Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een AMD processor? Dan ben je hier op de juiste plaats. In deze complete koopgids verduidelijken we de belangrijkste punten en stellen we de beste modellen voor.

Als je al iets meer begrijpt van de wereld van de processors, weet je dat hij het is die veel eigenschappen van je machine bepaalt. Het wordt beschouwd als het brein van de computer, dat wil zeggen als een van de hoofdcomponenten. Wil je begrijpen waarom? Volg ons!
Belangrijk om te weten

 • De processor is niemand minder dan het brein van je machine. Zijn taak is gegevens om te zetten in informatie.
 • De AMD processor is een van de hoogtepunten van de markt, en concurreert rechtstreeks met Intel.
 • Om een goede processor te kiezen moet je op de hoogte zijn van hun technische eigenschappen.

Beste AMD processor: Onze selectie

Amd Amd Processor

U zult versteld staan van de vlotte en soepele ervaring die deze processor biedt bij het uitvoeren van veeleisende taken, zoals het bewerken van video’s, het spelen van games en het streamen van uw favoriete content. Met zijn 8 krachtige cores en 16 threads is multitasken een fluitje van een cent voor de Ryzen 7 5700G.

Amd Amd Processor

De basisklok van deze processor bedraagt 3,4 GHz, maar haalt maximaal een indrukwekkende 4,6 GHz. U zult merken dat uw computer buitengewoon snel opstart en soepel werkt, zelfs bij meerdere te gelijkertijd draaiende toepassingen. Met dit exemplaar beschikt u over acht CPU-kernen en maar liefst 16 threads, wat zorgt voor optimale multitaskingmogelijkheden en een vlotte uitvoering van uw taken.

Amd Amd Processor

Met de geïntegreerde Radeon-graphics is de AMD Ryzen 5 5600G perfect geschikt voor veeleisende grafische toepassingen, zodat u kunt gamen, foto’s bewerken en video’s streamen zonder enige vertraging. Deze processor is compatibel met de nieuwste besturingssystemen, waaronder Windows 11 (64-bits editie), Windows 10 (64-bits editie), RHEL x86 64-bit en Ubuntu x86 64-bits, zodat u op het scherpst van de technologische snede blijft en profiteert van alle functies die uw favoriete OS te bieden heeft.

Amd Amd Processor

Wilt u nog meer kracht ontgrendelen? Geen probleem. Dit model is ontgrendeld voor overklokken, zodat u het meeste uit uw systeem kunt halen en de snelheid verder kunt verhogen. Deze processor is compatibel met zowel Windows 11 (64-bits editie) als Windows 10 (64-bits editie) besturingssystemen, waarbij de ondersteuning per fabrikant kan variëren. Merk op dat deze AMD Ryzen CPU moeiteloos past op zowel 500 als 400 chipset series AM4-moederborden.

Koopgids

Wil je een snelle machine, die bij alle activiteiten hoge prestaties levert, vooral bij zwaardere programma’s of voor online spelletjes, dan heb je beslist een krachtige AMD processor nodig.

Om meer te weten te komen over de eigenschappen van een AMD processor en te weten hoe je de beste keuze maakt, volg je ons in deze complete Koopgids.

Mão em close mexendo em um processador.

De AMD processor is een van de beste op de markt, en concurreert rechtstreeks met Intel. (Bron: Preechar Bowonkitwanchai/123rf.com)

Wat is de AMD processor?

Ook bekend als de centrale verwerkingseenheid, met andere woorden, de beroemde CPU, wordt de processor beschouwd als het brein van de computer. Dat komt omdat hij verantwoordelijk is voor het ontvangen van een bepaalde hoeveelheid gegevens en het omzetten ervan in informatie.

In de praktijk is het de processor die je machine sneller maakt en alle apparatuur aanstuurt, zoals de printer en het beeldscherm, bijvoorbeeld. De processor vertelt alle andere componenten wat ze moeten doen. Hij bevindt zich op het moederbord.

De AMD processor is een van de hoogtepunten van de markt, en concurreert rechtstreeks met de beroemde Intel. Het bedrijf werd opgericht vanaf 1969 in Silicon Valley.

Wat zijn de voordelen van investeren in een AMD processor?

jaar. Sommigen beschouwen de AMD processor als de beste keuze voor wie een krachtige machine wil voor gamen, videobewerking of zelfs ontwerpwerk.

