Laatst bijgewerkt: 24-02-2022

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

65Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

195Verzamelde opmerkingen

Een 4K videocamera is een digitale camera die een resolutie van minstens 4096 x 2160 pixels kan opnemen en weergeven. Dit is vier keer het aantal pixels dat je vindt in 1080p HDTV’s, die 1920×1080 zijn. De term “4k” verwijst specifiek naar dit aantal pixels, terwijl andere termen zoals Ultra High Definition (UHD) of Super Hi-Vision verwijzen naar grotere resoluties met meer dan 8 miljoen totale pixels.

Een 4K videocamera is een digitale camera die video’s kan opnemen in het Ultra High Definition (UHD) formaat. UHD heeft vier keer zoveel pixels als Full HD, wat betekent dat je veel meer detail en helderheid uit je video’s krijgt. Het maakt het ook gemakkelijker om in te zoomen op specifieke delen van een beeld zonder aan kwaliteit of resolutie in te boeten.
Beste 4k video camera: Onze selectie

4k video camera: Vaak gestelde vragen

Welke soorten 4K videocamera’s zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn twee soorten 4K videocamera’s. De eerste soort is degene die in real time opneemt, en hij kan gebruikt worden voor live streaming of om video’s op te nemen op een harde schijf. Het tweede type neemt video op met 30 beelden per seconde (fps) maar speelt dan af met 60 fps, zodat je een vloeiende weergave krijgt zonder haperingen op je TV scherm of computermonitor. Dit maakt het bewerken gemakkelijker omdat je bij het importeren in Final Cut Pro X, Adobe Premiere CC/CS6, Avid Media Composer 6 & 7 enz. niet van 24 fps naar 29-30 fps hoeft te converteren zoals met andere camera’s.

De beste 4K videocamera is er een die met de hoogste resolutie kan opnemen, een lens van goede kwaliteit heeft en geweldig geluid produceert. Hij moet ook gemakkelijk te bedienen zijn met een intuïtieve interface, zodat je geen urenlang handleidingen hoeft te lezen of tutorials op YouTube hoeft te bekijken om uit te vinden hoe hij werkt.

Wie zou een 4K videocamera moeten gebruiken?

Ben je een professionele videograaf of filmmaker, dan is de 4K videocamera iets voor jou. Je kunt hem gebruiken om video’s en foto’s van hoge kwaliteit te maken die je in je projecten gebruikt. Hij is ook geweldig als je prachtige opnamen van de natuur wilt maken, want deze camera heeft een uitstekende zoomfunctie waarmee je verre voorwerpen duidelijk kunt vastleggen zonder dat ze wazig of pixelig lijken.

Op basis van welke criteria moet je een 4K videocamera kopen?

De 4K videocamera is in de regel universeel. Hij kan zowel door professionals als door beginners gebruikt worden. Maar voor je hem koopt, moet je letten op de voornaamste kenmerken ervan om zeker te zijn dat het toestel aan je behoeften beantwoordt. Tot de dingen die de moeite waard zijn om op te letten behoren het type sensor (CMOS of CCD), de videoresolutie en de instellingen voor de beeldsnelheid (30 fps/60 fps).

Het gewicht van een 4K videocamera is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Een ander belangrijk aspect is het materiaal. Als de camera goed in elkaar gezet is, zal hij je vele jaren van dienst zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een 4K videocamera?

Voordelen

4K videocamera’s zijn de volgende stap in digitale beeldverwerking. Met een resolutie van 3840 x 2160 pixels bieden ze viermaal meer detail dan Full HD (1920×1080) modellen en tweemaal zoveel als standaard definitie camcorders. De extra helderheid is vooral merkbaar op grote schermen of wanneer je inzoomt op een beeld om het groter te maken – bijvoorbeeld als je ongewenste delen uit je opnamen wilt wegsnijden.

Nadelen

Hoewel 4K videocamera’s een goede keuze zijn voor wie video’s van hoge kwaliteit wil opnemen, hebben ze toch enkele nadelen. De prijs van deze toestellen is bijvoorbeeld hoger dan die van andere soorten camcorders en digitale camera’s. Omdat 4K video-opnamen meer opslagruimte op je computer of externe harde schijf vergen dan standaard HD opnamen (die minder gegevens verbruiken), kan het ook zijn dat je extra geheugenkaarten moet kopen als je van plan bent vaak in dit formaat op te nemen. Tenslotte, hoewel de meeste computers 4K opnamen zonder problemen kunnen afspelen met software als QuickTime Player of VLC Media Player, zullen niet alle computers in staat zijn ze te bewerken vanwege de grote bestandsgrootte. Zoek je een bewerkingsprogramma dat speciaal ontworpen is voor het werken met ultra-hoge definitie bestanden zoals Final Cut Pro X , dat door Apple speciaal voor Mac gebruikers gemaakt werd maar ook goed werkt met Windows machines met Boot Camp

Wat voor aanvullende hulpmiddelen zijn nodig om een 4K videocamera te gebruiken?

4K videocamera’s zijn niet compatibel met SD kaarten. Je moet een UHS-I geheugenkaart gebruiken, en de aanbevolen capaciteit is 64 GB of meer. Bovendien heb je een externe harde schijf nodig die USB 3.0 ondersteunt om grote hoeveelheden gegevens (4K videobestanden) op te slaan. Als je bijvoorbeeld een uur opnamen wilt maken in 4K resolutie bij 30 fps met het H264/MPEG-4 AVC codec formaat op de hoogste kwaliteitsinstelling van je camera – wat je ongeveer 2 GB per minuut oplevert – dan zou dat ongeveer 80 GB aan ruimte op je harde schijf in beslag nemen.

Wat kun je nog meer gebruiken in plaats van een 4K videocamera?

Je kunt een 1080p camera gebruiken zoals de Panasonic HC-V770K of Sony HDR-PJ410. Deze beide camera’s hebben een geweldige beeldkwaliteit en geven je meer dan genoeg resolutie voor je 4K TV. Wil je nog goedkoper gaan, bekijk dan onze gids over hoe je een goedkope home video studio maakt.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • PEAWOLCY
  • Cininery
  • Condikey

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste 4k video camera in onze review kost ongeveer 43 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 607 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Recensies