Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

35Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Je wilt unieke foto’s maken van unieke momenten, liefst vanuit elke denkbare hoek? Wil je geen enkel moment missen en wil je onvergetelijke panorama’s voor de eeuwigheid bewaren in ultra-HD kwaliteit met hoge resolutie? Dan is een 360 graden camera precies wat je nodig hebt.

Of je nu een prachtige panoramische foto van je volgende vakantie wilt maken of een all-round opname van je tuin, de 360 graden camera belooft een fenomenale visuele ervaring voor iedereen. Zonder pannen gaat het met één klik.
Belangrijk om te weten

  • 360-graden camera’s zijn het meest geschikt voor buiten-, binnen- en soms ook onderwateractiviteiten om onvervormde panoramische opnamen te maken.
  • De belangrijkste aankoopcriteria zijn een uitstekende geluids- en beeldkwaliteit, gemakkelijke bediening, voldoende geheugen en een lange levensduur van de batterij.
  • De soorten 360 graden camera’s zijn o.a.: Clip-on camera’s voor smartphones, actiecamera’s, panoramacamera’s, bewakingscamera’s en camera’s voor voertuigen.

Beste 360 graden camera: Onze selectie

Omdat het moeilijk kan zijn het juiste product te kiezen uit de overvloedige selectie 360 graden camera’s, zijn hier een paar van de meest populaire camera’s. Deze favorieten voldoen aan de belangrijkste koopcriteria en dienen dus als overzicht.

Ricoh 360 Graden Camera_Bkp

De innovatieve dual lens exposure functie zorgt voor optimaal beeldresultaat in uitdagende situaties. In situaties met extreme verschillen in contrast, zoals het fotograferen van buitenaf in een heldere omgeving terwijl u binnen staat, regelt deze vooraf ingestelde modus onafhankelijk de AE en AWB voor de camera aan de voor- en achterzijde. Deze functie is uitermate geschikt voor het fotograferen van auto’s en diverse andere situaties.

Vuze 360 Graden Camera_Bkp

Gebruikmakend van de nieuwste technologie zal de VUZE 360-graden camera snel een onmisbaar hulpmiddel worden in uw creatieve arsenaal, of u nu een doorgewinterde professional of een enthousiaste beginner bent. De indrukwekkende beeldkwaliteit en de gebruiksvriendelijke bedieningselementen zullen u helpen bij het creëren van adembenemende panorama’s, geanimeerde graphics, of zelfs interactieve virtual reality-ervaringen.

Koop- en beoordelingscriteria voor 360 graden camera’s

De belangrijkste koopcriteria worden hier opgesomd, zodat je weet waar je bij de aankoop op moet letten. Ze zijn bedoeld om je te helpen bij het kiezen en vergelijken van de afzonderlijke producten. De criteria omvatten:

Deze criteria kunnen een belangrijk verschil maken in de vraag of je uiteindelijk tevreden zult zijn met je 360 graden camera of niet. Daarom is het zeer aan te bevelen dat je de koopcriteria goed bekijkt.

Beeld- en geluidskwaliteit

Bij de aanschaf van een camera moet je altijd letten op de beeld- en geluidskwaliteit. Het “wow-effect” van een 360-graden panorama treedt alleen op als de resolutie goed is. Daarom is een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit een topprioriteit. De meeste fabrikanten beloven dit door hun producten uit te rusten met Ultra HD en 4K resoluties. (1)

Natuurlijk is het ook belangrijk dat voor de video’s een perfecte geluidskwaliteit bereikt wordt. Daarom zijn de 360 graden camera’s uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van geluidsopname (deels diverse ingebouwde microfoons).

Bediening

360 graden camera’s zijn geschikt voor jong en oud. Hoewel de technologie zeer complex is, is de bediening ervan kinderspel. In de meeste gevallen kunnen de functies bediend worden met een aanraakscherm en soms ook met spraakbesturing. Je hoeft dus geen professioneel fotograaf te zijn om 360-graden camera’s te bedienen. (1, 8)

Geheugen

Omdat je op vakantie, tijdens het sporten of gewoon in het dagelijks leven zo veel mogelijk foto’s wilt maken, is het absoluut belangrijk dat een 360 camera zo veel mogelijk geheugen heeft.

Daarom is het niet alleen mogelijk het interne geheugen te gebruiken, je kunt er ook een externe geheugenkaart in doen om zoveel opnamen te maken als je wilt. (1)

Batterij

Om de camera niet voortdurend te hoeven opladen, is het een groot voordeel als de batterij een zo lang mogelijke gebruiksduur heeft.

Het is ook een goed idee als de oplaadtijd niet te lang duurt. (8)

Grootte en gewicht

Een handige, lichte en vooral plaatsbesparende 360-graden camera kan het verschil maken tussen tevreden en ontevreden zijn.

Omdat je veel van de camera’s op een helm kunt bevestigen, is het absoluut noodzakelijk dat ze zo licht mogelijk zijn.

Zo vormen ze geen beperking voor je tijdens het sporten of andere activiteiten.

Veelgestelde vragen over 360-graden camera’s in detail beantwoord

Om alle verwarring uit de weg te ruimen, worden hier de belangrijkste vragen over 360 camera’s beantwoord.

Tegelijk krijg je een overzicht van de belangrijkste functies van de technologie.

Hoe werkt een 360-graden camera?

In de meeste gevallen is een 360-graden camera uitgerust met twee lenzen, waarbij elke lens een 180-graden beeld maakt.

De twee beelden worden automatisch aan elkaar geplakt om een complete totaalfoto te maken. In plaats van de camera te pannen, kun je met deze techniek een panoramische foto maken met slechts één klik. Dit betekent dat er geen wazig of vervormd beeld is. (2)

Welke soorten 360-graden camera’s zijner?

Er zijn in het algemeen drie verschillende soorten 360 graden camera’s. De actiecamera’s, de clip-on camera’s voor je smartphone en de panorama camera’s. (2)

360 Grad Kamera

Behalve de traditionele 360 graden camera’s zijn er ook versies die speciaal ontworpen zijn om onder water opnamen te maken. Deze zijn vooral geschikt voor duikers, maar kunnen heel goed ook gebruikt worden voor activiteiten op het land en dagelijkse bezigheden. (Image source: unsplash / Jakob Owens)

Je kunt de actiecamera’s meenemen op snowboard- of fietstochten, bijvoorbeeld. De clip-on camera’s maken van je smartphone een 360-graden camera en de panorama camera’s zijn expliciet gemaakt voor panorama’s. (8)

Er zijn ook 360-graden bewakingscamera’s om een heel gebied in de gaten te houden. En er worden ook 360-graden camera’s ontwikkeld voor auto’s, om beter te kunnen parkeren en als bescherming tegen inbraak.

Hoe werkt Area View?

Area View maakt gebruik van 360-graden technologie en wordt in en op de auto geïnstalleerd. Het biedt je, de bestuurder, een zicht rondom dat je de omgeving voor, achter en naast het voertuig laat zien. (3)

Dit kan schade voorkomen die kan ontstaan bij het rijden of parkeren. Alles wat door de camera wordt vastgelegd kan op elk moment op een monitor in het voertuig worden getoond. (9)

Conclusie

De nieuwe baanbrekende 360 graden technologie opent vele mogelijkheden voor professionele, alledaagse en vrijetijdsactiviteiten.

De verscheidenheid aan beschikbare 360-graden camera’s en hun functies betekent dat er geen deuren gesloten blijven voor zowel amateur- als beroepsfotografen. Bij de aanschaf van een camera is het belangrijk dat je een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit hebt, een gemakkelijke bediening, een groot gegevensgeheugen en een lange levensduur van de batterij.

Bovendien zijn een laag gewicht en geringe afmetingen gunstig voor gebruik bij sport en vrije tijd. 360 technologie kan ook schitteren als het gaat om beveiliging, thuis of in de auto. Nieuwe soorten bewakingssystemen zijn al grotendeels uitgerust met 360-graden camera’s. In de auto helpt een 360-graden camera om de omgeving voortdurend te scannen en kan zo profylactisch beschermen tegen inbraak en ongelukken.

Beeldbron: unsplash / Robin Noguier

Referenties (9)

1. Computerbild.de: Die besten 360 Grad Kameras
Bron

2. Stern.de: 8 unterschiedliche 360-Grad-Kameras im Vergleich
Bron

3. Volkswagen-newsroom.com: Umgebungsansicht (Area View)
Bron

4. Pixolum.com: Beste 360 Grad Kamera 2021
Bron

5. Vergleich.org: 360 Grad Kamera Vergleich 2021
Bron

6. Testberichte.de: 360-​Grad-​Kame­ras: Tests & Test­sie­ger
Bron

7. Techstage.de: 360-Grad-Kamera
Bron

8. Welt.de: 360 Grad Kamera Test & Vergleich
Bron

9. Seat.de: Top View Camera
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Die besten 360 Grad Kameras
Computerbild.de: Die besten 360 Grad Kameras
Ga naar bron
8 unterschiedliche 360-Grad-Kameras im Vergleich
Stern.de: 8 unterschiedliche 360-Grad-Kameras im Vergleich
Ga naar bron
Umgebungsansicht (Area View)
Volkswagen-newsroom.com: Umgebungsansicht (Area View)
Ga naar bron
Beste 360 Grad Kamera 2021
Pixolum.com: Beste 360 Grad Kamera 2021
Ga naar bron
360 Grad Kamera Vergleich 2021
Vergleich.org: 360 Grad Kamera Vergleich 2021
Ga naar bron
360-​Grad-​Kame­ras: Tests & Test­sie­ger
Testberichte.de: 360-​Grad-​Kame­ras: Tests & Test­sie­ger
Ga naar bron
360-Grad-Kamera
Techstage.de: 360-Grad-Kamera
Ga naar bron
360 Grad Kamera Test & Vergleich
Welt.de: 360 Grad Kamera Test & Vergleich
Ga naar bron
Top View Camera
Seat.de: Top View Camera
Ga naar bron
Recensies