Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Computer monitoren zijn een onmisbaar deel van het moderne leven. Ze kunnen ook op veel verschillende manieren gebruikt worden. Of je hem nu thuis gebruikt voor alledaagse taken, op kantoor als werkinstrument of als gamestation. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen, maten en prestaties. Met onze grote computermonitor test 2022, willen we je zo goed mogelijk helpen de juiste computermonitor voor je te vinden. Of je nu een all-round, kantoor of gaming monitor zoekt, we hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld en de producten met elkaar vergeleken.
Belangrijk om te weten

  • Je kunt computermonitoren gebruiken voor eenvoudige, alledaagse taken, zoals surfen op het Internet, of voor kantoorwerk. Maar ook voor gamers spelen ze een belangrijke rol.
  • Over

  • het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen all-round, kantoor- en spelcomputermonitoren
  • .

  • Ze zijn verkrijgbaar in technische winkels, warenhuizen en online.
  • Computermonitoren zijn er in een grote verscheidenheid aan maten en modellen.
  • De prijs wordt aangepast aan de kwaliteit, resolutie en andere criteria.

Beste Computer Monitor: Onze selectie

Computermonitor: Koop- en beoordelingscriteria

Omdat er veel verschillende varianten zijn, willen we je zo goed mogelijk helpen bij je aankoop en je duidelijk maken waar je absoluut op moet letten. We hebben de belangrijkste criteria voor je uitgekozen en op een rijtje gezet:

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de belangrijkste punten en leggen we ze nader aan je uit.

Kwaliteit

Het vraagstuk van de kwaliteit bestaat uit verschillende factoren. Goed vakmanschap resulteert in een computermonitor van hoge kwaliteit, die een plezier is om mee te werken. Kleur speelt een belangrijke rol. Een goede contrastinstelling bevordert de beeldkwaliteit. Bovendien ondersteunen sterke kleuren en rijk zwart voor een aangename computerervaring.

Verder moet ook aandacht besteed worden aan de helderheid. Het voordeel van helderheid is dat de inhoud gemakkelijker te lezen is op slecht verlichte plaatsen, misschien in kantoren of ’s nachts, zodat het gemakkelijker is om aan de computer te werken. Als het computerscherm ook een anti-reflecterende coating heeft, kan dit in combinatie met een hoog helderheidsniveau de directe lichtinval compenseren. Dit is vooral belangrijk voor werkplekken in de buurt van ramen.

Als je vóór je aankoop weet dat je veel tijd voor je computerscherm zult doorbrengen, is het beter iets meer te investeren, zodat je je achteraf niet onnodig ergert.

Veel monitors zijn al zo geavanceerd dat ze automatische helderheidsaanpassing ingebouwd hebben. Waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor kwaliteit is snelheid. Vooral bij gaming monitoren is een snelle responstijd essentieel. Goede software en hardware zijn de oplossing voor dit probleem.

De meeste monitoren hebben een prestatie van 60 hertz, wat betekent dat er 60 beelden per seconde worden afgespeeld. De verversingssnelheid gaat momenteel tot 144 hertz. Maar ook hier speelt de prijsklasse een belangrijke rol; bij goedkopere versies moet je rekening houden met een mindere beeldkwaliteit.

Resolutie

Omdat je meestal veel tijd voor je beeldscherm doorbrengt, voor je werk of om andere redenen, is een goede resolutie van enorm belang. Er zijn, natuurlijk, verschillende resolutiemogelijkheden, en afhankelijk van de prijsklasse kun je een beter resultaat verwachten.

Hoe lager de resolutie, hoe pixeliger en waziger het beeld.

Het cruciale sleutelwoord dat gebruikt wordt om de kwaliteit van de resolutie aan te geven is de pixeldichtheid. Het beschrijft de verhouding van de resolutie tot de diagonaal. In het begin was er de eenvoudige HD resolutie. De tijd heeft dit formaat echter ingehaald en het is daardoor bijna niet meer te handhaven. De opvolger was de full HD monitor. Deze optie is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van maten en toepassingen. Je moet er echter voor zorgen dat je niet groter wordt dan 27 inch, want de beeldkwaliteit neemt weer af zodra dit formaat overschreden wordt. Volgens de huidige stand van de techniek staat de 4K resolutie bovenaan. Scherper dan dat wordt het bijna niet. Maar dankzij de uitstekende resolutie zijn tegelijk betere prestaties van de computer en de grafische kaart nodig. Afhankelijk van het beoogde gebruik en de hoeveelheid tijd die je voor je monitor doorbrengt, moet je investeren in een goede resolutie.

Maat

Computermonitoren zijn er in allerlei verschillende maten. Afhankelijk van de plaats van gebruik en het doel, kunnen er verschillende eisen zijn. De diagonaal van de monitor wordt gegeven in inches en dient als maatstaf voor de afmetingen. Eén inch komt overeen met 2,54 centimeter.

Standaardmaten variëren van 17 tot 22 inch. Dit garandeert een goede resolutie en voldoet aan alle eisen voor een eenvoudige stand-alone computer voor werk of dagelijkse Internet activiteiten. Vanaf 24 inch wordt ook Full HD aangeboden, wat de resolutie nog meer verbetert. Dit formaat is ideaal voor werk waarbij verschillende vensters op één scherm gecombineerd moeten worden.

30 inch en meer zijn gewoonlijk alleen nodig door mensen die hun computermonitor professioneel gebruiken. Bijvoorbeeld voor beeldbewerking, videobewerkingsprogramma’s en nog veel meer. Vooral voor gamers is zo’n groot scherm een voordeel, want deze variant is ook verkrijgbaar in 4K resolutie.

Aansluitingen

Vroeger werd de computermonitor via een VGA verbinding met de PC verbonden. Tegenwoordig gebeurt dat via DVI, HDMI of DisplayPort met behulp van een grafische kaart. De DVI verbindt de monitor met de grafische kaart en is meestal te vinden als een witte aansluiting. HDMI is nu zeer wijdverbreid en bekend en wordt gebruikt om beeld en geluid over te brengen. Het wordt daarom ook vaak gebruikt voor transmissie van PC naar TV of andere schermen. HDMI biedt ook een Full HD resolutie.

De DisplayPort verbinding heeft in principe dezelfde voordelen als HDMI. Er is ook een aansluiting voor een audiopoort. Hij is meestal lichtgroen gemarkeerd en zendt het audiosignaal van de PC naar de monitor. Ook aan hoofdtelefoons wordt gedacht met een AUX aansluiting. Niet te vergeten zijn de USB poorten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen USB-A en USB-B. Hiermee kun je toegang krijgen tot USB-sticks of een muis en toetsenbord aansluiten.

Stroomverbruik

Omdat iedereen graag een laag stroomverbruik heeft, moeten we daar bij onze computermonitors ook op letten. Het bereik begint bij 20 watt en kan oplopen tot 150 watt per uur. De monitoren van vandaag hebben over het algemeen een laag stroomverbruik. Dit is vooral voordelig voor werkstations of bureaus, omdat de monitoren hier meestal erg actief zijn en men de elektriciteitskosten zo laag mogelijk wil houden. Maar als de technische eisen, zoals helderheid, resolutie en verversingssnelheid, in kwaliteit toenemen, neemt tegelijk het stroomverbruik toe. Ook de grootte van het beeldscherm speelt een rol.

Design

Ook wat vormgeving betreft heb je verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Natuurlijk is dit vooral een kwestie van persoonlijke smaak, bijvoorbeeld wat kleur betreft. Er zijn echter ook bepaalde ontwerpen die zeer aan te bevelen zijn.

Veel monitorvoeten kunnen naar behoefte versteld worden.

Sommige computermonitoren hebben een in hoogte verstelbare monitorvoet. Zo kun je de hoogte van je monitor op elk moment naar wens instellen.

Dit is vooral belangrijk voor werkstations omdat je, zoals reeds gezegd, veel tijd voor de computer doorbrengt, wat een goede houding bevordert en comfortabel werken garandeert. Er zijn ook zogenaamde gebogen computermonitoren, wat betekent dat het beeldscherm lichtjes naar binnen gebogen is.

Dit betekent dat de monitor beter aangepast is aan de kromming van het menselijk oog. Dit leidt tot een scherper beeld omdat de afstand tussen de ogen in het midden en aan de zijkanten ongeveer even groot is. Dit geeft je ook een beter totaalbeeld en is ideaal voor multitasking werk.

Computermonitoren: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen over computermonitoren uitgezocht en ze voor je beantwoord. Met deze kennis mag niets je in de weg staan om de juiste aankoop te doen.

Voor wie zijn computermonitoren geschikt?

Computermonitoren zijn een onmisbaar deel van het moderne leven geworden. Of je ze nu gebruikt voor werk, studie of vrije tijd, ze zijn een deel van het dagelijks leven geworden. Nu de digitalisering blijft toenemen, zijn computermonitoren een constante metgezel op veel werkplekken. Ze zijn nodig voor communicatie, onderzoek en nog veel meer. Goede computervaardigheden zijn vaak zelfs een eerste vereiste.

Computer Monitor-1

Computermonitoren zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van kantoren en worden voor allerlei werkdoeleinden gebruikt. (Image source: StartupStockphotos / pixabay)

Maar beeldschermen spelen ook een belangrijke rol voor gamers. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de spelervaring. Vooral jongeren spelen zulke computerspelletjes en zitten soms vele uren voor de beeldschermen. Computermonitoren worden ook thuis gebruikt, voor algemene zoekacties of online winkelen. Ze worden gebruikt door jong en oud en zijn dus geschikt voor iedereen.

Welke soorten computermonitors zijn er?

Omdat computermonitoren om allerlei redenen gebruikt worden, zijn er verschillende soorten en uitvoeringen. We zullen ze nu nader bekijken.
Type Beschrijving
Kantoorcomputermonitoren Kantoorcomputermonitoren zijn geschikt voor permanent gebruik. Ze hebben meestal ook een mat oppervlak, wat het gemakkelijker maakt om in een lichte omgeving te werken. Bovendien zijn ze meestal zeer plaatsbesparend en hebben ze een laag stroomverbruik.
Gaming computermonitoren Gaming computermonitoren hebben meestal een groter beeldscherm, omdat je bij het spelen van spelletjes niet altijd recht voor de monitor zit. Ook wordt aandacht besteed aan een goede resolutie, zoals 4K, en een sterke prestatie. Gebogen monitoren zijn bijzonder geschikt voor gamen.
All-round computermonitoren All-round computermonitoren zijn vooral overtuigend door hun prijs. Ze zijn misschien niet van de beste kwaliteit, maar ze zijn energiezuinig en voldoen aan de dagelijkse eisen.

Om de beste computermonitor voor je te vinden, moet je je bewust zijn van waar je hem voor nodig hebt voor je hem koopt. Normaal gesproken is een all-round monitor voldoende voor dagelijks gebruik. Als je echter een specifiek doel hebt, let dan op enkele criteria die je voordeel kunnen opleveren.

Computer Monitor-2

Er zijn ook computermonitoren die speciaal voor gamen gemaakt zijn. (Image source: Tomasz Mikolajczyk / pixabay)

Welke alternatieven zijn er voor computermonitoren?

Natuurlijk zijn er alternatieven voor een computermonitor. Misschien heb je er thuis al een zonder het te weten en hoef je geen monitor meer te kopen. Dit kan je veel geld besparen. We hebben een tabel met mogelijkheden voor je samengesteld.
Type Beschrijving
TV als monitor Met een HDMI verbinding kun je je TV gemakkelijk in een computermonitor veranderen. Hij kan niet alleen gebruikt worden om te surfen op het Internet, te werken, maar ook om te gamen. De grootte van je TV is echter vaak een probleem, omdat je niet zoveel afstand tot je beeldscherm kunt houden en dus niet het hele scherm in één oogopslag kunt zien.
Laptop Laptops zijn ook een alternatief, want je kunt niet alleen de monitor, maar ook de hele PC sparen. Laptops zijn bijzonder geschikt voor kantoorwerk, omdat je ze overal mee naartoe kunt nemen en dus ook thuis kunt werken. Alleen voor gamers is dit geen goed alternatief.

Zoals je ziet kun je ook voor een goedkoper alternatief kiezen als je behoeften gedekt zijn. Maar als je veel tijd voor je scherm doorbrengt, raden we toch een computerscherm aan.

Welk formaat computermonitor is het beste voor wie?

Als je een all-round computermonitor zoekt, raden we een beeldscherm van 17 of 19 inch aan. Dit formaat is voldoende voor al wie niet veel tijd voor het beeldscherm doorbrengt en niet zulke hoge eisen stelt aan resolutie en kwaliteit. Vooral voor kantoorwerk moet je ervoor zorgen dat het lettertype groot genoeg is om prettig werken te garanderen en gemakkelijk voor de ogen te zijn. We raden daarom een maat van 22 tot 27 inch aan. Dit maakt het ook mogelijk om verschillende vensters tegelijk open te hebben en multitasking taken uit te voeren. Een zeer goede resolutie, zoals 4K, is vooral belangrijk voor spelcomputermonitoren. Dit wordt gegarandeerd door computermonitoren van 27 tot 30 inch en meer.

Welke computermonitoren zijn het gemakkelijkst voor de ogen?

Er zijn enkele criteria die ervoor kunnen zorgen dat onze ogen beter beschermd zijn. Dit is vooral belangrijk als je veel uren voor de beeldschermen zit.

Intussen zijn er ook brillen met blauwlichtfilters om je ogen nog meer tegen het koude licht te beschermen. Het eerste punt is een goede resolutie. Hoe hoger het aantal pixels, hoe minder pixels er zijn om het oog te beschermen. Zogenaamde blauwlichtfilters worden ook steeds meer gebruikt, want dit koude licht is erg vermoeiend voor de ogen.

Computer Monitor-3

Glazen met blauwlichtfilter zijn gemakkelijk voor je ogen en worden vooral aanbevolen als je lang voor een beeldscherm zit. (Image source: Nastya Gepp / pixabay)

De verversingssnelheid moet minstens 60 hertz zijn, beter nog 100 hertz of meer. Dit voorkomt flikkeren, wat vaak als hinderlijk wordt ervaren. Een andere eenvoudige tip zou zijn om een glanzend scherm te bedekken met een matte folie, want ook dat ontlast de ogen.

Conclusie

Computermonitoren kunnen ons leven een stuk gemakkelijker maken en we kunnen ons het leven zonder ze nauwelijks voorstellen. We gebruiken ze thuis, maar ze zijn ook een belangrijk hulpmiddel op het werk, dat door de toenemende digitalisering steeds belangrijker wordt. Schermen kunnen ook gebruikt worden voor recreatieve doeleinden, zoals voor gamers. Als je overweegt een computermonitor aan te schaffen, doe dan wat onderzoek voor je koopt, want dit zijn nogal dure producten. Er zijn verschillende criteria, zoals prestaties, resolutie en afmetingen, waaraan een monitor moet voldoen. Ieder mens heeft echter andere eisen en daarom is niet elk voorwerp even geschikt. Beeldbron: racorn / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies