Laatst bijgewerkt: 20-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Canon is altijd een toonaangevend merk geweest in de wereld van de fotografie, ze zijn er altijd op uit technologieën te ontwikkelen en producten te lanceren die fotografen moeten helpen prachtige foto’s te maken, dus is het geen wonder dat professionele fotografen op zoek zijn naar de beste Canon objectieven op de markt.

De meeste Canon camera’s worden geleverd met een standaard objectief, dat weliswaar goed is voor het maken van professionele foto’s, maar waarmee je geen gespecialiseerde opnamen kunt maken, zoals opnamen met hoge zoom of macro-opnamen voor verbluffende close up opnamen. Daarom helpen we je in deze gids de beste Canon lenzen op de markt te kopen.

Hier bij TechSpring gingen we op onderzoek uit om te zien welke Canon lenzen het meest concurrerend zijn, om uit te vinden welke eigenschappen het meest gewild zijn door goed te letten op kopersrecensies en meningen, we keken ook naar de meest gangbare prijzen en de beste plaatsen om Canon lenzen te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een Canon lens is een lens die speciaal gemaakt is voor de camera’s die door dezelfde firma worden gemaakt. Deze objectieven zijn zo gemaakt dat ze in speciale camerabehuizingen passen, om alle technologieën en mogelijkheden van de camera ten volle te kunnen benutten.
 • Er zijn verschillende soorten lenzen, die gericht zijn op verschillende fotografische behoeften. Behalve standaardobjectieven zijn er interessante macro-objectieven om verbluffende close-up foto’s te maken, grote groothoekobjectieven die helpen om professionele panoramafoto’s te maken, en andere.
 • Je moet altijd nadenken over het soort foto’s dat je zou willen maken, en afhankelijk daarvan een objectief kiezen. Als je bijvoorbeeld foto’s op afstand moet maken, zoals van vogels of sporters in stadions koop je een telelens, als je foto’s gaat maken op bruiloften en evenementen is een krachtiger standaardlens goed.

Beste Canon lens: Onze selectie

Koopgids

Hier geven we je de basisinformatie over Canon lenzen zodat je een beter inzicht krijgt in deze producten, dan vertellen we je wat de verschillende soorten lenzen zijn en waar ze voor dienen, gevolgd door de beste plaatsen om Canon lenzen te kopen en de prijzen waartegen je ze kunt kopen.

Telelenzen zijn het grootst en het zwaarst, dus probeer ze in tassen te beschermen. (Foto: rido / 123rf.com)

Wat is een Canon objectief en wat zijn de voordelen ervan?

Een Canon objectief is een lens (ook objectief genoemd) die speciaal gemaakt is voor gebruik op camera’s van hetzelfde merk. Deze lenzen hebben speciale hulpstukken die in de bevestigingen van de body’s passen, waardoor ze alle technologie die deze camera’s bieden, zoals beeldstabilisatie of autofocus, ten volle kunnen benutten.

Het mooie van het gebruik van lenzen en body’s van hetzelfde merk is dat ze zullen werken zoals ze bedoeld zijn. Veel lenzen van onafhankelijke bedrijven kunnen niet alle functies van Canon camera’s gebruiken door mogelijke incompatibiliteit, die tot een minimum beperkt wordt bij gebruik van gespecialiseerde lenzen.

Voordelen
 • Uitstekende kwaliteit
 • Grote verscheidenheid aan soorten
 • Modellen voor elk budget
 • Lange levensduur
 • Verwisselbaar
 • Passen op veel Canon camera’s
Nadelen
 • Duur
 • Slechte compatibiliteit met andere merken
 • Vereisen veel zorg van

Canon zoom-, macro-, standaard-, groothoek- en tele-objectieven – waar moet je op letten?

Het belangrijkste voordeel van spiegelreflexcamera’s is dat je de lenzen kunt verwisselen naar gelang je behoeften, en dat is echt handig als je bedenkt dat er een grote verscheidenheid aan verschillende soorten is, die je helpen om bepaalde opnamen met betere kwaliteit te maken, dus hier vertellen we je de verschillende soorten Canon lenzen.

Zoom: Deze behoren tot de meest verkochte lenzen, omdat veel Canon camera’s meestal verkocht worden met een ingebouwd zoomobjectief. Ze kunnen beschouwd worden als in het midden van tele- en standaardobjectieven, omdat ze een zekere mate van zoom hebben maar niet de afstanden halen die met teleobjectieven haalbaar zijn.

Macro: Dit zijn objectieven waarmee je foto’s van heel dichtbij kunt maken, dus bij uitstek geschikt voor het maken van prachtige opnamen van planten, bloemen, kleine dieren, voorwerpen en interessante texturen. Ze zijn gewild bij mensen die graag zeer gedetailleerde foto’s maken van kleine dingen of voor close-up opnamen van hoge kwaliteit.

Standaard: Deze lenzen hebben hun naam verdiend omdat camera’s met verwisselbare lenzen oorspronkelijk met een van deze lenzen werden verkocht. Het zijn camera’s die ontworpen zijn om beelden te geven die lijken op die van het menselijk oog, en die zeer gedetailleerde beelden geven maar niet zoomen. Ze zijn perfect voor portretten.

Groothoek: Bekend als Wide Angle. Deze camera’s zijn in staat foto’s te maken die groter zijn dan die met standaard lenzen gemaakt worden, waardoor ze meer van de scène kunnen vastleggen. Ze worden gebruikt om foto’s te maken van grote landschappen, panorama’s en interieurs. Fisheye lenzen vallen in deze categorie.

Telefoto: Ze hebben een hoge vergrotingsfactor, zodat ze gebruikt worden om opnamen te maken van zeer ver verwijderde doelen. Ze hebben een echt groot formaat en zijn zwaar. Het zijn ideale lenzen voor het fotograferen van wilde dieren, conferenties en evenementen, of voor sportwedstrijden.

Koopcriteria: Factoren waarmee je verschillende modellen Canon lenzen kunt vergelijken en beoordelen

Het kopen van een Canon lens kan een beetje lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten, of erger nog, wat elk van de kenmerken betekent die Canon lenzen het aantrekkelijkst maken. Om je te helpen de beste foto’s te maken, helpen we je in dit gedeelte de belangrijkste koopfactoren te begrijpen

 • Brandpuntsafstand
 • Foto’s
 • Beeldstabilisatie
 • Vaste en zoom lenzen

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens is wat het optische centrum van de lens scheidt van het brandpunt tot het brandpunt. Dit bepaalt wat voor soort lens het wordt, en ook wat de beste toepassingen ervan zijn. Het beïnvloedt ook andere dingen, zoals hoe gemakkelijk je het objectief van de achtergrond weg kunt bewegen, of hoeveel licht er in de lens komt.

Dit bepaalt ook hoeveel beeld er kan worden vastgelegd en hoeveel vergroting (zoom) het objectief aankan. In het algemeen geldt: hoe korter de brandpuntsafstand, hoe groter het beeld maar hoe kleiner de zoom, en hoe langer de brandpuntsafstand, hoe beter de zoom is die het objectief kan. De brandpuntsafstand wordt altijd in mm gegeven.

Type cameraa Groothoekle Standaard Macro Zoom en Telefoto
Brandpuntsafstand 8 tot 35 mm 50 tot 85 mm 60 tot 150 mm 85 tot 300 m

Foto’s

Het is altijd een goed idee om een lijst te maken van de dingen waarvan je foto’s zou willen maken, zodat je weet wat je moet kopen. Het zoomobjectief dat je bij je camera kocht is misschien goed voor gelegenheidsfotografie, maar niet voor zeer gespecialiseerde professionele fotografie.

Gelegenheidsfotografie: Dit is het soort fotografie dat je zou doen met een hoogwaardige smartphone camera, of met het fabrieksobjectief van je camera. Je kunt ze maken met standaard 35 tot 85 mm brandpuntsafstand lenzen, maar ook met zoomlenzen met brandpuntsafstanden van 85 tot 135 mm.

Panorama’s, gebouwen en interieurs: Voor dit soort fotografie heb je groothoek Canon lenzen nodig. Voor panorama’s heb je een objectief nodig met een brandpuntsafstand van 8 tot 24 mm, voor interieurs en gebouwen een objectief met een brandpuntsafstand van 24 tot 35 mm.

Verre objectieven: Als je van plan bent je camera te gebruiken om voetbalwedstrijden te fotograferen, vogels te kijken of de natuur in te trekken, heb je telelenzen nodig. Voor sport heb je telelenzen nodig met een brandpuntsafstand van 135 tot 300 mm, maar als je dingen van veraf wilt fotograferen heb je telelenzen nodig met een brandpuntsafstand langer dan 300 mm.

Close-up lenzen: Hiervoor heb je een macro-objectief nodig, want dit zijn de enige objectieven waarmee je scherpe foto’s van kleine voorwerpen kunt maken, en waarmee je ook dichtbij genoeg kunt komen om de kleinste details te zien.

Beeldstabilisatie

Tijdens het fotograferen kun je kleine bewegingen maken die het beeld kunnen bederven zonder dat je het beseft, dit is goed merkbaar bij fotografie met langzame belichting, zoals het fotograferen van wegen of de nachtelijke hemel. Om deze problemen te vermijden heb je lenzen met beeldstabilisatie nodig.

Lenzen met beeldstabilisatie geven je scherpere foto’s dan gewone lenzen, zodat je zowel op plaatsen met onstabiel terrein als bij weinig licht kwaliteitsfoto’s kunt maken. Koop altijd lenzen met deze technologie, want daarmee kun je professionelere foto’s maken.

Vaste lenzen en Zoom

Als je gewend bent met je smartphone foto’s te maken, vind je het misschien wat moeilijk om je aan te passen aan het idee dat niet alle lenzen een zoomlens hebben. De mogelijkheid om in te kunnen zoomen blijft altijd aantrekkelijk en veelzijdig, maar er zijn redenen om voor een vaste lens te kiezen.

Vaste lens: Ze zijn goedkoper dan zoomlenzen en hebben meestal een betere beeldkwaliteit, en kunnen ook bij slechte lichtomstandigheden worden gebruikt met minder kwaliteitsverlies. Ze hebben misschien niet de veelzijdigheid van zoomlenzen, maar ze geven wel een betere beeldkwaliteit.

Zoom Lens: Met een Canon zoomlens kun je opnamen maken van doelen die dichtbij zijn. Ze zijn iets duurder, groter en zwaarder dan vaste lenzen, maar de hoeveelheid gebruiksmogelijkheden die deze lenzen bieden is ongeëvenaard. Als je een beginner bent zul je zoomlenzen willen hebben om een beter idee te krijgen van de verschillende brandpuntsafstanden.

(Zichtbare foto: jahet / 123rf.com)

Recensies