Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

40Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

126Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle gebogen monitoren met 4K resolutie voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste 4K gebogen monitor voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een 4K Curved Monitor wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Het bijzondere van een 4K gebogen monitor is de gebogen vormgeving, die gemodelleerd is naar het menselijk oog. Bovendien biedt de hoge 4K resolutie uiterst scherpe en mooie beelden.
 • Zo’n monitor is perfect voor werk, gamen, maar ook voor het bekijken van films. De positieve kenmerken geven je een nieuwe kijkervaring.
 • Zoals bij elke grote aankoop moet je goed nadenken over de belangrijke aankoopcriteria van het toestel. Deze moeten gebaseerd zijn op je behoeften.

Beste 4K Curved Monitor: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een 4K Curved Monitor

koopt

Wat betekent Curved Monitor?

Er is al een paar jaar een duidelijke trend in beeldschermen. Het maakt niet uit of het een smartphone, een TV of een PC-monitor is. Ze worden steeds groter en breder.

Letterlijk vertaald is een gebogen monitor een gebogen of gekromd scherm. Vele worden aangeboden als gebogen modellen en worden steeds populairder.

De gebogen vormgeving wordt steeds populairder. Het biedt enkele voordelen boven de gewone platte vormgeving en is een echte blikvanger. (Image source: unsplash.com / Andres Jasso)

Dit is geenszins een fout in de productie, maar precies zoals het bedoeld is. Deze kromming is gemodelleerd naar het menselijk oog en is bedoeld om je een nieuwe visuele ervaring te geven. De speciale vormgeving is bedoeld om je comfortabeler te laten werken. Je kunt er ook je spellen en films op een bijzondere manier mee beleven. Hoe dit precies werkt leg ik in de volgende paragraaf uit.

Wat biedt een gebogen 4K monitor?

De kromming maakt het verschil. Zoals kort vermeld is de vormgeving gebaseerd op die van het menselijk oog. Dit verruimt je gezichtsveld en je hoeft je ogen niet meer voortdurend van links naar rechts te bewegen, zelfs niet bij grote beeldschermen. Dit geeft je een goed overzicht en vermindert de belasting van je ogen. De kromming creëert ook een ruimtelijk effect.

Dit is vooral interessant voor mensen die graag films kijken of spelletjes spelen. Je ervaart de scènes op een nieuwe manier en bent veel meer betrokken bij de actie. De meesten van ons hebben waarschijnlijk wel gehoord van 4K. Dit verwijst naar de resolutie van het scherm.

Vroeger was Full HD de maat van alle dingen, maar tegenwoordig zijn er veel hogere resoluties en 4K wordt terecht steeds populairder. Terwijl Full HD maar 1920 x 1080 pixels heeft, heeft 4K een volle 3840 x 2160 pixels. Dit ziet er niet alleen op papier goed uit, je merkt een duidelijk verschil tussen de twee resoluties.

De beelden zijn veel scherper en zien er gewoon mooier en dynamischer uit.

Voor wie is een 4K gebogen monitor geschikt?

Een monitor als deze kan voor veel dingen en taken heel nuttig zijn. De meeste modellen zijn groter dan de standaard toestellen en versterken zo de positieve eigenschappen. Je kunt een 4K Curved Monitor voor verschillende dingen gebruiken

 • Multitasking
 • Beeld- en videobewerking
 • Gaming
 • Films kijken
 • Werk

Het grotere gezichtsveld is interessant voor alle gebruikers die verschillende taken tegelijk op één scherm willen doen. Dit kan zonder problemen en je kunt je bureaublad gemakkelijk splitsen voor een nog beter overzicht. De hoge resolutie wordt aanbevolen voor gebruikers die zich bezighouden met beeld- of videobewerking. Je kunt beelden met hoge resolutie goed weergeven en met veel meer pixels werken.

De 4K staat voor Ultra HD. Deze resolutie bedraagt een volle 3840 x 2160 pixels, wat ongeveer viermaal de resolutie is van een gewone Full HD monitor. (Image source: pixabay.com / UNIVERSE2016)

Natuurlijk zijn ook mensen die graag films kijken of spelletjes spelen er goed mee gediend. Het ruimtelijk effect en de scherpe beelden maken er een waar genoegen van. Kortom, een monitor als deze is geschikt voor iedereen die waarde hecht aan beeldkwaliteit, comfortabeler wil werken of een bijzondere ervaring wil beleven met zijn games of films.

Welke fabrikanten zijn er voor 4K gebogen monitoren?

Er zijn talloze leveranciers op de monitorenmarkt, en sommige zijn ook op de trend van gebogen modellen gesprongen. Zo heb je een ruime keuze en kun je zelf je leverancier kiezen. Om je een overzicht te geven, heb ik een korte lijst samengesteld van de bekendste en meest populaire fabrikanten

 • Acer
 • AOC
 • Samsung
 • Asus
 • BenQ
 • LG
 • Philips
 • HP
 • ViewSonic

Het is echter niet de keuze van de fabrikant die doorslaggevend is, het zijn veel meer de technische details en de ingebouwde technologie die van belang zijn. Ik zal uitleggen wat belangrijk is en waar je op moet letten in het volgende deel over de koopcriteria.

Wat zijn de alternatieven voor een 4K gebogen monitor?

Als je geen bijzonder hoge verwachtingen hebt van je volgende monitor en slechts een paar eigenschappen belangrijk voor je zijn, kun je ook terugvallen op enkele alternatieven. Deze hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het type.

Om je een klein overzicht te geven, heb ik een tabel voor je gemaakt:

Type Beschrijving
4K modellen zonder gebogen vormgeving Ze hebben een hoge 4K resolutie, maar zijn niet gebogen van vormgeving. Zo kun je wat geld besparen op de aanschaf en investeren in een groter model. Beelden en video’s worden kristalhelder weergegeven.
Gebogen modellen met lagere resolutie Hier profiteer je van de voordelen van een gebogen ontwerp. De resolutie is iets lager dan 4K en je ziet kleine verschillen in hoe de beelden worden weergegeven.
Traditionele Monitor Dit type is niet gebogen en heeft ook geen 4K resolutie.

Ze hebben een gewoon plat beeldscherm en in de meeste gevallen een Full HD resolutie. Er zijn veel modellen met veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen.

Besluit: Welke soorten 4K curved monitors zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een 4K gebogen monitor wilt, kun je kiezen uit twee soorten

 • Gaming 4K gebogen monitoren
 • 4K gebogen monitoren voor thuis en op het werk

Ze hebben hun eigen voor- en nadelen en zijn of bijzonder geschikt voor gamen of voor werk en thuis. Welke je kiest hangt af van jou en waar je de monitor voor wilt gebruiken.

Wat onderscheidt een Gaming 4K Curved Monitor en wat zijn de voordelen en nadelen?

De technische details van een gaming 4k gebogen monitor zijn het belangrijkst. Extra functies zorgen ook voor een optimale spelervaring. Dit type heeft idealiter meer dan 60 Hz, meestal is het 120 Hz of 144 Hz. Dit heeft betrekking op de verversingssnelheid, d.w.z. hoeveel beelden per seconde op het scherm worden getoond. Een andere eigenschap is de geringe reactietijd. Het is vooral belangrijk voor snelle spellen, zoals first-person shooters of racespellen.

Als de responstijd te hoog is, reageert de monitor traag en kunnen strepen ontstaan. Bovendien worden gamefuncties als G-Sync en Freesync aangeboden. Deze technologie zorgt ervoor dat de beeldsignalen van je grafische kaart gesynchroniseerd worden met de beelden van de monitor. Dit zorgt voor een nog vloeiender beeld en moet lelijke beeldfragmenten voorkomen.

Voordelen
 • Hoge verversingssnelheid
 • Lage responstijd
 • G-Sync en Freesync
 • Extra spelfuncties Kenmerk
Nadelen
 • Hoge aanschafkosten
 • Prestaties staan voorop
 • Gaming ontwerpen zijn even wennen

Deze prestaties staan voorop en dat heeft ook zijn prijs.

De verwervingskosten zijn vaak wat hoger. Voor spelmodellen worden vaak speciale patronen of kleuren gebruikt. Dit is echter een kwestie van smaak en past niet bij elke woonruimte. https://www.computerbibel.de/gaming-stuhl-test/

Wat onderscheidt een 4K Curved Monitor voor werk of thuis en wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor werk of thuis is de beeldkwaliteit de belangrijkste factor. Andere speleigenschappen, zoals een hoge hertzsnelheid en lage responstijden, zijn eerder onbelangrijk. Hier profiteer je nog veel meer van de hoge resolutie, die scherpe beelden weergeeft en de kijkervaring positief beïnvloedt.

Je merkt snel het verschil tussen een gewoon scherm met Full HD en een met 4K resolutie. De beelden zijn veel scherper en zien er gewoon mooier uit. (Image source: pixabay.com / 12019)

Met een IPS paneel geniet je van beelden in een omgeving met ware kleuren en krijg je ook een prachtig beeld vanuit verschillende hoeken. Het lage blauwlicht en de flikkervrije eigenschappen zijn ideaal voor langdurig gebruik. Dit ontlast je ogen en houdt je geconcentreerd op je taken.

Voordelen
 • Scherpe beelden
 • Hoogwaardig IPS paneel
 • Low-Blue-Light en Flicker-Free technologieën
Nadelen
 • Slechts beperkt geschikt voor gamen
 • Hoge aanschafprijs

Je kunt met zulke monitoren gamen, maar kleine beperkingen zijn mogelijk. Ook de hoge resolutie en het ingewikkelde ontwerp hebben een hogere prijs.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om 4K gebogen monitoren te vergelijken en te evalueren

In de volgende paragrafen leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van een gebogen 4K monitor. De criteria die je kunt gebruiken om monitoren te vergelijken zijn onder andere

 • Maat
 • Paneeltype
 • Verbindingen
 • Hertz en reactietijd
 • Ergonomie
 • Extra functies

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Grootte

Als je een monitor zoekt, is dit altijd het eerste punt waar je op moet letten. De maten variëren van 24 inch tot 40 inch en groter. Dat is al meer dan een hele meter in beeldschermdiagonaal. Als je op zoek bent naar zo’n apparaat, moet je er zeker van zijn dat je thuis voldoende ruimte hebt. Let dus op de afmetingen van het scherm. Maar iets kleinere modellen hebben ook hun voordelen. Ze zijn goedkoper in aanschaf en hun afmetingen maken ze flexibeler in het gebruik. Het hoeft dus niet altijd het allergrootste model te zijn. Ze hebben wel veel voordelen, maar handigheid en je eigen behoeften spelen een grote rol.

Paneeltype

Het kiezen van het juiste paneel heeft invloed op de kwaliteit van het beeld en op de technische details. Er zijn een paar verschillende soorten panelen, maar de twee meest populaire zijn het TN paneel en het IPS paneel. Een TN paneel geniet vaak de voorkeur van gamers. Het geeft je een hoge hertz snelheid en heeft een lage reactietijd. Hij is ontworpen om te presteren, zogezegd.

Maar de kleurgetrouwheid, vooral vanuit scherpe hoeken, kan vertekend zijn. Het IPS paneel is geschikt voor mensen die bijzonder natuurgetrouwe kleuren en mooie beelden willen ervaren. Zelfs vanuit scherpe hoeken lijken de kleuren nog krachtig en onvervormd. In ruil daarvoor bieden ze echter meestal een hogere responstijd en een lagere hertzsnelheid. Het hangt ervan af waarvoor je de monitor wilt gebruiken. Als je van plan bent er spelletjes mee te spelen, is een model met een TN paneel aan te bevelen.

Maar als hij vooral gebruikt zal worden om te werken of films te kijken, is een IPS paneel geschikter. Hoger geprijsde toestellen gebruiken vaak IPS panelen, die de voordelen van beide soorten kunnen combineren. Dit komt echter ook tot uiting in de aankoopprijs. Om je te helpen de verschillen te begrijpen en het zelf te zien, heb ik een video voor je bijgevoegd:

Aansluitingen

Om de monitor zonder problemen op je computer aan te sluiten, moet je zorgen dat je de juiste aansluitingen hebt. Het hangt van je hardware af welke verbindingen je kunt gebruiken. Als je over dit punt niet zeker bent, is dat geen probleem. Het enige wat je hoeft te doen is even op de achterkant van je computer te kijken. Daar zie je alle verbindingen die het ondersteunt.

Je kunt kiezen tussen een HDMI, een DVI of een DisplayPort aansluiting. Ze verschillen slechts minimaal in hun behandeling. In de meeste gevallen wordt een HDMI verbinding ondersteund en je kunt er niet fout mee gaan. Om beter bij je kabels te kunnen, helpt het vaak om de monitor op een monitorstandaard te zetten. https://www.computerbibel.de/monitorstaender-test/#Platz_1AmazonBasics_Bildschirmstaender

Hertz en responstijd

Verversingssnelheden variëren van 60 Hz tot 240 Hz. Zoals eerder gezegd zijn hogere hertz snelheden geschikter voor gamers om vlot spellen te spelen. Voor mensen die graag spelletjes spelen is een monitor met 120 Hz of meer aan te bevelen. Je merkt zeker het verschil tussen 60 Hz en 144 Hz. Het lijkt gewoon veel soepeler te gaan. Je kunt de Hertz snelheden goed vergelijken in de volgende korte video: Voor normaal gebruik, om te werken of films te kijken, is minder Hz ook prima geschikt.

Veel fabrikanten roemen de lage responstijden van hun monitoren. Maar nogmaals, deze zijn alleen van belang voor spelletjes, waar elke milliseconde het verschil kan maken tussen overwinning en nederlaag. Ze hebben dus hun rechtvaardiging, maar zijn voor normaal gebruik niet bijzonder belangrijk. Als niet-gamer moeten deze kenmerken dus een ondergeschikte rol spelen bij je aankoop.

Ergonomie

Ergonomie heeft betrekking op de verschillende instelmogelijkheden waarmee je het scherm aan je behoeften kunt aanpassen. Met een hoogteverstelling kun je de monitor op ooghoogte brengen en je hoofd steeds recht houden. Om het scherm verder in te stellen, is er de functie Zwenken en Kantelen. Hiermee kun je het toestel niet alleen op en neer kantelen, maar ook iets opzij draaien.

Een pivot functie kan ook nuttig zijn als je vaak met lange teksten werkt. Hiermee kun je het scherm 90 graden opzij draaien, zodat je de portretstand kunt gebruiken om comfortabel tekst te lezen. Deze instellingen zijn vooral handig als je lange tijd achter de computer zit en hem zo comfortabel mogelijk wilt maken om te gebruiken.

Extra mogelijkheden

Er zijn veel extra mogelijkheden die aangeboden worden. Ze zijn bedoeld om bij het spelen een optimale ervaring te bieden of om het gebruik te vereenvoudigen en aangenamer te maken. Voorbeelden hiervan zijn de hierboven genoemde G-Sync en Freesync speltechnologieën.

Ze synchroniseren de beeldsignalen van je grafische kaart en de monitor. Daardoor zijn er nauwelijks schokken en loopt het spel veel soepeler. De Low Blue Light functie zorgt ervoor dat er minder blauw licht door het toestel wordt uitgestraald. Dit ontlast je ogen omdat blauw licht veel energieker is dan het lichtspectrum. Een flikkervrije functie ontlast ook je ogen.

Je kunt deze kleine veranderingen in helderheid heel duidelijk zien als je de camera van je mobiele telefoon voor het scherm houdt. Je pupil moet zich voortdurend aan deze verschillen in helderheid aanpassen. Op den duur kan dit erg vermoeiend zijn en soms tot hoofdpijn leiden.

Als je veel tijd voor je scherm doorbrengt, kunnen zulke functies heel nuttig voor je zijn en je gebruik veel comfortabeler maken. Naarmate monitoren groter en groter worden, wordt ook de geluidskwaliteit beter. Hij kan echter niet op tegen een degelijk geluidssysteem of een gaming hoofdtelefoon. https://www.computerbibel.de/gaming-kopfhoerer-test/

Wetenswaardigheden over de 4K Curved Monitor

Hoe kalibreer ik mijn 4K Curved Monitor?

Er zijn verschillende manieren om je 4K Curved Monitor correct te kalibreren. Met de eerste optie kun je de instellingen zelf direct op het beeldscherm maken. Om dit te doen moet je het instellingenmenu openen door op de knoppen op je monitorscherm te drukken.

Ze zitten meestal direct of onder het frame van het beeldscherm. Daar kun je de instellingen bepalen die voor jou geschikt zijn. Er zijn ook aanbevolen waarden voor de meeste modellen, die je gemakkelijk kunt vinden door op Google te zoeken.

Een veel eenvoudiger manier om de instellingen aan te passen is met Windows. Klik hiervoor op het “Windows teken” links onderaan en zoek naar “Calibrate screen colour”.

Als je op het symbool dat verschijnt klikt, verschijnt een menu. Hier helpt Windows je de optimale waarden te vinden voor gamma, helderheid, contrast en kleuraanpassing. Dit duurt niet lang en geeft je uiteindelijk een betere beeldkwaliteit.

Hoe splits ik het scherm op een 4K gebogen monitor?

Als je verschillende taken tegelijk op je scherm wilt doen, is dat geen probleem en heel gemakkelijk. Windows 10 biedt de functie Meervoudige vensters. Met deze functie kun je je scherm gemakkelijk splitsen zonder het steeds zelf met de muis te moeten verkleinen.

Houd hiervoor de “Windows toets” ingedrukt en druk op een van de vier pijltjestoetsen. Afhankelijk van de pijltjestoets wordt je geopende programma of venster naar rechts, links, boven of beneden verplaatst. Dit is mogelijk met maximaal vier vensters. Ze worden automatisch aangepast aan de optimale grootte en je krijgt een beter overzicht over je bureaublad.

Wat is de beste manier om mijn 4K Curved Monitor schoon te maken?

Stof en vingerafdrukken hopen zich vaak op bij regelmatig gebruik. Voor een optimaal beeld moet je je monitor regelmatig schoonmaken. We hebben een paar schoonmaaktips voor je verzameld en vertellen je ook wat je beter kunt vermijden. Schoonmaaktips

 • Koppel de monitor los van het lichtnet om kortsluiting te voorkomen
 • Gebruik een bevochtigde zak- of microvezeldoek
 • Gebruik een zachte borstel of een wattenstaafje voor gevoelige plekken
 • Reinigingsdoekjes voor glazen zijn goed
 • Gebruik bij het schoonmaken slechts lichte druk

Dit is wat je moet vermijden

 • Breng geen agressieve schoonmaakmiddelen rechtstreeks op het beeldscherm aan
 • Gebruik niet te veel water
 • Probeer vuil niet met je vingernagels te verwijderen
 • Gebruik geen reinigingsvoorwerpen met ruwe oppervlakken

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] https://www.pc-magazin.de/ratgeber/curved-tv-monitor-vorteile-nachteile-ratgeber-3194851.html [2] https://www.chip.de/artikel/4K-Monitore-im-Test-Die-besten-4K-Bildschirme-2018_145445647.html [3] https://www.professional-system.de/basics/8k-aufloesung-nur-etwas-fuer-adleraugen/ Beeldbron: pexels.com / Mateusz Dach

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies