OTTO
Acer Euronics Idealo

Welke alternatieven zijn er voor de 144 Hz monitor?

Een standaard model monitor wordt gewoonlijk omschreven als een beeldsnelheid van 50 – 60 Hz. Daarom zijn de 144 Hz monitoren meer voor gamers.

Er zijn ook 50/60 Hz, 120 Hz en 240 Hz monitoren. Maar een lager hertz getal betekent niet dat de monitor goedkoper is of van slechte kwaliteit. Alleen de beeldfrequentie is anders.

Afhankelijk van de grafische kaart van je computer moet je ook de beeldsnelheid kiezen. Het heeft geen zin als je PC een zwakke grafische kaart heeft en je een 260 Hz monitor koopt: De frequentie wordt dan niet correct weergegeven.

Besluit: Welke soorten 144 Hz monitoren zijn er en welke is geschikt voor jou

Hoewel sommige mensen het niet zo belangrijk vinden, moet je opmerken dat er twee verschillende soorten monitoren of panelen zijn

 • TN
 • IPS

Dit onderscheid is heel belangrijk omdat het te maken heeft met verschillende aspecten zoals kleur en contrast. In het volgende deel maken we je keuze gemakkelijker door de voordelen en nadelen van TN en IPS monitoren te beschrijven.

Wat zijn de kenmerken van een 144 Hz monitor met een TN paneel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

TN staat voor Twisted Nematic en zijn LCD schermen waarvan de vloeibare kristallen staafvormig zijn. De werking van dit beeldscherm hangt samen met de polarisatie van de vloeibare kristallen en het meervoudige vlak van het paneel. De spanning brengt de kristallen in beweging en daardoor ontstaat de verlichting. Als er geen spanning is en de verschillende vlakken allemaal recht zijn, wordt er geen licht geproduceerd. TN panelen zijn de goedkoopste op de markt omdat de productiekosten laag zijn.

Ze hebben een snelle reactietijd en zijn compatibel met alle speltechnologieën. Het probleem met TN’s is eerder de kwaliteit van de kleuren en het contrast, en de afhankelijkheid van de kijkhoek. In de volgende tabel verduidelijk ik de voor- en nadelen:

Voordelen
 • Goedkoper
 • Snelle responstijd
Nadelen
 • Slechter contrast
 • Slechtere kleuren

Dit type 144 Hz monitor is geschikt voor jonge kopers die niet zoveel geld kunnen uitgeven en vooral voor gamers, vanwege de goede responstijd.

Wat zijn de kenmerken van een 144 Hz monitor met IPS paneel en wat zijn de voor- en nadelen?

IPS staat voor In Plane Switching

en het is ook een LCD scherm. Maar hier blijven de vloeibare kristallen altijd in dezelfde positie en evenwijdig aan het paneel.

144 Hz Monitor-2

Geniet van films in 4K met een 144 Hz scherm. De prachtige kleuren die een IPS paneel mogelijk maakt zijn ook een voordeel voor je.
(Image source: unsplash.com/Jan Böttinger).

Deze technologie is anders dan TS voor de betere kleur en contrast. Zo is het zwart op IPS donkerder dan op TS (op TS lijkt het een donkergrijze kleur). Heel belangrijk is ook de bijna kijkhoek-onafhankelijkheid. Maar in-plane switching monitoren zijn duurder en hebben een tragere responstijd. Bovendien vraagt deze technologie meer vermogen dan een TS.

Voordelen
 • betere kleuren
 • beter contrast
 • kijkhoekonafhankelijkheid
Nadelen
 • trager
 • duurder
 • meer stroomverbruik

IPS zijn vooral goed voor mensen die zich bezighouden met beeld- en videobewerking en voor mensen die waarde hechten aan kleurkwaliteit. Eigenlijk zijn sommige IPS tegenwoordig zeer geavanceerd en daarom goed voor elk gebruik.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om 144 Hz monitoren te vergelijken en te evalueren

Resolutie

De resolutie is het aantal pixels van de monitor. Hoe hoger dit getal, hoe helderder de beeldkwaliteit, omdat er meer ruimte is om voorwerpen weer te geven. De veel voorkomende soorten resoluties waar we altijd over horen zijn er drie

 • Full HD : 920 x 1080 pixels
 • WQHD (Wide Quad High Definition): 2560 x 1440 pixels
 • Ultra-HD (4K): 3840 x 2160 pixels

Vergeet je grafische kaart niet! Het moet de resolutie van de monitor ondersteunen.

G-Sync of FreeSync

Het gaat hier om de synchronisatie tussen grafische kaart en monitor. Dus als je grafische kaart 144 beelden per seconde levert, moet de monitor ook 144 beelden weergeven. G-Sync is de technologie van Nvidia en is duurder omdat de licentie niet gratis is, maar je monitor wordt wel door Nvidia getest. FreeSync is AMD’s versie en gebruikt Adaptive Sync, terwijl G-Sync een extra module gebruikt.

Schermgrootte

Schermgrootte is ook een belangrijk aankoopcriterium omdat het de prijs sterk kan beïnvloeden (hoe groter hoe duurder). Ook zijn grotere monitoren meestal gebouwd met betere prestaties dan de kleinere.

144 Hz Monitor-3

Als je het urenlang gebruikt, moet je om de 20 minuten een korte pauze nemen. Ook moet de helderheid van je kamer niet zo laag zijn.
(Image source: unsplash.com/Austin Distel).

De grootte van een beeldscherm wordt gemeten in inches en wordt ook wel beeldschermdiagonaal genoemd. We hebben hieronder de meest gekozen schermformaten op een rijtje gezet.

inches centimeters
22 55,88
27 68,58
32 81,28
35 88,90

Om dit te doen is het handig om te kijken welke beeldverhouding je gewenste monitor heeft. Beeldverhouding is de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het scherm. Tegenwoordig is de meest gebruikelijke beeldverhouding 16:9.

Reactietijd

Reactietijd is de tijd die een pixel van een vloeibaar kristal nodig heeft om van toestand te veranderen. Deze tijd wordt berekend in milliseconden. Zoals hierboven al gezegd, hangt de responstijd af van verschillende factoren, zoals het type paneel. In de regel hebben 144 Hz monitoren een zeer goede responstijd van 1ms, volgens de fabrikant.

Aansluitingen

De aansluitingen moeten overwogen worden voor je koopt als je vooral geïnteresseerd bent in een kabelaansluiting.

De meest voorkomende aansluitingen zijn HDMI, DisplayPort, DVI/VGA en USB
 • HDMI heet High Definition Multimedia Interface en zendt het geluid en beeld (ook hoge resolutie) door. Handig om een PC op een TV of monitor aan te sluiten.
 • DisplayPort heeft dezelfde functie als HDMI maar is vergunningsvrij.
 • DVI en VGA betekenen respectievelijk Digital Visual Interface en Video Graphics Array. DVI aansluitingen zijn meestal wit en worden gebruikt om de monitor en grafische kaart aan te sluiten. VGA heeft dezelfde functie, maar is een standaard voor analoge beeldoverdracht. Deze verbinding is oud en niet meer gewild.
 • DeUSB poort is belangrijk voor het aansluiten van verschillende apparaten, zoals muis en toetsenbord of USB stick.

Interessante feiten over 144 Hz monitoren

Hoe sluit je een 144 Hz monitor correct aan?

Om een 144 Hz monitor op je PC aan te sluiten, kun je de twee het beste met elkaar verbinden via een DisplayPort of HDMI verbinding. Dan moet je deze punten volgen

 1. Verbind de netkabel met het stopcontact en de videokabel met de PC;
 2. Zet beide apparaten aan en kies met de rechter muisknop “Graphics options”;
 3. Klik dan op “Screen resolution” en ga verder met “Detect”
 4. Wanneer het symbool met twee schermen verschijnt, moet je “identify” kiezen.

Deze punten zijn nogal algemeen. Afhankelijk van het model of de fabrikant en je computer, kan deze procedure verschillen.

Wat is de beste manier om mijn 144Hz monitor in te stellen?

De plaatsing van de monitor is heel belangrijk, zowel voor je comfort als voor je gezondheid. Natuurlijk is er ook een optimale stand om de monitor het beste te laten geven.

Het beeldscherm moet ongeveer 15-20° onder de gezichtslijn geplaatst worden en minstens een meter van het raam verwijderd zijn (door het contrast en de helderheid kan de beeldkwaliteit achteruit gaan). Het is belangrijk dat je hoofd en lichaam recht blijven en dat je voeten bij voorkeur op de grond staan.

Afhankelijk van de schermgrootte moet je een bepaalde afstand houden. Bijvoorbeeld, voor een 22-inch scherm is de afstand ongeveer 90 cm, en voor een 32-inch scherm ongeveer 160 cm.

Hoe kan ik de 144 Hz monitor goed schoonmaken?

Om je 144 Hz monitor goed schoon te maken, moet je hem eerst uitzetten (bij voorkeur de kabels loskoppelen) en dan ongeveer 30 minuten wachten. Zo kun je mogelijke kortsluiting voorkomen, ook al gebeurt het zelden. Daarna kun je het beste het scherm schoonmaken met een vochtige microvezeldoek, zonder te bedrukken. We raden aan niet te veel water te gebruiken (zodat er nergens water in kan lopen) en helemaal geen glasreiniger of afwasmiddel.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.chip.de/video/So-geht-es-Monitor-kalibrieren-Video_32866419.html [2] https://www.redbull.com/at-de/5-interessante-fakten-%C3%BCber-moderne-monitore [3] Beeldbron: Popov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies