Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

We proberen altijd de beste informatie te hebben en je de hulpmiddelen te geven die je nodig hebt om de beste aankoop te doen. Bij deze gelegenheid hebben we het over een product met twee eeuwen geschiedenis in ieders leven, een ideaal instrument om momenten vast te leggen. Ja, we hebben het over camera’s.

Zoals je je kunt voorstellen zijn er heel wat camera’s, van de populaire rolcamera’s die in de jaren ’90 gebruikt werden, tot de nieuwigheid van digitale camera’s met allerlei meervoudige accessoires, tot de weer opkomende trend van polaroid camera’s. Er is een camera voor jou! En vandaag helpen we je bij het koopproces.
Belangrijk om te weten

  • Camera’s zijn instrumenten van dagelijks gebruik, ook al zijn we ons daar niet al te bewust van. Hun vermogen om momenten te vereeuwigen is wat ze tot werktuigen voor persoonlijk gebruik heeft gemaakt, maar ze worden ook als werkinstrument gebruikt.
  • Weten welke camera je moet kopen is niet alleen een kwestie van kijken naar de keuzemogelijkheden die je hebt, maar eerst moet je plannen maken en begrijpen welk profiel bij je behoeften past. In die zin is de eerste stap te kiezen tussen een analoge camera, met technologie uit de vorige eeuw, of een digitale camera, met de voordelen van de technologie van de 21e eeuw.
  • Om een camera te kopen die aan je behoeften beantwoordt moet je bepaalde aspecten in overweging nemen die je beslissing zullen bepalen, zoals het soort ontwikkeling dat hij biedt, de aansluitmogelijkheden die hij heeft, de accessoires die hij heeft of die je erbij kunt nemen, en de gebruiksfrequentie die je hem zult geven.

Beste fototoestel: Onze selectie

Riokko Fototoestel

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de veelzijdige Riokko 48 MP-digitale camera, perfect voor het vastleggen van uw meest memorabele momenten. Met een indrukwekkende beeldresolutie van 48 MP en UHD 1080p videoresolutie levert deze camera uitstekende opname- en fotoprestaties voor haarscherpe beelden. Het 2,7-inch LCD-scherm zorgt ervoor dat u elk prachtig moment kunt vastleggen en met de meegeleverde 32GB SD-kaart hoeft u zich geen zorgen te maken over extra aankopen.

Zostuic Fototoestel

Ontdek de fantastische wereld van fotografie met de Zostuic FHD 2,7K en 48MP digitale camera. U zult ongetwijfeld onder de indruk zijn van de krachtige optische technologie, ultra HD 2,7K videoresolutie en 48,0 megapixel beeldresolutie waarmee u de meest spannende momenten in hoge beeld- of videokwaliteit kunt vastleggen. Geniet van het gebruiksgemak dankzij het 2,8-inch LCD-scherm, waardoor u deze compacte mini-camera altijd bij u kunt hebben om leuke tijden met vrienden, familie en kinderen vast te leggen.

Dpfihrgo Fototoestel

Laat uw kinderen beginnen met het verkennen van de prachtige wereld en geef hen de kans om indrukwekkende momenten vast te leggen. De DPFIHRGO digitale camera is een uitstekend cadeau voor kinderen, volwassenen, senioren, studenten en beginners. De point-and-shoot stijl maakt het gebruik ervan eenvoudig en voordelig, waarmee u de bijzondere momenten in het leven moeiteloos vereeuwigt.

Deecozy Fototoestel

Met het DEECOZY fototoestel heeft u de keuze uit diverse videoresoluties en fotoformaten, zoals AVI-video’s in 1280×720, 720×480, 640×480 en 320×240, evenals JPEG-foto’s in hoge resolutie tot 12M (4000×3000). Als u op zoek bent naar een eenvoudig te gebruiken camera, hoeft u niet verder te zoeken: het DEECOZY-fototoestel biedt een automatische uitschakelfunctie en gebruikt een lithiumbatterij of 4 AA-batterijen (niet inbegrepen). Daarnaast is er ook een webcamfunctie beschikbaar.

Koopgids: wat je over camera’s moet weten

Een camera kiezen is geen gemakkelijke opgave, of het nu om een selfie gaat of om een cadeau voor iemand anders. Het is een voorwerp dat mee moet vloeien met jou of met de persoon die het zal gebruiken. Hiermee bedoelen we het ontwerp, de soort foto die je neemt en de weergave van de foto’s. Maak je geen zorgen, beetje bij beetje zullen we de twijfels wegnemen.

Elk gezin zou een camera moeten hebben die geschikt is voor gebruik door kinderen en volwassenen. (Foto: Jaromír Chalabala /123rf.com)

Welk cameraprofiel is aan te bevelen voor beginners?

Als je je studie in de fotografie begint en wilt experimenteren, moet je een camera zoeken met het juiste profiel voor je ervaringsniveau. Belangrijk is dat je sommige functies zelf kunt manipuleren om je in het gebruik ervan te bekwamen, terwijl complexere functies geautomatiseerd zijn en je er geen omkijken naar hebt.

Je kunt met een eenvoudige camera beginnen en zo je fotografisch oog trainen

Volgens dit profiel raden we een digitale camera uit de lage tot middenklasse aan, omdat die je de mogelijkheid geeft met de functies en accessoires te experimenteren en je zo vertrouwd te maken met het product. Ook kun je de foto vooraf bekijken, zodat je zeker weet dat elke klik telt, een optie die je met analoge camera’s niet hebt.

Er is een gezegde: het is niet de camera die telt, het is het perspectief. Met andere woorden, een low-end camera is geen excuus om geen geweldige foto’s te maken. Je kunt beginnen met een heel eenvoudige camera, en je fotografisch oog goed trainen, en dan overgaan op een high-end camera en profiteren van alle mogelijkheden die professionele camera’s bieden.

Analoge of digitale camera – waar moet je op letten?

Hoewel er een oneindige variëteit aan camera’s bestaat, kunnen we ze in twee hoofdcategorieën onderverdelen: analoge en digitale. Beide bieden je een andere ervaring bij het fotograferen. Van de klik naar de weergave of het relais. Laten we eens nader bekijken waar het bij elk om gaat.

Analogue. Deze groep omvat alle camera’s waaraan de millennial generatie met nostalgie zal terugdenken. Ze gebruiken film, met een precieze hoeveelheid foto’s. Dit betekent dat elke klik telt. Vervolgens worden de negatieven in een donkere kamer opgelicht. Ze zijn een uitstekende keuze voor het verscherpen van het oog bij het fotograferen.

Digital. Digitale camera’s bieden de vrijheid om veel foto’s te maken en video’s op te nemen, ze te wissen en ze te bewerken in speciale digitale programma’s. Ze zijn erg praktisch door hun uitbreidbaar geheugen en oneindige reeks accessoires. Vandaag de dag worden ze nog steeds aangepast aan nieuwe behoeften van het publiek.

Analoog Digitaal
Opslag Negatieven Digitaal geheugen
Accessoires Flitser, riemen, film, filters, papier Afhankelijk van het model.
Fotobewerking Handmatig, donkere kamer Fotobewerkingssoftware.
Opladen Oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen en accu’s.
Vastleggen Foto’s Foto’s en video’s

Welke camera kopen voor op reis?

Als we reizen willen we die herinneringen voor het leven bewaren, en daar zijn camera’s voor. Maar welke is het meest geschikt? Het is heel moeilijk er een in het bijzonder uit te kiezen, maar er zijn twee factoren die van groot belang zijn en waarmee je rekening moet houden: gewicht en afmetingen.

Voor op reis is het raadzaam lichte en compacte camera’s mee te nemen die niet te veel plaats innemen. Semi-professionele camera’s zijn vaak klein, maar leveren geen beelden van hoge kwaliteit. Heb je genoeg ruimte en wil je foto’s van hoge kwaliteit, ga dan voor een professionele camera met een vaste lens.

Wist je dat de eerste camera in 1826 in Parijs gemaakt werd door de Fransmannen Charles en Vincent Chevalier? De eerste foto werd gemaakt door Joseph-Nicéphore Niépce.

Hoe je een camera schoonmaakt en opbergt

Een van de dingen die je helpen je camera in uitstekende conditie te houden is de zorg en het onderhoud dat je hem geeft, en beide worden beïnvloed door hoe je je camera schoonmaakt en opbergt. Hier is waar je op moet letten om je camera de behandeling te geven die hij nodig heeft.

Als het op schoonmaken aankomt, waag het dan niet om je camera uit elkaar te halen om hem in de eerste plaats schoon te maken, tenzij je een expert bent. Als je een grondige reiniging wilt, moet je naar een onderhoudsmonteur gaan. Om de lenzen in goede staat te houden, maak je ze schoon met een daarvoor bestemde oplossing, of met een doekje bevochtigd met gelijke delen water en alcohol.

“Berg de camera niet op als de lenzen nat zijn! Om dit te voorkomen, veeg je ze af met een licht vochtige doek, zodat je de groei van schimmel op je lenzen niet bevordert”

Om je camera op te bergen, koop je een gewatteerde koffer die geschikt is voor het model; dit is belangrijk omdat het voorkomt dat kleine stoten of vallen de apparatuur beschadigen. Een goede tip is om vochtabsorberende parels in de koffer te doen, zoals silicagel of calciumchloride, die schimmel op de lenzen en inwendige spiegels voorkomen.

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen digitale camera’s kunt vergelijken en beoordelen

Als je zo ver gekomen bent, moet je weten dat er veel aspecten zijn waarmee je rekening moet houden voor je een model kiest. Hier vertellen we je over die definitieve aspecten die je moet overwegen, om je dichter bij je ideale aankoop te brengen.

Ontwikkeling

In het universum van camera’s vind je verschillende soorten ontwikkeling, en je moet daar grondig over nadenken, want het beïnvloedt van je budget tot het merk dat je gaat kiezen, hoe weet je nu welke perfect is? Welnu, je hoeft ze alleen maar stuk voor stuk te kennen om te begrijpen welke aan je behoeften voldoet.

Instant. Instant camera’s zijn die waarmee je de foto kunt afdrukken zodra hij genomen is. Het zijn analoge camera’s, en omdat je weinig controle hebt over hun instellingen, zijn ze aan te bevelen voor het plezier en niet voor professionals. Ze zijn perfect, bijvoorbeeld om foto’s te maken van een wandeling met je vrienden.

Roll film. Analoge camera’s werken door het beeld “vast te leggen” op een film met een lichtgevoelige emulsie, deze film wordt opgerold en in de camera gelegd. Je kunt de foto niet vooraf bekijken, en het resultaat hangt uitsluitend af van je fotografische vaardigheid om de scène te interpreteren. We raden het aan als je een professional bent.

Digitaal. Deze bieden een volledig virtueel opslagsysteem, waarmee je je foto’s kunt opslaan op een intern of extern geheugenapparaat – geheugenkaarten. Deze zijn beslist aan te bevelen voor professionals die in één sessie veel foto’s maken, of voor beginners die geen filmrolletje willen riskeren voor amateurfoto’s.

Connection

is een bijzondere eigenschap van digitale camera’s, en bepaalt de manier waarop je met je camera communiceert en informatie uit je foto’s haalt. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de aansluitmogelijkheden die je hebt, om te bepalen of die voor jou geschikt zullen zijn of niet.

SD kaart. Dit zijn opslagapparaten met capaciteiten van 8Gb tot 128Gb. Deze zijn een van de handigste manieren om foto’s te bewaren terwijl ze gemaakt worden, maar je hebt een kaartlezer of je PC nodig om ze te openen. Aanbevolen voor lange fotoshoots.

Wi-Fi. De mogelijkheid om je camera direct op het internet aan te sluiten biedt vele mogelijkheden: je kunt ze direct naar je e-mail sturen of ze uploaden naar de cloud, zodat je foto’s altijd geback-upt zijn. De beste aanbieding voor professionele fotografen die hun gegevens veilig willen bewaren.

Bluetooth. Dit is een moderne technologie, die bestaat uit het verbinden van je camera via een Bluetooth signaal, waardoor je veel autonomie aan je toestel geeft en veelzijdigheid, want je kunt hem verbinden met je PC, tablet of zelfs je mobiele telefoon. Hij is uitstekend, maar camera’s met deze technologie neigen duur te zijn en Bluetooth verbruikt veel batterijvermogen.

USB kabel. Dit is de meest “traditionele” vorm van connectiviteit, maar hij wordt als verouderd beschouwd en moderne camera’s hebben deze optie niet. Als je een digitale camera koopt van ongeveer 5 jaar geleden zal deze kabel er waarschijnlijk bij zitten, maar we raden deze modellen niet aan omdat het omslachtig is om beelden op te halen.

Fotografie is een kunst die je ziel kan vullen. (Foto: Vadim Georgiev / 123rf.com)

Accessoires

Een camera is een universum op zich, en het is voldoende om mooie foto’s te maken. Maar als je meer zorg aan je uitrusting wilt besteden en ze veelzijdiger wilt maken, zijn er enkele accessoires die je daarbij kunnen helpen.

Case. Dit is praktisch onmisbaar, want het is het accessoire dat je camera beschermt. Het is erg belangrijk dat de koffer geschikt is voor het model camera, en dat hij goed gewatteerd is om beschadiging door stoten te voorkomen. Zoek andere vakjes om andere accessoires veilig in op te bergen.

Optics. Sommige camera’s hebben de mogelijkheid om van objectief te wisselen, wat je de gelegenheid geeft om met één toestel verschillende objectieven te gebruiken. Het belangrijkste advies is om lenzen te kopen van hetzelfde merk als de camera, om 100% compatibiliteit te garanderen. Zoek ook een koffer met ruimte om je extra lenzen in op te bergen.

Oplader en reservebatterijen. Voor camera’s met batterijvoeding is dit een absolute must. De batterijlader is draagbaar, en je kunt hem in je koffer meenemen. Terwijl reservebatterijen je redder in nood zijn als je batterij het midden in een opname begeeft. Het is belangrijk dat ze van dezelfde lijn zijn als de camera.

Statief of monopod. Dit is een accessoire dat je kunt missen, maar dat uiterst nuttig is voor professionele fotografen. Monopods -één poot- en statieven -drie poten- zijn apparaten die je helpen je camera stabiel te houden. Ze zijn geschikt voor stilstaande foto’s of om onscherpte te voorkomen met een langzame sluiter.

Gebruiksfrequentie

Moet je professionele foto’s maken? Ben je gepassioneerd door fotograferen, ook al ben je geen beroepsfotograaf? of wil je gewoon wat bijzondere momenten vastleggen? Dit zijn vragen die je vertellen hoe vaak je je camera zult gebruiken, en het is een aspect om rekening mee te houden, want afhankelijk daarvan bepaal je welke camera het beste bij je past.

Reizen en evenementen. Dit betekent sporadisch gebruik, want noch reizen, noch speciale evenementen zijn dagelijkse kost. Zoek een low-end professionele digitale camera waarmee je foto’s van zeer hoge kwaliteit krijgt. Je bewaart het voor lange tijd (meer dan een week), dus bewaar het op een plaats met weinig of geen vochtigheid.

Amateur. De eerste stapjes van je baby, of het kerstdiner, of die mooie zonsondergang in je dorp. Als dit is waar je je camera voor gebruikt, dan heb je geen professionele apparatuur nodig. Een semi-professionele camera, met ISO en sluiterregeling, zal meer dan genoeg zijn om momenten te vereeuwigen.

Professional. De camera is het belangrijkste werkinstrument voor fotografen, dus je kunt niet beknibbelen op kwaliteit. Idealiter heb je een professionele camera met verwisselbare lenzen voor veelzijdigheid, die heel stevig en robuust is om voortdurend gebruik te doorstaan.

(Zichtbare foto: Pakpong Pongatichat / 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies