Laatst bijgewerkt: 21-02-2022

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

88Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

225Verzamelde opmerkingen

Een computerkast, ook wel chassis genoemd, is de behuizing waarin de meeste onderdelen van een computer zitten. Hij beschermt de inwendige onderdelen tegen fysieke schade en schermt ze af tegen elektromagnetische interferentie (EMI). De behuizing herbergt uitbreidingskaarten, schijfstations (HDD of SSD), koelventilatoren om de interne temperatuur van het systeem af te koelen, enz. Er zijn veel verschillende maten voor behuizingen, afhankelijk van ontwerp en fabrikant, maar ze dienen allemaal één doel – je investering beschermen.

Een computerkast is een doos waarin alle onderdelen van je computer zitten. Hij beschermt ze tegen beschadiging, en houdt stof buiten. De kast zorgt ook voor ventilatie om alles erin koel te houden.
Beste Computerkast: Onze selectie

Computerkast: Vaak gestelde vragen

Welke soorten computerkasten zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn veel soorten computerkasten. De meest voorkomende is de ATX kast. In dit type kast past een moederbord en kan elk merk of formaat processor, en ook andere componenten zoals harde schijven, CD-ROM’s, enz. gebruikt worden. Een andere populaire vormfactor voor computers heet BTX (Balanced Technology Extended). Deze heeft een heel ander ontwerp dan ATX, maar laat toch toe dat je alle zelfde onderdelen in je systeem gebruikt.

Er zijn veel factoren die een goede computerkast bepalen. Het eerste is waar je de kast voor wilt gebruiken. Als je hem alleen als kantoormachine gaat gebruiken, dan voldoet iets kleins en compacts prima. Maar als je van plan bent de PC in je home entertainment center te gebruiken of hem zelfs mee op reis te nemen, dan wordt de grootte meer een probleem dan iets anders. Een andere factor zou zijn hoeveel geld er beschikbaar is voor de aanschaf van het nieuwe systeem? Het heeft natuurlijk geen zin $ 500 dollar uit te geven voor een spelcomputer om hem vervolgens in een goedkope plastic doos te stoppen. Tenslotte is er het uiterlijk; de meeste mensen houden er niet van dat hun computers er lelijk uitzien, dus kopen ze liever mooi uitziende koffers dan die ze werkelijk kunnen beschermen tegen beschadiging tijdens transport enz.

Wie moet een computerkast gebruiken?

Iedereen die een computer heeft en hem wil beschermen.

Op basis van welke criteria moet je een computerkast kopen?

Het eerste wat je moet overwegen is waar je de computer voor wilt gebruiken. Als je hem alleen als gewone thuis PC wilt gebruiken, is elke kast goed. Ben je echter van plan serieus te gaan gamen of video’s te bewerken, dan zijn er bepaalde eigenschappen die je in overweging moet nemen bij de keuze van je nieuwe kast. Daartoe behoren zaken als koeling en geluiddemping, uitbreidingssleuven (om meer hardware toe te voegen), kabelbeheersystemen, enz.

Zorg ervoor dat je de technische specificaties van een computerkast vergelijkt met je eigen eisen. Let er bij het vergelijken van modellen ook op dat ze qua functionaliteit en ontwerp op elkaar lijken, zodat je de beste voor jezelf kunt kiezen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een computerkast?

Voordelen

Een computerkast is een doos waarin alle hardware onderdelen van je computer zitten. Hij beschermt deze onderdelen tegen beschadiging en helpt ze koel te houden met ventilatoren of andere koelers. De afmetingen, vorm, kleur en vormgeving van een kast kunnen van invloed zijn op hoe goed hij zijn werk doet, en ook op het totale uiterlijk van je PC systeem.

Nadelen

De nadelen van een computerkast zijn dat ze erg omvangrijk en zwaar kunnen zijn. Ze nemen ook ruimte in beslag, en dat is iets wat je thuis of op kantoor misschien niet hebt.

Wat voor aanvullend gereedschap is nodig om een computerkast te gebruiken?

Een computerkast is een heel belangrijk onderdeel van de PC. Hij houdt al je componenten bij elkaar en zorgt voor luchtstroming om ze koel te houden. Er zijn veel verschillende soorten kasten, van small form factor (SFF) tot full tower ATX kasten die plaats bieden aan meerdere harde schijven, optische schijven, grafische kaarten, enz. Het meest gebruikte type is tegenwoordig een ATX mid-tower stijl kast met plaats voor tot 5 ventilatoren of meer, afhankelijk van hoeveel koeling je wilt/nodig hebt.

Wat kun je nog meer gebruiken in plaats van een computerkast?

Een kartonnen doos.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Corsair
  • CiT
  • IN WIN

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Computerkast in onze review kost ongeveer 12 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 97 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies