Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

We namen de taak op ons om dit artikel te maken om je te helpen de beste drone te kopen. Tot voor kort was het vliegen met een drone een ervaring voor mensen die bereid waren flink wat geld uit te geven, maar mettertijd is deze niche toegankelijker geworden.

Bij Techspring weten we dat het kopen van een drone intimiderend kan zijn als je geen ervaring met deze toestellen hebt, dus hebben we alle belangrijke informatie, de meest gewaardeerde recensies en de meest voorkomende twijfels verzameld om deze koopgids te maken, waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt om de beste drone te kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Drones zijn luchtvoertuigen die op afstand bestuurd kunnen worden of geprogrammeerd zijn om zelfstandig te vliegen. Ze kunnen bestuurd worden vanaf smartphones, tablets, computers of met behulp van speciale besturingen.
 • Je vindt deze toestellen in grote maten, ideaal om te vervoeren, of in kleine maten, meer geschikt om mee te nemen naar afgelegen plaatsen en van bovenaf opnamen te maken.
 • Bestudeer en ken zeker je plaatselijke drone wetten, en het is ook een goed idee om je aan te sluiten bij dronelobbyistengroepen in gebieden in de buurt van je gemeente.

Beste drones: Onze selectie

Koopgids: Wat je over drones moet weten

Koopgidsen zijn er om je koopbeslissingen te begeleiden en telkens voor een succesvol resultaat te zorgen. Deze gids is geen uitzondering, en na het lezen ervan ken je precies het profiel van de ideale drone voor jou.

De perfecte drone bezorgt je veel plezier. (Foto: choreograph / 123rf)

Wat is een drone?

Een drone of UAV (Unmanned Aerial Vehicle) is een luchtvaartuig dat geen piloot aan boord nodig heeft om bestuurd te worden. Drones worden op afstand bestuurd met draadloze besturingen, computers, tablets en smartphones, ze kunnen ook geprogrammeerd worden om zelf te vliegen, specifieke routes te volgen of de piloot tijdens het vliegen bij te staan.

Drones zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen, waarbij drones met 4 propellers het meest bekend zijn op de markt, omdat ze het gemakkelijkst te leren vliegen en landen zijn. Aanvankelijk waren ze vanwege hun hoge kosten beperkt tot militair gebruik als verkennings- en aanvalsvoertuigen.

Met de tijd en het goedkoper worden van de technologie bereikten ze de handen van burgers en nu zijn er talloze merken die deze uitrusting aanbieden tegen verschillende prijzen, want ze proberen te landen in het budget van iedereen die wil vliegen.

Voordelen
 • Drones met camera’s maken opnamen vanuit de lucht mogelijk
 • Ze zijn draagbaar
 • Ze kunnen geprogrammeerd worden om routes te volgen
 • Ze kunnen gebruikt worden om dingen van de ene plaats naar de andere te vervoeren
 • Ze zijn stabiel
Nadelen
 • Ze kunnen gevaarlijk zijn in de handen van onervaren mensen
 • Ze vereisen oefening om bestuurd te worden
 • Ze hebben meestal een beperkte levensduur van de batterij
 • Ze kunnen onderschept worden door hackers

Kleine of grote drones?

Drone maten en ontwerpen variëren sterk, omdat bedrijven modellen proberen te maken die aan de behoeften en smaak van kopers voldoen, dus je moet niet verbaasd zijn als je bij het winkelen voor een drone merkt dat er kleine modellen zijn die net zo in het oog springen als de grote modellen.

Als je een drone voor ontspannen vliegen wilt, waar je op kunt rekenen om zonder zorgen mooie luchtopnamen te maken, kun je het beste voor een grote drone gaan. Hun krachtige propellers maken stabiele vluchten mogelijk en hun grote batterijen geven ze meer vliegtijd, zodat je de ideale omstandigheden hebt om zorgeloos foto’s en video’s te maken.

Bij het zoeken naar de beste drones voor kinderen vind je veel kleine modellen, want die zijn goedkoop en wendbaar, ideaal voor een kleine aankoop die niet al te veel pijn zal doen als hij beschadigd raakt. Of je nu een drone wilt kopen om te leren vliegen of eentje die je overal mee naartoe kunt nemen, een kleine drone zal je ideale aankoop zijn.

Kleine drones Grote drones
Draagbaarheid Zeer draagbaar, comfortabel te dragen Oncomfortabel te dragen
Stabiliteit Onstabiel bij slecht weer Zeer stabiel
Batterij Geringe gebruiksduur van de batterij Hoge gebruiksduur van de batterij
Camerakwaliteit Niet-professioneel Kan worden professioneel
Draagvermogen Kan geen gewicht dragen Kan enkele kilo’s dragen

Aankoopcriteria

De dronemarkt is nog maar net op gang gekomen, is het normaal dat je niet elk van de kenmerken die je kunnen helpen een betere aankoopbeslissing te nemen goed kent, dus hielden we rekening met de meest voorkomende twijfels en maakten we deze lijst met de belangrijkste kenmerken waarmee je rekening moet houden als je drones koopt.

Grootte en wendbaarheid

De wendbaarheid van een drone hangt af van factoren als grootte, gewicht en ontwerp; grotere drones hebben de neiging minder wendbaar te zijn dan kleinere, maar dit wordt gecompenseerd door stabiliteit tijdens de vlucht en weerstand tegen tegenwind.

Je moet goed nadenken over hoe groot je een drone wilt, want als je als ouder een drone wilt kopen voor kinderen die nog niet erg ervaren zijn, kun je het beste gaan voor een kleine of middelgrote drone, die bestendig is en gemakkelijk te manoeuvreren.

Ben je een cameraman die luchtopnamen moet maken of iemand die wil beginnen met een model om buiten te vliegen, dan kun je beter voor een grotere drone gaan, want zijn superieure stabiliteit en vliegtijd helpen je bij je doel.

Let goed op de grenzen van je drone, zaken als ontvangstafstand en maximale hoogte zijn factoren waar elke piloot steeds rekening mee moet houden, want zo kun je veel ongelukken voorkomen.

Drone modellen met ondersteunde vlucht en gps technologieën zijn gemakkelijker en veiliger te hanteren. (Foto: asoggetti /unsplash.com)

Levensduur van de batterij

Vluchttijd is de meest beperkende factor voor drones, want beginnende drones kunnen slechts vluchttijden van 5 tot 10 minuten halen, terwijl professionele drones vluchttijden van 15 tot 30 minuten hebben.

Als je van plan bent je drone langere tijd te gebruiken, kun je het beste extra batterijen kopen zodat je niet tekort komt tijdens het vliegen, want je wilt niet naar een goede vliegplek reizen en dan tussen twee oplaadbeurten zitten. Plan je vluchten met je resterende batterijtijd in gedachten, zodat je op de terugvlucht niet te kort komt of opnamen mist door gebrek aan batterijen

Camera

Op goedkopere drones zijn camera’s vaak alleen maar accessoires die je kunt weglaten, dit geeft je wat extra vliegtijd als je niet van plan bent tijdens je vlucht foto’s of video’s te maken.

Drones voor fotografie hebben vaak camera’s van 12 megapixels of meer en zijn in staat om video’s tot 4K resoluties te maken. Sommige drones worden geleverd met een cardan of gimbal die ze extra stabiliteit geeft voor opnamen van betere kwaliteit tijdens de vlucht. Ze kunnen ook bevestigingspunten bevatten voor sportcamera’s zoals GoPro.

GPS en autonome vliegfuncties

De topreeks drones heeft meestal een GPS systeem

De beste drones op de markt hebben meestal een geïntegreerd GPS systeem waarmee je vliegpaden kunt uitstippelen die de drone moet volgen of een terugkeerpositie kunt aangeven voor het geval je het contact met hem verliest, en waarmee je zijn positie steeds kunt volgen, iets wat erg handig is voor het geval er een storing optreedt en je je drone op zijn laatst bekende positie wilt gaan zoeken.

Sommige drone modellen hebben herkennings- en volgsystemen

Sommige drone modellen hebben herkennings- en volgsystemen, en ook botsingsvermijdingstechnologie om ongelukken met bomen, muren, voertuigen en mensen te voorkomen. Ben je een sportliefhebber en wil je een drone om opnamen te maken terwijl je oefent of als je fietst of skateboardt, dan zal een drone met deze mogelijkheden geweldig voor je werken.

Extra mogelijkheden

Omdat we alles wat belangrijk is om te overwegen al behandeld hebben, volgt hier een lijst van enkele extra dingen die je bij het winkelen voor een drone in het oog wilt houden; het zijn niet erg invloedrijke factoren bij de aankoop, maar we denken dat ze de moeite waard zijn om in gedachten te houden

 • Draadloze compatibiliteit: Sommige drone modellen kunnen gekoppeld worden aan smartphones, tablets en computers om op afstand bestuurd te worden of om camerabeelden te bekijken. De ervaring is niet zo goed als die van een speciale controller, maar hij zal nuttig zijn voor noodgevallen.
 • Draagbaarheid: Zoals je misschien weet zijn de meeste commerciële drones erg klein van formaat, waardoor ze gemakkelijk in een tas te dragen zijn. Bij grotere drones hebben sommige opvouwbare onderdelen waarmee ze kleiner gemaakt kunnen worden om ze gemakkelijk op te bergen en te vervoeren.
 • Drone wetten: Tot een paar jaar geleden bevonden drones zich in een soort juridische zone van vage grenzen. Nu zijn veel instanties begonnen wettelijke maatregelen te nemen om piloten verantwoordelijker te maken bij het vliegen. Dus is het een goed idee om je op de hoogte te stellen van de plaatselijke drone wetten voor je ermee gaat vliegen.
 • Gemeenschappen: Als je met wat “straatwijsheid” wilt beginnen, kun je je het beste aansluiten bij een drone hobbyistengroep. Deze gemeenschappen kunnen je helpen op de hoogte te blijven van de plaatselijke wetgeving, de beste vlieggebieden en je zelfs helpen je drone te besturen en je informatie te geven over onderhoud, reparaties en vliegtips.
 • Bedieningselementen en accessoires: Je kunt reserve-onderdelen voor je drone vinden voor als hij neerstort, en een van de meest gedeelde tips in gemeenschappen is om reserve-batterijen te kopen. Je kunt ook extra bedieningsknoppen kopen voor het geval dat het exemplaar dat je bezit oncomfortabel aanvoelt in je handen.

(Uitgelichte foto: Dmitry Kalinovsky / 123rf)

Recensies