Het merk verdient ook vermelding omdat het sommige processoren met veel kernen produceert, en dat levert veel vermogen op. AMD processoren staan ook bekend om een geweldige geïntegreerde videokaart.

AMD heeft ook unieke technologieën in hun processoren

 • AMD GuardMI: Ontworpen om klanten te helpen bij het aanpakken van cyberbeveiligingsproblemen;
 • AMDStoreMI: Hulpmiddel voor PC gebruikers die de laadtijd, de opstarttijd, het bestandsbeheer en de reactiesnelheid van hun systeem willen verbeteren;
 • AMD Enduro™: Intelligente functieset die ontworpen is om aanzienlijke energiebesparingen te bereiken;
 • AMD Turbo Core: Deze technologie kan snel meer prestaties leveren wanneer je die nodig hebt.

Er zijn nog veel meer technologieën aanwezig in AMD processoren. Elk model of elke lijn heeft specifieke kenmerken.

Een ander groot voordeel is dat AMD processoren meestal goedkoper zijn dan concurrenten met soortgelijke kenmerken.

Maar zoals elk product hebben AMD processoren ook nadelen. De belangrijkste is dat AMD een hoger stroomverbruik heeft. Bovendien warmen ze ook gemakkelijk op en om dit op te lossen moet je investeren in een goede koeler.

Voordelen
 • Beste prijzen
 • Verschillende exclusieve technologieën
 • Ideaal voor spelletjes, videobewerking en werk met grafische vormgeving
 • Geïntegreerde videokaart van het merk valt op in de markt
Nadelen
 • Hebben een hoger stroomverbruik
 • warmen gemakkelijker op, waardoor een goede koeler nodig is

Begrijp de termen: Wat mag er niet ontbreken in een goede processor?

Binnen dit universum van processoren zijn er enkele termen die je moet begrijpen. Pas dan kun je de technische kenmerken van een model analyseren en bepalen welke het meest geschikt is voor je behoeften.

Weet je wat kernen, threads, cachegeheugen en klok zijn? We zullen hun functies uitleggen en deze termen binnen het bereik van je begrip laten. Bekijk het hier:

 • Kern: Zij zijn het die instructies interpreteren en de acties van je computer uitvoeren. Logischerwijs is het zo dat hoe meer kernen een AMD processor heeft, hoe groter zijn vermogen om afzonderlijke cycli uit te voeren. Dit kan resulteren in een snellere gegevensverwerking. De kernen zelf doen echter niets uit zichzelf.
 • Draden: Het zijn de uitvoeringsthreads van de processor, d.w.z. dat elke draad overeenkomt met een taak die de machine kan uitvoeren. Een CPU met één thread heeft maar één uitvoeringsdraad en kan aan één actie tegelijk werken. Een AMD processor met meer threads kan verschillende functies tegelijk uitvoeren.
 • Cache: Kort gezegd is cache-geheugen verantwoordelijk voor het opslaan van gegevens en het zo gemakkelijker toegankelijk maken ervan. Zo kunnen taken sneller uitgevoerd worden. Het is verdeeld in drie niveaus: L1 (intern geheugen en slaat veelgebruikte gegevens op), L2 (slaat ook veelgebruikte gegevens op, maar is trager) en L3 (trager dan de vorige, maar groter, wat de efficiëntie van de processor ten goede komt).
 • Klok of frequentie: Er wordt veel gezegd over de andere componenten, maar het is de frequentie die werkelijk verantwoordelijk is voor de snelheid van de processor. Hij wordt gemeten in Hertz en mag nooit alleen beoordeeld worden.
Geen van deze gegevens is zo belangrijk als al deze samen.

Geen van deze gegevens is zo belangrijk als al deze samen. Als je een AMD processor gaat analyseren, houd dan rekening met alle genoemde termen. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de prestaties van de machine. Maar het heeft geen zin een processor met 32 cores te hebben als de andere componenten het niet bijhouden.

Wat zijn de verschillende soorten AMD processors?

Het merk biedt processors voor desktops, notebooks en servers. Onder het aanbod zijn er een paar verschillende lijnen. Voor desktop computers en notebooks zijn de belangrijkste Ryzen, Athlon, A-Series en FX. Voor servers fabriceert AMD de Epyc en Opteron processoren.

Elke lijn wordt vervaardigd met een doel voor ogen. Natuurlijk zijn er daarbinnen veel modellen die verschillen door de hoeveelheid kernen, geheugen, threads, en andere kenmerken. Bekijk hieronder een overzicht van de vier hoofdlijnen van het merk, gericht op notebooks en desktops.

AMD Ryzen AMD Athlon AMD A-Series AMD FX
Afdelingen binnen de Ryzen lijn, Ryzen PRO en Ryzen Threadripper Athlon en Athlon PRO
Cores Van 4 tot 32 cores Van 2 tot 4 cores Van 2 tot 4 cores Van 4 tot 8 cores
Threads Tot 64 threads Tot 4 threads Tot 4 threads Tot 8 threads
Ideaal voor Professionals die hoge prestaties nodig hebben veeleisende gamers en power users Instappers die prijs stellen op geavanceerde technologie en reactiesnelheid Instappers die prijs stellen op betrouwbare prestaties zonder dat een aparte grafische kaart nodig is Gamers en ontwikkelaars die degelijke prestaties zoeken

AMD of Intel processor?

Doorheen deze gids hebben we veel informatie gegeven over de AMD processor, het zwaartepunt van dit artikel. Maar als mensen naar dit merk zoeken, is het normaal dat ze voor de vraag komen te staan: AMD of Intel?

We beginnen dit antwoord met te zeggen dat het niet eerlijk zou zijn om alleen maar merken te vergelijken. Je moet nagaan wat elk model specifiek te bieden heeft, en het dan vergelijken met het compatibele model van de concurrent.

Heel algemeen valt de AMD processor op om enkele redenen: toegankelijker prijs, geweldige geïntegreerde videokaart en modellen met meer kernen. Zo eindigt hij als de ideale optie, speciaal voor gamers.

 Imagem de um processador em close.

Overweeg de technische eigenschappen in plaats van het merk. (Bron: Pok Rie/Pexels.com)

De Intel processor heeft ook een aantal voordelen. Hij is compatibeler met verschillende moederborden, de firma valt op als het op innovatie aankomt en heeft efficiëntere modellen.

Profiteer van alle informatie in deze gids en kies de beste processor voor je behoeften, vooral gezien de technische eigenschappen.

Aankoopcriteria: Bepalende factoren voor het kiezen van een AMD Processor

Vond je de tot nu toe gebrachte informatie interessant? Maar wacht even, we hebben nog andere relevante gegevens die je moet overwegen voor je bepaalt welke AMD processor je zult kiezen. Bekijk ze hier:

Ga nu elk van de genoemde criteria in detail na.

Doel van gebruik

Denk eerst na, voor welk doel gebruik je je computer? Heb je je PC nodig voor basistaken, gebruik je zware programma’s of ben je een gamer? Al deze scenario’s veranderen de keuze van je AMD processor.

AMD verdeelt zijn processoren in lijnen, die elk aan specifieke behoeften voldoen. Bekijk deze informatie in de vergelijkingstabel over de verschillende processorsoorten.

Als je begint met te bepalen welke lijn van het merk aan je behoeften voldoet, is het gemakkelijker om de volgende stap te zetten en de technische kenmerken te bekijken.

Cachegeheugen

Dit is slechts een van de punten die bij de technische kenmerken van de AMD processor in het oog moeten worden gehouden. Zoals reeds gezegd, mag geen enkel getal op zichzelf beschouwd worden.

Het L1 is het primaire en heeft over het algemeen minder capaciteit.

Het cachegeheugen is verantwoordelijk voor het opslaan van gegevens en het vergemakkelijken van de toegang ertoe. Ze zijn verdeeld in L1, L2 en L3. De L1 is de primaire, en omdat hij duurder is, heeft hij over het algemeen minder capaciteit. L2 is de tweede zoekmogelijkheid en L3 de laatste.

Deze getallen kunnen nogal variëren en je keuze hangt af van je gebruiksbehoeften. Als je budget het toelaat, geef je voorrang aan een cachegeheugen boven de 8GB.

Cores

Weet je nog dat we het eerder over cores hadden? Deze gegevens verschijnen altijd in de AMD processorbeschrijving. Het is belangrijk en moet samen met de andere kenmerken geanalyseerd worden. Maar hoe meer kernen je processor heeft, hoe efficiënter hij meestal is.

AMD valt op door processoren met tot 32 kernen aan te bieden, die geschikt zouden zijn voor gamers en professioneel gebruik. Voor basis- of gemiddeld gebruik voldoet een AMD processor met tot 8 kernen aan de vraag.

"Processador

(Bron: TobiasD/ Pixabay.com) (Zichtbare afbeelding: TobiasD/ Pixabay.com)

Recensies