Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

4K technologie is de standaard geworden voor hoge-resolutie TV’s, en daarom vind je ze tegenwoordig in de meeste van de best verkochte TV’s, want deze 4K schermen, ook bekend als Ultra HD, bieden levendige details en onderhoudende en spannende kijkervaringen.

Om je te helpen je series en films op de beste manier te ervaren, hebben we bij TechSpring.nl een studie gemaakt van de best verkochte 4K schermen op de markt en hebben we de beste voor deze lijst uitgekozen. Je vindt er ook de belangrijkste koopfactoren, technische hoogtepunten en uitleg bij de meest gestelde vragen.
Belangrijk om te weten

 • 4K beeldschermen zijn beeldschermen die resoluties halen van bijna 4000 pixels, waarbij de meest in de handel gebrachte resolutie 3840 × 2160 pixels is. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer detail er te zien is, en daarom hebben 4K TV’s helderder en scherper beeld.
 • Om van 4K inhoud in vol detail te kunnen genieten heb je TV’s met deze technologie nodig, want je kunt 4K video’s bekijken op TV’s met lagere resoluties, maar dan verlies je alle details. De afmetingen van 4K TV’s kunnen variëren, want voor 4K TV’s is geen unieke schermgrootte nodig.
 • De meeste TV’s met 4K schermen zijn smart TV’s, zodat je toegang hebt tot media-inhoud zoals Netflix, Hulu en YouTube. Ze bevatten ook extra’s zoals draadloze Wi-Fi-connectiviteit en smartphone-compatibiliteit.

Beste 4k scherm: Onze selectie

Acer 4K Scherm

De Acer XZ322QUS garandeert vloeiende gameplay dankzij de indrukwekkende beeldherhalingssnelheden van 165Hz via DP en 144Hz via HDMI. De scherpe HDR400 technologie biedt heldere beelden, sterke contrasten en intense kleuren, waardoor uw game-ervaring naar een hoger niveau wordt getild.

Samsung 4K Scherm

Ontdek de adembenemende beelden van het Samsung 4K-scherm en geniet van gedetailleerde weergave, ongeacht waar u naar kijkt. Dit uitzonderlijke scherm, met een resolutie van 3840 x 2160 pixels en helderheidswaarden van 300 cd/m2, wordt versterkt door een contrastverhouding van 1000:1 op het IPS-paneel. Dit zorgt voor levendige beelden met levendige kleuren, waardoor uw visuele ervaring naar een hoger niveau wordt getild.

Ivv 4K Scherm

Ontdek de ongeëvenaarde beeldkwaliteit van het IVV 4K-scherm, met een 4K UHD-resolutie die vier keer expressiever is dan Full HD. Geniet van levendige kleuren en natuurlijke tinten, dankzij het geavanceerde IPS-paneel dat nauwelijks kleurveranderingen vertoont, zelfs bij verschillende kijkhoeken. Of u nu een film kijkt of een spel speelt, het adembenemende beeld van dit scherm zal u zeker imponeren.

Uperfect 4K Scherm

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de 4K draagbare monitor van UPERFECT, waarmee u in ongelooflijke ultra-beeldkwaliteit op uw pc of laptop kunt werken. Met adembenemende acht miljoen pixels zult u genieten van vier keer hogere resolutie dan full HD, waardoor uw 4K-inhoud realistische details krijgt die levensecht aanvoelen. Dankzij het anti-blue-ray PET-display kunt u uw ogen beschermen tijdens lange gamingsessies zonder aan kwaliteit in te boeten.

Koopgids

Nu je de beste 4K TV’s kent, vertellen we je de dingen die ze zo goed maken. In deze koopgids geven we gedetailleerde uitleg over de technische specificaties en de belangrijkste koopfactoren als het om 4K schermen gaat, zodat je een beter idee krijgt van wat je voor je geld krijgt.

Een TV is een bijna onmisbaar amusementssysteem in elk huis (Foto: Andriy Popov /123rf.com)

Wat is een 4K scherm TV?

Een 4K beeldscherm TV is er een met resoluties die in de buurt komen van 4000 pixels, hoewel technisch gezien echte 4K een beeldscherm is met een resolutie van 4096 x 2160 pixels, wordt de term 4K ook gebruikt om Ultra-HD (of UHD) TV’s op de markt te brengen, waarvan de resoluties meestal 3840 x 2160 pixels zijn.

Ware 4K resoluties zijn de standaard voor professionele videoproductie, dus worden ze op grote schaal in bioscopen verspreid, terwijl Ultra-HD resolutie, ook wel 4K genoemd voor marketingdoeleinden, is wat je in gewone TV-toestellen vindt, met als enige verschil een andere beeldverhouding.

Voordelen
 • Beste resolutie op de markt
 • Lange levensduur
 • Heldere en zuivere visuele details
 • Realistische beelden
 • Filmische kijkervaring
 • Native ondersteuning voor streaming diensten
Nadelen
 • Dure apparatuur
 • Details gaan verloren op kleine schermen

4k OLED vs QLED schermen – waar moet je op letten?

Als je in een fysieke winkel hebt gewinkeld en hun afdeling met 4K beeldschermen hebt gezien, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze vaak OLED en QLED schermen aanbieden, en je vraagt je misschien af wat dat betekent? Wel, het zijn benamingen die de technologie specificeren die de schermen gebruiken om beelden weer te geven.

OLED en QLED schermen gebruiken verschillende methoden om beelden van hoge kwaliteit en uitstekend detail te leveren, maar omdat ze op verschillende manieren werken kunnen er wat verschillen in de beelden zijn, ze hebben ook invloed op de afmetingen van de TV door bepaalde fabricagebeperkingen.

4K OLED schermen: Deze schermen zijn dunner dan QLED schermen omdat hun cellen afzonderlijk worden verlicht, en ze hebben diepere, onvervormde zwarttinten omdat ze de cellen uitschakelen om zwart weer te geven.

Als je een filmische ervaring wilt, zijn OLED schermen een goede keuze, want hun realistische zwarttinten en vervormingsvrije kleuren storen je niet bij het kijken naar het scherm, plus hun uiterst dunne vormgeving geeft je het gevoel dat je naar een venster kijkt en niet zomaar naar een TV.

4k QLED schermen: Deze schermen zijn iets dikker dan OLED schermen, maar hebben het voordeel van levendigere kleuren en een grotere variëteit aan schermformaten.

QLEDS schermen zijn ongetwijfeld het meest geschikt voor gamers, want door de snelheid waarmee hun schermen werken, presenteren ze de beelden van de bron naar het scherm, waardoor de reactietijd kan toenemen. Bovendien komt al het kleurrijke grafische materiaal van videospelletjes volledig tot zijn recht.

Zoals je ziet hebben beide technologieën unieke voor- en nadelen, waardoor het erg moeilijk is er een als “superieur” te definiëren, want het is uiteindelijk aan de kijker om te beslissen welk beeldscherm er beter uitziet. Het is de moeite waard op te merken dat bepaalde bedrijven de ene technologie meer steunen dan de andere, wat belangrijk is voor trouwe kopers.

4K OLED schermen 4K QLED schermen
Maten Beperkttot 55, 65 en 77 inch Geen beperkingen
Zwarte kleuren Diepeen overtuigende zwarten Geendiepe zwarten
Kleuren Dofvergeleken met QLED Levendig en opvallend
Helderheid van het scherm Laagvergeleken met QLED Hoog
Zelfverlichtende cellen Zes Geen

Koopcriteria: Factoren waarmee je de verschillende 4K schermen kunt vergelijken en beoordelen.

Proberen te begrijpen wat een TV je te bieden heeft kan vervelend worden door de marketing, want die probeert steeds je aandacht te trekken met moeilijk te begrijpen woorden en acroniemen, dus brengen we dit deel waarin we de belangrijkste factoren bij het kopen van een 4K scherm uitleggen.

Grootte

Je kunt bijna altijd afgaan op de zin “hoe groter hoe beter” als je het je kunt veroorloven, natuurlijk, maar als je voor een efficiëntere aankoop wilt gaan, is het beter om de ideale grootte van een 4K TV voor een woon- of slaapkamer te kennen, je kunt dit doen door een fysieke TV winkel te bezoeken en de afstanden te bestuderen.

Voor je gemak kun je ook deze eenvoudige maat en afstand gids volgen, meet de afstand van de bank tot de plaats waar de TV zal rusten en kijk dan naar de tafel om de ideale afstand te weten:

Afstand Schermgrootte in inches
1m – 1.5m 40″ – 46″
1,5m – 2m 46″ – 55″
2m – 3m 60″ – 85″
3m – 4m 85″

Smart mogelijkheden

Alle 4K TV’s hebben Smart mogelijkheden, waarmee ze je online multimedia inhoud bieden waarvan je kunt genieten wanneer je met het internet verbonden bent (of die je kunt downloaden). Daarom zijn er 4K TV’s met Wi-Fi-ontvangers en Ethernet ingangen, die er een krachtig multimediasysteem van maken.

Slimme mogelijkheden worden aangedreven door een besturingssysteem – ook OS genoemd – dat de functies van de TV bestuurt. Alle OS ondersteunen streaming diensten, maar niet alle ondersteunen Spotify. Hier zijn de 4 beste besturingssystemen die op 4K schermen te vinden zijn.

Roku TV: Vaak te vinden op goedkope 4K schermen, maar beoordeel het niet op zijn prijs, het is een volwaardig OS dat je toegang geeft tot de populairste streaming diensten. Hij heeft ook een winkel van online aangeboden zenders, en de mogelijkheid om inhoud van je smartphone op je TV af te spelen.

WebOS: Het heeft een intuïtieve keuze-interface die lijkt op kleurige visitekaartjes, een geholpen instelsysteem (ideaal als het je eerste Smart TV is), waardoor het een gemakkelijk en snel te bedienen besturingssysteem is. Je kunt er beelden mee afspelen van je computer, smartphone of USB geheugensticks.

Android TV: Je zult waarschijnlijk geen moeite hebben de naam van dit besturingssysteem te herkennen, want het is gebaseerd op het systeem dat in Android mobiele telefoons gebruikt wordt. Het is een besturingssysteem dat sterk geïntegreerd is met Google diensten, dus als je Google diensten gebruikt, is dit het besturingssysteem dat je moet zoeken.

Tizen OS: Dit is een besturingssysteem waar je snel aan kunt wennen als je de nieuwste generatie toestellen gebruikt, want het zit ook op tablets, voertuigen, smartwatches en meer. Het heeft een interface die lijkt op die van WebOs, en biedt een sappig extraatje zoals ondersteuning voor apps uit de Samsung Apps winkel.

De belangrijkste verschillen tussen deze besturingssystemen zijn de gebruikersinterface en de beschikbare apps, verder hebben ze allemaal de neiging om videostreaming diensten als Netflix, Hulu en Youtube aan te bieden, evenals muziekdiensten als Spotify.

Streaming diensten

Je bent waarschijnlijk al uitgenodigd om naar Netflix te kijken of hebt Spotify afspeellijsten doorgekregen, of je hebt ze misschien al op je PC of smartphone, dus je zult heel blij zijn te weten dat 4K TV’s deze diensten kunnen aanbieden. Wil je het meeste uit je UHD scherm halen, overweeg dan om je aan te melden bij streamingdiensten.

De meeste van deze diensten zijn betaalde diensten en veranderen regelmatig hun repertoire van series en films om ze fris te houden, wat sommige mensen kan behagen of afschrikken. Toch zijn het betaalbare diensten waar het hele gezin van kan profiteren, plus dat je één account over meerdere TV’s kunt delen.

Een slim 4K scherm stelt je een enorme hoeveelheid media-inhoud ter beschikking, waarvan je via het internet kunt genieten zonder dat je externe apparaten zoals Blue-Ray of set-top boxes hoeft aan te schaffen, zodat ze een goede koop zijn als je graag geniet van de nieuwste shows en liedjes.

Extra functies

De kwaliteit van 4K schermen is meestal consistent tussen de verschillende soorten schermen, dus als je tevreden bent met het beeld op een TV kan het geen kwaad er een te kopen, maar zoals je weet zijn beelden niet het enige dat telt op deze toestellen, hier zijn een paar extra dingen die je op je 4K scherm wilt hebben.

HDR: Dit staat voor High Dynamic Range, en is een beeldschermtechnologie die de donkerste en helderste delen van een beeld neemt om een realistischer en gedetailleerder beeldresultaat te produceren. Het is een geweldig effect om naar die series te kijken waar je zo van houdt en ze zo echt mogelijk te laten voelen.

Gaming Mode: Dit is een optie voor de gamefanaten die een 4k TV zoeken om de hele dag spelletjes op te spelen. Het activeren van deze modus zorgt ervoor dat de TV beelden snel verwerkt en verhoogt de verversingssnelheid, wat helpt bij snelle spelletjes waar milliseconden reactietijd van belang zijn.

Toepassingen: Sommige besturingssystemen zoals Android OS maken het mogelijk een groot aantal apps op je TV te draaien, dus als je graag in contact blijft en je sociale media checkt of geïnteresseerd bent in het downloaden van spelletjes naar je TV, kijk dan uit naar een smart TV met een groot aantal beschikbare apps.

Gebogen schermen: Een gebogen scherm verhoogt het niveau van de onderdompeling, iets wat erg aantrekkelijk is als je thuis een theatrale ervaring wilt hebben of je scherm wilt gebruiken om te gamen. Bedenk dat deze schermen het best van voren bekeken kunnen worden en dat ze aan de muur hangen lastig kan zijn, en bovendien de prijs van de TV’s verhoogt.

(Foto: georgejmclittle/ 123rf.com) (Zichtbare foto: georgejmclittle/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies