Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Het is heel waarschijnlijk dat je, net als wij, veel tijd doorbrengt met werken voor je computerscherm. Je leest dit waarschijnlijk op je computer. Om je te helpen vermoeide en vermoeide ogen te vermijden, gaan we het vandaag hebben over speciale computerbrillen.

De opkomst van de computer is zeker nu. Steeds meer mensen vertrouwen op dit hulpmiddel om hun taken uit te voeren. Het is nu mogelijk om van bijna overal te werken met alleen een computer en een internetverbinding. Dit alles kan echter een tol eisen van onze ogen.

Het gezichtsvermogen is een kwetsbaar zintuig dat verzorgd moet worden, zeker gezien de hoeveelheid tijd die we voor het beeldscherm doorbrengen. In deze gids leer je dus alles wat je moet weten over computerbrillen. We laten je de beste modellen zien en bespreken de belangrijkste kenmerken en koopfactoren.
Belangrijk om te weten

  • Een computerbril is een bril die speciaal ontworpen is om ongemak aan de ogen bij het werken achter de computer te voorkomen en te verminderen. Ze zijn heel nuttig bij de bestrijding van CVS (computer vision syndrome), waarvan de symptomen rode ogen, vermoeidheid, hoofdpijn en wazig zien bij het werken voor een beeldscherm zijn.
  • Computerbrillen zijn er met of zonder recept. Brillenglazen op sterkte zijn alleen geschikt voor mensen die ze nodig hebben. Niet-voorgeschreven lenzen zijn echter universeler en kunnen nuttig zijn voor iedereen die bij het werken aan de computer last heeft van vermoeide ogen en CVS-symptomen.
  • De twee belangrijkste eigenschappen die een goede computerbril moet hebben zijn filtering van blauw licht en anti-verblinding, omdat dit de belangrijkste factoren zijn die vermoeide ogen veroorzaken. Het is ook belangrijk de fabricagemethode en het ontwerp te bekijken. Een oogonderzoek kan je vertellen of je lenzen op sterkte nodig hebt.

Beste computerbril: Onze selectie

Uraqt Computerbril

Ontdek de URAQT computerbril, speciaal ontworpen om uw ogen te beschermen en uw dagelijkse comfort te verhogen. Met de anti-blauw licht lens blokkeert u 99% van het schadelijke ultraviolette en blauwe licht afkomstig van computerschermen, waardoor schittering, vermoeidheid, hoofdpijn en droge ogen worden voorkomen. U zult merken dat de vermoeidheid van uw ogen bij het werken op de computer of tijdens uw dagelijkse routine aanzienlijk afneemt.

Suntirc Computerbril

Draag de SUNTIRC computerbril tijdens het werken achter uw computer, tablet of smartphone, of als modieuze dagelijkse bril. Geleverd in een prachtige geschenkverpakking, is deze blauwlichtfilterende bril het ideale cadeau voor vrienden en familie. Dankzij de geüpgrade antireflectietechnologie kunt u droge ogen, oogcongestie, wazig zicht en hoofdpijn voorkomen. Bovendien helpt de bril bij het bevorderen van onze natuurlijke productie van melatonine ’s nachts, waardoor u gemakkelijker in slaap valt.

Suertree Computerbril

Geniet van ultiem comfort met het flexibele, comfortabele en ultralichte ontwerp van deze bril. De verende scharnieren zorgen ervoor dat ze geschikt zijn voor alle gezichtstypen, en de duurzame strakke schroeven beschermen tegen problemen zoals het uitvallen van schroeven. Het ultralichte montuur is zeer comfortabel om te dragen, zodat u de hele dag door met gemak achter uw computer kunt zitten.

Horus X Computerbril

Bescherm uw ogen met de Horus X computerbril en zeg vaarwel tegen vermoeidheid, hoofdpijn en de schadelijke effecten van blauw licht. U spendeert jaarlijks meer dan 1500 uur achter een scherm, dus waarom zou u niet het beste voor uw ogen kiezen? Met deze stijlvolle en lichtgewicht gamebril krijgt u langdurige bescherming tegen blauw licht tijdens het werken, gamen of het gebruik van uw smartphone.

Koopgids: Wat je moet weten over computerbrillen

Als je ogen al moe zijn na zover gelezen te hebben, maak je dan geen zorgen! Het is tijd om de soorten computerbrillen die er zijn te bekijken, zodat je snel de juiste voor je kunt kiezen. Je zult het verschil echt voelen als je aan je computer werkt.

Een computerbril is ideaal om vermoeide ogen door langdurig voor een beeldscherm te werken te voorkomen (Foto: Dean Drobot / 123rf.com)

Wat zijn computerbrillen en wat zijn hun voordelen?

Een computerbril is een optisch accessoire dat vermoeide ogen vermindert en je ogen beschermt als je achter een computer werkt. Ze zijn vooral bedoeld om de symptomen van het computervisie syndroom, of CVS, te verminderen, waaronder vermoeid en wazig zien, rode ogen en hoofdpijn.

Hoewel het onmerkbaar lijkt, zenden computers, net als de meeste elektronische apparaten, blauw licht uit. Dit licht, samen met de schittering en weerkaatsingen van een beeldscherm, kan het gezichtsvermogen op lange termijn vermoeien en beschadigen, vooral als de afstand tussen het oog en het beeldscherm klein is.

Computer brillen helpen deze symptomen te verminderen en te voorkomen. Of het nu op recept is of gewoon met blauwlicht- en verblindingsfilters, deze glazen zijn zeer effectief in het verminderen van de symptomen van CVS. Dit kan op zijn beurt de productiviteit en de slaapkwaliteit verbeteren.

Voordelen
  • Verminderen vermoeide ogen en CVS-symptomen
  • Redelijk betaalbaar
  • Verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen
Nadelen
  • Niet geschikt voor dagelijks gebruik
  • Filteren geen UV-stralen
  • Moeten in sommige gevallen op maat gemaakt worden

Voorgeschreven en niet-voorgeschreven computerbrillen – waar moet je op letten?

Voor veel mensen is een computerbril een noodzaak vanwege CVS symptomen, maar niet noodzakelijk vanwege alledaagse zichtproblemen. Met andere woorden, niet iedereen die een computerbril draagt heeft een voorschrift nodig. Laten we beide mogelijkheden eens bekijken:

Prescription Computer Glasses: Net als gewone brillenglazen kunnen ze bifocaal, monofocaal, trifocaal of multifocaal zijn. Dit wordt vastgesteld door een oogonderzoek. Alleen het voorschrift kan de symptomen van CVS verminderen, hoewel ze bij voorkeur ook antireflecterend en blauw licht filterend moeten zijn.

Computerlenzen zonder voorschrift: Ze hebben alleen blauw licht filterend en antireflecterend. Dit alleen al kan de helderheid bij het kijken naar het scherm helpen vergroten, zelfs zonder brilrecept, want vermoeidheid en wazig zien worden minder.

Voorschrift Zonder voorschrift
Kosten Hoog Toegankelijk
Condities waarvoor ze geschikt zijn CVS, Myopie/astigmatisme/hyperopie CVS
Oogonderzoek nodig Ja Nee
Kopen Laag bestellen Commercieel

Computerlenzen en leesbrillen – wat is het verschil?

Veel mensen verwarren een computerbril met een leesbril, maar er moet opgemerkt worden dat ze niet hetzelfde zijn. Hoewel deze gids uitsluitend over computerbrillen gaat, is het de moeite waard op de verschillen tussen de twee mogelijkheden te wijzen om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt.

Computerbrillen: Deze zijn ontworpen om blauw licht te filteren en de effecten van schermverblinding op het oog te verminderen, en zo de symptomen van CVS te voorkomen. Ze zijn alleen op sterkte als de drager een bril op sterkte nodig heeft.

Leesbril: Ze hebben wel een lichte vergroting, maar geen blauwlicht- of verblindingsfilters. Tekst lezen op een beeldscherm is heel anders dan tekst lezen op een gedrukte bladzijde, want gedrukte bladzijden stralen niet veel licht en schittering uit. Hun brandpunt is anders dan dat van een computerbril.

Aankoopcriteria

Hoewel ze eenvoudig lijken, hebben computerbrillen, vooral die zonder brilrecept, bepaalde kenmerken die belangrijk zijn om te overwegen. Hier zetten we de belangrijkste koopfactoren op een rij om je aankoop zo slim mogelijk te maken.

Anti-reflecterend

het is belangrijk dat je brillenglazen anti-reflecterend zijn

Omdat schittering van het scherm een van de grootste factoren is die je zicht kunnen aantasten en CVS kunnen veroorzaken, is het belangrijk dat je brillenglazen anti-reflecterend zijn. Omdat computer (zonder recept) brillenglazen relatief goedkoop zijn, zijn er veel laagwaardige opties die misschien geen antireflectie coating hebben.

Helaas is er geen universele certificering dat brillenglazen hiervoor gecertificeerd kunnen worden. De enige manier om zeker te zijn is ze te testen. Om dit te doen kun je je lenzen op een lichtbron richten. Als het licht lichtjes in verschillende kleuren weerkaatst (in plaats van de oorspronkelijke kleur), zijn de glazen ontspiegeld.

Blauwlichtfilter

Net als het ontspiegeld filter is het blauwlichtfilter essentieel om vermoeide ogen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je lange uren voor het beeldscherm kunt zitten zonder je zicht te beschadigen (vergeet echter niet altijd pauzes te nemen). Ook het blauwlichtfilter is essentieel om vermoeide ogen te voorkomen).

Het filter kan de tinten blauw (gemeten in golflengte) binnen het zichtbare kleurenspectrum variëren, dus de sleutel is om lenzen te vinden die natuurlijk aanvoelen. Hiervoor kun je op internet zoeken naar “Blue Light Test”. Je vindt meerdere op afbeeldingen gebaseerde tests waarmee je je filter kunt controleren.

De anti-reflecterende coating op je glazen is essentieel om te voorkomen dat je ogen vermoeid raken (Foto: Leung Cho Pan/123rf.com)

Ontwerp en constructie

Ontwerp is een factor die helemaal met je persoonlijke stijl te maken heeft. Computerbrillen zijn er in de meest populaire vormen, ontwerpen en modellen op de markt, zodat er voor elke drager een optie is.

Als het op vakmanschap aankomt, loont het de moeite om een model te kiezen dat duurzaam is. Er zijn veel plastic modellen verkrijgbaar, maar we raden je aan te kiezen voor die van roestvast staal, koolstofvezel, aluminium of polycarbonaat. Deze materialen zijn niet alleen sterk, maar ook licht.

Voorschrift

niet alle dragers van een computerbril hebben lenzen op sterkte nodig.

Zoals gezegd zijn niet alle computerglazen lenzen op sterkte, en niet alle dragers van een computerbril hebben lenzen op sterkte nodig. Het is de moeite waard je optometrist hierover te raadplegen, en ook een oogtest te laten doen. Als je toch een voorschrift nodig hebt, zijn de meest gebruikelijke soorten lenzen als volgt:

Monofocaal: De vergroting is constant over het hele lensoppervlak, dus ze zijn comfortabel en niet oncomfortabel als ze als computerlenzen voorgeschreven worden. Ze stellen je in staat om bij het gebruik van de computer de juiste houding en afstand tot het beeldscherm te bewaren.

Bifocals: Ze hebben twee vergrotingsniveaus op hetzelfde glas. Hoewel ze in het dagelijks gebruik gebruikelijk zijn, zijn ze ongewoon als computerbril. Dit komt omdat ze erg oncomfortabel zouden zijn, omdat je je hoofd moet kantelen om de monitor goed te kunnen zien.

Progressive: Hoewel ze meerdere recepten hebben, zijn de veranderingen van de ene naar de andere geleidelijk. Dit betekent dat als je multifocale glazen moet dragen om naar de computer te kijken, dat niet zo onhandig of ongemakkelijk is als bifocale glazen.

(Foto: Ronstik/123rf.com)

Recensies