Laatst bijgewerkt: 20-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een stuk gereedschap waarmee je een moment kunt vereeuwigen: de fotocamera. De laatste paar jaar heeft de wereld van de fotografie een revolutie doorgemaakt, want de camera’s van mobiele telefoons naderen de professionele beeldkwaliteit.

De trend is dat mobiele telefoons steeds meer plaats krijgen, maar ze zullen waarschijnlijk nooit de plaats innemen van professionele en semi-professionele camera’s.

Hieronder kun je ook een lijst bekijken van de beste apparatuur die op het internet te koop is.
Belangrijk om te weten

 • Als je twijfelt of je moet kiezen tussen een professionele camera of een semi-professionele camera, dan zal het artikel je vragen ophelderen.
 • Tot de kenmerken die je in een camera moet zoeken voor je hem koopt behoren: manuele stand; ISO; Megapixels; Grootte en gewicht; Sensor en of hij in Jpeg of Raw opslaat.

Beste camera’s: Onze selectie

Koopgids

Een foto maken was nog nooit zo gemakkelijk als nu. Bedenk maar eens hoeveel foto’s je uit je kindertijd hebt, en hoeveel je er van allerlei momenten in je galerij van je mobiele telefoon hebt. De belangstelling voor foto’s van betere kwaliteit neemt ook toe, en dus ook de zoektocht naar een betere camera.

In deze gids vind je alles wat je moet weten om het perfecte model voor je behoeften en portemonnee te kopen.

Homem e mulher vendo uma foto através do visor de uma câmera fotográfica.

Met de camera kun je de mooiste momenten van je leven vereeuwigen. (Bron: Hans / Pixabay)

Wat is een fototoestel?

Fototoestellen zijn tegenwoordig overal, want we leven in het zogenaamde “informatietijdperk”.

Veel mensen, die tot dan toe geen apparatuur hadden om foto’s te maken, hebben nu een mobiele telefoon om elk moment vast te leggen. Dit wekt een grotere belangstelling van mensen voor fotografie op, wat interessant is om de markt in beweging te brengen.

Eén klik is genoeg en het is mogelijk die seconde te vereeuwigen, en op een bepaalde manier die scène opnieuw te beleven, telkens als je geheugen door fotografie geprikkeld wordt. Dat is wat een fotocamera oplevert: herinneringen.

En zelfs met het gemak van camera’s die aan smartphones vastzitten, geven velen nog steeds de voorkeur aan professionele en semi-professionele camera’s, waar het in dit artikel om draait.

Mobiele telefoons zullen dit soort camera’s – die opvallen bij professioneel fotowerk – waarschijnlijk nooit vervangen, maar ze zijn nu al compact camera’s aan het vervangen.

Herinner je je die kleine camera’s die in 2005 een hit werden? Je ziet dat het aantal mensen dat compacte camera’s bezit sterk is afgenomen.

Hoewel deze veranderingen aan de technologie te danken zijn, is één ding waar: professionele en semi-professionele camera’s zijn niet meer weg te denken.

Wat zijn hun voor- en nadelen?

Van de voordelen van de huidige camera’s is de kwaliteit er één van. Camera’s worden steeds vernieuwender, en de technologie komt tot uiting in steeds gedetailleerdere foto’s.

Camera’s worden steeds vernieuwender, en de technologie komt tot uiting in kwaliteitsfoto’s.

Deze toestellen zijn een manier om creativiteit uit te oefenen, want door de manuele stand van een camera te gebruiken is het mogelijk met licht te “spelen” en ongelooflijke effecten te creëren.

Hoewel ze nog steeds duurder zijn dan de meeste Brazilianen zich kunnen veroorloven, zijn professionele en semi-professionele camera’s door een grotere verscheidenheid aan bedrijven gemaakt, en dat weerspiegelt zich in de prijs, die de laatste jaren gedaald is.

Wat fotografie tot een dure hobby maakt is de prijs van accessoires zoals flitsers, statieven en lenzen, die de waarde van de uitrusting sterk kan verhogen. Een ander nadeel van camera’s, vooral semi-professionele en professionele, is bovendien dat men tijd nodig heeft om ze te leren instellen.

Velen kiezen er uiteindelijk voor een cursus fotografie te volgen. Maar met geduld en toewijding is het mogelijk om zelfs via YouTube te leren.

Sommige mensen hebben ook moeite met het gewicht van professionele en semi-professionele camera’s. Als dit je geval is, begin dan met een kleinere en lichtere uitrusting.

Voordelen
 • Kwaliteit van de fotografie
 • Prijzen zijn betaalbaarder geworden
 • Gevarieerde effecten
Nadelen
 • Dure accessoires
 • Configuratie kan ingewikkeld zijn
 • Gewicht

Professionele of semi-professionele camera?

Als fotografie een passie wordt, komt het moment om te weten of je voor een professionele of een semi-professionele camera zult kiezen. Professionele camera’s, ook bekend als DSLR, zijn robuuster en bijgevolg zwaarder.

Ze hebben ook meer knoppen, wat ongemakkelijk kan zijn voor beginners, die moeten wennen aan de verschillende camerastanden.

De semi-professionele camera wordt beschouwd als een middenweg tussen een compactcamera en een professionele camera, en wordt daarom aanbevolen voor wie begint met fotografie of iemand die op een gemiddeld niveau staat.

Bekijk hieronder enkele verschillen tussen professionele en semi-professionele camera’s:

Professionele cameraa Semi-professionele camera
Peso Zwaarder Meestal kleiner en lichter
Functies Biedt meer controle over de foto Scherpstelling kan automatisch zijn
Extra accessoires Lenswisseling Kan geen lenswisseling hebben
Prijs Duurder Goedkoopste

Aankoopcriteria: Factoren voor het vergelijken van cameramodellen

Nu heb je al veel over een camera behandeld. Maar voor je beslist en je aankoop definitief maakt, willen we je enkele heel belangrijke gegevens brengen, zodat je helemaal tevreden bent met het model dat je kiest.

Om een camera te evalueren zijn er enkele factoren die doorslaggevend zijn, zoals de volgende

 • Handmatige stand
 • ISO
 • Megapixels
 • Grootte en gewicht
 • Sensor
 • Raw of Jpeg

Hieronder beschrijven we ze elk, zodat je een keuze kunt maken die in overeenstemming is met wat je van een fotocamera verwacht:

Manuele stand

Hoe meer mensen over fotografie leren, hoe groter de neiging wordt dat ze bij hun foto’s de manuele stand willen gebruiken, omdat die een grotere creativiteit mogelijk maakt bij het regelen van de belichting van het beeld.

Terwijl in de automatische stand de camera voor je beslist wat diafragma, ISO en sluitertijd zullen zijn, heb je in de manuele stand veel meer controle, want je beslist zelf over deze 3 aspecten.

Uiteraard zijn de automatische en halfautomatische standen uitstekend voor mensen die met fotografie beginnen, maar als je eenmaal gewend bent aan het handmatig instellen van de regelaars, zul je een groot verschil merken in je foto’s.

Daarom is het heel belangrijk dat je controleert of de camera die je wilt kopen de manuele stand heeft. De meeste professionele en semi-professionele camera’s hebben deze stand, maar je moet ze voor elk model controleren.

ISO

Een andere zeer belangrijke factor in een camera is de ISO, die de gevoeligheid voor licht bepaalt. Door de ISO te verhogen is het mogelijk in situaties met weinig licht foto’s te maken zonder flits.

Het ideaal is camera’s te zoeken die een ISO van 1600 of hoger hebben. Sommige professionele camera’s kunnen tot ISO 102.000 gaan. Maar omdat niet alles perfect is, kan de ISO problemen in het beeld veroorzaken in de vorm van korreligheid en ruis.

Dit is een ongewenst effect, en met de vooruitgang van de technologie zijn camera’s steeds beter geworden in dit aspect. Dit betekent dat je tegenwoordig met de meest geavanceerde camera’s, zelfs bij gebruik van een hoge ISO, een goed beeld krijgt.

Een tip voor wie een fotocamera zoekt, is op het Internet te zoeken naar foto’s die genomen zijn met het model camera dat hij zoekt. Controleer de verschillende gebruikte ISO’s en de korreligheid van het beeld.

Megapixels

Megapixels zijn een bekende parameter die mensen meestal gebruiken om een camera te kopen, maar het is een vergissing te denken dat de hoeveelheid Megapixels de kwaliteit van je beeld bepaalt.

Het is niet nodig een fotocamera met een groot aantal Megapixels te hebben, want dat is alleen nodig als je de foto’s op groot formaat wilt afdrukken.

Om foto’s op 10×15 cm of 13×18 cm formaat met kwaliteit af te drukken, heb je slechts 4 MegaPixels nodig. Een foto van 20×25 cm, heeft ongeveer 8 Megapixels nodig om er goed uit te zien.

Dus, als je Megapixels overweegt, beoordeel dan of je echt beelden in groot formaat wilt afdrukken. Zo niet, laat je dan niet afleiden door er te veel aandacht aan te besteden.

Grootte en gewicht

Deze eigenschappen zijn erg belangrijk, en idealiter test je de apparatuur voor je hem gebruikt. Daarom kan het kopen van camera’s online ingewikkeld zijn, want het is moeilijk te weten of je je echt aan het gewicht en de afmetingen van de apparatuur zult aanpassen.

In fysieke winkels kun je de camera bijvoorbeeld op je gezicht testen, om te weten of de afmetingen goed voor je zijn. De uitrusting in je handen voelen is ook belangrijk, om te weten of je je er prettig bij voelt.

Wat het gewicht betreft, is het ideaal dat je, als je een beginner bent, een lichtere camera kiest, om hem overal mee naar toe te nemen en je fotografische vaardigheden maximaal te trainen.

Mensen die op een meer gevorderd niveau van fotografie staan, zijn meer gewend om robuustere en zwaardere uitrusting te dragen. Je kunt het model dat je wilt uitproberen in een fysieke winkel en het dan online zoeken.

Imagem mostra uma pessoa segurando uma câmera fotográfica.

Het gewicht en de afmetingen van de camera kennen is belangrijk voor je de apparatuur koopt. (Bron: Free-Photos / Pixabay)

Sensor

Een van de kenmerken die de meeste twijfels oproepen over camera’s zijn de sensoren. Veel mensen begrijpen niet waar ze voor dienen en welke de beste zijn.

Over de sensor moet je als volgt denken: hoe groter hij is, hoe duurder en verfijnder de camera moet zijn.

Een Full Frame sensor, bijvoorbeeld, heeft een afmeting van 36x24mm, en biedt beelden met betere kwaliteit en scherptediepte, zelfs op plaatsen met weinig licht.

De APS-C sensor, die in de meeste modellen 23.5×15.6mm heeft, is iets kleiner dan de Full Frame, maar slaagt er toch in goede opnamen te garanderen. Je krijgt een vergelijkbare kwaliteit, met hoge ISO waarden voor nachtopnamen en een hoge beeldresolutie.

Raw of Jpeg

Het formaat waarin de camera bestanden opslaat kan Raw of Jpeg zijn. Degenen die de mogelijkheid bieden om bestanden in beide formaten op te slaan, bieden meer flexibiliteit in het gebruik van de bestanden.

Het Raw formaat maakt het mogelijk alle informatie die door de sensor is vastgelegd erin op te nemen, en dat kan handig zijn om de foto later te bewerken.

Bijna alle professionele en semi-professionele camera’s gebruiken zowel Raw als Jpeg formaten. De meeste compactcamera’s gebruiken alleen Jpeg. Vergeet niet dit belangrijke detail te controleren.

(Bron van het beeld: SplitShire / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies