Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

De laatste jaren zijn de 3D printers bekender geworden, en ze kunnen gebruikt worden in de geneeskunde, de tandheelkunde, in het onderwijs, in de industrie, naast vele andere gebieden.

In dit artikel vind je de informatie die je nodig hebt om de 3D printer aan te schaffen. Bovendien zul je de waarden kennen, waar je kunt kopen, hoe je kunt kiezen, naast andere belangrijke gegevens. En alles wordt op een eenvoudige manier uitgelegd, zodat je je snel vertrouwd voelt met het onderwerp.
Belangrijk om te weten

 • Een van de voordelen van het bezit van een 3D printer is dat hij heel veelzijdig is, zodat je er verschillende voorwerpen mee kunt afdrukken met een veelheid aan materialen.
 • Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben is of ze een geïmporteerde of een binnenlandse 3D printer moeten kopen, en we zullen het in deze gids in detail uitleggen.
 • Voor wie een 3D printer zoekt, is het belangrijk te weten wat de belangrijkste kenmerken zijn om op te letten. We hebben de volgende factoren opgesomd die we belangrijk vinden: druktafel, drukgebied, 3D drukkit, software, materialen, of het open of gesloten is, technische ondersteuning en temperatuur van de spuitmondjes.

Beste 3D printers: Onze selectie

Comgrow 3D Printer

De geavanceerde extrusietechnologie vermindert het risico op verstopping en slechte verplaatsing. Bovendien zorgt de V-vorm met POM-wielen voor een geruisloze, soepele en constante beweging tijdens het printen. Bij Comgrow nemen we kwaliteit zeer serieus: we testen de belangrijkste componenten gedurende 24 uur vóór de levering en bieden real-time technische ondersteuning om u de best mogelijke ervaring te garanderen.

Ankermake 3D Printer

Ontdek de ongekende snelheid en precisie van de AnkerMake M5 3D-printer, waarmee u maar liefst 70% sneller kunt printen dankzij de revolutionaire PowerBoost-technologie. Een krachtige stappenmotor, dubbele aandrijfriemen en een geoptimaliseerd algoritme werken harmonieus samen om printsnelheden tot 5x sneller (vergeleken met standaard 50 mm/s) te realiseren, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Sovol 3D Printer

Eén van de unieke kenmerken van de Sovol SV06 is de planetaire dual gear direct drive, een door Sovol zelf ontwikkelde all metal direct drive extruder, die zorgt voor een hogere aandrijfverhouding en lichtere motor in combinatie met een grote externe knop voor gemakkelijk voeren. Deze uitstekende extrusie wordt verder ondersteund door de all metal hotend, die u de mogelijkheid biedt om tot 300 graden te printen zonder gedoe met het vervangen van PTFE of het flashen van firmware.

3Dandprint 3D Printer

Ontdek de wereld van 3D-printen met de 3Dandprint open source 3D-printer. Dit instapmodel is ideaal voor liefhebbers van het ontwerpen van figuren of onderdelen en is na een eenvoudige installatie klaar voor gebruik. Print de mooiste PLA 3D-modellen in uw favoriete kleur met de enkele extruder 3D-printer die uw creativiteit tot leven brengt. Maakt u zich geen zorgen, zelfs als u nog nooit een 3D-printer hebt gehad. De Easythreed Model X1 3D-printer is speciaal ontworpen voor beginners en is zeer eenvoudig in te stellen en te bedienen.

Koopgids

3D printers passen bij elk bedrijf. Ze printen van protheses tot decoratieve voorwerpen, en daarom groeit de vraag naar dit product.

Als je meer over dit type printer wilt weten, ga dan met ons verder in deze Gids, we brengen alle informatie die je nodig hebt om de jouwe veilig te kopen.

Menina segurando objeto saindo de impressora 3D.

De 3D printer is een nuttige uitrusting voor vele zakelijke fronten. (Bron: luchschen / 123RF)

Wat is een 3D printer?

Je kunt verschillende redenen hebben om een 3D printer te willen kopen, van familiegebruik, om speelgoed te bouwen, of om kapotte onderdelen van apparatuur te vervangen en zelfs voor professioneel gebruik.

Prototyping is een voorbeeld van professioneel gebruik. En als je om deze reden een 3D printer nodig hebt, weet je al dat het heel moeilijk is om van een ander bedrijf afhankelijk te zijn om dit voor je te doen, want tot het werkstuk is zoals je wilt kan het lang duren en veel kosten.

De 3D printers maken deel uit van een revolutie die zich de laatste jaren voltrekt, en het is erg belangrijk dat je je bewust bent van deze nieuwigheid, om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt, want dit soort kennis zal steeds meer gevraagd worden op verschillende gebieden.

Wat zijn de voor- en nadelen van de 3D printer?

De voordelen zijn talrijk, maar de vrijheid om verschillende producten in een enkele machine te maken is er een van. Je kunt zelfs je onderdelen op maat maken. Om nog maar te zwijgen van de economie. Je zult zelfs in het begin veel moeten investeren, maar uiteindelijk is het op de lange duur een voordelige oplossing.

Een van de grootste nadelen van 3D printers is hun prijs, want ze zijn nog steeds duur, en ontoegankelijk voor het grootste deel van de bevolking. Desondanks gaat de evolutie van de technologie zo snel dat het heel waarschijnlijk is dat ze binnen korte tijd betaalbaarder zullen zijn.

Een ander nadeel van 3D printers is bovendien dat het complexe producten zijn die enige tijd vergen om al hun mechanismen te doorgronden.

Daarom moet je veel geduld hebben, want veel prints zullen misgaan tot je de apparatuur begrijpt.

Een ander nadeel van deze apparatuur is dat ze onveiligheid veroorzaken, vooral als ze geopend worden, want ze hebben hoge temperaturen, die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken.

Je moet voorzichtig zijn, want sommige materialen kunnen giftige stoffen in de lucht uitstoten, die kankergevaar en andere ziekten kunnen veroorzaken. Tenslotte zorgt hun vertraging er ook voor dat mensen hun belangstelling verliezen, want het is nodig veel geduld te hebben tot een afdruk klaar is.

Voordelen
 • Kan verschillende soorten onderdelen afdrukken
 • Ideaal voor prototyping
 • Het is mogelijk onderdelen aan te passen
 • Genereert zuinigheid
 • Goed om kennis op te doen
Nadelen
 • Prijs
 • Complexiteit
 • Beveiliging
 • Vertraging

3D printer nationaal of geïmporteerd?

Een van de twijfels van mensen bij het zoeken naar 3D printers, is of ze moeten kiezen voor nationale of geïmporteerde modellen.

Vanuit kwaliteitsoogpunt is er niet veel verschil tussen het kopen van nationale of geïmporteerde producten, want de Braziliaanse industrie heeft zich op dit gebied steeds meer ontwikkeld, en er zijn al apparaten die evenveel eigenschappen hebben als die welke in het buitenland worden gemaakt.

Men moet bedenken dat het niet zo is dat een product beter is omdat het in het buitenland wordt gemaakt, want de Braziliaanse fabrikanten hebben ook goede producten en bovendien bestaan er overal ter wereld slechte 3D printers.

Imagem mostra uma impressora 3D em funcionamento.

Het aanschaffen van een nationale 3D printer blijkt uiteindelijk goedkoper te zijn. (Bron: Ippicture / Pixabay)

Een van de factoren die een nationale printer van een geïmporteerde onderscheiden is de prijs, want die welke in het buitenland gemaakt worden zijn veel duurder dan die welke hier gemaakt worden.

Dit komt vooral door belastingen, vergoedingen, invoerkosten, enz. Bovendien is een van de dingen die uiteindelijk voordelig uitvallen voor de nationale 3D printers, dat je de nationale industrie helpt.

Je kunt nog steeds heel gemakkelijk en snel rekenen op technische hulp en vervanging van onderdelen.

Nationale Geïmporteerd
Kosteno Lagere prijs Hoge prijs door belastingen
Hulp Gemak van nationale technische hulp. Zal sneller onderdelen kunnen vervangen Vervanging van onderdelen kan tijd kosten
Andere kenmerken Help de nationale industrie Kwaliteit vergelijkbaar met nationaal

Wat voor materialen gebruikt een 3D printer?

Een 3D printer waarmee je op een grotere hoeveelheid materialen kunt afdrukken biedt meer flexibiliteit en zorgt ervoor dat je werk creatiever is. Enkele materialen die door 3D printers gebruikt kunnen worden zijn de volgende

 • PLA – Polymelkzuur: Biologisch afbreekbaar thermoplastisch materiaal is zeer stijf en resistent, en geeft natuurgetrouwheid aan details en een mooie afwerking.
 • ABS – Acrylonitril butadieen styreen: thermoplast, afgeleid van aardolie, is stijf, slagvast en minder getrouw aan details dan PLA.
 • PETG – Ethyleenglycol polyethyleentereftalaat: thermoplast uit aardolie, het is doorzichtig, maakt resistente delen en is uitstekend geschikt voor het reproduceren van details.
 • Nylon: Het is een soepel, bestendig materiaal en geeft het product een gladde afwerking

Behalve deze zijn er nog veel andere materialen die door een 3D printer gebruikt kunnen worden.

Hoe meer mogelijkheden je 3D printer biedt voor het gebruik van verschillende grondstoffen, hoe veelzijdiger hij je werk zal maken.

Aankoopcriteria: Factoren om 3D printer modellen

Om helemaal tevreden te zijn met je aankoop, zijn er bepaalde kenmerken die je moet nagaan als je een 3D printer zoekt. We willen je helpen ze te evalueren. Overweeg de volgende factoren:

 • Tabel afdrukken
 • Afdrukgebied
 • 3D-drukset
 • Software
 • Open of gesloten
 • Technische Ondersteuning
 • Spuitmondtemperatuur

Hieronder beschrijven we deze kenmerken in detail, zodat je met meer vertrouwen je 3D printer kunt kiezen.

Printtafel

Een van de meest voorkomende twijfels van wie een 3D printer gaat kopen gaat over haar tafel, en of die verwarmd moet zijn of niet.

De tafel is de ondergrond waarop je voorwerp geprint wordt, en als hij niet verwarmd is kunnen materialen zoals ABS bijvoorbeeld grote moeite hebben eraan te kleven, en daardoor kan je hele print verloren gaan.

Of je al dan niet een verwarmde basis moet gebruiken, hangt veel af van de filamenten die je gaat gebruiken, want als je alleen PLA in je prints gebruikt, wordt dat niet verwarmd.

Om niet aan één materiaal vast te zitten, en meer creatieve vrijheid te hebben met je 3D printer, analyseer je goed de mogelijkheid om een uitrusting met een verwarmde tafel aan te schaffen.

Het is belangrijk dat deze basis tussen 100° en 115°C bereikt, en dat de temperatuur vrij gelijkmatig verdeeld is.

Dois engenheiros aguardando sorrindo por um projeto sendo impresso na impressora 3D.

De 3D printer kan in verschillende bedrijfstakken gebruikt worden. (Bron: Dmitriy Shironosov / 123RF)

Afdrukgebied

Het afdrukgebied heeft te maken met de grootte van de 3D afdrukken die je apparatuur zal kunnen maken, want hoe groter het is, hoe groter de geproduceerde onderdelen.

Koop je een 3D printer met een klein afdrukgebied, en wil je grote onderdelen maken, dan moet je elk voorwerp in verschillende afzonderlijke delen maken en lasnaden maken om ze tot één afdruk samen te voegen, wat uiteindelijk tijd kost.

Al een printer met een groter afdrukgebied kan je ertoe brengen je grote onderdelen in één keer te maken. Overweeg in dit geval of je dit extra oppervlak echt nodig hebt, want het zal tot hogere materiaalkosten leiden.

Afdrukken kunnen in volume variëren van 110 millimeter tot 500 millimeter of meer. De standaardmaat is meestal 200 millimeter in alle richtingen.

3D printing kit

Iets anders dat mensen uiteindelijk opvalt bij het zoeken naar 3D printers is dat veel ervan meestal geassembleerd geleverd worden, terwijl andere vereisen dat de koper de printer zelf in elkaar zet.

Een bouwpakket kopen om de 3D printer zelf in elkaar te zetten is alleen aan te bevelen voor wie met technische hulp voor dit soort apparatuur wil werken, want het kan riskant zijn om te kopen en dan werkt hij niet zoals je verwachtte.

De in elkaar gezette printer is iets duurder, maar dit betekent een kleinere kans op problemen, wat al compenseert voor het iets meer betalen. Nog meer als je nog nooit in je leven met een 3D printer in aanraking kwam, is het niet de moeite waard het risico te lopen dat je eerste ervaring met deze apparatuur traumatisch is.

Wie meer betrouwbaarheid in apparatuur wil, kan het beste iets meer investeren in een 3D printer die al in elkaar gezet is, want vaak kan goedkoop duurkoop uitpakken.

Software

3D printers werken niet zonder software, want die bepaalt alle stappen die de machine moet volgen om het voorwerp af te drukken.

Elke printer heeft een soort programma dat ervoor aanbevolen wordt, dus let goed op dit detail, vooral als je er de delen mee zult kunnen maken die je wilt.

Het is belangrijk dat je voor je je printer koopt nagaat wat deze software is, of hij gemakkelijk te gebruiken is, en wat tijd uittrekt om het te leren gebruiken. Elke configuratie die je verkeerd gebruikt in je 3D printer kan verloren werk betekenen.

Open of gesloten

Een van de eigenschappen die de 3D printer kan hebben, is dat hij open of gesloten kan zijn. Open betekent dat de hele structuur, en het onderdeel zelf, in contact kunnen komen met de lucht. In de gesloten versie gebeurt dit niet.

Er zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een open of gesloten 3D printer kiest, zoals bijvoorbeeld de veiligheid. Deze apparaten kunnen ernstige brandwonden veroorzaken als ze in werking zijn.

Een open printer is dus niet de beste optie voor wie thuis kinderen heeft of voor mensen die in een openbare ruimte werken.

Sommige filamenten die in 3D printers gebruikt worden vereisen enige ventilatie, terwijl andere niet met lucht in contact mogen komen, dus evalueer deze eigenschappen goed voor je je apparatuur koopt.

Een voorbeeld van filamenten die niet veel contact met de lucht mogen hebben is het ABS, want dat kan storend aflopen omdat de temperatuur ervan kan dalen en de afdruk van de basis kan afbladderen.

Een andere factor die de gesloten printers voordeliger maakt is het geluid, want de open produceren veel meer lawaai, omdat ze geen geluidswal hebben.

Technische ondersteuning

Dit is een item dat weinig mensen in acht nemen voor ze een 3D printer kopen, maar het is heel belangrijk, want na de levering is dat je realiseert of het bedrijf zich echt inzet voor het welzijn van de klanten.

Als het immers een apparaat is dat je op professioneel niveau gebruikt, kan dat verloren werkdagen betekenen.

Om dit vóór je aankoop na te gaan, kun je op sites als Reclame Aqui nagaan of het bedrijf een goede reputatie heeft bij andere klanten, of dat ze zich na de levering van het product “in de steek gelaten” voelen door het bedrijf.

Wil je een efficiëntere technische ondersteuning, dan is een nationale 3D printer misschien voordeliger voor je, want behalve dat je je eigen taal spreekt, zijn alle reserve-onderdelen die je nodig hebt in je eigen land te vinden.

Temperatuur van het mondstuk

Het mondstuk van sommige printers reikt maar tot 250°C, en bepaalde soorten filamenten vereisen hogere temperaturen dan dat. Dit is het geval voor Nylon, waarvoor het mondstuk meestal 270°C moet bereiken.

Dit bepaalt dus welk filamentmateriaal je kunt gebruiken, want het kan zijn dat je bepaalde materialen niet kunt gebruiken met de temperatuur van het mondstuk van je 3D printer.

Tegenwoordig zijn er gemakkelijker 3D printers te vinden met een mondstuktemperatuur die tot 300°C reikt, het is de moeite waard om te zoeken als je met Nylon wilt printen.

(Featured Image Source: kaboompics / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies