Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

DAB+ wordt beschouwd als de radiostandaard van vandaag. DAB+ garandeert een grote verscheidenheid aan programma’s, overal vrije ontvangst en eenvoudige bediening. Veel van de oude radio’s en stereo-installaties ontvangen alleen FM frequenties en dus een beperkte programmakeuze. Maar maak je geen zorgen, je hoeft je oude radio niet weg te doen en een dure nieuwe te kopen.

Er zijn speciale DAB+ adapters die je eenvoudig op je oude radio kunt aansluiten om hem te upgraden tot een DAB+ geschikt toestel. In onze DAB+ adapter test 2023 vergeleken we verschillende adapters met elkaar en stellen we onze favorieten voor. We zetten ook relevante koopcriteria op een rij en beantwoorden de belangrijkste vragen over DAB+ adapters in onze gids sectie. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en wordt gekenmerkt door de digitaal gecodeerde transmissie van signalen. Dit betekent dat het signaal niet wordt uitgezonden via radiogolven die gevoelig zijn voor interferentie.
 • In de komende jaren zal de conventionele FM volledig vervangen worden door DAB.
 • De voordelen zijn een betere geluidskwaliteit en de neiging tot grotere programmadiversiteit.
 • Met behulp van een DAB+ adapter kunnen oude stereo-installaties en radio’s opgewaardeerd worden tot DAB-geschikte apparaten.
 • Sommige bieden zelfs het voordeel dat ze Bluetooth kunnen ontvangen en uitgerust zijn met WLAN.

Beste DAB adapter: Onze selectie

Pure Dab Adapter

De zelfmontage van de Highway 200 is eenvoudig, met een montage zonder gereedschap die in enkele stappen kan worden voltooid, zodat u snel kunt beginnen met genieten van uw verbeterde audiosysteem. Het pakket bevat alles wat u nodig heeft om uw dab-adapter eenvoudig te installeren, inclusief een antenne, kabelcontroller, magnetische aardingskabel, dab-filmantenne, stuureenhouder, 12V-voeding voor dual USB, zelfklevende kabelclips, reinigingsdoekje en installatie-instructies (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands).

Lexxson Dab Adapter

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De LEXXSON dab-adapter gaat nog een stap verder met de integratie van FM-zender- en AUX-out functies, voor een ongestoorde, ruisvrije ontvangst van DAB-signalen. De adapter is ontworpen om eenvoudig te installeren, zodat u kunt beginnen met genieten van uw verbeterde autoradio zonder gedoe. Kies voor de LEXXSON dab-adapter en beleef de toekomst van autoradio vandaag nog.

Technisat Dab Adapter

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de nieuwe standaard in digitale radio-ontvangst met de DAB+ autoradio-adapter van TechniSat. U zult versteld staan van de comfortabele bediening en superieure geluidskwaliteit van DAB+, waardoor FM-radio overbodig wordt. Dankzij de ingebouwde Bluetooth-interface kunt u eenvoudig uw smartphone of tablet verbinden om tijdens het rijden van uw favoriete muziek te genieten. Het gebruik van deze adapter verhoogt ook de rijveiligheid doordat alle functies aangestuurd worden via een elegante, draadloze controller die moeiteloos geplaatst kan worden zonder lastige kabels.

Albrecht Dab Adapter

In het pakket van de Albrecht DR 54 vindt u alle benodigde accessoires om de DAB+ adapter in uw auto te gebruiken: de antenne met voorruitbevestiging, die zorgt voor de beste en stabiele ontvangst; de stroomadapter voor aansluiting op uw 12V sigarettenaansteker, en de zuignaphouder voor eenvoudige en veilige bevestiging in uw auto. Ook inbegrepen is een draadantenne voor thuisgebruik en een zelfklevende houder om uw digitale radio-ervaring thuis te optimaliseren.

DAB+ Adapter: Koop- en beoordelingscriteria

Als je een DAB+ adapter wilt kopen, is het vaak moeilijk om het juiste model te vinden. Eerst moet je jezelf een paar vragen stellen. Bijvoorbeeld of de adapter ook als Bluetooth ontvanger moet dienen of dat bediening via een smartphone app belangrijk is. De belangrijkste criteria voor het kopen van een DAB+ adapter zijn onder andere:

In het volgende deel gaan we in detail in op de afzonderlijke koopcriteria om je te helpen de juiste DAB+ adapter te kiezen.

Werking

In de regel werken DAB+ adapters vaak op batterijen omdat ze een laag stroomverbruik hebben. De situatie is anders voor adapters met WLAN functie die online streams verwerken. Deze vragen iets meer vermogen. De modellen met display en WLAN functie worden daarom meestal met een netsnoer bediend. Er zijn ook adapters die zowel met een batterij als met een netsnoer werken. Het stroomverbruik hangt ook af van het volume terwijl het apparaat in werking is. Gewoonlijk is dit tussen 3 en 9 watt. De gebruiksduur van de benodigde batterijen varieert dienovereenkomstig.

Met / Zonder Bluetooth

Als je je eigen muziek naar de adapter wilt overbrengen en op de radio wilt afspelen, kies je een adapter met Bluetooth functie.

Je kunt je smartphone via Bluetooth met de adapter verbinden.

Behalve je favoriete muziek kun je ook gemakkelijk streaming diensten of audioboeken via het systeem afspelen. Een nadeel van Bluetooth apparaten is, natuurlijk, de prijs. Terwijl toestellen met een beeldscherm, Bluetooth en andere functies gemiddeld zo’n 60-100 euro kosten, kun je eenvoudiger toestellen zonder functies kopen voor nog geen 30-40 euro.

Met / zonder WLAN

Met een toestel met goede WLAN ontvangst kun je digitale kanalen streamen zonder hinderlijke dropouts. Bovendien neemt het aantal programma’s toe als de DAB+ adapter via WLAN aan het thuisnetwerk wordt toegevoegd.

Meer dan 15.000 radiozenders en podcasts, met aanvullende informatie uit de hele wereld, zijn op het netwerk beschikbaar. Maar als je thuis slechte WLAN ontvangst hebt, merk je al snel dat de transmissie wegvalt of dat het afspelen helemaal stopt. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van een WLAN repeater.

Dit moet ongeveer halverwege tussen de router en de adapter geplaatst worden om het beste resultaat te krijgen.

Aantal geheugenplaatsen

DAB+ adapters zijn meestal uitgerust met 20 of 60 geheugenplaatsen. Er zijn echter ook modellen die helemaal geen geheugensleuven hebben. Hier kun je zelf bepalen of je naar veel verschillende zenders luistert en daarom de voorkeur geeft aan een groot aantal geheugenplaatsen, of dat 20 geheugenplaatsen voor jou voldoende zijn. Wat de prijs betreft, maakt het aantal geheugensleuven echter niet veel verschil. Extra voorzieningen zoals WLAN of Bluetooth spelen hier een doorslaggevender rol.

Extra functies

Veel adapters zijn uitgerust met extra, zeer nuttige functies. Je kunt bijvoorbeeld de tijd weergeven of de DAB+ adapter gebruiken als wekkerradio. Dit kan via het displaymenu geregeld worden. Sommige toestellen hebben een USB slot, waarmee je je eigen muziek van een USB stick kunt afspelen. Sommige werken ook als powerbank, zodat de batterij van mobiele toestellen opgeladen kan worden. Dit is vooral praktisch als de netstekker het stopcontact bezet houdt.

Sommige DAB+ adapters hebben een alarmfunctie die je handig met de afstandsbediening kunt bedienen. De audio interfaces verschillen van model tot model. Hierover meer in het volgende hoofdstuk. Wat wel belangrijk is, is dat het mogelijk is afzonderlijke luidsprekers aan te sluiten via analoge audio-uitgangen.

Andere modellen zijn uitgerust met Bluetooth en WLAN, zodat je de adapter gemakkelijk via je mobiele telefoon kunt bedienen en muziek van je mobiele telefoon naar de adapter kunt overbrengen. De genoemde extra functies zijn niet essentieel, maar zijn voor sommigen zeker van groot belang.

Aansluitingen

Afhankelijk van waar je je DAB+ adapter op wilt aansluiten, moet je ervoor zorgen dat je een adapter koopt met een passende aansluiting. Meestal is de line-out aansluiting een 3.5 mm jack aansluiting of een paar RCA aansluitingen.

Een hoofdtelefoonuitgang, indien aanwezig, is gewoonlijk ook uitgevoerd als een 3.5 mm jack. Er zijn ook Alan adapters met digitale audio uitgang. Hier is de verliesvrije verbinding met het systeem een groot voordeel. De hier gebruikte verbindingstypes zijn ofwel de coaxiale SPDIF bussen ofwel de optische TOSLINK bussen.

Er zijn ook line-in ingangen die je kunt gebruiken om je smartphone aan te sluiten. Bovendien zijn sommige adapters voorzien van een USB gleuf, zodat je muziekbestanden van een USB stick of een externe harde schijf kunt afspelen.

DAB+ Adapter: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gidsgedeelte hebben we veel gestelde vragen over DAB+ adapters voor je verzameld en kort beantwoord. Dit zou je zoektocht naar een DAB+ adapter moeten vergemakkelijken.

Wat is een DAB+ adapter?

DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”. In tegenstelling tot FM wordt DAB gekenmerkt door het feit dat het signaal digitaal gecodeerd wordt uitgezonden. Dit betekent dat het DAB signaal niet wordt uitgezonden via radiogolven die gevoelig zijn voor interferentie. De + staat voor verbeterde audiocompressie en dus voor betere geluidskwaliteit.

Verwacht wordt dat DAB+ in de komende jaren geleidelijk de FM-signalen volledig zal vervangen. (Image source: vm Quezada / unsplash)

Het (analoge) FM systeem dat we kennen zal na tientallen jaren volledig vervangen worden door het DAB systeem. Dit betekent dat alle DAB niet-compatibele radio’s niet meer zullen werken om naar de radio te luisteren.

DAB is sinds 1995 in Duitsland beschikbaar. De dekking verschilt echter sterk in sommige regio’s.

Een DAB+ adapter is bedoeld om dit te verhelpen. Het helpt oude radio’s om digitale ontvangst te bieden, soms in de beste geluidskwaliteit. Veel adapters kunnen ook dienst doen als Bluetooth ontvangers. Dit betekent dat zelfs muziek van een smartphone op de oude buizenradio kan worden afgespeeld. Elke DAB+ adapter kan ook DAB ontvangen, maar dit is niet andersom het geval.

Hoe werkt een DAB+ adapter?

Een DAB+ adapter kan via een audio-uitgang op de stereo-installatie of radio worden aangesloten. Hiervoor wordt vaak een jack of cinch kabel gebruikt. Bij nieuwere systemen wordt de adapter aangesloten via een S/PDIF of TOSLINK verbinding.

De DAB+ adapter is ofwel ingebouwd in de radio of stroomopwaarts aangesloten. In tegenstelling tot een stationaire DAB+ radio heeft de adapter geen ingebouwde luidsprekers. Hij moet dus verbonden worden met de stereo receiver of luidsprekers, zoals hierboven beschreven. Elke DAB+ adapter heeft daarom ten minste één audio-uitgang, een line-out aansluiting. Sommige adapters bieden zelfs extra’s, zoals WLAN, waarmee de adapter met de stereo-installatie verbonden kan worden.

Welke soorten DAB+ adapters zijn er?

Als je een DAB+ adapter wilt kopen, zijn er 3 alternatieven waaruit je kunt kiezen. Dit zijn een DAB+ kastje, een DAB+ adapter met een display en andere functies, en een DAB+ antenne. Natuurlijk zijn er veel verschillende versies voor elk van de hieronder genoemde soorten.

Het hangt af van je budget en welke andere voordelen je van de DAB+ adapter wilt hebben.

Type Voordelen Nadelen
DAB+ Box Goedkoper dan DAB+ adapter met display, gemakkelijke installatie, eenvoudig en onopvallend ontwerp Geen extra functies, sommige kunnen alleen met een app bediend worden
DAB+ adapter met display Extra functies zoals WLAN, Spotify Connect, Bluetooth en wekker mogelijk meestal erg duur
DAB+ antenne goedkoop, gemakkelijk te installeren Soms slechtere ontvangst dan andere alternatieven

Als je een goedkoop alternatief zoekt om digitale radiozenders te ontvangen, zijn de DAB+ antenne en de DAB+ box een goede keuze. Beide soorten zijn gemakkelijk te installeren en je kunt genieten van een goede geluidskwaliteit zonder een fortuin uit te geven.

Wil je echter extra mogelijkheden en misschien ook liedjes van je mobiele telefoon via de adapter afspelen, dan is een DAB+ adapter met Bluetooth de beste keuze. In het volgende hoofdstuk geven we een duidelijke opsomming van de kosten van de bovenstaande soorten.

Welke alternatieven zijn er voor een DAB+ adapter?

Als je DAB+ gebruikt om naar een grote verscheidenheid van digitale radiozenders te luisteren, zijn er twee alternatieven als je geen adapter wilt kopen. Dit zijn de volgende alternatieven:
Alternatief Beschrijving
Stationaire DAB+ radio’s In plaats van een adapter kan ook een DAB+ geschikte radio gekocht worden. Zogenaamde “pocket DAB+ radio’s” die weinig plaats innemen zijn ook verkrijgbaar.
Broadcast splitters Dit zijn splitters die het signaal van de antenne, die al in de auto geïnstalleerd is, verdelen voor FM en DAB. In voertuigen met een stroomloze antenne is een “actief model” nodig. Deze is verkrijgbaar voor 20-40 euro.

In elk geval hebben beide alternatieven voordelen die niet verwaarloosd mogen worden. Men kan stellen dat een adapter het eenvoudigste alternatief is om een bestaande radio op te waarderen en van DAB+ te laten profiteren.

Hoe verbind ik een DAB+ adapter met de autoradio?

Er zijn twee manieren om DAB+ in de auto te krijgen. De eerste is door een kleefantenne te gebruiken die op de voorruit bevestigd wordt. Het apparaat ontvangt dan DAB+ zenders via deze antenne en zendt de uitzendingen als een FM signaal naar vrije frequenties op de autoradio.

De DAB+ adapter kan op de radio worden aangesloten via een kleefantenne of via een kabel (meestal via een AUX kabel). (Image source: Taken / Pixabay)

Er zijn ook adapters die je via een AUX aansluiting op de radio kunt aansluiten. De AUX kabel wordt meestal met de adapter meegeleverd.

Wat zijn de voordelen van DAB+ ontvangst?

In tegenstelling tot FM liggen de voordelen van DAB+ in het aanzienlijk betere geluid. Bovendien is een grotere verscheidenheid aan programma’s gegarandeerd, omdat frequentieblokken meerdere malen bezet kunnen worden. Bovendien is het mogelijk extra informatie, zoals foto’s en tekst, door te geven, zodat bijvoorbeeld verkeersinformatie op het autodisplay getoond kan worden. Hoewel nog niet alle FM stations via DAB+ uitgezonden worden, zijn de adapters over het algemeen FM-geschikt, d.w.z. “neerwaarts compatibel”.

De volgende tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen:

Voordelen
 • Betere geluidskwaliteit
 • Geen storingsgevoelige radiogolven
 • Grotere programmadiversiteit
 • Extra informatie uit tekst en beeld
Nadelen
 • FM radio”s zijn momenteel nog steeds goedkoper
 • (Nog) geen landelijke verspreiding van DAB
 • Lage verspreidingssnelheid van de DAB+ zendernetwerken

Hoewel DAB+ een aantal voordelen biedt, zijn er nog een aantal punten die verbeterd moeten worden. Zo is er bijvoorbeeld nog steeds geen landelijke verspreiding van DAB en aan het upgraden van de FM radio of de stereo-installatie zijn natuurlijk ook kosten verbonden.

Conclusie

DAB+ adapters kunnen heel nuttig zijn als je je oude autoradio of stereo-installatie wilt opwaarderen om digitale zenders te ontvangen. Dit is meestal goedkoper dan een compleet nieuwe set kopen. De voordelen van DAB+ zijn de grote verscheidenheid aan programma’s en de aanzienlijk betere geluidskwaliteit. De digitale signalen worden niet uitgezonden via radiogolven die gevoelig zijn voor storingen. Bovendien kan extra informatie naar het toestel gestuurd worden in de vorm van tekst of foto’s. Maar omdat de dekking in sommige streken nog sterk verschilt, heeft DAB+ de FM frequenties nog niet volledig vervangen. Niettemin kun je nu al genieten van de voordelen van DAB+ en eenvoudig een adapter op je toestel aansluiten via een audioverbinding. In onze DAB+ adapter test vind je verschillende alternatieven om je keuze te vergemakkelijken. Beeldbron: algre/ 123rf.com

Recensies