Laatst bijgewerkt: 04-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

42Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Je wilt naar muziek luisteren of telefoongesprekken voeren zonder gestoord te worden door vervelende hoofdtelefoonkabels? Dan moet je erover denken een Bluetooth hoofdtelefoon te kopen. Waar en tegen welke prijs kun je draadloze hoofdtelefoons van dit type kopen? Welke verschillende soorten Bluetooth hoofdtelefoons kun je kopen? Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote Bluetooth hoofdtelefoon test 2021.

We laten je kennismaken met verschillende Bluetooth hoofdtelefoons om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken. Bovendien vind je handige tips en trucs in onze gids over welke soort koptelefoon geschikt is voor jou. Of je nu een in-ear, over-ear of on-ear hoofdtelefoon kiest, we vertellen je over de voordelen en nadelen van de verschillende Bluetooth hoofdtelefoons.
Belangrijk om te weten

  • Bluetooth koptelefoons zijn de beste keuze als je naar muziek wilt luisteren of telefoneren zonder gestoord te worden door kabels.
  • Er zijn in principe drie verschillende soorten hoofdtelefoons: in-ear hoofdtelefoons, on-ear hoofdtelefoons en over-ear hoofdtelefoons. Afhankelijk van het gebruiksgebied of de persoonlijke eisen, kan het ene type geschikter zijn dan het andere.
  • Behalve de belangrijkste eis voor een hoofdtelefoon spelen ook goed geluid, uiterlijk en functies een belangrijke rol. Bovendien moet je altijd de levensduur van de batterij in de gaten houden, vooral bij Bluetooth hoofdtelefoons.

Beste Bluetooth hoofdtelefoon: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bluetooth hoofdtelefoon koopt

Waar worden in-ear Bluetooth koptelefoons meestal gebruikt?

Hoofdtelefoons die direct in het oor zitten worden vooral gebruikt voor vrijetijdsbesteding. De eigenschappen van in-ear Bluetooth koptelefoons maken ze ideaal voor een groot aantal sportactiviteiten. Maar deze oortjes worden ook vaak gebruikt in het dagelijks leven, voor het woon-werkverkeer of voor school, en om gewoon naar muziek te luisteren.

In-ear Bluetooth koptelefoons hebben verschillende koppen met verschillende mate van draagcomfort. Probeer ze uit als je ze koopt.

Bluetooth hoofdtelefoons zijn vooral handig voor onderweg. Er zijn geen vervelende kabels die in je kleren verstrikt kunnen raken.

Waarin verschillen on-ear koptelefoons van andere soorten?

On-ear hoofdtelefoons (letterlijk vertaald: “bij-het-oor hoofdtelefoons”) zijn een soort schelphoofdtelefoons, waartoe ook over-ear hoofdtelefoons behoren. Ze worden vaak beschouwd als het “kleine broertje” van de over-oortjes. Vergeleken met in-ear koptelefoons worden on-ear koptelefoons niet direct in de gehoorgang gebruikt, maar rusten ze op het oor. Hoofdtelefoons voor op het oor zijn meestal kleiner dan kegelvormige hoofdtelefoons, die het hele oor omsluiten. Daarom lijken ze onopvallender en minder onhandig.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van over-ear Bluetooth hoofdtelefoons?

Over-ear hoofdtelefoons zijn de grootste soort hoofdtelefoons. Ze omsluiten je oren volledig of, naar de naam (over-ear), bedekken ze je oren volledig. De Bluetooth versie kan draadloos gebruikt worden. Je kunt over-ear hoofdtelefoons ook de“grote broer” van on-ear hoofdtelefoons noemen. In tegenstelling tot on-ears, die op het oor rusten, omsluiten over-ear hoofdtelefoons het oor volledig. Daardoor moeten de oorschelpen en vervolgens de hele hoofdtelefoon veel groter zijn dan bij alle andere soorten constructie. Door het oor te omsluiten, worden geluiden uit de omgeving fundamenteel beter afgeschermd dan met andere soorten hoofdtelefoons.
Wist je dat het grootste deel van de radiotechnologie voor Bluetooth ontwikkeld werd voor de Zweedse firma Ericsson? Later werd de technologie aangevuld en aangevuld door Intel en Nokia.

Waar en wanneer worden over-ear Bluetooth koptelefoons het meest gebruikt?

Over-ear hoofdtelefoons worden vooral gebruikt om thuis en binnenshuis naar muziek te luisteren. Maar vanwege hun gebruik als mode-accessoire komen over-oortjes ook steeds meer in aanmerking voor gebruik onderweg. Vanwege de mogelijkheid een maximale geluidskwaliteit te bereiken, worden over-ear Bluetooth koptelefoons meestal thuis gebruikt.

Een mogelijke reden hiervoor zou kunnen zijn dat er thuis geen aandacht aan het uiterlijk besteed hoeft te worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het feit of je er wel goed uitziet met het audio-uitgangsapparaat op je hoofd.

Maar over-ear Bluetooth koptelefoons worden ook gebruikt in opnamestudio’s, TV stations en in het algemeen in bedrijven en instellingen die veel belang hechten aan de kwaliteit van het geluid. High-end produkten worden daarom vaak studio-hoofdtelefoons genoemd, en vanwege hun neutrale klank.

Maar volgens een trend willen steeds meer mensen het onderweg niet zonder hoogwaardige geluiden stellen. Daarom neemt het gebruik van over-ear Bluetooth koptelefoons toe. Een grote verscheidenheid van ontwerpen wordt gebruikt in een poging om het gebrek aan visuele aantrekkingskracht te compenseren of om de hoofdtelefoon als centrum van verlangen centraal te stellen.

Luister naar muziek zonder barrières: De smartphone wordt via Bluetooth rechtstreeks met de hoofdtelefoon verbonden en maakt comfortabel muziek luisteren mogelijk. Er zijn geen kabels nodig, zoals hier op de foto. (Beeldbron: pixabay.com / newlss2000)

Besluit: Welke soorten Bluetooth koptelefoons zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn drie verschillende soorten Bluetooth koptelefoons, elk met zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Soort hoofdtelefoons kenmerken
In-ear kleinste vorm, gemakkelijk op te bergen, wordt direct in de gehoorgang gedragen, goedkope variant
On-ear middelgroot, voordeel voor mensen die een bril dragen, opvallend ontwerp, oppervlak overlay op oorschelp, laat omgevingsgeluid door
Over-ear maximale geluidskwaliteit, omsluiten de oren volledig, geen binnendringen van omgevingslawaai, opvallend ontwerp, lange levensduur van de batterij, omvangrijk om op te bergen

Hieronder hebben we de drie varianten van Bluetooth hoofdtelefoons nog eens in detail voor je samengevat.

Wanneer moet ik een in-ear Bluetooth hoofdtelefoon kiezen?

In een notendop: Als je geen grote luisterbekers wilt die je uiterlijk ontsieren en je het beu bent om tijdens het luisteren naar muziek voortdurend gestoord te worden door de kabelverbinding tussen de hoofdtelefoon en het audio-uitgangsapparaat. In-ear hoofdtelefoons zijn de kleinste soort hoofdtelefoons. Omdat ze direct in je gehoorgang zitten, is een deel ervan niet zichtbaar voor buitenstaanders.

Bovendien bereiken geluiden uit de omgeving je oren niet eens en worden door de koptelefoon nauwelijks opgemerkt. In-ear Bluetooth koptelefoons worden draadloos verbonden met een smartphone, MP3 speler of andere audiospeler, waardoor een“kluwen kabels” in eerste instantie wordt voorkomen.

Wist je dat gegevensoverdracht via Bluetooth al sinds de jaren ’90 bestaat? De naam is afgeleid van de Deense koning Harald Blauzahn, die vijandige gebieden van Noorwegen en Denemarken verenigde. Het logo is samengesteld uit de Oud Noorse runen ᚼ en ᛒ.

Door de lage materiaalkosten zijn in-ear hoofdtelefoons meestal veel goedkoper dan on-ear of over-ear modellen. Bovendien nemen ze door hun grootte ook minder ruimte in opslagruimte in dan “hun grote broers”.

Maar voordat je een in-ear Bluetooth koptelefoon koopt, moet je je afvragen of deze manier van dragen, d.w.z. direct in de gehoorgang, überhaupt een optie voor je is. Sommige mensen vinden in-ear koptelefoons oncomfortabel en vervelend in het oor. Daarom moet je het van tevoren uitzoeken en, indien mogelijk, een paar modellen passen.

Wanneer kun je het beste on-ear Bluetooth koptelefoons gebruiken?

In één zin: Als je een all-round Bluetooth hoofdtelefoon zoekt die je in elke situatie in het leven kunt gebruiken, raden we de on-ear Bluetooth hoofdtelefoon aan. On-ear Bluetooth koptelefoons zijn natuurlijk groter dan in-ears, maar in vergelijking met over-ear koptelefoons zijn ze meestal veel kleiner en dus praktischer. On-ear hoofdtelefoons kunnen omschreven worden als het “kleine broertje” van de over-ears.

Door hun middelgrote afmetingen zijn ze meestal gemakkelijker op te bergen of te vervoeren, maar voor veel mensen zijn ze ook veel comfortabeler om te dragen. Dit type hoofdtelefoon kan een voordeel zijn, vooral voor mensen die een bril dragen, omdat het oortje van de bril maar weinig afleidt als hij gedragen wordt.

Veel Bluetooth on-ear koptelefoons bieden ook de mogelijkheid de koptelefoon in bedrade modus te gebruiken, voor het geval een ouder muziektoestel geen Bluetooth functie heeft of de batterij van je koptelefoon leeg is. Bovendien hebben deze hoofdtelefoons vaak een opvallend ontwerp.

Modellen worden vaak aangeboden in verschillende kleuren – van helder tot onopvallend ofverschillende ontwerpen – van eenvoudig tot ongewoon. Een nadeel van Bluetooth koptelefoons voor op het oor is zeker hun doorlaatbaarheid voor omgevingslawaai. Dit kan verklaard worden door het oppervlakkige contact van de oorschelpen met het oor, dat voldoende ruimte laat voor storende geluiden om het oor binnen te dringen. Maar hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking zijn goed tegen dit probleem opgewassen.

Waarom zou ik precies een over-ear Bluetooth hoofdtelefoon kiezen?

In een notendop: Omdat Bluetooth over-ear hoofdtelefoons de maximale geluidskwaliteit kunnen bereiken. Door hun ontwerp kan een goed produkt de kwaliteit van het geluid optimaliseren, waardoor voor de gebruikers een echte audio-ervaring ontstaat. Over-ear Bluetooth hoofdtelefoons omsluiten de oren volledig en laten dus geen omgevingsgeluid door.

Dit betekent dat de oorschelpen navenant groter moeten zijn dan bijvoorbeeld on-ear hoofdtelefoons, waardoor deze modellen in hun geheel groter zijn of zelfs de grootste in hun soort. Over-ear Bluetooth hoofdtelefoons zijn de typische hoofdtelefoons voor thuis en plaatsen zoals opnamestudio’s, TV stations of andere bedrijven waar geluidskwaliteit van groot belang is.

Dit is te danken aan hun uitstekende geluidskwaliteit. maar volgens trends wordt dit type constructie ook steeds vaker voor reizen gebruikt. De reden hiervoor is het gebruik van de koptelefoon als accessoire of mode-accent. Veel mensen willen opvallen en de aandacht trekken door een over-ear hoofdtelefoon te dragen. Opvallende ontwerpen in een grote verscheidenheid van kleuren slagen daar meestal wel in.

De grote vormgeving van over-oortjes komt ook een ander punt ten goede, namelijk de batterij. De geboden ruimte geeft fabrikanten de gelegenheid grotere batterijen te plaatsen en zo de gebruiksduur van de Bluetooth hoofdtelefoon te verlengen. Het nadeel van deze hoofdtelefoons is dat ze veel plaats innemen en moeilijker te vervoeren zijn. Producenten voegen hiervoor vaak bewaarzakken bij. Deze verkleinen echter niet de omvang van de producten.

Als je op je werkplek met een Bluetooth koptelefoon werkt, kun je tussendoor comfortabel gaan staan zonder de koptelefoon af te zetten en toch naar je luisterboek of een podcast blijven luisteren of telefoongesprekken voeren. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Bluetooth hoofdtelefoons te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Bluetooth hoofdtelefoons te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Geluidskwaliteit
  • Verschijning
  • Draagcomfort
  • Kenmerken

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste doel van een hoofdtelefoon is het weergeven van geluid. Natuurlijk is dit ook het geval met Bluetooth hoofdtelefoons. Er zijn ernstige verschillen tussen de afzonderlijke modellen als het om dit aankoopcriterium gaat. Niettemin worden ook regelmatig modellen gekocht met een nogal slecht waargenomen geluidskwaliteit.

Waarom is dat? De reden is eenvoudig: niet iedereen stelt de hoogste eisen aan geluidskwaliteit. Voor veel mensen is deze kwaliteit op bepaalde gebruiksgebieden niet zo belangrijk, omdat de hoofdtelefoon maar weinig gebruikt wordt of omdat gewoon de zuivere weergave van een geluid vereist is. Niettemin moet je hier vooraf naar vragen om niet onnodig geld te betalen voor iets dat helemaal niet nodig is.

In andere gevallen speelt de geluidskwaliteit echter een grote rol, zoals bij het luisteren naar muziek of het kijken naar TV met een 55-inch TV. Maar hier komt een ander punt om de hoek kijken: geluidskwaliteit is subjectief. Iedereen neemt geluiden anders waar en vindt dezelfde geluiden verschillend goed of slecht. Bovendien vereisen verschillende soorten muziek verschillende klankeigenschappen.

Voor klassieke muziek, bijvoorbeeld, spelen heldere hoge tonen en zuivere tonen een belangrijke rol. Terwijl rijke bassen erg belangrijk zijn voor hip-hop. Fabrikanten proberen de geluiden van hun Bluetooth koptelefoons vaker te beschrijven om het voor kopers gemakkelijker te maken een beslissing te nemen. Voorzichtigheid is hier echter geboden, want ook deze beoordelingen zijn subjectief. Het zou het beste zijn als je de hoofdtelefoon in dit opzicht van tevoren test.

Drie verschillende soorten koptelefoons hebben verschillende functies. De geluidskwaliteit is, natuurlijk, anders. Denk daarom bij het kopen aan je doel.

Optics

Bluetooth hoofdtelefoons worden vaak in het openbaar gedragen. Omdat je daar door andere mensen gezien zult worden, speelt het uiterlijk of de vormgeving van de koptelefoon een grote rol. Zoals al verschillende keren in de gids is vermeld, worden (Bluetooth) koptelefoons steeds meer als mode-accessoires gebruikt. Daarom kan een slecht ontwerp met een ongeschikte kleur een knock-out criterium zijn bij de keuze van een koptelefoon. Veel fabrikanten bieden dezelfde koptelefoons in verschillende kleuren aan om elke klant de gelegenheid te geven de kleur te kiezen die het beste bij hem past. Er zijn ook verschillen in de vorm van de oorschelpen of oordopjes. Ze zijn er in ronde, vierkante of andere extravagante vormen.

Draagcomfort

Draagcomfort is vooral belangrijk als de Bluetooth hoofdtelefoon regelmatig of langdurig gedragen wordt. Maar ook als je ze maar korte tijd draagt met een hoofdband om je hoofd of een oordopje in je oor, moet je met dit criterium rekening houden. Het belangrijkste hier is dat je het juiste ontwerp voor je vindt. Er is een groot verschil in draagcomfort tussen in-ear, on-ear en over-ear Bluetooth koptelefoons. Sommige gaan in het oor, andere op het oor en de derde gaat rond het oor.

Niet elke hoofdvorm of oorvorm is gemaakt voor alle drie de soorten.

WeltMagazin
Zijn Bluetooth koptelefoons schadelijk voor de gezondheid? Wetenschappers blijven waarschuwen voor de straling van onze technische apparaten, en er is veel angst dat Bluetooth onze gezondheid zal schaden. Maar tot nu toe zijn er geen studies die dit kunnen bewijzen. In plaats daarvan moeten we ons zorgen maken over de straling van mobiele telefoons, die tot 20 keer sterker kan zijn dan Bluetooth straling. (Bron: www.welt.de

Veel mensen vinden het oncomfortabel om oordopjes direct in hun oren te hebben.

Anderen dragen een bril en kunnen daarom niet uit de voeten met de grote oorschelpen van de over-ear Bluetooth koptelefoons. Bovendien kan de hoofdband sommige mensen hinderen vanwege de vorm van hun hoofd. Daarom moet je eerst testen wat het beste bij je past, want zelfs als je een koptelefoon maar kort draagt, kan een slecht draagcomfort het toekomstige gebruik bederven. Als je dit punt verwaarloost, is het mogelijk dat je nieuwe Bluetooth koptelefoon een miskoop blijkt te zijn.

Functies

Bluetooth koptelefoons worden geleverd met een hele reeks functies die je in sommige situaties kunnen helpen. Het is belangrijk dat je precies weet waar je je toekomstige koptelefoon voor wilt gebruiken. Betalen voor functies die je uiteindelijk niet zult gebruiken maakt je “subjectieve” prijs-prestatie verhouding slechter. Het belangrijkste kenmerk van je Bluetooth hoofdtelefoon is de batterij.

Je moet goed opletten hoe sterk de batterij is en hoe lang de looptijd is. Je kunt ook beoordelingen van klanten lezen, die je ook informatie kunnen geven over de levensduur van de batterij en tekenen van slijtage. Een veel voorkomende uitbreiding, vooral voor on-ear en over-ear Bluetooth koptelefoons, is de optie om de koptelefoon in bedrade modus te gebruiken.

Daarvoor wordt een AUX kabel meegeleverd, waarmee je ook naar muziek kunt luisteren als de batterij leeg is of met toestellen die de Bluetooth functie niet ondersteunen. Bedieningselementen of een afstandsbediening op de hoofdtelefoon zijn ook een gebruikelijke eigenschap. Zo hoef je niet je audio-apparaat tevoorschijn te halen als je een liedje wilt pauzeren of overslaan. Als de Bluetooth hoofdtelefoon bovendien een geïntegreerde microfoon heeft, kun je gesprekken beantwoorden en gesprekken voeren zonder onderbreking.

Als een koptelefoon deze twee functies heeft, is hij zeer geschikt om als koptelefoon te gebruiken. Een andere functie die meestal alleen in de middenklasse modellen wordt aangeboden is actieve ruisonderdrukking. Lawaai uit de omgeving wordt waargenomen door middel van geïntegreerde microfoons en actief verminderd voor de gebruiker van de hoofdtelefoon.

Dit betekent dat telefoongesprekken of liedjes tijdens het luisteren niet door het lawaai van de buitenwereld worden beïnvloed. Er zijn nog veel meer eigenschappen die je vindt als je een hoofdtelefoon zoekt. Het belangrijkste is echter dat je precies weet wat je echt nodig hebt en waar je zonder kunt.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.kopfhoererimtest.de/2014/12/funktionsweise-und-vorteile-von.html [2] https://www.dirks-computerecke.de/hardware/bluetooth-kopfhoerer-liegen-im-trend.htm [3] http://www.kopfhoerer.net/vorteile-und-nachteile-von-funkkopfhoerern/ [4] http://www.kopfhoerer-store.de/kopfhoerer-arten.html Beeldbron: pixabay.com / StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies