Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

87Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

134Verzamelde opmerkingen

Een computervoeding is een apparaat dat de wisselspanning uit je stopcontact omzet in gelijkspanningen (DC) die de verschillende onderdelen van je PC nodig hebben. Het zorgt ook voor een schone, stabiele en continue stroom van elektriciteit naar alle onderdelen in de systeemeenheid.

Een computervoeding zet de wisselstroom uit een stopcontact om in gelijkstroom (gelijkstroom). De uitgang van de voeding wordt gebruikt om alle onderdelen van je PC te laten werken, zoals harde schijven en ventilatoren.
Beste Computervoeding: Onze selectie

Thermaltake Computervoeding

Ontdek de ongeëvenaarde kracht en prestatie van de Thermaltake computervoeding, speciaal ontworpen voor uw ultieme computerervaring. Met het 80plus-gecertificeerde 600 watt continue vermogen bent u verzekerd van een efficiënte en betrouwbare energievoorziening voor uw systeem. De ongelooflijke ATX efficiëntie tot 86% zorgt ervoor dat u meer kunt doen met minder energieverbruik.

Boroco Computervoeding

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de ultieme kracht en betrouwbaarheid van BOROCO’s computervoeding, speciaal ontworpen voor u om uw computer soepel te laten draaien. Geniet van een groot warmteafvoergebied, wat resulteert in een goed warmteafvoereffect en een lange levensduur. U zult zeker genieten van de vele voordelen die deze voeding met zich meebrengt.

Niady Computervoeding

Ontdek de revolutionaire Niady computervoeding die speciaal voor u is ontworpen om een ongeëvenaarde efficiëntie en betrouwbaarheid te bieden. Ervaar de voordelen van de grote warmteafvoer omgeving en het goede warmteafvoer effect, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is voor uw waardevolle computerapparatuur. Bij Niady staan we achter de strenge kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging van onze producten, zodat u kunt genieten van een hoge veiligheidsfactor. U kunt met een gerust hart de Niady computervoeding gebruiken, wetende dat uw apparatuur in goede handen is.

Emoshayoga Computervoeding

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De compacte vormgeving maakt deze Emoshayoga computervoeding bijzonder geschikt voor mini-ITX- en 1HE-behuizingen. De module kan 160W leveren en dient te worden aangesloten op een voeding tot 12V-12,5A. Dit maakt het uiterst veelzijdig en geschikt voor diverse toepassingen, zoals mini-computers, POS-machines, digitale set-topboxen, ITX-chassis en meer. Bovendien is het uitstekend geschikt voor geavanceerde systemen zoals webservers, reclamemachines en bankterminals.

Computervoeding: Vaak gestelde vragen

Welke soorten computervoedingen zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn veel verschillende soorten voedingen. Het meest gebruikelijke type is de ATX vormfactor, die al heel lang bestaat en in bijna elke desktop computer die nu op de markt is te vinden is. Andere populaire formaten zijn SFX (kleiner dan ATX), TFX (gebruikt door sommige videokaarten) en BTX (een nieuwer formaat dat ontworpen is om ruimte te besparen).

Het belangrijkste waar je op moet letten als je een voeding koopt is het wattage. Hieraan kun je zien hoeveel energie hij kan leveren en of er voldoende kabels zijn om al je componenten aan te sluiten. Het is ook belangrijk dat de aansluitingen overeenkomen met wat je in je computer hebt, anders werken ze niet goed of helemaal niet samen.

Wie moet een computervoeding gebruiken?

Iedereen die een computer gebruikt.

Op basis van welke criteria moet je een computervoeding kopen?

Het eerste en belangrijkste criterium is het vermogen. Je moet altijd een PSU kopen met meer vermogen dan je systeem nodig heeft. Als je bijvoorbeeld 400Watt nodig hebt, ga dan voor 450 om aan de veilige kant te zijn. Een andere belangrijke factor is of hij voldoet aan de ATX 12V 2.2 of EPS12V 2.91 normen, omdat deze speciaal ontworpen zijn voor spelsystemen die high-end grafische kaarten en processoren nodig hebben die grote hoeveelheden energie verbruiken in vergelijking met standaard PC’s/laptops enz. Het is ook raadzaam naar de efficiëntie te kijken (hoe hoger dit getal, hoe beter) omdat PSU’s in het algemeen niet erg efficiënt zijn in het omzetten van elektriciteit in bruikbaar vermogen, dus een 80+ gecertificeerde eenheid zal de kosten op den duur helpen drukken door minder elektrische energie van je plaatselijke nutsbedrijf te verbruiken en toch genoeg sap te leveren voor alle componenten in je PC kast, inclusief ventilatoren en andere randapparatuur zoals harde schijven enz.

Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het vergelijken van een computervoeding.

1) Wattage – Het wattage is waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je op moet letten, want het bepaalt hoe krachtig je computervoeding is. Heb je een oudere PC die niet veel energie nodig heeft dan is iets van minder dan 500 Watt ideaal, maar bouw je een nieuwe spel- of werkstation-machine dan zou ik minstens 750Watt en meer aanraden, afhankelijk van de componenten die je in je bouwsel zult gebruiken.

2) Rendement – Dit bepaalt hoe efficiënt dit model zijn vermogen kan leveren terwijl de hitte laag genoeg blijft om de prestaties niet te beïnvloeden en geen schade te veroorzaken aan andere onderdelen in je kast, zoals harde schijven en grafische kaarten enz. Een hoog rendement betekent betere koelmogelijkheden, wat ons bij ons volgende punt brengt;

3) Ventilatorkoeling – Sommige modellen zijn uitgerust met ventilatoren die speciaal voor een stille werking ontworpen zijn (meestal 80 mm), terwijl andere modellen ze helemaal niet hebben, wat leidt tot een luider ventilatorgeluid, zelfs bij belasting, wat op den duur kan leiden tot oververhittingsproblemen door overmatige warmte-ophoping in de behuizing van de PSU zelf. Zorg er dus voor dat er

Wat zijn de voordelen en nadelen van een computervoeding?

Voordelen

De voordelen van een computervoeding zijn dat ze de meest efficiënte manier bieden om wisselstroom in gelijkstroom om te zetten. Dit komt doordat ze ingebouwde schakelingen hebben die het uitgangsvoltage en de stroomsterkte regelen, en ook bescherming bieden tegen overbelasting of kortsluiting.

Nadelen

Het grootste nadeel van een computervoeding is dat ze erg lawaaierig kan zijn. Dit lawaai kan niet alleen van de ventilator komen, maar ook van andere componenten in de eenheid zelf. Bovendien staan sommige modellen erom bekend dat ze problemen hebben met oververhitting en voortijdig falen door onderdelen van slechte kwaliteit die in hun constructie gebruikt zijn.

Heb je extra apparatuur nodig om een computervoeding te gebruiken?

Nee, de Computervoeding wordt geleverd met alle benodigde kabels.

Welke alternatieven voor een computervoeding bestaan er?

Het meest gebruikelijke alternatief voor een computervoeding is een AC-DC convertor. Dit apparaat neemt de 120VAC uit je stopcontact en zet het om in 12VDC, 5VDC of 3.3VDC (of een andere gewenste spanning). Deze omvormers zijn er in veel verschillende maten met wisselende vermogens, afhankelijk van hoeveel stroom ze kunnen leveren. Ze zijn er ook in verschillende vormen en maten, zodat je er een kunt vinden die mooi in je kast past zonder al te veel ruimte in te nemen.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Y/X
  • Almencla
  • ZZQQ

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Computervoeding in onze review kost ongeveer 10 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 218 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Recensies