Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Als je met computers werkt, met veel bestanden, programma’s, documenten en foto’s, dan heb je vast wel eens gehoord over de externe SSD.

Dit is het onderwerp van het artikel van vandaag en hier zullen we je belangrijkste twijfels over dit flashgeheugen met hoge capaciteit ophelderen. Net als de pendrive bevat de SSD geen mechanische onderdelen, wat een grotere snelheid bij de bewerkingen oplevert.

Ook dit product lijkt op de gewone HD, maar het is veel lichter, kleiner en resistenter. Om te weten wat voor jou de beste optie is, zie je in onze Gids enkele modellen, prijzen, waar je ze kunt kopen en de belangrijkste voor- en nadelen.
Belangrijk om te weten

 • De SSD is niet meer dan een evolutie van conventionele HDD’s, waarin een reeks programma’s en bestanden wordt opgeslagen. Hij bevat echter geen bewegende delen, wat hem lichter, praktischer en veel sneller maakt.
 • Het apparaat komt zowel voor in zijn interne vorm, om in de computer ingebracht te worden, als in zijn externe vorm, waardoor het een draagbaar apparaat wordt.
 • Dit is een duurder product omdat het meer gesofisticeerd is, maar je vindt het in een goede variëteit van prijzen.

Beste externe SSD: Onze selectie

Samsung Externe Ssd

Ontdek de kracht en snelheid van de SAMSUNG externe SSD T7, het perfecte opslagapparaat voor al uw bestanden en gegevens. Met een indrukwekkende snelheid van maar liefst 1050 mb/s zet u nu supersnel al uw bestanden over – tot wel 9,5 keer sneller dan een externe HDD. Profiteer van de geavanceerde USB 3.2 Gen 2 interface die snelheden tot 10 Gbps mogelijk maakt. Maakt u zich geen zorgen als u oudere versies van USB heeft, want de T7 is compatibel met voorgaande versies.

Crucial Externe Ssd

Ontdek de ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid van de Crucial Externe SSD en ervaar een ongelooflijke performance met leessnelheden tot wel 1050 MB/s. Deze hoogwaardige SSD werkt naadloos samen met tal van apparaten, waaronder Windows, Mac, iPad Pro, Chromebook, Android, Linux, PS4 en Xbox One. Met USB-C 3.2 Gen 2 en USB-A-connectoren bent u verzekerd van een eenvoudige en snelle aansluiting op uw apparaat.

Koopgids

De technologie gaat steeds verder vooruit en we zien de weerspiegeling daarvan in ons dagelijks leven. De processen die te maken hebben met computers en het bijhouden van documenten zijn geavanceerd en er ontstaan nieuwe hulpmiddelen om ons te helpen.

Een daarvan is de SSD, een soort snel en hoge capaciteit flash geheugen. Je vindt het zowel in interne als externe vorm, zoals in deze gids wordt voorgesteld. Bekijk het maar!

Imagem mostra uma mesa com computadores e cinco mãos se encontrando.

Iedereen die met computers en veel bestanden werkt heeft een snel flash geheugen nodig zoals de SSD. (Bron: rawpixel / Pixabay)

Wat is de externe SSD?

Wie met computers werkt en op de hoogte is van nieuwe technologieën weet vast wel wat een externe SSD is. Maar we weten dat dit een relatief nieuw product is en nog heel wat vragen kan oproepen.

De SSD – Solid State Drive – is een soort opslag die niets anders is dan de evolutie van HD’s. De SSD is echter veel sneller, de opslagcapaciteiten zijn groot en de overdrachtsnelheden zijn hoog.

Dit product blijkt veel praktischer te zijn dan de traditionele harde schijven, want ze zijn lichter, draagbaarder en hebben geen bewegende delen, wat deze hoge werking en overdrachtssnelheid mogelijk maakt.

Het externe model blijkt een interessante manier om je zware bestanden overal mee naar toe te nemen, want het is draagbaar en je hoeft het alleen maar op de USB poort van de computer aan te sluiten.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een externe SSD en een traditionele HDD?

Je weet vast al dat de SSD een geavanceerder apparaat is dan de HDD, maar het zijn nog steeds gelijksoortige producten, nietwaar?

Maar omdat het een evolutie is van de conventionele harde schijf, loopt hij voor op een reeks kenmerken. Bekijk de volgende tabel met enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten opslag.

SSD HD
Opslag Slaat gegevens op in flashgeheugens Slaat gegevens op in mobiele schijven
Duurzaamheid Lagere gebruiksduur omdat elke opname een ballot opgebruikt, vermindert zijn capaciteit om elektrische ladingen vast te houden Hoewel fysiek minder bestendig, gaat het langer mee als er geen fabricagefouten zijn

De SSD is een soort opslag die praktischer, lichter, bestendiger en sneller is dan traditionele harde schijven. Daarom is enige voorzichtigheid geboden en moet met een aantal factoren rekening gehouden worden.

Ondanks het feit dat hij een hogere snelheid heeft omdat hij geen mechanisch bewegende delen hoeft te laten draaien, moet de externe SSD een goede ingangsverbinding hebben om goed en snel te kunnen werken.

Sommige oudere computers hebben tragere USB ingangen en dat schaadt en vermindert uiteindelijk het werkvermogen van de SSD. Om perfect te werken is de verbinding bij voorkeur USB Type-C of Thunderbolt 3.

Wees je er ook van bewust dat je een SSD niet hoeft te defragmenteren. Je kunt defragmenteren, maar je verspilt cycli door er naar te schrijven en verkort de levensduur.

Wat zijn de voor- en nadelen van een externe SSD?

Het feit dat hij geen bewegende delen heeft geeft de externe SSD een aantal voordelen. Een ervan is dat hij heel stil is, want er hoeven geen koppen rond bewogen te worden.

Dit zorgt ook voor hogere overdrachtssnelheden, want de schijven hoeven in het apparaat niet op topsnelheid te draaien.

Een ander voordeel is dat hij beter bestand en robuuster is tegen vallen, juist omdat hij binnenin geen duizenden bewegende onderdelen heeft die beschadigd kunnen worden.

Het nadeel is de prijs: de SSD is veel duurder dan een gewone harde schijf. Maar uiteindelijk levert dit op de lange duur een goede kosten-baten verhouding op.

Bekijk in de volgende tabel al deze hierboven genoemde punten en weet of het de moeite waard is om in dit product te investeren of niet.

Voordelen
 • Stil, want er hoeven geen koppen te worden bewogen
 • Hoge overdrachtssnelheden
 • Beter bestand en robuuster tegen vallen
Nadelen
 • Veel duurder dan een gewone HDD

Aankoopcriteria: Factoren om de verschillende externe SSD opties te vergelijken

Een externe SSD kiezen kan een beetje ingewikkeld zijn, met zoveel op de markt verkrijgbare opties. Maar er zijn enkele criteria die je bij deze keuze kunnen helpen.

Bekijk hieronder de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van je ideale SSD

 • Capaciteit
 • Maat
 • Overdrachtssnelheid
 • Prijs

Hieronder leggen we in detail uit wat elk aankoopcriterium betekent. Met deze tips wordt het kiezen van de juiste externe SSD voor jou een stuk gemakkelijker!

Capaciteit

De opslagcapaciteit van je SSD is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het staat immers in direct verband met de hoeveelheid bestanden die je moet opslaan en verwerken.

Deze toestellen hebben meestal een capaciteit die varieert van 120 GB tot 2 T. De opslagruimte varieert dus naargelang je behoeften. Als je veel zware programma’s, foto’s en video’s gaat gebruiken, is het interessanter dat de capaciteit groter is.

Maar als je meer gaat knoeien met bijvoorbeeld lees- en schrijfklussen, is een bescheidener capaciteit voldoende.

Grootte

Omdat de externe SSD uiteindelijk een draagbaar apparaat wordt, is de grootte een interessante eigenschap om rekening mee te houden.

Je keuze hangt af van de vraag of je een klein en compact product nodig hebt om mee te nemen naar verschillende plaatsen, of dat je het je kunt veroorloven een groter en zwaarder robuust exemplaar te kopen dat je niet meesleept.

Maar het interessante is dat de SSD zelf al een veel lichter en kleiner apparaat is dan een gewone HDD, dus de factor gewicht zal niet de belangrijkste bepalende factor zijn.

Overdrachtssnelheid

We hebben hier al uitgelegd dat de SSD geen mechanische onderdelen heeft en dat dit betere gegevensoverdrachtprestaties en een veel hogere werksnelheid oplevert.

SSD modellen hebben verschillende kenmerken wat lees- en schrijfbewerkingen betreft. Als je de jouwe zoekt, kijk dan naar de informatie over de overdrachten.

Sommige halen bijvoorbeeld 555 MB per seconde lezen en 520 MB per seconde schrijven.

De externe SSD is een praktisch en draagbaar apparaat om bestanden op te slaan. (Bron: Samsung Memory / Unsplash)

Prijs

Omdat dit een duurder product is, wordt de prijs uiteindelijk bij aankoop beïnvloed. Dit komt omdat je externe SSD’s van verschillende waarden vindt, die direct samenhangen met de mogelijkheden en kwaliteit.

Het is mogelijk een goedkoper apparaat te kopen, maar wees je ervan bewust dat het minder mogelijkheden biedt dan een duurder exemplaar. Denk na over het kostenvoordeel en of je keuze op de lange duur de moeite waard zal zijn.

Maar weet dat er genoeg opties zijn en dat de perfecte externe SSD voor jou daarbuiten op je wacht!

(Featured Image Source: baloon111 / 123RF)

Recensies