Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

35Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Fotografie, de kunst van het bevriezen van de tijd in een momentopname. Het heeft de mensen altijd gefascineerd en is een van de drijvende krachten achter de miniaturisering van de technologische ontwikkelingen. Digitale fotografie maakt deel uit van ons dagelijks leven en wordt steeds meer gebruikt voor sociale herkenning. Door de voortdurende zelfportrettering ontstaan letterlijk nieuwe gedragspatronen, maar tegelijk ook nieuwe beroepen en bronnen van inkomsten.

Deze visuele bron van communicatie getuigt van sporen van iemands bestaan op aarde. Een foto zegt meer dan duizend woorden. De tijdmachine is niet langer fictie, maar werkelijkheid, en past in een jaszak. De behoeften van de consument veranderen voortdurend.

Toepassingen worden intuïtiever en openen een enorme reeks privé en professionele creatieve ontwikkelingsmogelijkheden voor amateurs, hobbygebruikers, professionals en deskundigen. In deze gids hebben we nuttige aanbevelingen over het onderwerp digitale camera’s verzameld om je te helpen de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een digitale camera.




Belangrijk om te weten

 • Foto’s maken is een massale gewoonte geworden in het dagelijks leven. De digitale camera of de alomtegenwoordige smartphone is altijd bij de hand. Dankzij de eenvoudige klik/zwiep functie zijn we nooit echt ver weg van de volgende opname.
 • De hoofdcategorieën van digitale camera’s zijn in hoofdzaak de volgende groepen:
 • Compacte camera’s, bridgecamera’s, systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s. Verder behandelen we de subgroepen kindercamera’s en reis-zoomcamera’s, hoewel er nog meer gradaties zijn.
 • Je huiswerk doen vóór je koopt is een belangrijk aspect om niet te verdwalen in het oerwoud van modellen of tijd te verspillen met vergelijken.
 • Stel jezelf voor met de camera. Past het bij me? Is het gemakkelijk te gebruiken? Welke functies heb ik echt nodig? Kies een model op basis van je behoeften en eisen, niet op basis van de langst mogelijke lijst van kenmerken.

Digitale camera vergelijking: reviews en aanbevelingen

Digitale camera’s zijn een dubbeltje in een dozijn. Niet alle digitale camera’s zijn overtuigend in hun hanteerbaarheid, kwaliteit en prijs-prestatie verhouding. In het volgende gedeelte hebben we de beste digitale camera’s uit de verschillende cameragroepen geselecteerd om je te helpen bij je keuze.

Digitale camera’s: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien aan de hand van welke aspecten je voor of tegen een digitale camera kunt beslissen. De criteria die je kunt gebruiken om de camera’s met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen bespreken we waar we ons bij de afzonderlijke criteria op gericht hebben.

Functies & aanpassingsmogelijkheden

Stem de gewenste camera categorieën af op je huidige behoeften en verwachtingen en controleer steeds de reikwijdte van de basisfuncties. Veel gewenste functies en opties zijn technisch mogelijk, maar zijn misschien niet beschikbaar in de door jou gewenste camera, prijsklasse of niet allemaal gebundeld in één model. Wat krijg je naast de eigenlijke camera of kun je in de toekomst als “upgrade” kopen? Een blik op de mogelijke upgrademogelijkheden is een essentiële stap om later teleurstellingen te voorkomen.

Is het gewenste voorwerp louter in de standaardkleur zwart verkrijgbaar, of ook in bruin of zelfs in funky kleuren? Wat is de optimale levensduur van de batterij volgens de fabrikant, of hoeveel foto’s, beeldsequenties en video’s kunnen idealiter per batterijlading gemaakt worden? Is de bijgeleverde geheugenkaart voldoende en wat is de maximale opslagcapaciteit? Begunstigd door de ontwikkeling en het alomtegenwoordige gebruik van smartphones, is een groot beeldscherm een belangrijke beslissingsfactor voor een fotocamera.

Beelden moeten uitgebreid, snel en gemakkelijk gevisualiseerd en genoten kunnen worden.

Handling

De eenvoudige en uitstekend ontworpen menunavigatie van een hoogwaardige digitale camera vertegenwoordigt de hoogste toegevoegde waarde voor de eindgebruiker. Een op je behoeften afgestemd mediaconcept met intuïtieve gebruiksvriendelijkheid helpt je om gemakkelijk aan de slag te gaan.

Alleen zo kun je het apparaat probleemloos gebruiken en uitproberen, zonder eindeloos tijd te moeten investeren in ingewikkelde technische fiches en documentatie of in onderzoek.

Ontwerp en architectuur van de hantering vormen de basis voor een succesvolle klantenervaring en houden rechtstreeks verband met de korte/lange levensduur van gebruik/product. Wie de zin in gebruik verliest, zal waarschijnlijk niet creatief experimenteren.

Snelheid & Precisie

In het tijdperk van sociale media, HD, 4K, “on demand” en “instant gratification”, verwennen eindgebruikers met een compromisloze en ononderbroken vraag naar meer snelheid bij maximale resolutie.

Met hoge snelheid mis je nooit meer een magisch moment.

De snelheid waarmee je een fotocamera kunt starten en de ontspanknop kunt indrukken zonder echt lastige aanpassingen te hoeven doen, is een grote meerwaarde voor zowel privé als professionele groepen. Door voortdurende ontwikkeling kunnen digitale camera’s haarscherpe bewegende beelden schieten. Door automatisch geregelde instellingen en bijstellingen kan iedereen zich ontpoppen tot een creatieve fotograaf.

Kwaliteit

De fabrikanten en merken zijn uitgebreid. Wie besluit een digitale camera te kopen, begint aan een lange reis door een uitgebreid labyrint dat bestaat uit tafelevaluaties, vergelijkingen, reviews, aanbevelingen, mond-tot-mondreclame, evaluaties van testwinnaars, afwegen van voor- en nadelen en nog veel meer. Dienovereenkomstig een zeer analytisch, cognitief proces en een last met veeleisende hoofdbeslissingen.

Zou het niet raadzamer zijn, en tijd besparen, om op je onderbuikgevoel te vertrouwen? Het maakt niet uit of de fabrikant of het merk bekend of onbekend is. Het voorwerp van verlangen doet het hart sneller kloppen. De vraag is dus: Heb je de moed om aan dit gevoel toe te geven? Uiteindelijk gaat het erom dat je een toestel in je handen houdt dat, vanuit jouw standpunt, qua product, hanteerbaarheid en beeldkwaliteit de best mogelijke kwaliteit biedt voor jouw behoeften en financiële mogelijkheden.

Vriendelijke, efficiënte en beleefde klantenservice voor toekomstige interacties is ook een belangrijk aspect van succesvolle klanttevredenheid.

Functies

Je onlesbare dorst naar meer en meer functies en mogelijkheden kan je voor een voldongen feit stellen. Met het pas verworven speeltje word je overweldigd, zodat de volledige variëteit en mogelijkheden van de camera niet benut kunnen worden en je onwillekeurig in het nirwana van vergetelheid belandt, tenzij er een investering van tijd en persoonlijke training is.

Wees op zoek naar je persoonlijke relevante camera. Om te voorkomen dat je een te grote oplossing koopt, is het belangrijk dat je een eerlijk en concreet beeld krijgt van je eigen behoeften, inclusief de factor gemak.

Zijn functies als WiFi, NFC, GPS functie in verbinding met de smartphone, video-opnamen, 3D beeld, schok- en waterbescherming, aanraakscherm, vele filters/effecten, 4K, Full HD, vele nabewerkingsmogelijkheden een “must-have” of eerder een “nice-to-have”?

Digitale camera’s: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte proberen we de belangrijkste vragen over digitale camera’s te beantwoorden. We hebben de vragen voor je gedefinieerd en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids heb je meer gedetailleerde inzichten en achtergrondinformatie over digitale camera’s.

Voor wie is een digitale camera geschikt?

In principe is een digitale camera van belang voor iedereen, in alle lagen van de bevolking, zowel privé als beroepsmatig, en het is moeilijk je een leven zonder voor te stellen. Van jong tot oud, iedereen kan creatief zijn. Er zijn geschikte modellen voor de meeste leeftijds-, beroeps- en interessegroepen. De keuze is immens en biedt het juiste voor elke behoefte en smaak. Afhankelijk van de wensen van hun ouders kunnen kleine kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met digitale camera’s en fotografie. Profiteer van uitgebreide en betaalbare modellen.

Digitalkamera

Ideaal om peuters spelenderwijs kennis te laten maken met de geneugten van hun eigen creativiteit. (Image source: Kelly Sikkema/ Unsplash)

Dit helpt je het juiste apparaat voor de juiste leeftijd te kiezen. Kindercamera’s zijn expliciet ontworpen voor hun leeftijdsgroep en morfologie. Kindvriendelijk materiaal, heldere kleuren, grote knoppen, leuke videofilters dragen bij tot een gelukzalig gebruik en ervaring. Ondersteun de creatieve ontwikkeling van je kind.

Natuurliefhebbers en reizigers met een voorliefde voor landschaps- of architectuurfotografie zijn nog steeds goed gediend met een digitale camera.

Het loont de moeite om een iets grotere, zwaardere of onhandigere camera mee te nemen. De beloning voor de extra moeite: onvergetelijke foto’s. Andere toestellen, een smartphone bijvoorbeeld, lijken op het eerste gezicht een vergelijkbare beeldkwaliteit te leveren als een duurdere camera. Tenminste voor leken. Tot op zekere hoogte en in zekere mate kan dit zelfs het geval zijn. Hij kan echter moeilijk wedijveren met de beeldkwaliteit, beelddiepte en beeldscherpte van een SLR camera met optische zoom.

Als je graag mooie souvenirfoto’s en hoogstaande video’s mee naar huis neemt van de laatste exotische vakantiebestemming, moet je beslist nog een fototoestel bij je hebben. Een smartphone kan hier en daar nuttig zijn, maar hij mag niet je voornaamste fotobron zijn.

Belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals je eigen huwelijk, kunnen door gasten met hun smartphone vastgelegd worden. De geboekte weddingplanner maakt echter foto’s, filmt hopelijk met adequaat materiaal en in het beste geval met high-end camera’s. Er zijn honderden, duizenden redenen om een digitale camera te bezitten of te kopen.

Welke soorten digitale camera’s zijn er?

De wereld van de digitale camera’s is verdeeld in een paar hoofdgroepen. Onder hen zijn er een enorm aantal modellen en uitvoeringen. We hebben hieronder een overzicht samengesteld van de meest voorkomende types:

Type Beschrijving
Kindercamera De leuke camera voor een vrolijke, onderhoudende kennismaking met fotografie
Compact camera De best verkochte digitale camera’s en de juiste keuze voor beginners, hobbyisten en gevorderden die een compacte, lichtgewicht body eisen.
Travelzoom camera De reiscamera is klein, handzaam, snel bij de hand, direct en snel klaar voor gebruik en ook weer snel opgeborgen. De ideale metgezel op reis
Bridge camera Dit type camera vormt de brug en combineert verschillende kenmerken van de SLR camera’s en de compact camera.
Enkel-lens reflex camera De DSLR camera heeft de speciale eigenschap dat het een spiegel heeft die kan worden weggeklapt tussen de lens en het beeldvlak. Hij scoort met eersteklas beeldkwaliteit en video-opnamen.
Systeemcamera De DSLR-camera heeft als bijzonderheid dat hij een wegklapbare spiegel heeft tussen de lens en het beeldvlak

Elk van de bovenstaande categorieën heeft zijn voordelen en nadelen. Niet alle eindgebruikers zijn dol op alle varianten. Een hobbyfotograaf zal waarschijnlijk andere eisen stellen dan een beroepsfotograaf. Altijd belangrijk voor het nemen van beslissingen is zeker de vraag: Waar is de digitale camera precies voor nodig?

Wat kost een digitale camera?

De prijsverschillen tussen camera’s lopen sterk uiteen, afhankelijk van de eindgebruiker, het gebruiksdoel en de categorie. Een beginner zal nauwelijks enkele duizenden euro’s uitgeven aan high-end apparatuur en een professional zal nauwelijks tevreden zijn met een standaard camera.

Je kunt een kindercamera vinden voor slechts 40 euro. En een goede compact camera is verkrijgbaar voor zo weinig als 150 euro.

De bekendste en populairste merken zijn Nikon, Canon en Sony. Voor compacte reiszoomcamera’s moet je een relatief hoge prijs betalen van ongeveer 500 tot 600 euro. Sommige brugmodellen zijn al verkrijgbaar voor rond de 300 euro. Goede spiegelreflexcamera’s zijn verkrijgbaar voor ongeveer 300 tot 400 euro. De grootste DSLR leveranciers zijn Sony, Canon, Nikon en Pentax. Vertrouw op kwaliteitsproducten van een merknaam. Een goede reflexcamera is veel duurder dan een compactcamera.

Voor de gemiddelde consument wordt een dure camera nauwelijks gekocht met de bedoeling hem binnen korte tijd weer weg te doen. Met zo’n apparaat kun je flexibel uitbreiden als dat nodig is.

Systeemcamera’s zijn verkrijgbaar in een grote prijsklasse, van ongeveer 500 tot enkele duizenden euro’s voor de professionele modellen. Hieronder volgt een overzicht van de prijsniveaus:

Type Prijs
Kindercamera 40 – 160 euro
Compact camera 100 – 200 euro
Travelzoom camera 500 – 600 euro
Bridge camera 300 – 400 euro
Eén-lens reflex camera 350 – enkele duizenden
Systeem camera 500 – enkele duizenden

[email protected] Koopjesjagers opgelet! Veel winkeliers bieden ook vaak besparingen en spotprijzen aan, of fikse kortingen tijdens seizoensgebonden promoties zoals Black Friday. Een objectieve blik op recensies van klanten kan extra duidelijkheid verschaffen en helpen bij het nemen van beslissingen.

Wat zijn de alternatieven voor een digitale camera?

Alternatieven voor gedigitaliseerde fotografie lijken in 2021 nauwelijks denkbaar of mogelijk. Kodak bezegelde het einde van het Kodachrome tijdperk in 2009, na bijna 75 jaar op de markt te zijn geweest. Het laatste geproduceerde rolletje ging naar de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry. De laatste opnamen werden vastgelegd in de National Geographic documentaire “The Last Roll of Kodachrome”. Smartphones, met hun uiterst concurrerende zoom- en kwaliteitsfuncties, zijn een alternatief voor de gewone digitale camera die je altijd bij de hand hebt. Met het oneindige aantal van duizenden en duizenden apps wordt bovendien een snelle en enorme hefboomwerking bereikt.

Digitalkamera

Fotografie via de smartphone is nu een serieuze concurrent geworden voor de klassieke digitale camera, waarvan de verkoopcijfers sinds 2010 gestaag dalen. Hoe lang kan de industrie dit volhouden? (Beeldbron: Vitaly Sacred / Unsplash)

Zelfs met de opname van fototechnologie in het drone-landschap kunnen recreatieve en zakelijke foto’s / video’s relatief kosteneffectief gemaakt worden en onder andere gebruikt worden voor betere marketingcommunicatie. Met Google Lens, op de markt sinds 2017 en met +500 miljoen Play Store app downloads, een succesvolle visuele zoek- en herkenningstechnologie waarmee je uitgebreide mogelijkheden hebt om je eigen omgeving, beeld, tekst en geluid waar te nemen, vast te leggen en te bewerken. Hier volgt een korte samenvatting:

Onderwerp Beschrijving
Goederen, producten en kleding Zoek plaatselijke alternatieven en plaatsen waar ze verkrijgbaar zijn.
Officiële gebouwen en monumenten Van historische feiten tot openings/openingstijden tot ideale planning en reizen.
Musea Vergeet betaalde audiogidsen in het museum! Alle informatie over een kunstenaar, een schilderij direct van het internet.
Codes Scan streepjescodes en vind relevante informatie over een product.
Contact en visitekaartje Sla direct de naam, het telefoonnummer of het adres op.
Boek Bekijk uitgebreide samenvattingen, verschijningsdatum, recensies en meer voor het boek van je keuze.
Planten/dierenwereld Vergroot je kennis over soorten, zaden en rassen.

Dit krachtige all-round hulpmiddel opent vele deuren en roept tegelijk vragen op over auteursrecht, gegevensbescherming, privacy in de openbare ruimte, aansprakelijkheid, persoonlijke verantwoordelijkheid. Gebruik is voorbehouden aan volwassenen of aanbevolen.

De hippe en cult Polaroid instant print camera, oorspronkelijk uit de jaren ’70 en ’80, maakt sinds kort een schitterende comeback in een nieuw jasje als een verslavend hebbeding met een gegarandeerde pretfactor en haptische ervaring. De ideale oplossing bij evenementen, feestjes, overal waar onmiddellijk een foto nodig is. Een waar genoegen voor gasten, vrienden en jezelf.

Hoe maak ik een digitale camera schoon?

Afhankelijk van het type model, de plaats, de gebruiksfrequentie, algemene voorzichtigheid bij het maken van foto’s, veelvuldig wisselen van lenzen, kan vaker en uitgebreider schoonmaken nodig zijn. Over het algemeen is voorzichtigheid altijd geboden om het goede spul niet te beschadigen of te bekrassen. Door de gebruiksaanwijzing van de fabrikant na te kijken, en aanbevelingen voor de beste werkwijze op blogs en forums van deskundigen te lezen, kom je meer te weten over de omvang en de moeite die je ermee moet doen.

Maar als je twijfelt, vooral als beginner, is het beter een vakman te raadplegen en tips en trucs op te pikken, zodat je het schoonmaken geleidelijk zelf kunt aanpakken.

Stof, vuil en vooral zandkorrels kunnen de apparatuur beschadigen en in de kieren van de bedieningsknoppen blijven steken. Deze kunnen elke camera beschadigen. De manier waarop de camera voor gebruik verpakt en vervoerd wordt kan de mate van vervuiling aanzienlijk beïnvloeden, maar kan het bijna niet helemaal voorkomen. Regelmatige basisreiniging is daarom zeer aan te bevelen. Hier is wat informatie over hoe je te werk moet gaan.

   • Lees en volg in de eerste plaats de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
   • Verwijder, indien mogelijk, voorzichtig de afneembare elementen van de camera.
   • Verwijder vuil van buitenaf van het camerahuis en de lens.
   • Maak stofdeeltjes en vetvlekken van de zoeker van de camera

  schoon. Verwijder stof

  de lens.

 • Maak de gevoelige spiegel, zoals op een spiegelreflexcamera, voorzichtig schoon, zonder je vingers te gebruiken, met een balg en met de opening naar beneden gericht.
 • Sensor schoonmaken, de kern van de zaak, is niet licht op te vatten, dus bezoek bij voorkeur een speciaalzaak of neem rechtstreeks contact op met de fabrikant.

Voor pragmatisch en doeltreffend schoonmaken is het raadzaam te investeren in basisuitrusting met adequaat gebruiksvoorwerpen. Handige hulpmiddelen zijn een rubberen balg en een antistatische reinigingsborstel, die beide verkrijgbaar zijn vanaf 10 euro.

Eén ding dat je ten koste van alles moet vermijden, maar dat op reis vaak impulsief gedaan wordt, is de lens snel schoonmaken met een zakdoek, een T-shirt of een hemd. Dit kan soms erg averechts werken, omdat het de neiging heeft de vetsporen te vlekken en uit te smeren. Aan de andere kant vergroot het de kans op onherroepelijke krassen op de dure lens. Onze tip is om een microvezeldoekje bij de hand te houden.

Hoe verleng ik de levensduur van de batterij van een digitale camera?

De ervaring leert dat de batterij de geest geeft juist op het moment dat een uiterst belangrijke snapshot gemaakt moet worden. Vervelend. En dubbel vervelend voor wie de gewoonte heeft geen reservebatterij bij zich te hebben. De volgende tips helpen je de batterij optimaal te benutten:

  • Energiebesparende maatregel:

Schakel de camera volledig uit als je hem niet gebruikt en laat hem niet in stand-by staan om kostbare energie te besparen en de batterij minder te belasten.

 • Merkbatterijen: Gebruik merkbatterijen die bij de toestellen passen om homogeen opladen mogelijk te maken. Correct bewaren is heel belangrijk. Batterijen moeten op een droge, koele plaats met een lage luchtvochtigheid bewaard worden.
 • Volle kracht: Gebruik de volle kracht van de batterij en laad hem daarna weer volledig op.
 • Controleer de helderheid: Let op de helderheid van het scherm. In een donkere omgeving is het aan te bevelen de helderheid te verlagen. Nieuwe toestellen, zoals smartphones, hebben een geïntegreerde helderheidssensor. Dit regelt de helderheid automatisch. Voor deze functie is echter ook energie nodig.
 • Beschadiging door hitte: Niet in de zon plaatsen! Direct zonlicht verhit de kunststoffen aanzienlijk en beschadigt de batterij.
 • Verminderde levensduur van de batterij: De snellaadfunctie bespaart een beetje tijd in geval van twijfel, maar is slecht voor de algemene levensduur van de batterij, die merkbaar korter kan worden.
 • Extra opties: Houd speciale functies zoals vliegmodus, GPS tracking, WLAN standaard uitgeschakeld en schakel ze alleen in als ze actief gebruikt worden.

Door een juiste behandeling en gedrag bij dagelijks gebruik kan een batterij een goede vier tot vijf jaar nuttige dienst bewijzen. Toch raden we de volgende “gouden regel” aan: ga nooit op reis of op fotojacht zonder een tweede of zelfs derde batterij.

Conclusie

Waar gaat de reis voor digitale camera’s heen? Foto’s worden miljoenen keren per dag gemaakt en geconsumeerd, maar de eindtoestellen veranderen en vermenigvuldigen zich voortdurend. Wat uiteindelijk overblijft is het beeld. De markt voor klassieke digitale “box” camera’s heeft nog steeds zijn rechtvaardiging, maar de concurrentiedruk neemt toe. De concurrentie is al lang op de snelle baan.

De innovatiemachine draait op volle toeren. Klassieke cameradynastieën, waarvan hier uitvoerig verslag wordt gedaan, moeten zich warm kleden. Door een nog grotere diversificatie van high-end oplossingen liggen nieuwe niches klaar voor de komende generaties consumenten. De komst van kunstmatige intelligentie is een veelbelovende aanpak.

Nieuwe toegevoegde waarden zijn mogelijk door nieuwe toepassingsgebieden zoals robot-geassisteerde produktie of precisie-processen in de geneeskunde. Een bredere en moediger verspreiding van speciale camera’s voor minderheden zou zeer wenselijk zijn. Beeldbron: Luca Bravo/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies