Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

45Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

195Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle CPL filters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste CPL filter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een CPL filter wilt kopen.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Een circulair polarisatiefilter (CPL) is geschikt om ongewenste weerkaatsingen van gladde oppervlakken te verwijderen.
 • Neutrale dichtheidsfilters zijn er in verschillende sterktes.
 • CPL filters worden vaak gebruikt bij landschapsfotografie, maar ze kunnen ook helpen bij portretten.
 • Als je een circulair polariserend filter gebruikt, zorg dan dat het van goede kwaliteit is, zodat je goede foto’s krijgt.

Beste CPL filter: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een CPL filter

koopt

Wat is een CPL filter?

Een CPL filter is een polariserend filter voor fotocamera’s. CPL is de afkorting van Circular Polarization Filter en betekent cirkelvormig polarisatiefilter of kortweg polariserend filter. Dit camerafilter behoort tot de groep die de kwaliteit van je foto’s kan verbeteren. Circulaire polarisator is een belangrijk camera-accessoire in de fotografie. Een CPL filter wordt gebruikt om licht te polariseren. Je kunt het gebruiken om reflecties te verwijderen van oppervlakken die niet van metaal zijn. Daarmee creëren deze filters intensere contrasten en een warme kleurkwaliteit.

Met een CPL filter kun je weerkaatsingen wegfilteren die veroorzaakt worden door licht dat weerkaatst op gladde oppervlakken, zoals winkelruiten of auto’s.

Wat zijn de voordelen van een circulair polariserend filter?

Een circulair polariserend filter voorkomt ongewenste reflecties en ook waas of mist zijn niet meer zichtbaar op de foto’s. Dus als je een circulair polariserend filter gebruikt, kun je water, bijvoorbeeld, helderder en transparanter laten lijken.

Frau im Wind

Met een CPL filter voorkom je ongewenste reflecties in glazen bij het maken van portretfoto’s. (Mason Wilkes / unsplash.com)

Gekleurde gebieden, zoals de blauwe lucht of de zee, worden ook kleurrijker weergegeven en het beeld lijkt warmer. De foto’s zullen ook van hogere kwaliteit zijn, scherper en natuurlijker. Zo kun je beter weergeven hoe je het foto-onderwerp met het blote oog waarneemt.

Hoe werkt een circulair polariserend filter?

Vanuit een bron trilt licht altijd in drie dimensies. Sommige oppervlakken weerkaatsen het, terwijl andere het absorberen. Het CPL filter zorgt ervoor dat de oscillatie van het licht tot één vlak wordt beperkt. Dit betekent dat het licht, voordat het het polarisatiefilter raakt, in alle mogelijke vlakken oscilleert. Pas als hij het filter raakt, trilt hij in slechts één vlak. Met een CPL filter kun je dus het licht uit een bepaalde polarisatierichting wegfilteren.

Reflecterende oppervlakken, zoals water of glas, hebben de hoogste polarisatie. Het effect van het circulair polariserend filter werkt echter niet op onbehandelde metalen oppervlakken.

Wanneer gebruik je een circulair polarisatiefilter?

Er zijn fotografen die het CPL filter er niet afhalen nadat ze het voor de eerste keer gebruikt hebben. Een polariserend filter is echter niet altijd nodig in de fotografie. Het circulair polariserend filter wordt vaak gebruikt bij landschapsfotografie. Hier kun je de kleuren van het landschap intensiveren, vooral op bewolkte dagen.

Als je onderwerp ook in een hoek van 90° staat ten opzichte van de zon, kun je het blauw van de lucht intenser maken. Heb je ooit geprobeerd vissen door het wateroppervlak te fotograferen? Meestal zie je alleen de lucht weerspiegeld in het water.

Maar als je een CPL filter gebruikt, kun je de weerkaatsing uit je foto’s verwijderen en ook een onderwaterwereld fotograferen.

Wist je dat polariserende filters ook gebruikt worden voor 3D projectie? Hierbij wordt geprojecteerd op een met aluminium of zilver bekleed scherm dat het gepolariseerde licht terug kan kaatsen.

De beelden worden door twee verschillende projectoren uitgezonden en de 3D bril bestaat ook uit twee polarisatiefilters, die elk alleen het juiste gepolariseerde licht doorlaten om te bekijken.

Bij portretopnamen kan een circulair polariserend filter je ook helpen.

Als je model een bril draagt, kun je het filter gebruiken om de weerkaatsingen in de bril te verwijderen en scherp te stellen op de ogen van het model.

Wat is het verschil tussen een circulair en een lineair polariserend filter?

Hoewel je cirkelvormige polarisatiefilters zowel op spiegelreflexcamera’s als op andere camera’s kunt gebruiken, zijn lineaire polarisatiefilters niet geschikt voor spiegelreflexcamera’s omdat hun meettechniek foute voorstellingen kan geven.

Met CPL filters werkt het polariserende effect alleen in de bedoelde richting, met lineair polariserende filters kun je door beide kanten kijken.

Circulair polariserend filter Lineair polariserend filter
Geschikt voor spiegelreflexcamera’s Niet geschikt voor spiegelreflexcamera’s
Polariserend effect alleen in de bedoelde passeerrichting Werkt in beide passeerrichtingen
Ruime keuze Beperkte keuze
Duurder dan lineair polariserende filters Onbetaalbaar

Omdat tegenwoordig vooral circulair polariserende filters worden gebruikt, vind je er een ruime keuze aan producten voor. Lineaire polarisatoren zijn minder algemeen, maar goedkoper dan CPL filters.

Wat zijn de voor- en nadelen van een CPL filter?

Met een CPL filter kun je de kwaliteit van je foto’s verhogen en scherpe foto’s krijgen. Je kunt ook ongewenste reflecties op gladde oppervlakken wegfilteren. Je circulair polarisatiefilter moet echter van hoge kwaliteit zijn en moet vóór elke opname opnieuw afgesteld worden, zodat de instellingen passen bij de omstandigheden.
Voordelen
 • Scherpe foto”s
 • Beelden van hoge kwaliteit
 • Ongewenste reflecties kunnen verwijderd worden
Nadelen
 • Goede kwaliteit nodig
 • Moet voor elke opname afgesteld worden

Voor wie en welke camera’s zijn CPL filters geschikt?

Als je een circulair polariserend filter koopt, moet je leren hoe het werkt om goede resultaten op je foto’s te krijgen. Anders is een CPL filter even geschikt voor beginners als voor professionele fotografen. Circulair polariserende filters zijn geschikt voor digitale SLR camera’s, in tegenstelling tot de lineaire versie. Anders kun je het filter ook gebruiken met analoge camera’s, andere digitale camera’s en compact camera’s, als je het juiste formaat koopt.

Welke maat heb ik nodig?

De maat die je nodig hebt hangt af van de grootte van de lens waarmee je het polarisatiefilter wilt gebruiken. Je vindt de maat direct op de lens. Het filter moet even groot zijn als je objectief. Als je een CPL filter met meer dan één objectief wilt gebruiken, kun je ofwel een filter kopen in elke maat van je objectieven, of je koopt het filter in de maat van je grootste objectief en koopt een set step-up ringen. Hierdoor kun je één filter gebruiken met kleinere lenzen.

Wechselobjektiv

Je schroeft eenvoudig een CPL filter op de voorkant van je objectief. (aixclusiv / pixabay.com)

Waar zijn goedkope CPL filters goed voor?

Je moet aandacht besteden aan de kwaliteit van circulair polarisatiefilters. Goedkope filters zijn vaak slecht gemaakt of niet van hoogwaardig materiaal. Dus als je veel geld in een objectief hebt geïnvesteerd, beknibbel dan niet op het filter. Het licht moet door het circulair polarisatiefilter om bij de sensor te komen. Als je een slecht filter gebruikt, kan je beeldkwaliteit er enorm onder lijden. In dit geval heeft je investering in een goed objectief niets opgeleverd. Probeer dus niet aan het verkeerde eind te sparen.

Hoe gebruik ik een circulair polarisatiefilter?

Het CPL filter wordt op de voorkant van het objectief geschroefd en is klaar voor gebruik zodra het bevestigd is. Met het CPL filter heb je iets meer belichtingstijd nodig, die je op je camera kunt instellen. Het is het beste om met een statief te werken, want dan kun je ervoor zorgen dat je foto’s niet onscherp zijn.

Wat is de beste manier om foto’s te maken met een circulair polarisatiefilter?

Als je je CPL filter op je objectief hebt bevestigd, kun je het filter draaien, waardoor de golflengte van het uitgefilterde licht verandert. Om dit te doen kijk je door de zoeker van je camera en draai je tegelijkertijd het filter voorzichtig tot de hoek past. Als je het filter meer dan 90° draait, wordt het effect weer minder. De juiste draaiing hangt af van de hoek van het invallende licht en het voorwerp.

Over het algemeen wordt het beste effect bereikt als de lichtbron onder een hoek van 90° op het onderwerp valt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar als vuistregel kun je dit in gedachten houden voor het begin.

Amanda BreakwellBloggerin
Het kan jaren duren voor je het juiste gebruik van het CPL filter onder de knie hebt. Maar gelukkig zijn er voor beginners gemakkelijke basisbeginselen die snel onder de knie te krijgen zijn. Een basistip is altijd om net iets fijner te werken met het filter, anders zien de beelden er onnatuurlijk uit – tenzij je dit wilt bereiken. In principe helpt het CPL filter je reflecties te vermijden en het contrast te verhogen. (Bron: mygobe.com)

In het algemeen moet je voor elke opname het filter instellen om de stemming die je wilt uitbeelden naar voren te brengen. Als je het filter op maximale intensiteit zet, krijg je intense kleuren. Maar past dat wel bij de stemming die je wilt vastleggen? Of passen zachtere tinten er beter bij? Ga dan voor een lichtere intensiteit van je CPL filter.

Wat zijn de beperkingen van CPL filters?

De efficiëntie van een polariserend filter hangt af van de plaats van de lichtbron. Bij groothoek-objectieven of panorama-opnamen verandert de hoek ten opzichte van de zon, afhankelijk van het deel van het beeld waar je naar kijkt. Dit verandert ook het effect van het filter en er wordt een gradiënt zichtbaar op de foto. Bijvoorbeeld, een blauwe lucht kan een onnatuurlijk verloop hebben: hij is donker in het midden en licht aan de randen. Helaas is het niet mogelijk om met een CPL filter op een groothoeklens een gelijkmatige, kleurintensieve blauwe lucht te krijgen.

Besluit: Welke soorten circulair polariserende filters zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het volgende willen we je de verschillende soorten CPL filters laten zien. Dit moet je helpen om te beslissen welk type het beste voor je is. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten:

 • Insteekfilter
 • Inschroeffilter
 • Slankfilter

In het volgende laten we je kennismaken met de respectieve soorten en tonen je de sterke en zwakke punten van de afzonderlijke filtertypes.

Wat zijn de voor- en nadelen van een insteekfilter?

CPL insteekfilters worden in de praktijk niet vaak gebruikt, maar ze kunnen sneller verwisseld worden dan schroeffilters en kunnen ook in hoogte versteld worden. Het probleem met insteekfilters is dat er licht van buiten naar binnen kan komen. Verder is er niet een bijzonder groot aanbod van CPL plug-in filters, omdat ze, zoals gezegd, in de praktijk niet vaak gebruikt worden. [/procon]

Voordelen
 • Sneller te verwisselen
 • Kan in hoogte verplaatst worden
Nadelen
 • Wordt in de praktijk niet vaak gebruikt
 • Licht van buiten kan naar binnen vallen
 • Niet veel aanbod

Wat zijn de voor- en nadelen van een inschroefbaar filter?

Als je het CPL opschroeffilter op je objectief schroeft, kun je het meteen daarna gebruiken. Omdat het filter direct voor de lens zit, is het moeilijk of onmogelijk voor licht van buitenaf om binnen te komen. Bovendien is het iets gemakkelijker om een schroeffilter te draaien. Het duurt echter iets langer om het filter te vervangen en het kan gebeuren dat het filter vast komt te zitten als je het te vast hebt aangedraaid.

Voordelen
 • Kan direct na bevestiging gebruikt worden
 • Licht van buitenaf kan niet doordringen
 • Draaien gaat gemakkelijker
Nadelen
 • Duurt iets langer om te wisselen
 • Kan te strak aangedraaid worden

Wat zijn de voordelen en nadelen van een slank filter ten opzichte van een filter met een gewone bevestiging?

Als het beeldfilter in het beeld komt omdat het te dik is, kan er schaduwvorming (vignettering) ontstaan aan de randen. Dit kun je voorkomen met slanke polariserende filters, omdat ze een bijzonder dun frame hebben. Dit verbetert automatisch de kwaliteit van je foto’s. Ze wegen ook minder en zijn gemakkelijker te dragen.

Voordelen
 • Geen lichtafval aan de randen
 • Foto’s van betere kwaliteit
 • Lichter dan met dikkere monturen
Nadelen
 • Minder gemakkelijk vast te pakken
 • Lensdop kan er meestal niet meer op
 • Moeilijker af te stellen bij gebruik met andere filters

CPL slanke filters zijn echter moeilijker vast te pakken dan die met dikkere monturen. Evenzo kan de lensdop er meestal niet meer op. Het instellen van de intensiteit is ook omslachtiger bij gebruik met meerdere filters.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om CPL filters te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om circulair polarisatie filters te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk filter voor jou geschikt is of niet en welk aan je kwaliteitseisen voldoet. Samengevat zijn dit de volgende criteria:

 • Filterdiameter en materiaal van het frame
 • Hoogte van het filter
 • Krasvastheid en waterafstotendheid
 • Optische kwaliteit en coating
 • Gewicht
 • Filterbox_COPY
 • Budget en eisen
 • F-stops

In de volgende paragrafen kun je vinden wat de afzonderlijke koopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Filter diameter en vattingmateriaal

Voordat je een CPL polarisatiefilter koopt, moet je de diameter van je lens kennen, want het filter moet op je lens passen. Het filter moet precies even groot zijn als je objectief om te passen. Ook CPL filters zijn er in verschillende vattingmaterialen. Er zijn messing en aluminium montages. Beide hebben hun voordelen. Terwijl die van messing bijzonder duurzaam zijn, zullen die van aluminium eerder vignettering voorkomen.

Hoogte van het filter

De hoogte van het filter is ook een belangrijke factor om te overwegen. Als het filter te hoog staat, kan het gebeuren dat het filter van de camera in beeld komt. Dit kan ongewenste vignettering veroorzaken. Dunnere filters zijn echter moeilijker vast te pakken. In principe moet je echter de voorkeur geven aan filters met een dunnere vatting, want je foto’s zijn dan van betere kwaliteit.

Krasvastheid en waterafstotendheid

Je filter zal veel meegenomen en rondgedragen worden, in allerlei omstandigheden. Daarom moet je filter een coating hebben die krassen voorkomt en water afstoot. Zo blijft de kwaliteit van je filter behouden en wordt hij duurzamer. Meervoudige coatings zijn vaak iets duurder, maar het is de moeite waard omdat ze duurzamer zijn en je geen nieuw filter hoeft te kopen na veelvuldig gebruik.

Optische kwaliteit en coating

Het CPL filter moet gemaakt zijn van glas van hoge kwaliteit en een goede coating hebben. Goed glas kost iets meer. Als er echter slecht glas gebruikt wordt, kan het lijken alsof je door een vuile bril kijkt. Zorg er dus voor dat goed glas gebruikt wordt voor het filter. De coating is ook een belangrijk aspect. Je kunt dit vergelijken met de anti-reflecterende coating op brillen. Dit voorkomt hinderlijke reflecties en verbetert de kwaliteit van je foto’s. Het resultaat zijn heldere en contrastrijke foto’s. Wist je dat al in de 19e eeuw erkend werd hoe hinderlijke glanzende reflecties onderdrukt konden worden? Ook toen al wist men dat polariserende media dit effect konden onderdrukken. Maar bij gebrek aan alternatieven werden Nicolische prisma’s of toermalijnkristallen gebruikt. In 1851 ontdekte de arts William Bird Herapath het sterk polariserende effect van kunstmatig geproduceerde kristallen. Maar omdat ze te klein waren, werden ze nooit in de praktijk gebruikt. In 1926 slaagde A. Zimmern er dan in om vlakke kristalplaten te maken. Maar pas in 1935 slaagde Ferdinand Bernauer er eindelijk in kristalplaten te maken die voor fotografische doeleinden gebruikt konden worden.

Gewicht

Het gewicht van je filter hangt af van het gebruikte materiaal. Polariserende filters van aluminium zijn lichter dan die van messing. Slanke filters zijn ook lichter dan filters met een dikker frame. Dus als je toch al veel foto-uitrusting hebt, kun je beter een lichter filter nemen als je bijvoorbeeld langere wandeltochten wilt maken. Maar je moet zelf beslissen.

Filter box

Sommige CPL filters worden geleverd met een filter box. Dit is een opbergdoosje waarin je het filter kunt opbergen als je het niet gebruikt. De doos beschermt het filter tegen krassen, vuil en het binnendringen van water. Je kunt zo’n doos ook apart kopen. Wil je deze stap echter vermijden, dan kies je een circulair polariserend filter dat direct met een filterbox wordt geleverd.

Budget en eisen

In principe moet je een filter kiezen dat bij je budget past en tegelijk aan je eisen voldoet. Als je veel geld hebt geïnvesteerd in goede objectieven, moet je niet besparen op een filter, want de investering in het dure objectief zal zich niet hebben terugbetaald en je foto’s zullen dat laten zien. Als beginner hoef je echter niet de duurste circulair polarisator te kopen. Professionele fotografen moeten echter beslist voor de duurdere aanbiedingen gaan, want die zijn beter gemaakt. Zorg er echter voor dat het filter van een bepaalde kwaliteit is, zodat je niet meteen een nieuw hoeft te kopen.

Wetenswaardigheden over circulaire polarisatiefilters

Hoe maak je een circulair polarisatiefilter schoon?

De beste manier om je CPL filter schoon te maken is door de volgende stappen te volgen. Zo blijft de kwaliteit van je filter behouden en voorkom je krassen:

 1. Verwijder stof met een kleine blaasbalg of iets dergelijks.
 2. Maak het circulair polariserend filter schoon met een microvezeldoekje.
 3. Voor echt hardnekkig vuil kun je een zogenaamd lenzenreinigingsmiddel of gedestilleerd water gebruiken om te reinigen. Het is belangrijk dat je bij het schoonmaken van je filter geen andere chemicaliën gebruikt, want dat kan de coating beschadigen.

Hoe kun je een CPL filter combineren met andere camera filters?

Je kunt het CPL filter combineren met andere filters, zoals een kleurenfilter of ND filter. Zorg er wel voor dat je het polarisatiefilter nog kunt draaien, want je moet het telkens als je een foto maakt opnieuw afstellen. Pas ook op dat je niet te veel filters combineert en vermijd een stapeling van filters op je objectief. Elk filter dat je op je lens zet absorbeert licht en kan je beeld beïnvloeden. Overweeg daarom altijd of je het filter nodig hebt voor je het gebruikt.

Is het mogelijk om het polarisatiefilter effect in de nabewerking van de foto’s te maken?

Het polarisatiefilter effect is een van de weinige filters, samen met het ND filter en het infrarood filter, die je niet kunt maken door nabewerking met beeldbewerkingsprogramma’s als Photoshop. Dit komt eenvoudig omdat het CPL filter een fysisch effect is dat eenvoudigweg niet kan worden nagebootst. Reflecties kunnen ook alleen door ingewikkelde en tijdrovende bewerking verwijderd worden, en dan meestal nog niet helemaal. Daarom is het zinvol om direct met een CPL filter te fotograferen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.spuelbeck.net/filter-wirrwarr/ https://www.digitaltrends.com/photography/cpl-filters-what-howto/ Fotocredits: ShareGrid / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies