Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Langdurig typen kan vermoeidheid, pijn en gezondheidsproblemen veroorzaken. Maar als je dit artikel leest, weet je dit vast al en ben je op zoek naar accessoires om het ongemak tijdens het typen te minimaliseren. Met dat in gedachten wijden we dit artikel uitsluitend aan het ergonomische toetsenbord.

Ontworpen om handen, vingers en polsen te beschermen, is het ergonomische toetsenbord het meest aan te bevelen voor wie typerend werk doet. En hoewel het soms moeilijk kan zijn om zo’n toetsenbord te vinden, hoef je alleen maar de eigenschappen ervan te kennen om de beste optie voor je uit te zoeken. En we gaan je daarbij helpen.
Belangrijk om te weten

 • Een ergonomisch toetsenbord is speciaal gemaakt voor mensen die veel typen en pijn ervaren in hun handen, armen, nek of schouders.
 • De ergonomie, die kan variëren naargelang de beschikbare modellen toetsenborden, maakt een houding mogelijk die armen, polsen en handen op elkaar afstemt en zo meer comfort biedt bij het typen.
 • Om het beste ergonomische toetsenbord te kiezen, vergelijk je best het ontwerp, de soort toetsen, het cijferblok, en de polszitting.

Beste ergonomische toetsenbord: Onze selectie

Microsoft Ergonomisch Toetsenbord

U zult snel en efficiënt te werk gaan dankzij het geïntegreerde numerieke toetsenblok. Crunch nummers zonder problemen, waardoor u tijd bespaart en uw productiviteit verhoogt. Kies voor het Microsoft Ergonomisch Toetsenbord en ontdek vandaag nog het verschil dat een goed ontworpen toetsenbord kan maken voor uw comfort tijdens het werken.

Logitech Ergonomisch Toetsenbord

Uw comfort is onze prioriteit: de polssteun met traagschuim biedt maar liefst 54% extra ondersteuning en zorgt voor 25% minder polsbewegingen in vergelijking met standaard toetsenborden zonder ondersteuning. En wat de toetsen betreft, deze zijn hol van vorm en sluiten perfect aan op de vorm van uw vingers, waardoor u zelfverzekerd en vloeiend typt op dit draadloze toetsenbord.

Microsoft Ergonomisch Toetsenbord

Ontdek het ultieme comfort en de functionaliteit met het ergonomische toetsenbord van Microsoft, speciaal ontworpen om u te helpen een gezonde houding te behouden tijdens het typen. Geniet van het unieke, gebogen design waardoor verdraaiing van uw polsen wordt verminderd en gecorrigeerd, waardoor pijntjes en beperkingen in mobiliteit geen kans krijgen.

Perixx Ergonomisch Toetsenbord

De hoogwaardige sleutelschakelaars van dit ergonomische toetsenbord zorgen niet alleen voor responsiviteit en weerstand, maar geven ook een bevredigend en comfortabel gevoel tijdens het typen. Hierdoor vermindert het aantal typefouten en maakt het langdurig werken aangenamer. Bovendien maakt u gemakkelijk gebruik van ingebouwde multimedia sneltoetsen voor moeiteloze toegang tot media, volumeregeling en meer.

Koopgids: Alles wat je moet weten over ergonomische toetsenborden

Omdat ergonomische toetsenborden nog geen gangbaar accessoire zijn, zijn er veel vragen over. In de volgende gids helpen we je te begrijpen hoe het werkt, wat de belangrijkste modellen zijn, de kenmerken en de verschillen tussen de ergonomische toetsenborden die te koop zijn.

Mulher trabalhando em frente ao computador.

Wie de hele dag typt, moet pijn en gezondheidsproblemen zien te voorkomen. (Bron: Claudio_Scott / Pixabay)

Waarom zou je een ergonomisch toetsenbord kopen?

Zoals de naam al zegt, is het ergonomische toetsenbord gericht op ergonomie, dat wil zeggen dat het een toetsenbord is dat ontworpen is om meer comfort bij het typen te garanderen en zo gezondheidsproblemen te voorkomen.

Iedereen die veel tijd doorbrengt met een toetsenbord weet het immers: Naarmate de dagen verstrijken, neemt het ongemak in rug, armen, handen en vingers toe, tot het in veel gevallen overgaat in pijn en zelfs ziekte.

Enkele van de ziekten die door overmatig en langdurig typen veroorzaakt worden zijn

 • Tendonitis;
 • Carpaal tunnelsyndroom
 • Bursitis;
 • Rond pronator syndroom.

Om te voorkomen dat het zover komt, hebben elektronicafabrikanten zwaar geïnvesteerd in ergonomische accessoires, vooral in het toetsenbord en de muis, die de meeste gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen een ergonomisch toetsenbord en een traditioneel?

Door het ergonomische ontwerp van het toetsenbord zijn je handen op één lijn met je pols en onderarm, wat de inspanning tijdens het typen helpt verminderen. En dat is het belangrijkste verschil tussen het ergonomische en het traditionele toetsenbord.

Hoewel er verschillende modellen zijn – en we zullen het er later over hebben – heeft een ergonomisch toetsenbord in het algemeen een ontwerp dat als volgt werkt: de helft van de toetsen zit aan de rechterkant en de andere helft aan de linkerkant.

Hiermee is er meer afstand tussen de handen, wat een gepersonaliseerd typen mogelijk maakt, waarbij de handen nauwelijks bewegen.

Teclado ergonômico.

Het ergonomische toetsenbord heeft een ontwerp dat zorgt voor meer comfort voor handen, vingers en polsen.

Bovendien hebben de beste ergonomische modellen een polskussen, dat ook belangrijk is om je polsen en handen rust te geven terwijl je typt.

In tegenstelling tot een traditioneel toetsenbord heeft een ergonomisch toetsenbord nog meer kantelstanden en extra voorzieningen die bedoeld zijn om een betere lichaamshouding en minder kracht bij het typen te bevorderen.

Ken je het belang van ergonomie bij het gebruik van een computer of notebook?

Of het nu voor werk of vrije tijd is, de volgende zorg moet in acht genomen worden om houdings- en gezondheidsproblemen te voorkomen

 1. De beste plaats voor de monitor is op ooghoogte;
 2. De verlichting van het beeldscherm moet laag zijn, maar zonder al te veel inspanning van de kijkers te vragen;
 3. De hoogte van de stoelen moet instelbaar zijn, zodat je de kolom rechtop houdt en de voeten volledig op de grond steunt;
 4. De hoogte van het toetsenbord en de muis moet afgestemd zijn op de hoogte van je ellebogen

Wat zijn de soorten ergonomische toetsenborden?

Er zijn tegenwoordig al een aantal soorten ergonomische toetsenborden om aan de meest uiteenlopende doelstellingen en smaken tegemoet te komen. Zie de belangrijkste

 • Split Keyboard: Dit is het bekendste ergonomische toetsenbord. Het heeft de toetsen verticaal verdeeld in twee of drie groeperingen;
 • Gevormd toetsenbord: Op het voorgevormde ergonomische toetsenbord zitten de functietoetsen (F) in het midden van de toetsen, in rond gevormde uitsparingen, zodat ze met de duimen bediend kunnen worden;
 • Handheld Keyboard: Meer vergelijkbaar met een Gamepad, rust het handheld toetsenbord niet op een oppervlak zoals de rest van de toetsenborden. In dit geval wordt het in de hand gestoken. Dit model is het meest veelzijdig, want je kunt je verplaatsen terwijl je typt;
 • Hoek-splittoetsenbord: Het hoek-splittoetsenbord, ook bekend als een ‘klockenburg’, lijkt op het ergonomische gesplitste toetsenbord. Het verschil is dat je vingers op een grotere hoogte geplaatst kunnen worden, wat het typen nog gemakkelijker maakt.

Aankoopcriteria: Hoe evalueer je de verschillende ergonomische toetsenborden

Vanaf hier laten we je zien wat de kenmerken en functies zijn die het ene ergonomische toetsenbord van het andere onderscheiden, en hoe je ze elk moet evalueren om het beste model te kiezen. Ze zijn:

Bedraad of draadloos

Bij de modellen van ergonomische toetsenborden vind je bedrade en draadloze mogelijkheden. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat het bedrade toetsenbord met een kabel op de computer of notebook wordt aangesloten. Daardoor wordt je bewegingsvrijheid uiteindelijk beperkt.

Het draadloze ergonomische toetsenbord werkt op batterijen en de verbinding met de computer wordt gemaakt via een dongle, die in de USB poort wordt gestoken.

Hierdoor is het draadloze toetsenbord uiteindelijk veelzijdiger en praktischer, omdat je het op grotere afstand van de computer kunt gebruiken. Bovendien heeft dit type toetsenbord geen batterijen nodig.

Om samen te vatten, maakten we onderstaande tabel die de belangrijkste verschillen tussen bedrade en draadloze toetsenborden aangeeft. Zie

Ergonomisch toetsenbord met snoer Ergonomisch draadloos toetsenbord
Voordelen Geen batterijen nodig Beter draagbaar
Nadelen Beperkt de bewegingsvrijheid en vergroot de hoeveelheid snoeren op tafel Heeft batterijen nodig om te werken

Programmeerbare toetsen

Een ander criterium waarmee je rekening moet houden als je het beste ergonomische toetsenbord koopt, is het aantal programmeerbare toetsen.

Hoe meer programmeerbare toetsen er zijn, hoe minder je de muis hoeft te gebruiken.

De muis is een ander accessoire dat de pezen kan compromitteren.

En dat is gunstig, want de muis is een ander accessoire dat bij overmatig gebruik de pezen in je armen en handen kan compromitteren.

Zozeer zelfs, dat fabrikanten tegenwoordig ook de ergonomische muis aanbieden. Maar als die er niet is, is het de moeite waard te bedenken dat je met sommige ergonomische toetsenborden tussen 5 en 15 toetsen kunt aanpassen.

Hiermee kun je de toetsen gebruiken om snel en gemakkelijk bestanden, mappen en webpagina’s te openen.

Numeriek toetsenbord

Het is ook belangrijk te bedenken dat, net als bij traditionele toetsenborden, niet alle ergonomische toetsenborden een numeriek toetsenbord aan de zijkant hebben.

Maar het belangrijkste om op te merken is dat modernere modellen een numeriek toetsenbord hebben dat los van de hoofdvoet staat.

Polssteunkussen

Het laatste criterium dat we je aanraden in overweging te nemen voor je het ideale modleo kiest, is of het toetsenbord een polssteunkussen heeft. Afhankelijk van het type ergonomisch toetsenbord kan deze polssteun aan de voet van de toetsen bevestigd zijn of los staan.

Vergeet niet ook de zachtheid en het materiaal van het kussen van de polssteun te controleren. Ideaal is dat het stevig is, maar niet te hard om de ideale steun te garanderen.

Samenvatting

Het ergonomische toetsenbord is het meest geschikt voor wie veel tijd aan typen besteedt. Het vermindert ongemak, pijn en gezondheidsproblemen die de handen, vingers en polsen aantasten van mensen die veel typen.

Om in het beste model te investeren, moet je letten op de verschillende ontwerpen, toetsindelingen, polskussens, en functies zoals programmeerbare toetsen.

(Zichtbare afbeelding bron: Soldatov: 44966148/ 123rf.com)

Recensies