Laatst bijgewerkt: 28-10-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Gebogen monitors maken het gemakkelijker om met een computer te werken. Ze zijn gemakkelijk voor de ogen en dragen bij tot betere concentratie en een beter zicht op het scherm. Afhankelijk van hun grootte en eigenschappen kunnen ze op allerlei manieren gebruikt worden.

In onze grote Curved Monitor Test 2022 laten we je kennismaken met de populairste gebogen monitoren en bespreken we hun voor- en nadelen. Hiertoe maken we onderscheid tussen de gebogen monitoren met 1500R en 1800R naar de mate van kromming.

Beide hebben hun voordelen, die we hier meer in detail bespreken. Met behulp van dit artikel willen we je zo goed mogelijk informeren over gebogen monitoren en je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Gebogen monitoren vertegenwoordigen een relatief nieuwe variant van beeldschermen. De kromming is veel gemakkelijker voor de ogen en de inhoud en toepassingen worden groter en levendiger weergegeven.
 • Bij de aanschaf van een gebogen monitor is het belangrijk te letten op de mogelijke resolutie. Bovendien spelen factoren als het soort paneel, de responstijd, de verversingssnelheid en de verlichting en het schermoppervlak een beslissende rol.
 • Kromming is van bijzonder belang. Dit kan in graden variëren en lijkt op dat van de ogen met een hogere kromming. Een kromming van 1500R lijkt veel meer op die van de ogen; een kromming van rond 1800R daarentegen maakt het gemakkelijker om op gebogen schermen over te schakelen, want die lijken veel meer op platte schermen.

Beste curved monitor: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor Curved Monitors

Om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen, leggen we in het volgende deel de belangrijkste criteria uit waarmee je bij een aankoop rekening moet houden. De criteria voor het vergelijken van gebogen monitoren zijn:

Resolutie

De resolutie van het scherm is een belangrijk aankoopcriterium, want ze bepaalt hoe scherp het beeld wordt weergegeven. Als het scherm een te lage resolutie heeft, worden de schuine lijnen scheef weergegeven.

Vooral bij toepassingen waar veel beweging op het scherm is en het een behoorlijke afmeting heeft, moet erop gelet worden dat het scherm een hoge resolutie heeft.

Daarom koop je best een scherm met de hoogst mogelijke resolutie. De laatste jaren was Full HD (1920 × 1080 pixels) erg populair, maar dit werd geleidelijk vervangen door Ultra HD (3840 × 2160 pixels), dat viermaal zo veel resolutie heeft. Intussen wordt ook steeds vaker 4K gebruikt; dit heeft 4096 × 2160 pixels en wordt onder andere in bioscopen gebruikt.

Paneel

Een paneel is de basis voor de werking van een scherm, want de pixels zijn eraan bevestigd. Deze bestaan uit vloeibare kristallen in de kleuren groen, rood en blauw, die afhankelijk van hun oriëntatie meer of minder licht doorlaten.

Zo kunnen de verschillende kleuren worden weergegeven. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen het TN paneel, het VA paneel en het IPS paneel.

Het IPS paneel is ideaal voor spelletjes en films.

Het TN paneel heeft de eigenschap dat het erg goedkoop is en snel reageert. Het wordt vaak gebruikt door computerspelers. Het nadeel is echter dat je alleen vanuit een bepaald perspectief goed naar het scherm kunt kijken. In vergelijking daarmee heeft het VA paneel een bijzonder natuurlijke kleurweergave en sterke contrasten tussen kleuren.

Bovendien kun je het beeld vanuit elk perspectief goed zien. Een nadeel is echter de vertraagde responstijd. Het IPS paneel kost aanzienlijk meer, maar je kunt er vanuit veel hoeken naar kijken en het geeft de kleuren net zo goed weer als het VA paneel.

Reactietijd

Dit geeft in milliseconden aan hoe snel het beeld van zwart naar wit en weer terug naar zwart kan overgaan. Hoe kleiner de waarde, hoe korter de monitor nodig heeft om dit te doen en hoe beter hij is.

Bij het vergelijken van deze tijd tussen verschillende monitoren is het echter belangrijk om na te gaan of de fabrikant de overgang van zwart naar wit naar zwart ook werkelijk specificeert. Tegenwoordig tonen ze graag de tijd van een kleurverandering van licht naar donkergrijs en weer terug, omdat die tijd aanzienlijk korter is.

Vooral bij het spelen van spelletjes of andere toepassingen met snelle beeldwisselingen is het belangrijk dat de responstijd zo kort mogelijk is, want anders kunnen kleuren gaan nagloeien.

Verversingssnelheid

Dit geeft aan hoeveel beelden per seconde door het beeldscherm worden weergegeven. Het tegenwoordig verkochte gamma ligt tussen 60 en 244 Hz. Vooral als een snelle en vloeiende weergave van het beeld van belang is, moet een zo hoog mogelijke verversingsfrequentie gekozen worden. Als de aankoop van een 3D gebogen monitor overwogen wordt, moet erop gelet worden dat die een verversingssnelheid van minstens 200 Hz heeft.

Kleurweergave

Een belangrijk kenmerk van een gebogen monitor is de weergave van kleuren. Hier moet aandacht besteed worden aan het kleurenrepertoire, want er worden nog steeds schermen verkocht met slechts 90 % kleurdekking. Deze schermen vervormen dan de natuurlijke kleuren door ze te vervangen door andere.

Als je het probleem hebt dat je kleuren niet goed worden weergegeven, kan een gebrekkige kalibratie de oorzaak zijn.

Vaak wordt dit na de fabricage niet gedaan, maar moet de klant het zelf doen.

Verlichting & schermoppervlak

Lichtgevende diodes worden gebruikt om een scherm te verlichten. Deze kunnen in het frame ingebouwd zijn of zich achter het paneel bevinden. Hier moet aandacht besteed worden aan een mogelijke schermhelderheid van 300 cd/m², ook al zal die bij regelmatig gebruik van het scherm zelden volledig benut worden.

Voor het schermoppervlak wordt onderscheid gemaakt tussen glanzend en mat. In het algemeen moet de voorkeur gegeven worden aan mat, ook al komen kleuren beter uit op een glanzend scherm. De reden is dat een glanzend scherm licht weerkaatst en het is mogelijk dat je niet meer ziet wat er op het scherm wordt getoond.

Maar als je van tevoren weet dat er heel weinig tegenlicht zal zijn en dat een betere weergave van de kleuren belangrijker voor je is, kun je ook een glanzend scherm gebruiken.

Besluit: Welke soorten gebogen monitors zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het bijzondere van een gebogen monitor is, zoals de naam al zegt, de eigenschap van zijn gebogen beeldscherm. Je kunt in de winkel monitoren kopen met verschillende graden van kromming, maar het is belangrijk de juiste te kiezen. Het gezichtsveld van het menselijk oog stelt een boog voor. Door een gebogen scherm te gebruiken, kan de belasting van de ogen bij het gebruik ervan dus sterk verminderd worden. Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen sterk gebogen en licht gebogen schermen.

Type voordelen nadelen
Krommingsradius 1500R sterke oogafstand, beelden zien er beter uit lage maximale afstand, ruimtevretend
Krommingsradius 1800R gemakkelijk om te zetten, hogere maximale afstand minder gemakkelijk voor de ogen, beeldvervorming aan de rand

Krommingsstraal van 1500R

In principe heeft het oog een kromming van 1000R. Dit betekent dat de ogen een kromtestraal van 1000 mm hebben. Ook een zeef met 1500R heeft een kromtestraal van 1500 mm. In het algemeen geldt: hoe dichter de waarde van de kromtestraal van het scherm bij die van het oog ligt, hoe beter.

Dit geeft nog meer verlichting voor de ogen door het natuurlijke gezichtsveld na te bootsen. Bovendien biedt een sterk gebogen scherm het voordeel dat het waargenomen beeld beduidend beter lijkt. De reden is dat de kromming het gevoel van een panorama-effect in het oog wekt. Bovendien lijken de beelden groter en levendiger door het betere gebruik van het gezichtsveld en is er minder beeldvervorming aan de randen van het scherm.

Voordelen
 • Ontlasting voor de ogen
 • beelden lijken groter en levendiger
 • geringe beeldvervorming
Nadelen
 • Lage maximale afstand
 • heeft veel ruimte nodig

Behalve de kromming geeft ook de kromtestraal de maximale afstand aan die men tot het scherm moet bewaren. Bij een krommingsstraal van 1500R moet de maximale afstand van 1,5 meter in acht genomen worden. Dit is echter beduidend hoger voor schermen met een lagere kromming. Een ander nadeel is dat de gebogen vorm van het scherm aanzienlijk meer ruimte inneemt en moeilijker op te bergen is.

Krommingsstraal van 1800R

Vergeleken met een gebogen monitor met een krommingsstraal van 1500R, is deze bij 1800R beduidend vlakker. Daarom staat het veel dichter bij een gewoon computerscherm. Dit maakt het op zijn beurt veel gemakkelijker om van een plat op een gebogen scherm over te schakelen. Daarom moeten mensen die voor het eerst een gebogen monitor willen kopen, overwegen er een te nemen met ongeveer 1800R. Ook bij deze geeft het getal de maximale afstand aan die je bij gebruik van het scherm kunt afleggen. In dit geval is de maximale afstand 1.8 meter. Door zijn vorm is het ook veel gemakkelijker op te bergen dan een meer gebogen scherm.

Voordelen
 • gemakkelijk af te stellen
 • grotere maximale afstand, gemakkelijker op te bergen
Nadelen
 • minder gemakkelijk voor de ogen
 • beeldvervorming aan de rand

Een negatief aspect van een gebogen monitor met een kromtestraal van 1800R is dat hij niet zo sterk gebogen is als men zich een gebogen scherm eigenlijk zou voorstellen. Bovendien heeft het niet dezelfde kromming als het menselijk oog en is daarom gemakkelijker voor de ogen dan een gewoon scherm, maar beduidend minder dan een meer gekromd scherm. Dit scherm heeft ook het probleem van beeldvervorming aan de rand van het scherm.

Gids: Veelgestelde vragen over gebogen monitoren in detail beantwoord

In het volgende deel behandelen we de meest gestelde vragen over gebogen monitoren. We willen al je onbeantwoorde vragen beantwoorden en je optimaal op een aankoop voorbereiden.

Wat is een gebogen monitor?

Het oppervlak is niet glad, maar aan de zijkanten naar voren gebogen.
Een gebogen monitor is een computerscherm dat gebogen is.

Dit zorgt voor een betere ervaring omdat het natuurlijke zicht van de ogen een boog opwerpt die het gebogen beeldscherm opvangt. Bijgevolg heeft men een beter zicht op elk punt op het scherm.

Er kan onderscheid gemaakt worden naar de mate waarin het scherm gebogen is. Is het een relatief platte versie van een gebogen monitor, dan vergemakkelijkt dit het overschakelen van een volledig plat naar een gebogen scherm; is het een sterk gebogen monitor, dan vervult hij de positieve eigenschappen van de gebogen monitor op de best mogelijke manier.

Voor wie is een gebogen monitor geschikt?

Een gebogen monitor is bijzonder geschikt voor mensen die veel tijd voor een computerscherm doorbrengen. Dit zijn vooral beroepsbeoefenaren in de dienstensector, studenten of mensen die de computer voor hun vrijetijdsbesteding gebruiken.

Welke maat gebogen monitor moet ik kopen?

Gebogen monitoren kun je kopen in een grote verscheidenheid aan maten. Hun afmetingen worden gegeven in inches volgens de diagonaal. Afhankelijk van het beoogde gebruik is het de moeite waard een kleiner of groter exemplaar te kopen.

Hoe groter het scherm, hoe belangrijker het is om een model met een hoge resolutie te kopen. De meeste gebogen schermen hebben een afmeting van 25 – 50 inch.

Wat zijn de alternatieven voor een gebogen monitor?

De bedoeling van een gebogen monitor is in principe om een beter zicht te geven op wat er getoond wordt. De gebogen vorm draagt hiertoe bij. Een alternatief zou zijn om twee of meer platte schermen naast elkaar te plaatsen, zodat een soort curve ontstaat. Het nadeel hier is echter dat er een opening tussen de schermen zal zijn, of dat de overgang tussen de schermen niet vloeiend verloopt.

Viele Personen die Versuchen die Vorteile eines Curved Monitors durch die Benutzung von zwei flachen Bildschirmen zu erlangen, merken früher oder später, dass sich der Kauf eines Curved Monitors für sie lohnen würde. (Bildquelle: Berkeley Communications / Unsplash)

Veel mensen die de voordelen van een gebogen monitor proberen te benutten door twee platte beeldschermen te gebruiken, beseffen vroeg of laat dat de aanschaf van een gebogen monitor de moeite waard zou zijn. (Image source: Berkeley Communications / Unsplash)

Dit alternatief kun je uitproberen voor een eerste experiment, maar het zal heel snel duidelijk worden dat het onpraktischer is dan dat het werkelijk voldoet aan de positieve eigenschappen van een gebogen monitor.

Welke accessoires heb ik nodig voor een gebogen monitor?

Om het meeste uit een gebogen monitor te halen, of hem überhaupt te gebruiken, heb je een paar dingen nodig.

 • Rekenmachine: De meeste schermen hebben geen ingebouwde rekenmachine. Daarom heb je ofwel een externe computer nodig, ofwel een laptop waarop je aansluit om het scherm überhaupt te kunnen gebruiken.
 • HDMI kabel: Je hebt een HDMI kabel nodig om het scherm op de betreffende computer aan te sluiten en een gegevensoverdracht tot stand te brengen.
 • Toetsenbord: Je hebt ook een extern toetsenbord nodig dat je kunt aansluiten, of je kunt het toetsenbord gebruiken van de laptop die je gebruikt.
 • Muis: Om er überhaupt op te kunnen werken, heb je een computermuis nodig die met een druk op de knop de gewenste handelingen doorstuurt.
 • Wandbevestiging: Als je het scherm niet op een tafel wilt zetten, kun je het met een speciale bevestiging aan de muur bevestigen.

Kan ik de ergonomie verbeteren van het werken met een gebogen monitor?

Van gebogen monitoren wordt heel vaak beweerd dat ze een positief effect hebben op de ergonomie. De reden is dat door een centrale positie die naar het scherm gericht is, elk gebied op gelijke afstand van het oog is.

Afbeelding: 123rf.com/ 136816369

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies