Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

39Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle cassettespelers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste cassettespeler voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een cassettespeler wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Er bestaan al cassettespelers sinds de jaren ’60, maar tegenwoordig zijn ze niet meer zo gewoon en zijn ze meer een retro gadget. Maar hoewel de cassette verdrongen is door modernere audioformaten, hebben veel mensen nog steeds een verzameling oude cassettes in huis.
 • Er

 • wordt onderscheid gemaakt tussen cassettespelers die in een CD-speler en/of radio geïntegreerd zijn en draagbare stand-alone apparaten die vaak ook een cassette-omzetter hebben
 • .

 • Met cassette converters is het mogelijk oude cassettes om te zetten in een digitaal formaat
 • .

 • Dit geeft je de flexibiliteit om onderweg naar je favoriete cassettes te luisteren, bijvoorbeeld op je smartphone!

Beste Cassettespeler: Onze selectie

Incutex Cassettespeler

Bent u een liefhebber van cassettes? Dan is de Incutex USB-cassettespeler precies wat u nodig heeft. Deze must-have digitale cassette converter maakt het afspelen van uw geliefde oude cassettes mogelijk en zet ze moeiteloos om naar MP3-formaat (PC is nodig). Dankzij de plug & play USB-verbinding zijn er geen drivers nodig. U hoeft enkel de cassettedigitalisator aan te sluiten op uw computer, de software te installeren en voilà, uw cassettes zijn klaar om op uw smartphone, computer of zelfs op een cd gebrand te worden.

Deansh Cassettespeler

Met de auto reverse-functie kunt u onbeperkt genieten van zowel de A- als B-kant van uw cassettebandjes, zonder dat u zelf handmatig van kant hoeft te wisselen. De ingebouwde Bluetooth-zender zoekt automatisch naar gekoppelde Bluetooth-ontvangstapparaten en houdt u op de hoogte van de verbindingsstatus door middel van indicatielampjes.

Mypin Cassettespeler

Met de auto stop cassette playback functie neemt deze cassettespeler u mee terug naar de oude dagen en laat u uw dierbare herinneringen herbeleven. U kunt niet alleen uw verzamelde tapes afspelen, maar ook eenvoudig opgenomen MP3-bestanden op een TF-kaart op ons apparaat aansluiten en opnieuw afspelen. Let op: MP3-bestanden moeten in de tapemp3-map worden geplaatst.

Mypin Cassettespeler

Ontdek de veelzijdigheid van de MYPIN cassettespeler en ervaar een naadloze overgang van uw geliefde cassettecollectie naar de digitale wereld. Deze innovatieve cassette naar mp3 converter maakt het u buitengewoon eenvoudig om uw cassettemuziek om te zetten naar mp3-formaat op een usb-flashdisc, en dat allemaal zonder de hulp van een computer.

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een cassettespeler koopt

Zijn er cassettespelers in retro design?

Omdat cassettespelers al sinds de jaren ’60 bestaan, is er ook veel vraag naar cassettespelers in retro design. Daarom zijn er speciale toestellen die helemaal overeenkomen met het uiterlijk van de jaren 50 of 60. Dit zijn meestal combinatie-toestellen waarin, behalve cassettes te kunnen spelen, soms zelfs een platenspeler is geïntegreerd. Om de perfecte combinatie van nostalgie en moderne technologie te belichamen, hebben zulke spelers soms zelfs Bluetooth of een USB verbinding.

Zijn er ook cassettespelers met opnamefunctie en microfoon?

Er zijn zogenaamde “cassette recorders”, die je misschien kent uit oude films. Je kunt ze gebruiken om iets op te nemen via een microfoon of om een liedje van de radio op de cassette op te nemen. Dit was een echte doorbraak in de jaren 1970 en was vooral populair bij jongeren
Wist je dat een audiocassette normaal tot 3 uur materiaal kan opnemen? De in de cassette ingebouwde magneetband maakt een gemiddelde looptijd van 90 minuten mogelijk op elke van de twee zijden.

Hou je van de goede oude tijd en heb je thuis nog cassettes liggen? Dan is een cassetterecorder misschien iets voor jou.

Je vermoedt misschien al wat er uit de oude radiorecorders geëvolueerd is? Dat is juist, de gettoblaster!

Zijn er cassettespelers speciaal voor kinderen en zuigelingen?

Er zijn cassettespelers speciaal voor kinderen, meestal in de vorm van draagbare CD spelers met cassettedecks. Omdat zulke CD- en cassettespelers vaak nogal eenvoudig zijn en niet erg veel functies bieden, hoef je niet per se voor een cassettespeler speciaal voor kinderen te gaan. In plaats daarvan kun je kiezen uit een ruime waaier van draagbare toestellen en zo je (of je kind’s) smaak volgen! Een voorbeeld van zo’n CD-speler met cassettedeck is het Philips AZ127/12 geluidsapparaat.

Besluit: Welke soorten cassettespelers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je bij deze vraag bent aangekomen en geen antwoord kunt vinden, helpen we je nu beslissen. Er zijn in principe zes verschillende soorten cassettespelers:

 • Cassetterecorder
 • Cassettedeck
 • Radiorecorder
 • Omvormer
 • Dictafoon
 • Draagbaar toestel

Elk type heeft zijn eigen functies en bepaalde voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een overzicht om je te helpen je perfecte cassettespeler te kiezen.

Hoe werkt een cassetterecorder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De klassieke cassetterecorder is ontworpen om cassettes af te spelen en op te nemen. Met de microfooningang en de luidsprekers kan de cassetterecorder ook als dicteerapparaat gebruikt worden. Behalve opnemen en afspelen van geluid zijn er nog andere functies, zoals snel vooruit- en terugspoelen, stoppen of pauzeren en het uitwerpen van de cassette.

Omdat geluidssporen van dit soort nog maar zelden gebruikt worden en de vraag er naar steeds meer afneemt, zijn klassieke cassetterecorders nog maar zelden op de markt. Meestal hebben deze extra functies en worden ze samen met andere soorten cassettespelers geïnstalleerd.

Voordelen
 • Specifieke cassettespeler
 • Dient als dicteerapparaat
 • Goedkoop
Nadelen
 • Zeer kleine keuze

Hoe werkt een cassettedeck en wat zijn de voor- en nadelen?

Cassettedecks kunnen als afzonderlijk toestel functioneren, maar ze worden meestal in stereosystemen aangetroffen en dienen als geluidsbron voor compact cassettes. Veel CD-spelers, autoradio’s of boomboxen hebben zelfs twee cassettedecks, zodat je er een kunt gebruiken om te spelen en een om op te nemen.

Dit betekent dat ook cassettes gekopieerd kunnen worden. Met het cassettedeck zorgt een constante bandsnelheid voor de kwaliteit van de geluidsopname. Minder ruis op de achtergrond en een toonhoogte-nauwkeurige weergave zijn dus mogelijk.

Voordelen
 • Geïntegreerd in andere apparaten
 • Hogere kwaliteit
 • Kopiëren van cassettes mogelijk
Nadelen
 • Relatief duur

Hoe werkt een radiorecorder en wat zijn de voor- en nadelen?

Radiorecorders worden ook wel gettoblasters of boomboxen genoemd. Ze hebben een zeer hoog geluidsniveau, daarom worden ze vaak gebruikt als muziekinstallatie voor evenementen. De radiorecorder is meestal draagbaar en kan dus flexibel gebruikt worden. Met de afspeel- en opnamefunctie en een ingebouwde microfoonfunctie vervult de radiorecorder dezelfde taken als de klassieke cassetterecorder.

Moderne radiorecorders hebben echter meestal geen cassettedecks meer en zijn uitgerust met een CD-speler, een USB aansluiting of een SD-kaartsleuf.

Voordelen
 • Hoog geluidsniveau
 • Flexibel te gebruiken
 • Extra functies
Nadelen
 • Relatief duur
 • Meestal geen cassettedeck inbegrepen

Hoe werkt een convertor en wat zijn de voor- en nadelen?

Omdat er tegenwoordig nauwelijks nog cassettes gemaakt worden, wordt vaak de voorkeur gegeven aan het digitale alternatief. Maar voor wie geen afstand wil doen van zijn cassettes, komt de convertor in beeld. Qua uiterlijk en werking lijkt het op het draagbare toestel, maar heeft als kernfunctie het digitaliseren van het geluidsspoor. Dit wordt gewoonlijk met behulp van een UBS verbinding met de PC of laptop omgezet in MP3’s en kan later ook op een ander toestel afgespeeld worden.

De kwaliteit blijft hetzelfde. De convertor is plaatsbesparend en gemakkelijk te hanteren. Het is echter geen fysieke geluidsdrager. Je kunt er dus geen audio mee afspelen.

Voordelen
 • Gedigitaliseerd geluidsspoor
 • Geen kwaliteitsverlies
 • Goedkoop
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Geen afspeelfunctie

Hoe werkt een dicteermachine en wat zijn de voor- en nadelen?

Uitgerust met een microfoon en een kleine luidspreker wordt een dicteermachine vooral gebruikt om een geluidsspoor op te nemen en af te spelen. Veel dicteermachines hebben ook een USB aansluiting, zodat het opgenomen audiobestand overgezet kan worden op bijvoorbeeld een PC of laptop. Je kunt geen cassette inleggen en iets afspelen, maar alleen wat je zelf opgenomen hebt.

Voordelen
 • Klein en plaatsbesparend
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Je kunt er alleen bepaalde audio mee afspelen

Hoe werkt een draagbaar toestel en wat zijn de voor- en nadelen?

Met het draagbare toestel kun je je muziek of radioplayers afspelen waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je je eigen favoriete audio’s afspelen. Het beste voorbeeld hiervan is de Walkman. Het is een kleine, compacte en lichte cassettespeler waarmee je alleen kunt spelen.

Wist je dat de draagbare cassetterecorder pas in 1979 op de markt verscheen? Hoewel de cassette en de cassetterecorder in de jaren ’60 werden uitgevonden, duurde het nog meer dan 10 jaar voordat Sony de audiocassette mobiel maakte met de “Walkman”.

opnamen zijn hier niet mogelijk.

In het algemeen is een hoofdtelefoonaansluiting geïntegreerd, want de Walkman kan er alleen door gespeeld worden. Sommige toestellen hebben ook een ingebouwde radio-ontvanger. Maar behalve de Walkman zijn er ook veel draagbare cassettespelers verkrijgbaar. Luidsprekers en een microfoon bieden opname- en afspeelmogelijkheden. Hij werkt meestal op batterijen en een cassettedeck zorgt ervoor dat je er ook je cassettes in kunt doen.

Voordelen
 • Flexibel te gebruiken
 • Klein en compact
 • Afspeelmogelijkheid
 • Zeer goedkoop
Nadelen
 • Kleine keuze
 • Meestal geen opnamemogelijkheid

Nu is het aan jou wat je voorkeuren zijn, waar je een cassettespeler voor nodig hebt en van welke voordelen je gebruik wilt maken. Er zijn tegenwoordig ook veel apparaten die met elkaar geïntegreerd zijn, zoals een radiorecorder met een geïntegreerde omvormer. Je kunt misschien verschillende soorten cassettespelers combineren en ze in je aankoopbeslissing meenemen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cass ettespelers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om cassettespelers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Grootte en gewicht
 • Cassette-omzetter
 • Aansluitingen en bestandsformaten
 • Voeding

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Grootte en gewicht

Cassettespelers zijn er in verschillende maten. Afhankelijk van hoe je je cassettespeler wilt gebruiken, zullen deze koopcriteria voor jou een meer of minder belangrijke rol spelen. Combinatie-eenheden, d.w.z. cassettespelers die in CD-spelers of radio’s geïntegreerd zijn, zijn ongeveer even groot als draagbare CD-spelers. Soms zijn er ook compacte toestellen die nog een cassettedeck hebben. Hier vind je informatie over de afmetingen en het gewicht van draagbare CD spelers of compacte systemen. Cassettespelers met digitale omvormers zijn meestal even groot en zwaar als de goede oude Walkman. Daardoor zijn ze iets groter dan cassettes. Omdat ze ook geschikt zijn om onderweg van muziek te genieten, let je er bij de aanschaf op dat het toestel licht en handzaam is.

Cassette omvormer

Misschien ben je een van de velen die hun favoriete oude cassettes nog in de kast hebben staan, maar er niet meer naar kunnen luisteren omdat ze er gewoon geen apparaat voor hebben? Met een cassette-omzetter kun je niet alleen naar je cassettes luisteren, maar ze ook omzetten in digitale bestandsformaten. Zo kun je onderweg naar de bandjes luisteren – bijvoorbeeld via je smartphone. Om dit te doen plaats je de cassette gewoon in de convertor. Je kunt het apparaat dan via een mini-USB poort op je PC aansluiten.

De liedjes worden dan via software naar de computer overgebracht. Daar kun je ze bewerken en opslaan. Sommige toestellen worden geleverd met de software. Zo niet, dan is hieronze tip: Er is gratis software die je snel en gemakkelijk online kunt downloaden. Maar niet alle apparaten hoeven met een PC verbonden te zijn. Sommige cassetterecorders zetten de bestanden over op een aangesloten USB stick – zonder een PC of software. Tegenwoordig kun je bijna alleen nog dit type cassettespeler kopen, omdat de cassette door CD’s en andere audioformaten uit de markt verdrongen is.

Wil je onderweg via je smartphone naar je oude favoriete cassettebandjes kunnen luisteren, dan is een cassettespeler met omvormer precies wat je nodig hebt. De zogenaamde gettoblaster was vooral populair in de jaren 1980. Behalve het cassettedeck is hij uitgerust met een radio en opnamefunctie, en later werd er een geïntegreerde CD-speler aan toegevoegd. (Image source: pixabay.com / Heissenstein)

Aansluitingen en bestandsformaten

Cassettespelers kunnen talloze aansluitingen hebben voor aansluiting op externe apparaten of koptelefoons. Welke voor jou belangrijk kunnen zijn hangt af van je gebruikspatroon. Combinatie-toestellen, d.w.z. cassettespelers die in CD-spelers of radio’s geïntegreerd zijn, hebben meestal gelijksoortige aansluitingen en spelen gelijksoortige bestandsformaten als CD-spelers met cassettedecks. Cassettespelers met digitale converters zijn meestal eenvoudiger. Ze hebben een audio-uitgang zodat je je cassettes met een koptelefoon kunt beluisteren. Je kunt het toestel ook op geschikte luidsprekers aansluiten. Deze apparaten hebben ook mini-USB aansluitingen, zodat je je cassettespeler met een USB kabel op je PC kunt aansluiten. In cassetterecorders is een USB poort ingebouwd waarmee je bestanden kunt omzetten zonder een PC.

Stroomvoorziening

Of een cassettespeler op het lichtnet of op batterijen werkt is voor jou een heel belangrijk aankoopcriterium als je van plan bent mobiel te zijn met het apparaat. Dit is vooral mogelijk met cassetterecorders, waarmee je muziek kunt omzetten in digitale bestanden. Deze apparaten worden gevoed door een batterij of door een USB kabel. Hiermee kun je de cassetterecorder via een adapter op je PC of op een stopcontact aansluiten. Bij het digitaliseren van audiocassettes is het raadzaam aandacht te besteden aan bepaalde aspecten betreffende het volume. Omdat opnamen op cassettes analoog zijn opgeslagen, verandert de sterkte van het audiosignaal voortdurend. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de opnamestaafjes niet overbelast raken. Als de opnamestaafjes te klein zijn, staat het opnametoestel waarschijnlijk te laag ingesteld. (Bron: vodafone.de Maar draagbare combinatie-apparaten, zoals CD-spelers met cassettedecks, werken naast op het lichtnet ook op batterijen, zoals het Philips AZ127/12 geluidsapparaat.

Wetenswaardigheden over cassettespelers

Hoe kan ik mijn oude cassettes digitaliseren?

De cassette is niet voor niets uit de markt verdrongen: er zijn nu media die aanzienlijk meer gegevens kunnen opslaan en een betere kwaliteit leveren. Niettemin hebben veel mensen thuis nog oude cassettes in hun kast staan. Van hun favoriete luisterboek als kind tot de zelfgemixte “tape” van hun eerste grote liefde – sommige aandenkens wil je gewoon niet opgeven.

En dat is geen enkel probleem met cassette converters die speciaal voor dit doel ontwikkeld zijn. https://youtu.be/bPL9BngZH_g Met deze converters kun je gewoon naar je favoriete cassette luisteren of de bestanden omzetten in MP3 bestanden. Sluit hiertoe eenvoudig een USB stick aan en de gegevens van de cassette worden er naar overgebracht. Je hebt hier niet eens een PC voor nodig. Verbind de stick eenvoudig met je compacte stereo of PC en luister naar de muziek van de goede oude tijd. Als alternatief kun je natuurlijk je cassette-omzetter op je PC aansluiten en de muziek op die manier overbrengen.

Wat betekent autoreverse in verband met cassettespelers?

De term autoreverse betekent tegenwoordig iets voor heel weinig jongere mensen. Als je tot deze groep behoort, leggen we het je graag uit. De “banden” van de cassette zijn aan beide zijden opgenomen. Om beide kanten van een cassette te kunnen horen, moest de cassette vroeger met de hand uit het cassettedeck genomen worden en gedraaid, d.w.z. omgekeerd teruggeplaatst worden. Met de autoreverse functie wordt de bandrichting van de cassette automatisch veranderd. Op dat moment was het eindelijk mogelijk om de hele cassette ongestoord te beluisteren!

Verder lezen: Bronnen en interessante links

Daniel, E., Mee, C., Clark, M. (1996): Magnetic Recording: The First 100 Years. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers. Büscher, G., Wiegemann, A. (1972): Kleines ABC der Elektroakustik. 6. Auflage, Franzis Verlag, München Heinrichs, G. (1988): Tonband- und Cassetten-Recorder-Service. Franzis, München Davidson, H. (1992): Problemen oplossen en repareren van audio- en videocassettespelers en recorders. Tab Boeken. http://www.rollingstone.com/culture/news/why-the-cassette-tape-is-still-not-dead-20160418 Beeldbron: pixabay.com / arielcreativestudio

Recensies