Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een TV die niet je hele woonkamer in beslag neemt? Maar je wilt toch films kijken en spelletjes spelen in hoge resolutie? Dan is een 40 inch TV precies de juiste oplossing voor jou.

Als je op zoek bent naar een middelgrote TV, kan dat al snel een overweldigende taak worden. In onze grote 40-inch TV test 2023, laten we je zien waar je zeker rekening mee moet houden als je een TV koopt. We beantwoorden ook vragen die je jezelf moet stellen voor je een TV koopt.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot grotere TV’s passen 40-inch TV’s in zowat elke huiskamer. Ze kunnen variabel gebruikt worden om films te kijken, videospelletjes te spelen of te surfen op het internet.
 • Er is een algemeen onderscheid tussen 3D, LCD en LED TV’s. 4K TV’s bieden de hoogste schermresolutie.
 • Je hoeft niet veel geld uit te geven om je een 40 inch TV te kunnen veroorloven. Veel basismodellen zijn verkrijgbaar voor maar €180.

Beste 40 inch TV: Onze selectie

Frühere Empfehlungen

Koop- en beoordelingscriteria voor 40 inch TV’s

Als je een 40 inch TV wilt kopen maar niet zeker weet waar je op moet letten bij de aankoop, overweeg dan de volgende koopcriteria. Samengevat zijn dat:

Als je meer wilt weten over de koopcriteria voor 40 inch TV’s, lees dan de volgende paragrafen. Hier worden de criteria van functies, energieverbruik en beeldkwaliteit meer in detail besproken.

Functies

Voordat je een 40-inch TV koopt, moet je bedenken waar je hem eigenlijk voor wilt gebruiken. Tegenwoordig is een televisie niet meer alleen een televisie, maar veel meer. Wil je je TV gebruiken om op het internet te surfen en bijvoorbeeld series op Netflix te streamen? Dan heb je een TV met Smart TV en Internet functie nodig. Wil je extra informatie over lopende programma’s ontvangen?

Dan heb je een TV met HbbTV functie nodig.

Wees je vóór de aankoop bewust van wat je van een TV verwacht.

Er zijn al toestellen met een webcam, d.w.z. een geïntegreerde camera. Je kunt bijvoorbeeld apps voor videotelefonie gebruiken, zoals Skype.

De meeste TV-toestellen hebben nu een opnamefunctie waarmee je programma’s kunt opnemen en opslaan. Bovendien hebben bijna alle apparaten verschillende aansluitingen, zoals HDMI en USB. Ga voor je een TV koopt na welke en hoeveel aansluitingen je voor je gebruik nodig hebt. Je zult merken dat je de TV optimaal aan je behoeften en wensen kunt aanpassen. Als je weet wat je van een TV wilt en waar je hem voor nodig hebt, kun je ook geld besparen. Op die manier geef je niet veel geld uit aan functies en voorzieningen die je niet nodig hebt.

Energieverbruik

De vraag naar het energieverbruik van een elektronisch apparaat wordt in tijden van klimaatverandering steeds vaker gesteld. Je moet hier voorzichtig zijn, want de grootte van het TV toestel hangt niet noodzakelijk samen met het energieverbruik.

Er zijn verschillen in stroomverbruik van tot 70% voor toestellen van dezelfde grootte. Voor nieuwe toestellen wordt het energieverbruik aangegeven met het EU energielabel. De letters en de kleurenbalk op het etiket maken het gemakkelijk om de energie-efficiëntie van verschillende TV toestellen te vergelijken.

Apparaten met het label A+ of A++ verbruiken de minste elektriciteit. Anderzijds zijn apparaten met een E of F rating echte stroomvreters. Grote toestellen met een beeldschermdiagonaal van 120 centimeter of meer hebben meestal een laag energieverbruik en vallen in de klassen A+ of A++.

ç

Omdat 40-inch TV’s nog niet in de klasse van de grote toestellen vallen, moet je voorzichtig zijn met het stroomverbruik. Er kunnen grote verschillen zijn tussen fabrikanten. LED TV’s verbruiken over het algemeen minder elektriciteit dan LCD toestellen.

Beeldkwaliteit

Als het om de beeldkwaliteit van TV’s gaat, wordt meestal onderscheid gemaakt tussen HD, Full HD en 4K. De scherpste beeldkwaliteit krijg je van toestellen die geschikt zijn voor 4K, met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. De laagste resolutie is de HD resolutie met 1280 x 720 pixels.

In het 40-inch formaat is het verschil tussen HD en Full HD nauwelijks merkbaar.

Met een resolutie van 1920 x 1080 vormen de Full-HD sets een tussenstadium van HD naar 4K. De beeldresolutie van je 40-inch TV hangt af van je gebruiksgedrag en je eisen. Als je de TV alleen af en toe gebruikt om ’s avonds TV te kijken, is HD resolutie prima geschikt.

Filmliefhebbers en veeleisende gebruikers kunnen beter gaan voor het Full HD of 4K alternatief. Bij een formaat van 40 inch is het verschil tussen HD en Full HD meestal nauwelijks merkbaar.

Verschillen in beeldkwaliteit zijn alleen merkbaar vanaf een zitafstand van twee meter. 4K televisies zijn alleen aan te bevelen vanaf een grotere beelddiagonaal.

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 40-inch TV koopt

Voor je een 40-inch TV koopt, zijn er een paar factoren die je moet overwegen. In de volgende paragrafen hebben we een aantal van deze factoren voor je samengevat en gedetailleerd

Welke soorten 40 inch TV’s zijn er?

Als je een 40 inch TV wilt kopen, moet je je informeren over de verschillende soorten TV modellen. In de volgende paragrafen stellen we je de belangrijkste soorten modellen voor:

3D 40 inch

TV De 3D TV is waarschijnlijk de meest vermakelijke manier om TV te kijken. De baanbrekende 3D technologie geeft je de mogelijkheid om je favoriete shows of videospelletjes in drie dimensies te ervaren met behulp van een bril. Beelden komen tot leven; je kunt je onderdompelen in je favoriete films. Er wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve apparaten.

De eerste soort vereist een 3D bril, die meestal groot en zwaar is. Voor passieve toestellen heb je alleen een kleinere polarisatiebril nodig. Bovendien zijn er al passieve 3D televisies die geen bril nodig hebben. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen de kwaliteit van de verschillende 3D sets.

Uitgebreid overleg is nodig voordat je een 3D TV koopt. Een 3D TV is niet voor iedereen geschikt; veel gebruikers klagen over hoofdpijn of branderige ogen na een tijdje. De toestellen zijn nu nog extreem duur in vergelijking met andere soorten TV.

Bovendien zijn er niet veel modellen in het 40-inch formaat; de meeste sets zijn groter.

Voordelen
 • Unieke 3D ervaring
 • Zeer onderhoudend
Nadelen
 • Erg duur in vergelijking met andere toestellen
 • Niet iedere gebruiker verdraagt het 3D beeld
 • Wisselende kwaliteit binnen fabrikanten
 • Brillen zijn vaak duur, alleen die van dezelfde fabrikanten passen
 • Vaak niet verkrijgbaar in het 40 inch formaat

LCD 40 inch TV’s

LCD TV’s zijn, na het uitsterven van de beeldbuis TV’s, de meest populaire toestellen om TV te kijken. De technologie van LCD TV’s, die zijn oorsprong vindt in PC monitoren, maakt ook beeldreeksen met een hoge pixel-snelheid mogelijk. LCD TV’s zijn bijzonder populair vanwege hun robuuste en lichte vormgeving.

Je kunt een LCD TV zonder problemen aan de muur bevestigen. LCD TV’s hebben ook een lange levensduur en zijn minder gevoelig dan bijvoorbeeld plasma TV’s. LCD TV’s zijn niet langer gewoon TV’s. Bijna alle toestellen hebben een WLAN verbinding en zijn daarom ook geschikt als home cinema TV’s.

Je kunt bestanden van je PC streamen of programma’s uit online mediabibliotheken. Als je een LCD TV wilt kopen, hoef je niet veel geld uit te geven. Vergeleken met andere TV’s krijg je een robuuste TV waar je vele jaren geen problemen mee zult hebben.

Maar in vergelijking met andere soorten TV’s moet je concessies doen op het gebied van kleurkwaliteit.

Nadelen
Voordelen
 • Robuuste en lichte constructie
 • Lange levensduur
 • Veel functies
 • Slechtere kleurweergave dan bijvoorbeeld LED TV”s

LED 40 inch TV

Als je elektriciteit wilt besparen bij het TV kijken, koop dan een LED TV. Achtergrondverlichting met LED lampen bespaart tot 40% elektriciteit in vergelijking met LCD TV’s. Toch maken LED TV’s indruk met hun hoge beeldkwaliteit. Zelfs bij vergroting is elke pixel herkenbaar, omdat elke pixel uit een lichtgevende diode bestaat.

Vergeleken met LCD TV’s hebben LED TV’s een betere kleurweergave. Een kleurzweem is ook niet te verwachten bij LED sets. De plaats van het TV toestel is vaak een groot probleem. Niet zo met LED sets: Door de achtergrondverlichting zijn LED TV’s minder gevoelig voor reflecties.

Je kunt je LED TV dus zonder problemen in de buurt van een raam zetten. Een groot nadeel van LED TV’s is dat ze geen zuiver zwart kunnen weergeven. Dit resulteert vaak in ongelijke verlichting. Bovendien is het contrast beperkt.

Voordelen
 • Bespaart elektriciteit door LED technologie
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Geen locatieproblemen door geringe reflecties
Nadelen
 • Kan geen echt zwart produceren
 • Ongelijkmatige verlichting
 • Heeft de neiging contrastproblemen te hebben

Voor wie zijn 40 inch TV’s geschikt?

40-inch TV’s zijn vanwege hun middelgrote afmetingen ideaal voor kamers tot 18 vierkante meter. Dit betekent dat ze zowel in de woonkamer als in de meeste slaapkamers en keukens passen. TV’s van dit formaat kunnen op veel manieren gebruikt worden. Hun afmetingen zijn prima geschikt voor een filmavondje, maar ze kunnen ook gebruikt worden als oogvriendelijke PC monitors. 40-inch TV’s zijn ook ideaal voor videospelletjes en gamen.

40 Zoll Fernseher-1

Met een Smart TV kun je meer doen dan alleen films kijken. Je kunt je thuisnetwerk benaderen en op het Internet surfen met de afstandsbediening. (Image source: Unsplash/ Glenn Carsten-Peters)

Vanwege de veelzijdigheid van 40-inch TV’s is de gebruikersbasis gemengd. Zo’n toestel past perfect in een eenpersoonshuishouden, maar ook in de kinderkamer of in de slaapkamer als tweede TV.

Wat zijn de afmetingen van een 40 inch TV?

40-inch TV’s hebben een beeldschermdiagonaal van 102 centimeter. Afhankelijk van de dikte van het frame zijn ze ongeveer 91 centimeter breed en 53 centimeter hoog in 16:9 beeldverhouding. Eén inch is ongeveer 2,5 centimeter. Een 40 inch TV is daarom, in tegenstelling tot grotere TV’s, uitstekend geschikt voor middelgrote en kleine kamers. Door zijn afmetingen kan een 40 inch TV ook als tweede toestel gebruikt worden in bijvoorbeeld keukens of vakantiehuisjes.

Wat is de resolutie van een 40 inch TV?

De beeldresolutie van een 40-inch TV hangt af van het ontwerp en de mogelijkheden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen HD resolutie, Full HD en 4K (zie “Beeldkwaliteit” hierboven).
Resolutie Aantal pixels
HD (High Definition) 1280 x 720 pixels
Full-HD 1920 x 1080 pixels
4K 4096 x 2160 pixels

Bijna alle 40-inch TV’s bieden nu ten minste HD resolutie, maar de meeste toestellen kunnen Full-HD. In het 40 inch formaat is het aanbod van 4K TV’s beperkt. Wil je Ultra HD resolutie in 4K, dan moet je een grotere TV kopen vanaf 43 inch.

Kun je een 40-inch TV aan de muur bevestigen?

De vraag of je je TV aan de muur kunt bevestigen komt vaak op wegens plaatsgebrek. In de meeste gevallen is dit geen probleem.

40 Zoll Fernseher-2

Bijna alle 40-inch televisies kunnen zonder problemen aan de muur bevestigd worden. Dit bespaart ruimte en laat je kamer er opener uitzien.
(Image source: Pixabay/ André Azambuja)

Naast horizontale plaatsing biedt bijna elk 40-inch model de mogelijkheid om de TV aan de muur te hangen.

Muurbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten vanaf €20.

In de meeste gevallen moet je echter de benodigde montageset apart kopen. Als je zo’n montageset koopt, moet je rekening houden met de afmetingen en het gewicht van het toestel.

Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop je je TV monteert. Het is aan te bevelen dat de onderrand van het scherm zich ongeveer op ooghoogte bevindt als je zit. Als er mensen van verschillende lengte in je huishouden zijn, is het zinvol om een in hoogte verstelbare wandconstructie te kopen.

Hoe ver moet ik van een 40-inch TV af zitten?

De afstand tussen de TV en de gebruiker is van cruciaal belang voor de kijkervaring. Zelfs de beste 4K TV heeft geen zin als je het beeld niet kunt zien.
De optimale zitafstand wordt berekend uit de beeldschermdiagonaal van de TV, de pixelgrootte en de gezichtsscherpte van de gebruiker.

Als je goed kunt zien en je TV een grote pixelresolutie heeft, kun je verder van de TV gaan zitten dan de optimale zitafstand aangeeft.

Het is aan te raden dichter bij 4K TV’s met een hoge resolutie te gaan zitten dan bij andere TV’s.

Dit is de enige manier om de hoge resolutie echt tot zijn recht te laten komen. Voor een 40-inch TV is de optimale zitafstand 2,13 meter; voor 4K toestellen 1,50 meter. Je moet beslist de kijkafstand aanhouden om de beste kijkervaring te krijgen.

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] https://www.fr.de/kultur/lohnt-aufruestung-3d-heimkino-11343802.html [2] https://www.vogels.com/de-de/c/der-ideale-sitzabstand-zum-tv [3] https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/digitale-welt/fernsehen/bildschirmdiagonale-so-finden-sie-die-optimale-tvbildschirmgroesse-6443 Beeldbron: Shironosov/ 123rf.com

Recensies