Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Draadloze Headset laat je vrij bewegen tijdens videoconferencing of gamen. Dankzij hun draadloze verbindingen heb je geen last meer van in de knoop geraakte kabels. Hun eigen batterij, die afhankelijk van het model 6 tot meer dan 20 uur kan werken, betekent dat je in alle vrijheid spelletjes kunt spelen, de telefoon beantwoorden of gewoon naar muziek luisteren.

Als je een gamer bent, kun je je hart ophalen aan zo veel modellen die variëren naar geluidsmodus, ontwerp en fabrikant. Nog goedkopere modellen voor dagelijks gebruik zijn verkrijgbaar vanaf 20 €. Met onze grote draadloze koptelefoon test 2022 willen we je helpen de juiste draadloze koptelefoon voor je te vinden. Of het voor gamen of kantoorgebruik is, on-ear of over-ear, hangt af van je behoeften. We hebben deze aspecten voor je beschreven en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Draadloze headsets zijn hoofdtelefoons met een bevestigde microfoon waarmee een draadloze verbinding mogelijk is, meestal met Bluetooth. Ze hebben hun eigen batterij en er is een ruime keuze aan modellen die je kunt indelen naar fabrikant, prijs of gebruik.
 • In principe kun je kiezen tussen twee soorten draadloze hoofdtelefoons, on-ear en over-ear.
 • Het grote verschil tussen de twee is het geluid en het draagcomfort.
 • De meeste modellen draadloze koptelefoons zijn bedoeld voor gamen.
 • Daarom moet je je vóór de aankoop goed laten informeren of de koptelefoon compatibel is met je toestel en wat voor geluidsmodus hij biedt. Natuurlijk zijn er ook andere modellen op de markt die niet per se voor gamers zijn.

Beste Draadloze Headset: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een draadloze koptelefoon koopt

Wat is een draadloze koptelefoon?

Wireless Headset-1

Er zijn heel wat draadloze koptelefoons, die je ook naar ontwerp kunt kiezen. Elke fabrikant brengt zijn ontwerpkenmerken op de markt.
(Image source: unsplash.com/ Justin Wang).

Besluit: Welke soorten draadloze koptelefoons zijn er en welke is geschikt voor jou

Het is belangrijk op te merken dat er twee verschillende soorten draadloze koptelefoons zijn:

 • on-ear
 • over-ear

Dit onderscheid is heel belangrijk omdat het betrekking heeft op verschillende aspecten, zoals geluid en draagcomfort. In het volgende deel zal ik je keuze gemakkelijker maken door de voor- en nadelen van op- en over-het-oor modellen te beschrijven.

Wat zijn de kenmerken van een draadloze on-ear hoofdtelefoon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een draadloze on-ear hoofdtelefoon wordt op de bovenkant van het oor geplaatst: On-Ear staat in feite voor “op de oren”. Ondanks hun slechte isolatie van buitengeluiden hebben deze modellen een goede klank omdat er een optimale afstand is tussen de luidspreker en het trommelveld, waardoor het geluid zich beter kan ontwikkelen.

Wireless Headset-2

De on-ear draadloze hoofdtelefoons zijn het best draagbaar van de verschillende modellen. Ze zijn licht en comfortabel en perfect voor dagelijks gebruik
(Image source: unsplash.com/ John Soo).

Draadloze on-ear hoofdtelefoons worden ook vaak onderweg gebruikt omdat ze lichter zijn en gemakkelijk te dragen. Sommige modellen kun je bijvoorbeeld opvouwen en dus handig in je rugzak stoppen. In de volgende tabel verduidelijk ik de voor- en nadelen:

Voordelen
 • Goedkoper
 • Beter draagbaar
Nadelen
 • Minder geïsoleerd
 • Oorkussentje slijt sneller

Als je in de bus zit of aan het wandelen bent, zijn de on-ear modellen geweldig, hoewel ze ook perfect zijn om op kantoor te gebruiken. Het oorkussen op deze modellen kan snel slijten omdat het oppervlak ervan steeds volledig op het oor rust. Anderzijds zijn ze veel goedkoper dan een over-ear model.

Wat zijn de kenmerken van een draadloze over-ear hoofdtelefoon en wat zijn de voor- en nadelen?

Over-ear staat voor “rond de oren” en verwijst naar de modellen hoofdtelefoons waarvan de oorkussens rond de oorschelp geplaatst zijn en deze helemaal bedekken. Dit zorgt voor een perfecte isolatie van geluiden of ruis van buitenaf.

Van de huidige akoestische apparatuur hebben draadloze over-ear hoofdtelefoons het beste geluid, omdat ze het hele frequentiebereik goed kunnen weergeven.

Daarom zijn ze duurder dan andere draadloze hoofdtelefoons. Afhankelijk van het model en de prijs kan het geluid altijd beter zijn.

Voordelen
 • Beter geluid
 • Zeer goed geïsoleerd
Nadelen
 • Duurder
 • Groter

Over-ear modellen zijn echter groter en omvangrijker dan de andere hoofdtelefoons en daarom niet de juiste voor op reis. In plaats daarvan zijn ze perfect voor liefhebbers van gamen en muziek. In het algemeen raden we de draadloze over-ear hoofdtelefoon aan voor wie geluid erg belangrijk vindt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om draadloze headsets te vergelijken en te evalueren

Geluidsmodus

Dit criterium is eigenlijk alleen voor wie geïnteresseerd is in de details van het geluid [/pullquote] In principe zijn er twee verschillende manieren waarop een draadloze headset geluid naar het oor brengt:

 1. Stereo:
 2. De geluidskanalen zijn hier slechts twee, namelijk de linker en de rechter luidspreker. Dit betekent dat een bioscoopeffect moeilijk te reproduceren is. Een verschil tussen linker en rechter geluid is al merkbaar, maar als je meer nodig hebt voor bijvoorbeeld gamen, zijn stereomodellen niet voldoende.

 3. Surround sound:
 4. deze modellen geven goed geluid met een bioscoopeffect.

 5. Er zijn twee soorten surround geluid: echt en virtueel. Echte surround sound werkt met verschillende kleine aangesloten luidsprekers die een surroundeffect weergeven. Het geluid is meestal beter dan stereo, maar je moet veel geld uitgeven om de kleine luidsprekers goed te laten presteren. Draadloze hoofdtelefoons met virtuele surround sound

zijn ook maar twee geluidskanalen die de surround simuleren met behulp van software algoritmen. Deze software verandert het frequentiebereik van de geluiden en dit geeft je oor een 7.1 surround effect. Volgens sommige deskundigen zijn ze het beste voor gamen omdat ze het geluid het meest lijken op het bioscoopeffect. Echte 5.1 of virtuele 7.1, het is een moeilijke keuze. Als aanbeveling kun je ze eerst uitproberen, misschien in een elektronicawinkel, en beslissen welke voor jou beter speelt. Bedenk dat iedereen zijn eigen perceptie van geluid heeft, dus een aankoopbeslissing is subjectief.

Draagcomfort

Vaak onderschat, is dit aspect eigenlijk heel belangrijk om rekening mee te houden, want de geluidskwaliteit is waardeloos als je na een uur met de draadloze koptelefoon op hoofdpijn of oorpijn krijgt. De factoren die het draagcomfort beïnvloeden zijn:

 • Gewicht: De standaard is 350 g.
 • Sommige modellen wegen meer dan 6-700 gram;
 • Op- of over-oor: De over-oor modellen zijn zwaarder en knellen meer;
 • Hoofdbandspanning: Moet hoog zijn, zodat de koptelefoon op zijn plaats blijft, ook als je je hoofd beweegt.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van een draadloze koptelefoon bedraagt gemiddeld 12-16 uur als je het over gamemodellen hebt. Andere modellen gaan 4-6 uur mee, met nog betere draadloze headsets die tot 24 uur meegaan, volgens de fabrikanten.

Microfoon

Als het om microfoons op een draadloze koptelefoon gaat, zijn er maar kleine details om rekening mee te houden. Afhankelijk van je behoeften en smaak moet je de volgende aspecten in overweging nemen:

 • Afneembaar of vast;
 • Soort voeding uit/aan
 • Ruisfilter inbegrepen of niet

Zelfs goedkope microfoons presteren meestal naar behoren. Slechte microfoons kunnen echter een onduidelijke klankkleur hebben.

Compatibiliteit

Dit criterium is ook belangrijk om in overweging te nemen, zodat je geen koptelefoon mee naar huis neemt die je niet op je computer, console of mobiele telefoon kunt aansluiten. Sommige modellen ondersteunen Playstation, Xbox en PC, maar geen Mac, sommige alleen computer of omgekeerd. Als je een draadloze koptelefoon koopt, raden we je altijd aan goed te lezen om te zien of hij compatibel is met je toestel.

Draadloze Headset

Feiten die de moeite waard zijn om te weten

Hoe sluit je een Draadloze Headset aan op Playstation of Xbox?

Maak je geen zorgen, een draadloze koptelefoon heeft meestal een Bluetooth verbinding. [/pullquote] Om hem op je Playstation 4 aan te sluiten, moet je deze eenvoudige stappen volgen, die niet veel verschillen van het proces van een gewone Bluetooth verbinding.

 1. Ga naar de instellingen van je PS4 en kies “Apparaten” en dan “Bluetooth apparaten”;
 2. Zet je koptelefoon aan door de aan/uit knop een paar seconden ingedrukt te houden (meestal is dat zo);
 1. Nadat de PS4 je koptelefoon gevonden heeft, verschijnt de naam ervan;
 2. Klik op de naam en de twee apparaten worden binnen een paar seconden gekoppeld. Links van de naam verschijnt een groen lichtje.

Draadloze Headset kan gemakkelijk op consoles worden aangesloten. Om te voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten en je spel dus zonder “echt geluid” moet beginnen, raden we altijd aan je koptelefoon regelmatig op te laden (Image source: Unsplash.com/ Aman Shrestha). Voor de Xbox One is het praktisch hetzelfde proces.

Wireless Headset-3

Hoe maak je een draadloze koptelefoon schoon?

Zoals bij alle headsets moet je je toestel van tijd tot tijd schoonmaken, vooral de oorkussens, die altijd in contact komen met je huid (in de zomer kunnen de oorkussens echt veel zweet opnemen). Neem eerst de oorkussens van de koptelefoon en dan kun je ze schoonmaken met een vochtige doek. Voor je ze weer omdoet, moeten ze volkomen droog zijn. Voor de rest raden we een tandenborstel aan, maar gebruik hem altijd voorzichtig.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.heise.de/newsticker/meldung/Sennheiser-Orpheus-So-klingt-der-teuerste-Kopfhoerer-der-Welt-3025348.html https://www.howtogeek.com/295722/whats-the-difference-between-virtual-and-true-surround-sound-gaming-headsets/ https://www.sueddeutsche.de/vergleich/kopfhoerer/ Beeldbron: Maridav/ 123rf.com

Recensies