Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

29Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote drone test 2022. Hier stellen we alle drones die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste drone voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een drone wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met drones kun je unieke luchtfoto’s maken die geen enkel alternatief toestel op dit moment kan bieden.
 • In principe worden drones onderscheiden naar het aantal propellers dat ze hebben. Er zijn tricopters, quadrocopters, hexacopters en octocopters, onder andere. Alle modellen zijn verkrijgbaar met verschillende kenmerken en in verschillende prijsklassen.
 • Quadrocopters zijn de populairste drones en zijn door hun goede prijs-prestatie verhouding bijzonder geschikt voor beginners. Octocopters zijn bijzonder geschikt voor professionals, vanwege hun uitstekende vliegeigenschappen en uitstekende stabiliteit.

Beste Drone: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een drone koopt

Voor wie is een drone bedoeld?

Tegenwoordig is een drone in principe geschikt voor iedereen. Met een eenvoudige bediening voor beginners en een uitgebreide reeks functies en verbeteringen voor gevorderden, kunnen drones gebruikt worden door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Een drone kan door praktisch iedereen bediend worden. Dus als veel waarde wordt gehecht aan goede foto’s in vogelperspectief, is een drone bij uitstek geschikt. (Image source: unsplash.com / david henrichs)

Omdat de besturing van drones in het begin geleerd moet worden en een zekere vaardigheid vereist, zijn ze bijzonder geschikt voor gebruikers die bereid zijn in deze gewenningsfase wat tijd en geduld te investeren. Als de besturing eenmaal is aangeleerd, staat bijna niets het vrij vliegen nog in de weg.

Drones brengen vooral fotografie en video-opnamen naar een nieuw niveau.

Geen enkel ander vrij verkrijgbaar toestel kan beelden en films leveren vanuit een vergelijkbaar vogelperspectief. Dit is vooral geschikt voor het documenteren van reizen om het landschap vast te leggen of van grootschalige gebeurtenissen.

Als je op film wilt zien wat je met een drone kunt doen, is de volgende video misschien iets voor jou:

Drones zijn ook geschikt voor zogenaamd pleziervliegen. Dit betekent dat zelfs kinderen drones als speelgoed kunnen gebruiken. Er zijn ook speciale modellen die voor wedstrijden ontworpen zijn en vaak geïntegreerde live video transmissie hebben. Deze zijn vooral interessant voor hobbyisten.

Wat kunnen drones doen?

In grote lijnen kunnen drones alles wat je je maar kunt voorstellen. Vooral roterende drones, ook wel multi-copters genoemd, zijn erg populair bij hobbyisten. Daarom is er een bijna eindeloos aanbod van uitbreidingen voor elk type drone, met nauwelijks grenzen aan de creativiteit.

Toch kunnen drones grofweg in de volgende categorieën verdeeld worden, naar hun voornaamste functies

 • Foto- of videodrones
 • Transport drones
 • Zoek drones
 • Bewakingsdrones
 • Speelgoed drones
 • Racende drones

Foto- en video drones hebben een camera en zijn ontworpen om spectaculaire luchtopnamen te maken.

Transportdrones worden bijvoorbeeld gebruikt om post en pakjes te bezorgen. Zoekdrones worden gebruikt bij het zoeken naar vermiste personen.

Surveillance drones zijn ontworpen om gevaar op te sporen en af te wenden. Speelgoed drones zijn bijzonder geschikt voor kinderen en hobby drone piloten. Racedrones worden gebruikt voor (professionele) droneraces en worden meestal expliciet door hobbyisten ontwikkeld.

Drones winnen momenteel steeds meer aan populariteit. Daarom worden er steeds meer functies ontwikkeld. Bovendien kan elke gebruiker met een beetje ervaring de mogelijkheden van zijn drone zelf uitbreiden volgens de landspecifieke voorschriften.

Wat kost een drone?

In principe bestrijken drones elk prijssegment van € 50 tot € 30.000. De prijs hangt altijd af van de kwaliteit en het bereik van de functies.

Drones tussen €50 en €100 zijn meestal speel- en plezier-drones. In dit prijssegment is hoge kwaliteit niet te verwachten en de functies kunnen nauwelijks uitgebreid worden door de grotere instabiliteit tijdens de vlucht. Maar deze toestellen zijn zeker geschikt voor gebruik door kinderen of voor privé pleziervluchten voor beginners.

Goede drones tussen €100 en €500 zijn ook niet moeilijk te vinden.

Hier variëren de kwaliteit en de omvang van de geboden mogelijkheden sterk en het kan de moeite waard zijn wat moeite in onderzoek te steken, want je kunt hier enkele schatten opgraven.

In het prijssegment vanaf €300 kun je al een aantal kenmerken verwachten, zoals stabiele GPS navigatie en een full HD camera.

Drones van €500 tot €1000 bieden een hogere kwaliteit van alle functies. Ze worden bijvoorbeeld gekenmerkt door een grotere actieradius, een betere batterij en soepele besturing.

Afhankelijk van de mogelijkheden en vormgeving zijn de prijzen van drones in principe open naar boven. Professionele film- en fotodrones kosten soms tot € 30.000.

Welke alternatieven zijn er voor een drone?

Er zijn op het ogenblik geen echte alternatieven voor drones. Maar omdat in Duitsland de weerstand tegen drones groeit, zijn tot nu toe de volgende min of meer waardevolle alternatieve toestellen beschikbaar:

Bezeichnung Beschreibung Aktuelles Angebot
Birdie Een Birdie is een soort parachute waaraan je een Go Pro kunt bevestigen. Als je het toestel nu in de lucht gooit, kan de camera luchtfoto’s maken tot hij weer op de grond landt Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Amazon vanaf 30 €
Fotokite De Fotokite lijkt op een drone die aan een vliegertouwtje bevestigd is. Deze lijn wordt gebruikt om hem met gebaren te bedienen. De Fotokite heeft geen GPS nodig. Huidig nog in de ontwikkelingsfase

Vanwege de strenge voorschriften die in Duitsland voor drones gelden, is in de nabije toekomst een toename van alternatieve toestellen te verwachten.

Besluit: Welke soorten drones zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een drone wilt aanschaffen, zijn er in principe vier gangbare alternatieven waar je tussen kunt kiezen

 • Tricpoter
 • Quadrocopter
 • Hexacopter
 • Octocopter

Het hanteren en gebruiken van de verschillende drones heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je de drone voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een tricopter en wat zijn de voor- en nadelen?

Tricopters hebben drie propellers en zijn de kleinste gewone multicopters. Ze zijn zeer geschikt als cameradragers voor beginners door hun eenvoudige besturing en hoge vluchtstabiliteit dankzij de talrijke sensoren.

Voordelen
 • Eenvoudige, lichte constructie
 • Gemakkelijk te besturen door hoge vluchtstabiliteit
 • Zeer wendbaar
Nadelen
 • Verhoudingsgewijs gering laadvermogen (alleen geschikt voor lichte camera’s)
 • Motorstoring in de lucht kan niet gecompenseerd worden (geen redundantie)
 • Besturing bij wind is moeilijk

Omdat tricopters een zeer gering eigen gewicht hebben, kunnen ze geen zware camera’s dragen en zijn ze moeilijker te besturen bij wind. Maar het gewicht zorgt ook voor een zeer grote wendbaarheid en wendbaarheid.

Bij een motorstoring hebben tricopters geen mechaniek dat een crash kan voorkomen.

Wat zijn de kenmerken van een quadrocopter en wat zijn de voor- en nadelen?

Quadrocopters hebben vier rotors en zijn de bekendste en populairste drones op de wereldmarkt. Door hun goede vliegeigenschappen zijn ze zowel geschikt voor beginners als voor gevorderde piloten.

Voordelen
 • Relatief laag eigen gewicht
 • Lange vliegduur haalbaar
 • Mechanisch bijzonder eenvoudig ontwerp
Nadelen
 • Motorstoringen worden niet gecompenseerd (geen redundantie)
 • Relatief laag laadvermogen
 • Horizontale stabiliteit niet overal gegarandeerd

Quadrocopters hebben, net als tricopters, geen redundantie en kunnen alleen een relatief laag laadvermogen vervoeren. Dit is echter meestal voldoende voor gewone hobbycamera’s. Bovendien kunnen quadrocopters een relatief lange vliegduur bereiken zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Wat onderscheidt een hexacopter en wat zijn de voor- en nadelen?

Hexacopters hebben zes propellers, die een hoger draagvermogen en een grotere vluchtstabiliteit mogelijk maken. Dit betekent dat deze drones ook zwaardere camera’s kunnen dragen. Ze zijn daarom ideaal voor commercieel gebruik.

Voordelen
 • Voorwaardelijke redundantie
 • Hoge stabiliteit
 • Relatief hoog laadvermogen mogelijk
Nadelen
 • Verhoudingsgewijs groot en zwaar
 • Hoog stroomverbruik

Hexacopters zijn vooral populair bij gevorderde gebruikers en professionals vanwege hun hoge laadvermogen. Ze zijn minder duur dan octocopters, maar combineren veel van de voordelen van dit type drone in een afgezwakte vorm. Door hun hoge eigen gewicht en hoge energieverbruik zijn hexacopters niet handig voor beginners.

Wat onderscheidt een octocopter en wat zijn de voor- en nadelen?

Octocopters hebben acht rotors en wegen meestal enkele kilo’s. Ze worden gebruikt voor professioneel filmen en hun prijs kan oplopen tot enkele 10.000 €.

Voordelen
 • Zeer stabiel vlieggedrag
 • Hoog laadvermogen
 • Redundantie
Nadelen
 • Zeer omvangrijk en zwaar
 • Zeer hoog stroomverbruik
 • Gevoelig voor wind

Dit type drone is niet geschikt voor privé-gebruik vanwege zijn afmetingen en dode gewicht.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om drones te vergelijken en te evalueren

Hieronder leggen we de criteria uit die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele beschikbare drones.

De criteria die je kunt gebruiken om multicopters te vergelijken zijn o.a.

 • Grootte en gewicht
 • Vluchtgedrag
 • Laadvermogen
 • Range
 • Redundantie
 • Uitrusting

In de volgende paragrafen leggen we uit wat in elk aspect belangrijk is.

Grootte en gewicht

Het gewicht van een multicopter hangt af van de grootte, de uitrusting en de lading (bv. het gewicht van de camera). In het algemeen kan worden aangenomen dat drones met een hoger gewicht en navenant een grotere diameter stabieler vliegen en een groter laadvermogen hebben.

Er moet echter ook opgemerkt worden dat het aantal propellers vaak toeneemt met het gewicht en dus met de prijs.

In Duitsland zijn er voorschriften voor drones met verschillende gewichten. De volgende voorschriften gaan hand in hand met het gewicht van de multicopter:

Gewicht Soort drone Bijzondere voorschriften
Minder dan 250 g Kleine drone met weinig uitrusting Geen voorschriften
250 g – 2 kg Gemiddelde drone Naambadge vereist
2 kg – 5 kg Drones, uitgerust met veel technologie Drone vergunning vereist
Meer dan 5 kg Voornamelijk transportdrones Eis een opstijgvergunning van de veiligheidsautoriteit voor de luchtvaart
Meer dan 25 kg Mag niet in Duitsland gebruikt worden

Vluchteigenschappen

De vliegeigenschappen van een drone hangen van veel factoren af. Enerzijds zijn grootte en gewicht belangrijk, natuurlijk. Hoe lichter en groter de drone, hoe sneller hij door windvlagen gegrepen kan worden. Anderzijds is ook het voortstuwingssysteem van de drone van cruciaal belang.

Quadrocopters vliegen bijzonder stabiel door een speciale motorrotatie. Sensoren op de drone die hoogte, helling, enz. meten, zorgen dan voor verdere vluchtstabiliteit.

Bij de aanschaf van een drone moet je opmerken dat de vluchtstabiliteit en het laadvermogen toenemen met het aantal propellers.

Maar ook de omvang en de prijs nemen in dit verband toe. Daarom worden tri- en quadrocopters aanbevolen voor beginners, terwijl professionals meestal kiezen voor hexa- of octocopters.

Laadvermogen

Het laadvermogen van een drone neemt toe met het aantal propellers. Hoe meer propellers een drone heeft, hoe meer hij in de lucht kan houden. Dit betekent echter ook dat multicopters met een hoog laadvermogen meestal vrij zwaar zijn en in verhouding duurder.

Bovendien hangt het laadvermogen af van de vluchtstabiliteit, want de drone kan niet voor beide factoren tegelijk compenseren.

Voor hobbygebruik is het laadvermogen van een quadrocopter ruim voldoende, want de meeste gangbare camera’s kunnen erop. Professionals, daarentegen, moeten vaak hun toevlucht nemen tot octocopters wegens het zware gewicht van de filmcamera’s. Er zijn zelfs drones die een nog groter aantal propellers hebben.

Bereik

Drones met een groot bereik zijn bijzonder geschikt voor filmmakers, want met deze drones is het minder waarschijnlijk dat je het signaal verliest en je kunt dus over grotere landschapsgebieden vliegen. Bovendien is het gezichtsveld van de drone groter als je hem verder weg van de controller kunt vliegen.

Tegenwoordig zijn er drones voor huishoudelijk gebruik die perfect bestuurd kunnen worden tot een bereik van 7 km. Maar naarmate de mogelijke actieradius toeneemt, stijgt ook de prijs, want voor deze functie is bijvoorbeeld ook een veel sterkere batterij nodig.

Redundantie

Redundantie in drones verwijst naar de mogelijkheid om een motorstoring in de lucht op te vangen. Dit betekent dat het apparaat een functie heeft die een onmiddellijke crash voorkomt, ondanks de storing. Maar helaas is deze functie alleen ingebouwd in de grote en dure drones, want ze dient om de technologie te sparen en is niet al te gemakkelijk te implementeren.

Hexacopters en quadrocopters hebben meestal op zijn minst beperkte redundantie.

Als het belangrijk is dat de drone niet onmiddellijk neerstort bij een defect, moet een duur model met redundantie gekocht worden. (Image source: unsplash.com / Diana Măceşanu)

Uitrusting

De uitrusting varieert van drone tot drone. Uiteindelijk moet je ze kiezen op basis van wat je van plan bent met het apparaat te doen als je het koopt. Als je bijvoorbeeld veel wilt fotograferen, moet je een goede camera kiezen en een drone met stabiele vliegeigenschappen. De belangrijkste uitrustingsstukken voor een drone staan hieronder:

Drone uitrusting:

Uitrusting Beschrijving
Cameraa Hoe beter de camera, hoe hoger de kwaliteit van de foto’s. Live camera is een hoogtepunt.
GPS De GPS wordt door de drone gebruikt om zijn plaats te bepalen. Zo kun je plekken vinden waar je in het verleden naar toe gevlogen bent.
Stabilisator De stabilisator zorgt ervoor dat de drone stabiel in de lucht beweegt.

Accessoires:

Accessoires Beschrijving
Extra batterijen De batterij van een gemiddelde drone gaat ongeveer 20 minuten mee. Als je daarna niet wilt wachten op een nieuwe oplaadbeurt, moet je altijd wat extra batterijen in je bagage hebben.
Hub A hub maakt het mogelijk vier batterijen tegelijk op te laden. Dit kan de wachttijd voor de volgende vlucht aanzienlijk verkorten.
Reserve propellers Propellers breken het snelst bij een ongeluk. Als je reserve propellers hebt, kun je het toestel snel weer in gebruik nemen.
Transporttas Speciale tassen maken het mogelijk de drone en accessoires op te bergen. De drone is beschermd tegen mechanische en weersgebonden schade.

Wetenswaardigheden over drones

Wat zijn de regels voor het gebruik van een drone?

In Duitsland gelden de volgende voorschriften voor het gebruik van een drone

 • Aansprakelijkheidsverzekering: Vanaf een gewicht van 250 g, drone moet het adres van de eigenaar bevatten, aanplakbiljet moet goed leesbaar zijn en brandveilig
 • Verplichteetikettering: Vanaf een gewicht van 250 g moet drone het adres van de eigenaar bevatten, sticker moet goed leesbaar zijn en brandwerend
 • Wettelijke minimumleeftijd: In principe is er geen minimumleeftijd, maar voor drones die meer dan 2 kg wegen is de minimumleeftijd vastgesteld op 16 jaar
 • Maximale vlieghoogte: De maximale vlieghoogte in Duitsland is 100 m boven de grond
 • Wanneer en waar niet vliegen: Uit het zicht, boven woonwijken, binnen een straal van 1,5 km van vliegvelden, ’s nachts
 • Andere voorschriften: Een drone-vergunning is vereist voor drones die 2 kg of meer wegen, drones moeten altijd andere vliegtuigen ontwijken
 • Uitzonderingen: Modelvliegvelden, eigenaars over hun eigen bezit, enz.

Hoe bestuur je een drone?

Als een drone eenmaal is aangeschaft en in gebruik genomen, rijst een vraag: hoe bestuur je de multicopter eigenlijk? Omdat het vliegen met een drone in het begin nogal moeilijk kan zijn en enige oefening vereist, hebben we hieronder de basisbeginselen van het besturen samengesteld.

In principe kan een gemiddelde drone tijdens de vlucht in zes richtingen bewogen worden.

De bewegingen van de joystick bepalen de vliegrichting en de helling. Als je vooruit, achteruit, links en rechts drukt, vliegt het toestel altijd in de overeenkomstige richting. Verder zijn rotaties om de lengte- en dwarsas mogelijk.

Als beginner is het aan te bevelen altijd te oefenen op een open veld met een betrekkelijk zachte ondergrond, want dat vermindert de kans op ongelukken.

Opstijgen en landen zijn de riskantste fasen van een vlucht. Bij veel drones kun je die vermijden door een autostart functie te gebruiken. Als dit niet mogelijk is, moet je de linker joystick naar voren duwen tot de drone tot een hoogte van ongeveer 2 m klimt.

Kort boven de grond kan turbulentie ontstaan door het “grondeffect”. Daarom moet je het toestel altijd op een veilige hoogte houden en niet te aarzelend zijn bij het opstijgen en landen. Landen doe je dan weer met de linker joystick.

Als je nog steeds geen duidelijk idee hebt van hoe de bediening werkt, is hier een voorbeeldvideo over dit onderwerp:

Beeldbron: unsplash.com / Josh Sorenson

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies