Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

31Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Met een 4K Blu-ray speler kun je je favoriete films op een nieuwe manier beleven. 4K inhoud wordt zowel visueel als tonaal verbeterd. Beelden zijn nu scherper, contrasten helderder en kleuren levensechter. Dolby Atmos maakt een geluidservaring mogelijk zoals in de bioscoop. Maar welke 4K Blu-ray speler is de juiste voor mijn behoeften? Op welke factoren moet ik letten bij aankoop? Onze grote 4K Blu-ray speler test 2023 beantwoordt deze vragen en moet je helpen het juiste apparaat te vinden. We hebben verschillende modellen met elkaar vergeleken op basis van verschillende criteria en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet, om je de winnaar van de 4K Blu-ray speler test voor te stellen. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Een 4K Blu-ray speler geeft je verbeterde filmervaringen met heldere en gedetailleerde beelden, scherpe kleuren en geoptimaliseerd meeslepend geluid. Het is de volgende generatie afspeelapparatuur.
 • Het verschil met conventionele Blu-ray spelers is de geboden resolutie: conventionele spelers spelen inhoud af in Full HD, ook wel 2K genoemd. Een 4K Blu-ray speler, daarentegen, speelt in 4K kwaliteit, met viermaal zoveel pixels. 4K spelers zijn ook compatibel met DVD’s en oudere Blu-rays.
 • Om van de voordelen van deze nieuwe beeldkwaliteit te kunnen genieten, heb je de juiste accessoires nodig. Het is belangrijk dat al je home cinema apparatuur, zoals TV’s, spelers, afspeelmedia en AV ontvangers, 4K compatibel zijn. Anders blijft je scherm zwart.

Beste 4K Blu-ray speler: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 4K Blu-ray speler koopt

Wat is een 4K Blu-ray speler?

De term 4K heeft te maken met de beeldkwaliteit van video’s en beeldschermen. De standaard Full HD resolutie, ook wel 2K genoemd, is 1920×1080 pixels. Bij 4K Blu-rays is het aantal pixels verviervoudigd – tot 4096×2160 pixels. 4K Blu-rays bieden verbeterd filmgenot op de volgende gebieden

 • HDR (High Dynamic Range) legt de nadruk op licht-donker contrasten
 • HFR (High Frame Rate) biedt heldere en vloeiende scènes
 • Dolby Atmos voor Surround Sound wordt ondersteund
 • Dolby Vision optimaliseert beeld voor beeld
 • Verhoogd aantal pixels doet beelden groter en scherper lijken
 • Uitgebreid kleurenspectrum levert krachtige en levendige kleuren

4K Blu-ray Player-1

4K resolutie is zich aan het vestigen als de nieuwe standaard voor bioscoopfilms. Door de toegenomen vraag wordt deze technologie ook betaalbaarder voor je huiskamer.
(Image source: unsplash.com / Julien Andrieux)

Een 4K Blu-ray speler is in staat om deze zeer hoge resolutie af te spelen. Zo kun je profiteren van de hierboven genoemde verbeteringen. Conventionele Blu-ray en DVD spelers zijn hiervoor niet geschikt omdat ze geen 4K afspeelmedia kunnen lezen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een 4K Blu-ray speler?

De aanschaf van een 4K speler moet zorgvuldig overwogen worden. Om je voor onaangename verrassingen te behoeden, hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor deze aankoop op een rijtje gezet:
Voordelen
 • HDR: opnamen met hoog contrast, heldere kleuren
 • Heldere beelden, meer details
 • Ondersteuning voor 3D technologie
 • Dolby Vision en Dolby Atmos zorgen voor optimale beeld- en geluidskwaliteit
 • Behalve 4K Blu-rays kunnen ook DVD”s en gewone Blu-rays worden afgespeeld
Nadelen
 • Hoge aanschafkosten
 • Speciale accessoires vereist
 • 4K Blu-rays kunnen alleen op speciale 4K Blu-ray spelers worden afgespeeld
 • Als je meer dan drie meter van de TV zit, is de verbetering van 4K nauwelijks merkbaar

Een 4K Blu-ray speler kopen is de moeite waard als je waarde hecht aan scherpe, gedetailleerde beelden, intense kleuren en meeslepende geluidskwaliteit. Als je afgeschrikt wordt door de initiële kosten, zijn er verschillende prijsklassen voor verschillende voorkeuren.

Welke TV’s zijn geschikt voor een 4K Blu-ray speler?

4K media kunnen alleen afgespeeld worden op TV’s die er speciaal voor ontworpen zijn. Om je te helpen de juiste TV te kiezen, zijn er schermen met 4K keurmerk. Een geschikte TV moet kunnen omgaan met HDCP 2.2 kopieerbeveiliging, die ontworpen is om 4K media te beschermen tegen illegaal kopiëren. Een HDMI 2.0 verbinding biedt de nodige bandbreedte voor 4K inhoud. De meeste moderne 4K schermen voldoen aan deze normen, maar sommige budget aanbiedingen niet.

Je kunt een 4K Blu-ray speler gebruiken met een 1920×1080 pixel TV, maar de beelden worden dan alleen in Full HD resolutie afges peeld.

De beeldschermdiagonaal van je TV moet ook minstens 50 inch zijn om 4K resolutie de moeite waard te maken. Als je TV kleiner is of je zit ver van het scherm, is de verbetering van Full HD naar 4K nauwelijks merkbaar.

Welke accessoires zijn nodig?

Om van films in 4K resolutie te genieten, heb je naast een 4K Blu-ray speler het volgende nodig

 • TV: Zoals in de vorige vraag meer in detail uitgelegd, heb je een TV nodig die ontworpen is om 4K inhoud af te spelen. Deze schermen moeten aan specifieke criteria voldoen om geluid- en beeldkwaliteit te garanderen. Vooral de kopieerbeveiliging HDCP 2.2 en HDMI 2.0 aansluitingen zijn hier belangrijk.
 • HDMI kabels: Voor scherpe beelden en levendige kleuren moet meer informatie verwerkt worden. Oudere HDMI kabels kunnen deze transmissiesnelheden niet meer aan. Hoge-snelheid HDMI kabels werden daarom expliciet ontwikkeld voor 4K inhoud. Let er daarom op dat je kabels gemarkeerd zijn als Highspeed HDMI kabels.
 • 4K Blu-ray: Natuurlijk heb je ook 4K Blu-rays nodig in plaats van gewone Blu-rays of DVD’s om het gewenste resultaat te bereiken. Deze zijn als zodanig gemarkeerd met “4K Ultra HD”.
 • AV receiver: Als je een audio/video receiver in je home cinema systeem gebruikt, moet die ook de kopieerbeveiliging HDCP 2.2 en de HDMI 2.0 verbinding ondersteunen. Maar alleen nieuwere versies kunnen dit.

Wat zijn de alternatieven voor een 4K Blu-ray speler?

Als je geen 4K Blu-ray speler wilt aanschaffen, maar toch de best mogelijke kwaliteit uit je inhoud wilt halen, zijn er andere mogelijkheden:
Alternatief Beschrijving
4K Streaming Diensten als Netflix en Amazon Prime Video bieden 4K films aan.

Alles wat je nodig hebt is een account bij de streaming provider en een internetverbinding.

4K Upscaling DVD’s en Blu-rays met lage resolutie worden geupscaled zodat ze bijna 4K kwaliteit bereiken. Het eindresultaat ziet er echter niet zo scherp uit als de originele 4K inhoud.
Full HD Blu-ray speler Hier moet je je beperken tot Full HD DVD’s of Blu-rays als afspeelmedia, maar upscaling geeft mooiere versies. Opmerking: zo’n Blu-ray speler kan geen 4K bestanden lezen.

Voor alle opties is een 4K-compatibel scherm nodig, als TV of computerscherm, om 4K-inhoud correct weer te geven of om Full HD inhoud te upscalen.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om 4K Blu-ray spelers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke 4K Blu-ray spelers. Je kunt de volgende functies gebruiken om verschillende spelers te vergelijken:

De volgende paragrafen geven je meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke criteria.

Beeldkwaliteit

De reden om een 4K Blu-ray speler te kopen is het verlangen naar uitzonderlijk scherpe beelden. Daarom moet je er zeker van zijn dat je gekozen model ook de nodige formaten ondersteunt.

Je TV moet deze functies ook ondersteunen!

HDR optimaliseert de hele film, en zorgt voor sterke contrasten en levendige kleuren. Geavanceerde functies als HDR10+ en Dolby Vision berekenen scène voor scène het optimale.

Premium toestellen zijn ook in staat 3D inhoud af te spelen, de meest geavanceerde kunnen ook 2D media in 3D omzetten. 4K upscaling is ook een functie die alleen sommige 4K Blu-ray spelers kunnen bieden. Hier schaalt de speler de beeldkwaliteit van een DVD of Blu-ray op tot een 4K resolutie. Hoewel het resultaat helderder is dan Full HD, komt het niet in de buurt van echte 4K.

Geluidskwaliteit

Geavanceerde geluidsformaten zoals Dolby True HD en DTS-HD worden via HDMI naar de receiver gezonden, zodat er duidelijke verschillen zijn tussen de luidste en de zachtste filmscènes. Je zult genieten van een meeslepende luisterervaring.

Dolby Atmos is een geluidstechnologie die speciaal voor bioscoopzalen werd ontwikkeld en meeslepende surround sound mogelijk maakt. Deze technologie wordt ook ondersteund door hoogwaardige 4K Blu-ray spelers.

Nogmaals, gebruik je bestaande uitrusting als leidraad. Je 4K Blu-ray speler hoeft alleen die geluidsformaten te kunnen afspelen die door je AV receiver in je home cinema apparatuur worden ondersteund.

Apps

4K Blu-ray spelers worden vaak geleverd met voorgeïnstalleerde apps of je kunt ze later downloaden. Streaming diensten zoals Amazon Prime Video of Netflix stellen je in staat 4K inhoud direct via de speler af te spelen.

4K Blu-ray Player-2

Een 4K Blu-ray speler maakt het je nog gemakkelijker om je favoriete series in 4K te streamen. Netflix produceert series als Stranger Things of The Witcher in 4K resolutie.
(Image source: unsplash.com / freestocks.org)

Maar misschien bezit je al een Smart TV, streaming sticks zoals de Amazon Fire TV Stick of een console zoals de Xbox One X, die al alle 4K streamingdiensten bieden. In deze gevallen zijn de apps op je 4K Blu-ray speler minder belangrijk, omdat de streaming diensten op andere toestellen beschikbaar zijn. De aanwezigheid van bepaalde 4K streaming diensten zou je aankoopbeslissing alleen moeten beïnvloeden als de 4K speler je enige streaming bron is.

Afspeelmedia

Om het meeste uit je 4K Blu-ray speler te halen, moet hij naast specifieke 4K Blu-rays ook zo veel mogelijk andere afspeelmedia kunnen afspelen. Anders heb je verschillende apparaten nodig voor verschillende media.

Met een 4K Blu-ray speler als all-round talent bespaar je ruimte en houd je het overzicht.

De meeste 4K Blu-ray spelers op de markt zijn compatibel met Blu-rays, DVD’s, CDS en zelfgebrande schijven. Je moet er ook op letten dat de speler beeld-, video- en audioformaten (bv. MOV, MP3, MP4, JPEG) van externe harde schijven of USB sticks kan lezen als ze op de 4K speler gedockt zijn.

Aansluitingen

Een 4K Blu-ray speler is uitgerust met een LAN en een HDMI aansluiting. Over het algemeen hebben duurdere modellen een groter aantal poorten, zoals meerdere HDMI en USB poorten of extra optische uitgangen. Hier moet je de bestaande hardware van je thuisbioscoop onderzoeken. Als je AV receiver 4K compatibel is, heeft de 4K speler geen tweede HDMI uitgang nodig.

Als je receiver echter niet voor 4K ontworpen is of geen HDMI poort heeft, heeft je speler een extra optische uitgang nodig. Hiermee kun je de receiver en de 4K Blu-ray speler verbinden om het geluid via je home cinema te laten horen. USB poorten geven je meer manieren om andere media, zoals een externe harde schijf, aan te sluiten en ervan te genieten.

De nieuwe 4K Blu-ray spelers hebben altijd een Internet verbinding, maar het enige verschil is het soort verbinding. De hogere prijsklassen hebben WLAN, de andere werken met een LAN kabel.

4K Blu-ray Player-3

Het voordeel van een 4K Blu-ray speler met een WLAN verbinding is dat je je geen zorgen hoeft te maken over een kabel, maar een LAN verbinding is stabieler.
(Image source: unsplash.com / Marijn Hubert)

Afmetingen

Een ander criterium is je idee van hoe groot en zwaar je 4K Blu-ray speler moet zijn. De maatspecificaties beschrijven breedte, hoogte en diepte. Je kunt het beste de ruimte die je ter beschikking staat opmeten, zodat je geen onverwachte teleurstellingen krijgt.

Het gewicht varieert van iets minder dan 1 kg tot 8 kg, waarbij de meeste spelers rond de 2 kg wegen. Zware en dure toestellen zijn van aluminium gemaakt, wat ze stabieler maakt. Dit dempt ook het aandrijvingsgeluid en de trillingen. Lagere prijsklassen zijn van plastic en daardoor lichter maar ook minder robuust.

Wetenswaardigheden over 4K Blu-ray spelers

Is 4K resolutie hetzelfde als Ultra HD?

In de omgangstaal verwijzen de termen “4K” en “Ultra HD/UHD” naar dezelfde resolutie. Een echte 4K resolutie vind je in bioscopen en beschrijft 4096×2160 pixels. UHD, daarentegen, heeft een beeldkwaliteit van 3840×2160 pixels.

Omdat echte 4K inhoud echter nog niet wijdverbreid is, wordt de term 4K in het dagelijks gebruik gebruikt om alle resoluties in het bereik van 4000 horizontale pixels aan te duiden, dus omvat hij ook UHD.

Technisch gezien zijn 4K en UHD niet hetzelfde, maar je merkt het verschil nauwelijks. Beide resoluties leveren scherpere en meer gedetailleerde beelden dan conventioneel Full HD.

Is een 4K Blu-ray speler vrij van regiocodes?

Regionale codes, ook wel landcodes genoemd, verhinderen dat inhoud wereldwijd kan worden afgespeeld. 4K Blu-rays zijn niet langer regio-gecodeerd, zodat ze op 4K Blu-ray spelers over de hele wereld bekeken kunnen worden. De spelers zelf zijn echter niet vrij van regiocodes. Daarom kunnen ze geen DVD’s met een verkeerde regiocode afspelen.

Is de PlayStation 4 een 4K Blu-ray speler?

Nee, de standaard versie van de PlayStation 4 kan geen 4K resolutie spelen, noch wat games, noch wat films betreft. De PlayStation 4 Pro speelt echter 4K streams af in originele kwaliteit, maar kan ook geen 4K Blu-rays afspelen. Daarom is de PlayStation 4 geen 4K Blu-ray speler.

Is de Xbox One een 4K Blu-ray speler?

Ja, zowel de Xbox One S als de Xbox One X kunnen als 4K Blu-ray spelers gebruikt worden. Met deze spelcomputers kun je Blu-rays in 4K resolutie afspelen. Tegelijk kun je er ook videospelletjes mee beleven in 4K.

Welke films zijn beschikbaar in 4K kwaliteit?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen films die in 4K werden opgenomen (native 4K) en films die nadien geup-sampled werden om 4K kwaliteit te bereiken. De volgende lijsten bevatten geselecteerde voorbeelden, maar zijn niet uitputtend. True 4K

 • American Hustle
 • Assassin’s Creed
 • Batman v Superman: Dawn of Justice
 • Duinkerken
 • Joker
 • Rogue One: A Star Wars Story
 • Back to the Future Trilogie

Up-sampled 4K

 • Avengers: Endgame
 • It (2017) & It Chapter 2
 • Ik ben de legende
 • Leven van Pi
 • Mad Max: Fury Road
 • Mamma Mia
 • Wonder Woman

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] http://munchenzeitung.com/2020/01/26/dvd-und-4k-blu-ray-player-markt-2020-branchenanteil-grose-wachstum-nachfrage-hauptakteure-und-potenzial-der-industrie-von-2020-2025/ [2] https://news.panasonic.com/global/press/data/2020/01/en200107-5/en200107-5.html [3] https://www.turn-on.de/tech/ratgeber/von-hd-ready-bis-8k-ein-leitfaden-fuer-den-pixel-dschungel-7122#h2_summary_4 Beeldbron: Serdyuk/ 123rf.com

Recensies