Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

42Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

133Verzamelde opmerkingen

Cat 5E is een kabelstandaard die transmissiesnelheden tot 1000 Mbps ondersteunt. Hij gebruikt hetzelfde getwiste paar als zijn voorganger, maar met strengere specificaties voor overspraak en impedantie. De “5” in “Cat 5e” verwijst naar de maximum snelheid die het kan ondersteunen (500Mbps), terwijl de letter E staat voor verhoogde of verbeterde prestaties ten opzichte van eerdere versies van Categorie kabels.

Cat 5E kabels worden gebruikt om Ethernet apparaten met elkaar te verbinden. Ze kunnen gebruikt worden voor 10BASE-T, 100BASE-TX en 1000BASE-T netwerken. De kabel bestaat uit vier paren getwiste koperdraad die van het zendende apparaat (computer of netwerkswitch) naar een ontvangend apparaat (netwerkhub of computer) lopen. Elk paar heeft zijn eigen kleurcodering zodat je weet welke draden waar horen als je ze met elkaar verbindt.
Beste Cat 5e kabel: Onze selectie

Digitus Cat 5E Kabel

Ontdek de mogelijkheden van de DIGITUS Cat 5e kabel. Deze 10 meter lange ethernetkabel biedt u de mogelijkheid om gegevens over te dragen met snelheden tot 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) – ideaal voor glasvezel-internetsnelheden in uw thuisnetwerk. De Cat.5e LAN-kabels (klasse D) garanderen een uitstekende verbinding met een maximale bandbreedte van 100 MHz, waardoor ze perfect zijn voor gigabit-netwerken in zowel privé- als bedrijfsnetwerken.

Cat 5e kabel: Vaak gestelde vragen

Welke soorten Cat 5E kabel zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn verschillende soorten Cat 5E kabel, waaronder Plenum en Non-Plenum. Het verschil tussen de twee is dat plenum kabel een brandwerende omhulling heeft, waardoor hij gebruikt kan worden op plaatsen waar hoge temperaturen of kans op een elektrische brand kunnen voorkomen, zoals boven plafonds of binnen muren. Dit type bekabeling is gewoonlijk duurder dan niet-plenum kabel omdat het meer kost om te vervaardigen wegens de speciale materialen die voor zijn bouw nodig zijn.

Een goede Cat 5E kabel is er een die de juiste specificaties heeft. De belangrijkste specificatie om een netwerkkabel als “goed” te beschouwen is de categorie-indeling, die ten minste CAT5e of beter (CAT6) moet zijn. Je kunt ook ons artikel lezen over hoe je een Ethernet kabel kiest.

Wie moet een Cat 5E kabel gebruiken?

Een Cat 5E kabel is ideaal voor gebruik in een thuis- of klein kantoornetwerk. Hij kan ook gebruikt worden om toestellen zoals computers, printers en routers met elkaar te verbinden op afstanden tot 100 meter.

Op basis van welke criteria moet je een Cat 5E kabel kopen?

Je moet beslist een Cat 5E kabel kopen die van hoogwaardige materialen gemaakt is. Het belangrijkste waar je op moet letten als je een Ethernet kabel koopt is de afscherming, want die beschermt je tegen interferentie en overspraak. Een afgeschermde RJ45 connector van goede kwaliteit met vergulde contacten helpt ook corrosie na verloop van tijd te voorkomen. Merk ook op dat sommige kabels speciaal ontworpen zijn voor gebruik buitenshuis of alleen binnenshuis, dus controleer dat voor je koopt.

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het vergelijken van een Cat 5E kabel. De lengte van de kabel moet bijvoorbeeld voldoende zijn voor je behoeften. Je moet ook kijken naar de dikte en de dikte van de draad die bij de aanleg ervan gebruikt wordt. Hoe dikker de draad, hoe hoger de duurzaamheid en stevigheid.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Cat 5E kabel?

Voordelen

De Cat 5E kabel is de meest gebruikte soort Ethernet bekabeling in huizen en kantoren. Hij heeft een maximum snelheid van 1 gigabit per seconde (1.000 Mbps) over 100 meter of 328 voet. Dit maakt hem ideaal om computers met een RJ-45 connector te verbinden met routers, schakelaars en andere netwerkapparatuur zoals printers.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel van een Cat 5E kabel is dat hij niet de bandbreedte heeft om Gigabit Ethernet te ondersteunen. Dit betekent dat je dit type kabel niet kunt gebruiken voor 1000Base-T netwerken of sneller. De meeste gebruikers zullen echter nooit zulke hoge snelheden nodig hebben en dit zou dus geen enkel probleem moeten zijn. Een ander probleem met deze kabels is dat ze duurder zijn dan hun tegenhangers met lagere snelheid omdat ze extra afscherming bevatten die helpt beschermen tegen interferentie van andere apparaten op je netwerk en van bronnen van buitenaf zoals radiogolven en elektrische ruis die door apparaten in je huis of kantoorgebouw (zoals airconditioners) wordt opgewekt.

Heb je extra apparatuur nodig om een Cat 5E kabel te gebruiken?

Nee, de Cat 5E kabel is direct uit de doos klaar voor gebruik. Je hebt alleen een kabeltester of multimeter nodig als je hem op fouten wilt testen voor je hem gebruikt.

Zijn er alternatieve oplossingen voor Cat 5E kabel?

Ja, die zijn er. Cat 5E kabel is echter de populairste en meest gebruikte oplossing voor dit probleem.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Nano Cable
  • DIGITUS
  • Nano Cable

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Cat 5e kabel in onze review kost ongeveer 0 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 12 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Recensies