Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Om je televisie perfect te laten werken, zijn er veel apparaten op de markt. Weet je hoe je een set-top box, convertor of digitale ontvanger moet kiezen? Als het antwoord nee is en je niet eens de verschillen tussen beide kent, wees dan gerust!

Sinds de nederlandse televisie begon met de overgang van analoog naar digitaal, is er veel gezegd over apparaten als deze. Vandaag zijn er veel redenen waarom je er een in je huis zou moeten hebben. In dit artikel brengen we je verschillende richtlijnen en informatie over elk van hen. Je zult het beste model voor je behoeften kunnen kopen.
Belangrijk om te weten

 • De set-top box is een apparaat dat het betaaltelevisiesignaal ontvangt en het omzet om het op het televisietoestel te kunnen weergeven. Het heeft ook verschillende andere multimedia en programmeer controle functies die heel belangrijk zijn.
 • Anders dan een settop box kunnen ook digitale ontvangers en converters heel belangrijk zijn, elk op hun eigen manier en met hun eigen gebruiksmogelijkheden.
 • Het gebruik van een decoder om een betaaltelevisiesignaal te ontvangen zonder daarop geabonneerd te zijn is een misdaad en kan ernstige gerechtelijke sancties tot gevolg hebben.

Beste decoders: Onze selectie

Loboo Idea Decoder

U bent vast op zoek naar een handige en efficiënte manier om uw Ford autosloten te beheren. Maak kennis met de Loboo Idea decoder, het perfecte hulpmiddel voor u. De Loboo Idea decoder is licht, klein en gemakkelijk mee te nemen, dankzij het nettogewicht van slechts 0.146 kg. Dit houdt in dat u het overal mee naartoe kunt nemen zonder enige moeite.

Koopgids

Nu zullen we rustig elk van je vragen over decoders, ontvangers en digitale converters beantwoorden! Het is tijd om je te vertellen wat elk van deze apparaten je kan bieden!

We hebben de meest gestelde vragen die we over dit onderwerp vonden uitgezocht en een ideale koopgids samengesteld om je veel nuttige informatie te geven.

Imagem mostra um homem assistindo a um jogo da seleção brasileira em uma televisão.

Met een goede decoder heb je een nieuwe ervaring met TV kijken. (Bron: Gustavo Ferreira/ Unsplash.com)

Wat is een decoder?

Decoders, converters en digitale ontvangers zijn apparaten waarmee een signaal dat van een externe bron komt, gewoonlijk een antenne of kabel, kan worden omgezet in een beeld voor de televisie.

Het hebben van zo’n apparaat is tegenwoordig in principe onmisbaar, omdat praktisch elke televisie een tussenapparaat nodig heeft om de kanalen af te stemmen, en de oude gewoonte om het rechtstreeks op de kabel aan te sluiten die van de antenne komt, zeldzaam wordt.

Wie oudere televisies heeft moet het digitale beeld omzetten om het compatibel te maken met het analoge systeem, en wie geabonneerd is op kabel- of glasvezeldiensten heeft een apparaat nodig dat de kanalen decodeert en ze weergeeft op een manier die compatibel is met het gecontracteerde plan.

Zo heeft bijna elk huis een apparaat als decoder, omvormer of digitale ontvanger. Om een kwaliteitsbeeld te ontvangen moet je begrijpen welke het meest geschikt is!

Wat zijn de verschillen tussen een decoder, ontvanger en digitale omvormer?

We hebben al veel gesproken over het bestaan van digitale decoders, ontvangers en omvormers. Het is dan tijd om uit te leggen wat de verschillen zijn

 • Decoder: Heeft vooral betrekking op betaal-TV diensten. Het is het toestel dat het signaal ontvangt en naar de televisie zendt, en dat ook verschillende soorten afstellingen en instellingen mogelijk maakt.
 • Ontvanger: Een apparaat dat lijkt op de decoder, maar te maken heeft met de paraboolantenne. Het kan analoog, digitaal of HD zijn, afhankelijk van de kenmerken van de televisie. Het biedt ook wat configuratiemogelijkheden, maar minder dan een decoder.
 • Digitale omvormer: Het is het apparaat dat een digitaal signaal ontvangt en het omzet in analoog. Belangrijk voor oude televisietoestellen sinds het einde van de analoge transmissie.

Dus, hoewel ze fysiek op elkaar lijken, hebben de apparaten verschillende functies. We hebben een tabel opgesteld om het onderwerp op een meer didactische manier uit te leggen:

Decoder Ontvanger Digitale omvormer
Hoofdfunctie Ontvangen en decoderen van betaaltelevisiesignaal Ontvangen van signaal van paraboolantenne Omzetten van digitaal TV signaal in analoog
Aanwijzing voor gebruik Voor abonnees van betaaltelevisie Voor hen die een paraboolantenne gebruiken Die gebruik maken van oude TV toestellen

Welk van deze toestellen is ideaal voor mijn huis?

Om precies te weten welk apparaat je in huis moet hebben, is er een vraag: Wat is de herkomst van het televisiesignaal dat het ontvangt?

Als het via betaaltelevisie is, heb je een decoder nodig. Meestal bieden de operatoren dit apparaat al gratis aan, maar uiteindelijk wil je misschien upgraden.

Voor een schotelantenne is de receiver de juiste keuze. En er zijn een paar onderverdelingen: Analoge, digitale of HD modellen.

Als je een oude televisie hebt, is de analoge ontvanger ideaal. Voor modellen die al compatibel zijn met digitale signalen, maar nog niet zo modern zijn, kies je de digitale. En als je toestel echt modern is, kan een HD wonderen doen met het beeld!

De digitale omvormer wordt gebruikt voor traditioneel signaal, via een gewone antenne, en voor oude televisietoestellen, die alleen compatibel zijn met analoog beeld.

Niets belet je om meer dan één toestel te hebben! Als je bijvoorbeeld een kabeltelevisie-abonnee bent, maar maar maar één punt hebt, kun je een decoder hebben voor dat punt en een convertor voor een oud televisietoestel in een andere kamer.

Wat zijn de voordelen van een decoder?

Het hebben van een goede decoder kan je een groot aantal voordelen opleveren. Beeldkwaliteit, beveiliging en controle over de TV instellingen zijn de voornaamste.

Je zult een decoder moeten kopen als je al geabonneerd bent op een Pay TV operator en zelf de apparatuur wilt upgraden. In dit geval moet hij compatibel zijn met je televisietoestel en kan hij je ervaring sterk verbeteren.

De decoder kan beelden met veel hogere definitie brengen, hij kan je in staat stellen kanalen te blokkeren die ongeschikt zijn voor kinderen, hij kan je helpen met het opnemen of herhalen van programma’s, hij kan je toegang geven tot beeldmozaïeken en nog veel meer.

Het doet niet de functies van een ontvanger of omvormer (tenzij het een twee-in-één of drie-in-één toestel is), dus moet je het juiste toestel kiezen.

Vaak biedt de aandrijving zelf al een goede decoder, waardoor het niet aan te bevelen kan zijn in een nieuwe te investeren. Doe deze aankoop alleen als je vindt dat je je uitrusting echt veel moet verbeteren.
Zie in onderstaande tabel de belangrijkste voor- en nadelen van een decoder:

Voordelen
 • Garandeert beeld van hoog niveau
 • Biedt een breed scala aan aanpassingen en configuraties
 • Maakt het mogelijk ongeschikte programma”s te blokkeren
 • Maakt het mogelijk programma”s op te nemen en te herhalen
Nadelen
 • De meeste kabeltelevisie-exploitanten bieden al kwaliteitsdecoders aan
 • Werkt niet als ontvanger of digitale omvormer
 • Moet compatibel zijn met het televisietoestel

Welke soorten decoders zijn legaal?

Het is volkomen legaal om bij je kabel TV operator een compatibele decoder te kopen, er je gebruikersgegevens in te stoppen en het te gebruiken in plaats van het oorspronkelijk door de maatschappij geleverde apparaat. In dit geval ben je gewoon je apparatuur aan het upgraden.

Het gebruik van een decoder zonder een abonnement op de betreffende kabeltelevisiedienst is illegaal.

Er zijn echter enkele situaties waarin het gebruik van de decoder illegaal is en strafvervolging tegen je tot gevolg kan hebben. Dit gebeurt natuurlijk als je geen abonnement neemt op een kabel TV dienst.

Er zijn enkele decoders die beloven het signaal van betaal TV zenders te kunnen ontvangen zonder dat je een contract met de dienst afsluit. Wie een van deze modellen gebruikt, kan vervolgd worden wegens piraterij en schending van auteurs- en beeldrechten.

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten bij het kiezen van een decoder

Behalve dat je moet weten welk apparaat ideaal is voor je huis, is het ook belangrijk te weten wat de belangrijkste technische criteria zijn die bij decoders een rol spelen. We hebben daarom vier kernpunten uitgekozen:

We bespreken ze hieronder elk in meer detail:

TV compatibiliteit

Het heeft geen zin een receiver of decoder te kopen die ideaal is voor HD TV’s als je die niet hebt. Welk type toestel je ook nodig hebt, het moet altijd compatibel zijn met je televisie!

Lees zorgvuldig de compatibiliteitsspecificaties door van het toestel dat je gaat kopen. Is het ideaal voor analoge TV’s? LED? HD? Full HD? Zo loop je niet het risico dat je iets kiest dat niet werkt en een volkomen onnodig verlies lijdt!

Imagem mostra um decodificador ao lado de um controle remoto.

De decoder moet altijd compatibel zijn met de televisie. (Bron: irynal / 123rf.com)

Carrier compatibiliteit

Bij de keuze van een decoder is compatibiliteit met de televisie niet het enige dat telt: Het apparaat moet ook geschikt zijn voor je kabel TV operator. Een model dat geschikt is voor gebruik met Oi zal niet werken met NET, enzovoort!

De set moet ook compatibel zijn met de toegangssleutel van je plan. Als de identificatie bijvoorbeeld via een smart card gebeurt, moet het toestel een toegangskaartsleuf hebben.

Controleer zowel of de decoder bij je toestel past als of hij dezelfde technologieën gebruikt als die in je contractplan!

Ingangen

De technologie evolueert voortdurend en er zijn steeds meer soorten ingangen in multimedia toestellen. Een recente televisie heeft verschillende aansluitmogelijkheden en ervaringen voor de gebruiker en elk apparaat dat erop aansluit moet minstens enigszins op deze moderniteit afgestemd zijn.

Ingangen zoals HDMI en RCA zijn belangrijk in hoe decoders en ontvangers.

Als je een settop box of HD ontvanger gaat kopen, is het belangrijk om de aanwezigheid van belangrijke ingangen zoals HDMI en RCA te controleren. Ze zorgen voor een betere beeld- en geluidskwaliteit, want hun transmissies zijn zeer efficiënt.

Ethernet en USB poorten kunnen ook helpen als je je set andere dimensies wilt geven en ze met het internet wilt laten verbinden.

Multimedia functies

Hoe meer multimedia functies een set-top box heeft, hoe meer hij je kan helpen. Dit varieert van functies die helpen bij het dagelijkse praktische werk, zoals programmarecorders, mozaïeken en programmakaarten, tot serieuzere zaken als ouderlijk toezicht.

Met de beste set-top boxen kunnen specifieke kanalen of programma’s worden vergrendeld en alleen met een wachtwoord worden geopend, zodat kinderen geen toegang krijgen tot ongepaste inhoud, en ouders niet weten wat onlangs op een bepaalde televisie is bekeken.

(Uitgelichte foto bron: Alekseeva:137265418/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies